Dodaj do ulubionych

test opon letnich u innych........................

IP: *.telia.com 06.04.02, 21:20
Wymienie po 5 gatunkow na poczatku list i ostanie miejsce na tej samej liscie
jest tego tyle ze niemam sily pisac.
ADAC niemiecka organizacja samochodowa z 14 milionami czlonkow.;
Rozmiar 175/65R14
Wynik... FirestoneFS90,BridgestoneB330EVO,Pirelli P3000, HankookK701 i
UniroyalRally680,Continental Eco ContactEP, GoodyearGT3, MichelinXT1 ostatnie..
NokianNRT2,PneumantP72,YokohamaS306 i Sava Effecta.
Wymiar..195/60R15
Continental PremiumContact, Bridgestone Turanza,PirelliP6 i Uniroyalrally 540
ostatnie GodrichTouringG,YokohamaA539.
Szwedzkie pismo motoryzacyjne dosc powazne Teknikens Värld;
Wymiar 195/65R15
Pirelli P6, Continental PremiumContact,Toyo Road Pro,Goodyear Eagle Ventura.
ostatnie KumhoECSTA KH11 regumerat-nalewka.
AUTO MOTOR&SPORT szwdzka wersja;
195/65R15
Pirelli P6,COntinentalPremcontact,GoodyarEagle
Ventura,BridgestoneTER70,MichelinPilot premacy.Ostanie AGIST2-65 nalewka
szwedzka.
Auto Motor und Sport niemiecka gazeta o nakladzie polmiliona.
205/55r16
Uniroyal Rain Sport,Bridgestone PotenzaRE720,Pirelli P7, Dunlop SP2000E
a ostatnie Michelin PrimacyXSE i Maragoni Heron ESC.
Tak Panowie to wyglada.Ciekawe czy dziennikarze czytaja i przepisuja czy
testuja te opony.Te wiadomosci wyciagnolem poszeregowane i podane na talezyku
czytelnikom Sydsvenskiej z dnia dzisiejszego.Pzdr.Michal
Obserwuj wątek
    • Gość: Michal Re: test opon letnich u innych...................... IP: *.telia.com 07.04.02, 13:11
      Kicur!
      • Gość: Kicur CO - KICUR ?!??? IP: *.bielsko.msk.pl 07.04.02, 15:24
        Gość portalu: Michal napisał(a):

> Kicur!

CO???
        A ja mam właśnie Michelin Energy XH1 w rozmiarze 185/65/R14, a w tym rozmiarze
        (profil 60) w zestawieniu www.ADAC.de ta opona jest... na pierwszym miejscu!!!
        Zresztą znalazłem to, bo dziwne wydały mi się wyniki AŚ, skoro mi jeździ się na
        tych oponach pierwszorzędnie - a na innych też jeździłem tym samym autem.
    • Gość: Koli Re: test opon letnich u innych........................ IP: *.166.195.213.2127.waw-mec.leased-e.ids.pl 07.04.02, 15:11
      Od razu lepiej się człowiek czuje po takich nowościach..
      Czyli Continental PremiumContact w czołówce...
      Ciekawe czy brali pod uwagę "głośność" opon, bo te akurat (mimo że dobre) są
      dosyć głośne.
      PZDR
      • Gość: Michal Re: test opon letnich u innych........................ IP: *.telia.com 07.04.02, 15:23
        W artykule w sydsvenskiej nie bylo mowy o glosnosci,ale wiem ze to jest jedno z
        kryteriow oceny opony.Continental posiadal fabryke w Szwecji Gislaved, ale w
        tym roku ja zlikwidowal i pr<eniosl sie zcala produkcja do Portugali,tam jak
        pamietasz wiele lat temu byl produkowane opony o nazwie Mabur.Hustawka jest
        ogromna firmy sie przescigaja,do naprawde jednych z lepszych opon dzisiaj
        zaliczamy Toyo Progres orginal japonski.Ta firma robi swietne opony szerokie
        niskoprofilowe .Wiele naszych klientow jez uzywa do aut typowo sportowych i
        wszyscy sobie bardzo chwala.Duza zywotnosc,swietna przyczepnpsc dosc ciche.Z ta
        cisza to jest roznie,obecnie wymienia sie asfalty ktore przebiegaja kolo
        osiedli mmieszkaniowych na tzw ciche.Mozesz jechac na oponach terenowych i
        zadnego dzwieku niema.Do opon tanich a naprawde dobrych mozna zaliczyc
        Dunlop.Dobra zywotnosc ,ciche,swietna przyczepnosc to wszystko w warunkach
        normalnych uzytkowych a nie sportowych.Jezeli chcemy jechac na dobry rajd,to
        trzeba zabrac mala ciezarowke opon na zapas. Pzdr.Michal
        • Gość: tworog Re: test opon letnich u innych........................ IP: *.swietochlowice.sdi.tpnet.pl 07.04.02, 22:51
          ja zauważyłem że w testach najlepiej wypadają opony właściciela ośrodka badań,
          lub sponsora, zebrałem ostatnio testy opon z różnych gazet, te same opony o tym
          samym rozmiarze - wyniki skrajnie różne, i co tu wybrać? d-124 ?
      • Gość: Maciek Re: test opon letnich u innych........................ IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 17.04.02, 17:36
        Nie prawda jest, ze te opony sa glosne - mam je od miesiaca i nie zauwazylem
        aby jakos szczegolnie szumialy, natomiast samochod na nich trzyma sie jak
        przyklejony do jezdni.
    • Gość: Jerr Re: test opon letnich u innych........................ IP: *.acn.pl / 10.128.132.* 16.04.02, 22:17
      Dziwi mnie ze P6000 sa wymieniane gdziekolwiek jako pierwsze. Za poziom halasu
      powinny byc dyskfalifikowane na starcie.
      • Gość: obi. Re: test opon letnich u innych........................ IP: *.acn.pl / 10.134.129.* 16.04.02, 23:27
        Gość portalu: Jerr napisał(a):

> Dziwi mnie ze P6000 sa wymieniane gdziekolwiek jako pierwsze. Za poziom halasu
        > powinny byc dyskfalifikowane na starcie.

To są P6, a nie P6000. Nowa generacja.

Co do głośności P6000 - mam te opony (wersja Powergy, ponoć trochę cichsza) i
        moim zdaniem wcale nie jest tragicznie...

Pozdr
        • Gość: Enzo Barum Bravuris IP: *.siemens.pl 17.04.02, 08:17
          Kupiłem sobie takie oponki w rozmiarze 185/60/14 z uwagi na krócizne finansową
          i muszę Wam powiedzieć, że się sprawują znakomicie choć miałem pewne obawy bo
          to i firma mało dla mnie znana i najnowszy model gumy. Wejście w dość ciasny
          zakręt mając 80km na liczniku niepowoduje "zmiany" trasy jazdy czy
          jakichkolwiek pisków. Na mokrym są b. dobre zarówno w hamowaniu, na zakręcie
          czy przy jeździe na wprost. Co do głośności to muszę powiedzieć, że są ciche i
          żaden hałas do kabiny niedochodzi.

Reasumując jestem z nich b. zadowolony.

Pozdrawiam
          Enzo
          • Gość: Darek Re: Barum Bravuris IP: 212.106.189.* 17.04.02, 08:52
            Prawda,głośność jest bardzo ważna a właściwości trakcyjne ekstremalne,które służą
            do porównywania i wyciągania tego co najlepsze mniej.Nikt z nas nie próbuje
            maksymalnych prędkości na jak największych łukach ani nikt nie przejeżdża przez
            jezioro aby próbować podatność na aqua plaining.
            • Gość: yeyek Re: Barum Bravuris IP: 164.143.244.* 17.04.02, 16:31
              Rowniez, zmuszony dolem finansowym (po kupnie wozu starczylo na ubezpieczenia
              ale z wymiana lysych gum byl przez jakis czas klopot), kupilem no-name´y:
              Debica Furio. I jezdze na nich. Rozczarowalem sie, bo sa bardzo dobre. Moje
              pierwsze wrazenie po lysolach bylo super - nareszcie cos trzyma mnie drogi. Po
              jakims czasie zaczalem zauwazac, ze sa glosne - to chyba ich jedyny minus.
              Zaleta byla niska cena - za znaczek Pirelli czy GY musialbym w tym rozmiarze
              doplacic ok. 1 tys. zl. Chyba nie warto skoro zedre je w ciagu 2 lat.
              • Gość: Michal Re: Dunlop SP-200 195x70x14 H IP: *.telia.com 17.04.02, 18:39
                Koledzy sprowadzili te z Holandi.Zalozylem wczoraj ciche dobra
                przyczepnosc,zobaczymy jak reszta.Oponu posiadaja dosc ciekawy bieznik w srodku
                w odlaglosci 10cm sa dwa potezne szerokie rowki do odprowadzania setek litrow
                wody przy szybkiej jezdzie.Byly tanie kooperuje z ta firma,sprzedalem im prawie
                tysiac opon.Ludzie sie potrafia rewanzowac.Pzdr.Michal
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka