Dodaj do ulubionych

Czy to prawda, ze Kulczyk uratowal Skode?

IP: 212.160.136.* 07.09.04, 22:24
Witam

Mam pytanie. Czytalem gdzies, ze dr Kulczyk uratowal Skode przed bankructwem
wykupujac znaczna czesc produkcji modelu Favorit i sprzedajac je w Polsce. Czy
to jest informacja potwierdzona i gdzie mozna znalezc zrodlo? Pisze prace
magisterska na temat rynku samochodowego w Europie i chcialem ta informacje
tam zamiescic.

Dzieki za info
Obserwuj wątek
    • wernes Re: Czy to prawda, ze Kulczyk uratowal Skode? 07.09.04, 22:30
      Napisz email do Volkswagena Polska albo do Kulczyk Tradex.
      Mysle ze jesli zgrabnie napiszesz to Ci udziela informacji.

Pozdrawiam
    • Gość: verte Re: Czy to prawda, ze Kulczyk uratowal Skode? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.04, 22:44
      ręce opadają
    • Gość: Poll Re: Czy to prawda, ze Kulczyk uratowal Skode? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.04, 23:08
      Nie wiem co miał wspólnego z tym K. ale wiem ze do uratowania skody generalnie
      to przyczyniły sie gazety motoryzacyjne (jednego zreszta własciciela) wciskajac
      kit ( nie mylic z KIT-em) zapewne za solidne pieniądze mieszkańcom powiatu
      ciemnogrockiego. Różni producenci w różny sposób próbuja zapodać swoje produkty
      na rynku , jedni jako ciekawe stylistycznie inni jako najbezpiecznejse na
      świecie czy też najsolidniejsze (cokolwiek miałoby to znaczyc) a jeszcze inni
      jako prowadządze w jakichśtam statystykach. Co pozostało rodzącej sie z
      popiołów skodzinie???? Wszystko ciekawe już było zajete i opłacone. Pozostało
      opłacić dziennikarskie wyjazdy do Zakopca , Monte Carlo czy też w Alpy. I z
      tego tylko powodu skoda urosła do rangi rywala R-R, Maseratti lub chociażby MB
      E-klass, BMW 5 , Audi A 6.

Jękneła góra i urodziła mysz.
    • Gość: Stanley URATOWAŁ IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.09.04, 00:07
      Poczułem się wywołany do tablicy bo to ja o tym pisałem. Odsyłam do dwóch
      źródeł : "Samar S.c." www. samar.com.pl - dane dot. sprzedaży Skody w latach
      90-93 i dane sprzedaży samochodów w Polsce oraz Auto Katalogi 90-93 Auto Motor
      i Sport - statystyki sprzedaży poszczególnych producentów i sprzedaży w Polsce.
      Porównanie jednego z drugim pokaże jaki procent dramatycznie spadającej
      produkcji Skody nagle został ulokokowany w Polsce. Jedyna rzecz, której nie
      udało mi się odszukać to w archiwum Rzeczpospolitej informacja z 92-93 roku nt.
      gigantycznego zamówienia od Kulczyk Holding na Favoritki do Polski (coś około
      20 tys. samochodów).
      Powodzenia.
    • Gość: Lotta continua Re: Czy to prawda, ze Kulczyk uratowal Skode? IP: 217.17.46.* 08.09.04, 12:12
      To będzie super praca. Sądząc po zadanym pytaniu to autor ma mętne pojęcie o
      rynku/ przemyśle samochodowym. Pewna podpowiedź: w ktorym roku VW nabył udziały
      w Skoda Auto A.S.? Kiedy zakończono produkcję skody favorit? Kiedy powstała
      spółka Skoda Auto Polska SA ( z 49% udziałów należącymi do Kulczyk Holding)?
      Jaki % całkowitej produkcji Skody od roku, powiedzmy, 1991 (wliczając montaż w
      VW Poznań) był sprzedawany w Polsce?
      • Gość: Jarek Re: Czy to prawda, ze Kulczyk uratowal Skode? IP: 217.17.46.* 08.09.04, 13:00
        Gość portalu: Lotta continua napisał(a):

> Kiedy powstała spółka Skoda Auto Polska SA ( z 49% udziałów należącymi do
        > Kulczyk Holding)?

Nie rozumiem, dlaczego ludzie czepiają się dr Jana, skoro 75% akcji Kulczyk
        Holding należy do... Grażyny Kulczyk (szanowna małżonka dr), 20% - do Kulczyk
        Privatstifung z Wiednia, a 5% do Euro Agro Centrum. Z kolei 85% udziałow Euro
        Agro Centrum należy do... Kulczyk Holding, 15% - do Kulczyk Privatstifung z
        Wiednia itd, itd...

A propos Auto Skoda Polska jest wyjątkiem, bo "samochodowe interesy" dr zwykle
        związane są z holenderskimi firmami ze słowem PON w nazwie, które chyba są
        właścicielami Kulczyk Tradex, czy Auto Viva.

Jak Olo nie chce wpuszczać dr do pałacu, to już wszyscy się na niego rzucili. A
        to kopniak za Orlen, a to kopniak za G-8... Tylko zawiść w ludziach miast
        chrześjańskiego współczucia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka