Dodaj do ulubionych

OC-zmiana wlaściciela

24.04.14, 20:21
Mam pytanko. Chciałbym kupić uzywane auto,które ma świeżo opłaconą skladkę OC do lutego 2015 roku, z tego co wiem od 2012 roku OC przechodzi z autem na nowego wlaściciela, a u mnie w UM żądaja przy odbiorze stałego dowodu rejestracyjnego PRZEPISANEGO na mnie ubezpieczenia. Jak to jest a wlaściwie jak powinno być? Czy urząd może żądać przepisania u ubezpieczyciela OC?
Obserwuj wątek
    • loyezoo Re: OC-zmiana wlaściciela 24.04.14, 20:31
      Przechodzi na nowego właściciela ale trzeba przepisać na osobę, która auto kupiła.Robi się to w firmie w której auto jest ubezpieczone,bądź u multiagenta.Przeliczana (rekalkulowana)jest wtedy składka,bo np. nie masz tyle zniżek co poprzedni właściciel.Nie może być,że ty jesteś właścicielem auta,a ubezpieczenie jest na "ixsińskiego".
      • qqbek Działa też i w drugą stronę... 24.04.14, 20:37
        ...jak poprzedni właściciel miał mniej zniżek niż Ty, to możesz liczyć... nie pieniędzy to Tobie nie zwrócą... ale obniżą cenę i potrącą nadpłatę ze składek na kolejny okres.
      • vogon.jeltz Re: OC-zmiana wlaściciela 24.04.14, 23:01
        > Przeliczana (rekalkulowana)jest wtedy składka,bo np. nie masz tyle zniżek co
        > poprzedni właściciel.

Teraz już rzadko rekalkulują, odkąd można OC odziedziczone po poprzednim właścicielu wypowiedzieć w dowolnej chwili. Za dużo klientów by im się zwijało w poszukiwaniu tańszej opcji, a tak to liczą, że zostaniesz z nimi na dłużej...
      • thea19 Re: OC-zmiana wlaściciela 24.04.14, 23:04
        w 2010r kupilam auto od pana z max znizkami, ja wtedy nie mialam zadnych, oc - swiezo oplacona pierwsza rata. przenioslam ubezpieczenie na siebie, za druga rate zaplacilam jeszcze mniej niz ten pan mial w umowie, do pierwszej nic nie doplacalam. jak sie skonczyla polisa, to wyliczyli skladke pana razy 3 :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka