nazimno I co z tego? 23.09.14, 14:21 Porownaj archiwalne kursy dolara / cene ropy Brent / ceny paliw w Polsce. Wyciagnij wnioski. Dowiesz sie czegos i mocno sie zaczniesz dziwic. Obecnie barylka Brent kosztuje: Crude Oil (petroleum); Dated Brent Daily Price $ 96.43 Crude Oil (petroleum); Dated Brent, US$ per barrel As of: Monday, September 15, 2014 Source: US Energy Information Administration Link Zgłoś
nazimno Rzut oka na te 2 listy: 23.09.14, 14:43 www.globalpetrolprices.com/Venezuela/diesel_prices/ www.globalpetrolprices.com/gasoline_prices/ No i jak, lepiej? Link Zgłoś
nazimno Nie o to chodzi. 23.09.14, 16:30 Trzeba miec rozeznanie w realnych skladnikach kosztow paliw, w przeciwnym przypadku bedziesz podatna na manipulacje informacjami, obietnice politykow-idiotow oraz medialne przedstawienia dla naiwnej gawiedzi. Gdybys to wszystko wiedziala, nie popiskiwalabys z radosci jak Ola z przedszkola na widok 4,99. Link Zgłoś
thea19 Re: Nie o to chodzi. 23.09.14, 16:44 a jaki ja mam wplyw na cene paliwa? chce, czy nie musze placic tyle, ile sie wyswietla. nie mam wlasnej "wytworni" ps wiem, co sie sklada na cene paliwa ale do mnie przemawia to, ile mam za nie zaplacic. tankuje raz w tygodniu prawie 60l i martwic sie nie bede tym, ze zaczelo taniec. Link Zgłoś
to.niemozliwe Re: Nie o to chodzi. 23.09.14, 20:35 Jakos forumowicze patrza tylko z czelusci wlasnego baku. ;-) To jest dobra informacja, bo spada np. oplata paliwowa, poniewaz spedytorzy doliczaja ja do uslugi w oparciu o wskazniki cen ON. W skali calej gospodarki, takze kosztow oleju grzewczego przed sezonem, znaczenie nizszych cen tak podstawowego surowca jest duze. Link Zgłoś
misiaczek1281 Re: Nie o to chodzi. 23.09.14, 20:51 ja bym nie tankowal na stacji - widmo:) czym wy sie ekscytujecie? ze jest taniej kilka groszy? koszt produkcji litra to pewnie 1-2 zł a doliczajac marże ON powinien byc po ok. 3-3,5 zł :) Link Zgłoś
thea19 Re: Nie o to chodzi. 23.09.14, 21:20 ja nie powiedzialam, ze tam tankuje. na mojej stacji kosztuje 5,09. biorac pod uwage fakt, ze niedawno placilam 5,6 to jest znaczna roznica in plus dla konsumenta bo ceny od lat ida w gore Link Zgłoś
chris62 Re: Nie o to chodzi. 24.09.14, 11:29 misiaczek1281 napisał: > ja bym nie tankowal na stacji - widmo:) > czym wy sie ekscytujecie? ze jest taniej kilka groszy? koszt produkcji litra t > o pewnie 1-2 ----------------- To Wenezuela dopłaca do każdego litra? To ja tam jadę. Link Zgłoś
loyezoo Re: Nie o to chodzi. 23.09.14, 21:07 Kup CB radio i "krzyknij kupie oszczędności" ,a zapłacisz bez problemu po 4 zł z l/ON.Jak masz (albo znajomy ma)kogoś,kto prowadzi firmę,to...chyba no forum nie będę pisał ale paliwo też wyjdzie cię z 4,5zł,a jak masz blisko do wschodniej granicy,to za 4zł zatankują ci pod domem:) Link Zgłoś
misiaczek1281 Re: Nie o to chodzi. 23.09.14, 21:19 loyezoo napisał: > Kup CB radio i "krzyknij kupie oszczędności" ,a zapłacisz bez problemu po 4 zł > z l/ON.Jak masz (albo znajomy ma)kogoś,kto prowadzi firmę,to...chyba no forum n > ie będę pisał ale paliwo też wyjdzie cię z 4,5zł,a jak masz blisko do wschodnie > j granicy,to za 4zł zatankują ci pod domem:) > a jak bede miał pecha to zapłace 5 000 zl grzywny - i to będą moje "oszczędności":) Dziekuje...robie małe przebiegi wiec 50 zł miesiecznie to dla mnie żadne oszczędności...wole tankować uczciwie a jak bede chciał taniej to założe LPG :) swoje głupie rady zachowaj wiec dla siebie haha:) Link Zgłoś
loyezoo Re: Nie o to chodzi. 23.09.14, 21:44 Jeszcze "mędrcze" napisz,za co zapłacę 5tys. grzywny.Jak już się dowiesz,to daj znać. P/S nie kradnę,tankuję na stacji,więc co robię nieuczciwie?? Link Zgłoś
chris62 Re: ON 4,99pln 24.09.14, 11:24 Jesteśmy krajem murzynów i dajemy się rąbać w d..ę na cenach i zarobkach. A wielu jest takich co jeszcze dają się rąbać w d..ę różnej maści sektom, które sponsorują no ale to już ich sprawa. Natomiast na ceny towarów ma wpływ POlityka bo za kazdy towar rządzący pobierają haracz wyższy niż zysk przedsiębiorcy w zamian nie dając wiele. Załóżmy, że chciałabyś się zrzucić w jakimś gruponie na dostawę paliwa z Wenezueli i sprowadzić sobie zapas na kilka lat - pozwolą Ci? A załóżmy ż e przejdziemy na elektryczne napędy wywalimy spalinówki z naszych bolidów wsadzimy w ich miejsce akumulatory i silniki elektryczne (to nie science fiction- są takie przeróbki i jeżdżą!) i jak myślisz co wtedy zrobi "rzond"? Link Zgłoś
thea19 Re: ON 4,99pln 24.09.14, 16:44 jak bede dyktatorem (zbieram elektorat), to zrobie porzadek. na razie kombinuje, nie bede wdawac sie w szczegoly na wlasnym podworku. sam zus to jest zdzierstwo jakich malo bo panstwo zaklada, ze kazdy sprzedawca pietruszki osiaga przynajmniej srednia krajowa w kazdym miesiacu. dla mnie cena paliwa jest bardzo wazna, bo auto sluzy mi do pracy. cen podnosic klientom nie moge, bo rynek jest slaby wiec logiczne jest, ze im tansze paliwo, tym wiecej mi zostanie. niestety inni ceny podnosza bo paliwo drozeje ale jak tanieje to cen nie obnizaja. ps zadnej energii nie mozna sobie nawet produkowac ani wydobywac wiec o imporcie tym bardziej mozna zapomniec. Link Zgłoś
misiaczek1281 Re: ON 4,99pln 24.09.14, 21:48 Droga dziewczynko: O czym ty w ogóle piszesz??? tankując miesięcznie 60 litrów to ile oszczędzisz jeśli cena ON spadla o 10 groszy? 6 zł:) ja tankuje miesiecznie 40 litrów czyli oszczędzę 4 zł...Oszczędność po byku:) hehe:) Link Zgłoś
thea19 Re: ON 4,99pln 24.09.14, 22:15 ech... cycki opadaja bo rece to juz dawno leza. 60l to ja tankuje tygodniowo osobowke, mam jeszcze dostawczego smoka, tez dizla Link Zgłoś
loyezoo Re: ON 4,99pln 25.09.14, 08:08 "ech... cycki opadaja bo rece to juz dawno leza." :)) to niedobrze ale tekst mi się podoba :)) Moja Vetta wyprowadzana tylko na niedzielne "spacery" wciąga 20l. przez godzinkę Używana na co dzień Mazda, jakieś 150-200l./m-cznie Bus,zależy jaki miesiąc ale bywa 400-500l./m-c Link Zgłoś
chris62 Re: ON 4,99pln 25.09.14, 09:27 thea19 napisała: > ech... cycki opadaja bo rece to juz dawno leza. ------------------------------------------------ Fajny tekst :) ==================== > 60l to ja tankuje tygodniowo osobowke, mam jeszcze dostawczego sm > oka, tez dizla ------------------------- To dalej grosze jakieś 25 PLN o ile ta tania stacja nie kantuje na ilości lub jakości paliwa. Też tak taniej zatankowałem i weszło mi 2 litry więcej niż na Shellu to gdzie tu oszczędność? A znam też przypadek stacji gdzie utylizowano stary olej i wlewano do zbiorników z paliwem - kierowcy zutylizują przy okazji wtryski i dpf wymienią ot POlska - takiego rozp..u nie pamiętam nawet za komuny teraz każdy chłopek roztropek robi co chce i jak chce jakieś amer gold,y tanie linie lotnicze które nie latają a bilety sprzedają, tanie paliwo w postaci zużytych olejów, drogi takie, że SUV miewa problemy, budowniczy autostrad bez kasy pobankrutowali i jak znam życie to nikt za ten burdel nie beknie mało tego jeszcze zostanie awansowany. MURZYŃSKOŚĆ!!!! Link Zgłoś
thea19 Re: ON 4,99pln 25.09.14, 11:08 to stacja marketowa, nie sadze by kantowala. jako, ze robie zakupy w tym markecie, to widze jakie kolejki maja. marza na on na zwyklej stacji wynosi jakies 50gr (przynajmniej na tej co znam, co ma paliwo za 5,09 i zarabia na sprzedazy paliwa hurtowego, wiec jesli market zarobi polowe, to przy tej ilosci klientow wyjda na swoje. dodatkowo maja 10 dystrybutorow, to nie dokladaja do interesu. teraz uwaga - dupowoz pali 9l, smok 15 (niestety nie wiem ile razy w niego wlewaja, bo rzadko sama osobiscie tankuje. wyjdzie mi wiecej niz 25zl/mc. nie mowiac ile w skali roku (na nowa szmatke bedzie) Link Zgłoś
misiaczek1281 Re: ON 4,99pln 25.09.14, 12:22 thea19 napisała: > to stacja marketowa, nie sadze by kantowala. jako, ze robie zakupy w tym markec > ie, to widze jakie kolejki maja. marza na on na zwyklej stacji wynosi jakies 50 > gr (przynajmniej na tej co znam, co ma paliwo za 5,09 i zarabia na sprzedazy pa > liwa hurtowego, wiec jesli market zarobi polowe, to przy tej ilosci klientow wy > jda na swoje. dodatkowo maja 10 dystrybutorow, to nie dokladaja do interesu. > teraz uwaga - dupowoz pali 9l, smok 15 (niestety nie wiem ile razy w niego wlew > aja, bo rzadko sama osobiscie tankuje. wyjdzie mi wiecej niz 25zl/mc. nie mowia > c ile w skali roku (na nowa szmatke bedzie) Dizel pali ci 9 l? Mam świetny pomysł: zamiast chwalić sie że kupiłaś tańsze o 10 groszy paliwo i oszczędziłaś 24 zł , sprzedaj smoka i kup Dizla który pali 6 litrów..albo benzynówke która pali tyle co moje Polo - czyli 7....i wtedy pochwal się nam że oszczędziłaś miesięcznie nie 24 a 400 zł :) Będziemy pełni zachwytu:) Radę masz gratis:) Ucz sie oszczędzania od mistrza dziewczyno:) Link Zgłoś
thea19 Re: ON 4,99pln 25.09.14, 12:33 smok to dostawczak, palacego 6l dizla mialam, benzynowki nie chce, popierdolka yaris palila 7, ktore duze auto tyle pali?.dupowoz 9l pali bo to automat i 175km, no nie ma nic za darmo. Link Zgłoś
misiaczek1281 Re: ON 4,99pln 25.09.14, 12:12 thea19 napisała: > ech... cycki opadaja bo rece to juz dawno leza. > 60l to ja tankuje tygodniowo osobowke, mam jeszcze dostawczego sm > oka, tez dizla no racja....a mi ptak opada:) 24 zł miesięcznie oszczędzasz x2 = 48 zł... co to za firme masz że to dla ciebie kupa kasy? kiosk z gazetami?:) Link Zgłoś
4slash Re: ON 4,99pln 25.09.14, 15:28 Thea napisała bo cena ON na jakiejś stacji spadła poniżej magicznej piątki. Zawsze nas cieszy jak za coś zapłacimy mniej niż więcej. Ja wyrobiłem ostatnio na Orlenie kartę rabatową dla małych firm i mam 4 gr rabatu. Trwało to 2 minuty. Teraz nie muszę nawet podawać nipu i nr auta bo wszystkie dane ściągają z karty. To na baku 2 zł mało a cieszy. Bez tego też bym przecież tankował, a tak mam hot doga gratis. "Zamiast punktów licz pieniądze". Link Zgłoś
loyezoo Re: ON 4,99pln 25.09.14, 15:37 Kupę to ty jednak masz zamiast mózgu.Dla ciebie takiego oszczędnisia 50zł to mało.No widzisz dla mnie też ale jednak wolę za to wypić 10 browarów, niż puścić z dymem.Myślę,że Thea myśli podobnie,skoro napisała,że raz do roku ma na "szmatkę" za jakieś 600zł.Kupiłeś kiedyś za tyle, coś do ubrania?Nie sądzę. Link Zgłoś
loyezoo Re: ON 4,99pln 25.09.14, 15:38 4slach,oczywiście to było do miśka,nie wiem czemu przerzuca mi drzewko. Link Zgłoś
thea19 oj misiak 25.09.14, 19:11 mentalnie i finansowo nigdy nie wyjdziesz ponad polo. naprawde nie wiesz jak ludzie robia pieniadze? i ide o zaklad, ze jestes singlem. Link Zgłoś
misiaczek1281 Re: oj misiak 25.09.14, 21:23 thea19 napisała: > mentalnie i finansowo nigdy nie wyjdziesz ponad polo. naprawde nie wiesz jak lu > dzie robia pieniadze? i ide o zaklad, ze jestes singlem. lepiej być singlem niż mieć kogoś kto dogryza:) Mentalnie jestem sobą i jeżdżę polo bo jest male i łatwiej nim w mieście zaparkować niż Passatem...Polo pali mniej od Passata...finansowo też stać mnie na Passata ale zamiast cieszyc sie z obnizki cen paliw o 10 groszy jak ty wolę żeby moje auto palilo 7 litrów a nie 9...oszczędność dużo większa:) Link Zgłoś
thea19 Re: oj misiak 25.09.14, 21:48 powaznie jestes tak glupi? nie wiesz o co chodzi z cena paliw? nie wiesz na co wplywa? ja sie nie dziwie wcale, ze nawet trollica bagienna cie kijem nie ruszy. moze to i lepiej bo nie wszyscy musza sie rozmnazac. ps ja jestem wredna, zarozumiala, duzo przeklinam ale jestem bystra, elokwentna i mam jeszcze fajne cycki i nie narzekalam nigdy na brak powodzenia. maz wytrzymal juz 6 lat i na boki sie nie rozglada. ty zawsze bedziesz starym kawalerem (bo single to do 25 tylko), ktorego panny beda omijac szerokim lukiem bo: "Tak. To prawda że moje poglądy są oryginalne...ludzie mi tego zazdroszczą bo też by tak chcieli, ale nie potrafią, więc działa u nich zasada negacji. Nie potrafią czegoś zrozumieć więc to odrzucają ...To jednak daje mi siłę i utwierdza w przekonaniu że mój sposób myślenia wzbudza emocje i ma w sobie coś czego inni nie mają...coś więcej niż tylko "hau hau" :) " te emocje to sie zal nazywaja. Link Zgłoś
misiaczek1281 Re: oj misiak 25.09.14, 22:15 thea19 napisała: > powaznie jestes tak glupi? nie wiesz o co chodzi z cena paliw? nie wiesz na co > wplywa? ja sie nie dziwie wcale, ze nawet trollica bagienna cie kijem nie ruszy > . moze to i lepiej bo nie wszyscy musza sie rozmnazac. > ps ja jestem wredna, zarozumiala, duzo przeklinam ale jestem bystra, elokwentna > i mam jeszcze fajne cycki i nie narzekalam nigdy na brak powodzenia. maz wytrz > ymal juz 6 lat i na boki sie nie rozglada. ty zawsze bedziesz starym kawalerem > (bo single to do 25 tylko), ktorego panny beda omijac szerokim lukiem bo: "Tak. > To prawda że moje poglądy są oryginalne...ludzie mi tego zazdroszczą bo też by > tak chcieli, ale nie potrafią, więc działa u nich zasada negacji. Nie potrafią > czegoś zrozumieć więc to odrzucają ...To jednak daje mi siłę i utwierdza w prz > ekonaniu że mój sposób myślenia wzbudza emocje i ma w sobie coś czego inni nie > mają...coś więcej niż tylko "hau hau" :) " te emocje to sie zal nazywaja. bycie razem to nie tylko cycki (pomijam wulgarność tego określenia)...żale wylewam tylko na forum...prywatnie jestem spoko loko:) Po prostu lubie sie podroczyć na forum ale nie atakuje ludzi ze wzgledu na stan cywilny...tym sie różnimy - choć milo sie czasem pięknie poróżnić...moze zmienie styl pisania...kobiety łagodzą obyczaje:) pozdrawiam panią Link Zgłoś
thea19 Re: oj misiak 25.09.14, 22:34 no tak, stary kawaler bedzie mnie uczyl czym jest zwiazek miedzyludzki.... Link Zgłoś
misiaczek1281 Re: oj misiak 25.09.14, 21:49 thea19 napisała: > mentalnie i finansowo nigdy nie wyjdziesz ponad polo. naprawde nie wiesz jak lu > dzie robia pieniadze? i ide o zaklad, ze jestes singlem. no dobra...mentalnie nie wyjde poza Polo przez pewien czas...nie dlatego ze mnie nie stać...to dla mnie jak religia...jak świętosć:) po prostu kocham to autko...a o gustach sie nie dyskutuje...:) Link Zgłoś
thea19 Re: oj misiak 25.09.14, 22:43 plytki jestes jesli twierdzisz, ze kochasz auto. troche blachy, plastiku i szkla. przytulacie sie czasem? a jak polo zje pies, to pokochasz inne? masz zdjecie w ramce? kupujesz mu prezenty na urodziny? a co z seksem? i mnie sie czepia, zem wulgarna (a ch..j to kogo obchodzi) a ja przeklinam ale uczucia lokuje jak czlowiek w innych ludziach i moim zwierzu. rzeczy materialne sa latwo wymianialne, dzis mam takie a jutro inne. misiek, ile masz lat? taka gadka to ni 18 ni 80 Link Zgłoś