Dodaj do ulubionych

Samochody sprowadzone z USA

07.02.15, 14:21

Mąż sprowadził z USA dwa samochody jako osoba prywatna wszelkie opłaty celne są już załatwione, postanowiliśmy sprzedać te samochody ponieważ nie spełniły naszych oczekiwań .Proszę mi napisać co mąż musi załatwić ,aby można było sprzedać te samochody w komisie , czy trzeba coś jeszcze płacić w urzędzie skarbowym, czy gdzie indziej. Czy trzeba gdzieś np urząd skarbowy składać jakieś druki . Ktoś coś mówił o druku VAT 24 i opłacie akcyzy .Proszę o pomoc.
Obserwuj wątek
    • fuiio Re: Samochody sprowadzone z USA 08.02.15, 12:29
      Czy mąż juz zamowil nastepne 2 samochody uwzgledniajace oczekiwania czy najpierw chce sprzedac te 2 niespelniajace??
    • kura_wuja Re: Samochody sprowadzone z USA 08.02.15, 12:48
      A co sie stalo, kolorek nie podpasil?
      • wsk175 Re: Samochody sprowadzone z USA 08.02.15, 13:56
        Się "nie podobają" bo zapewne po crash testach w usa , jak większość stamtąd sprowadzanych.
        • fiolka70 Re: Samochody sprowadzone z USA 08.02.15, 14:09
          oczekiwałam pomocy a nie szydzenia
          • fuiio Re: Samochody sprowadzone z USA 08.02.15, 14:36
            No nie obrazaj sie tylko..Ja tam zawsze jestem ciekaw co jest przyczyna ostatecznego niepodobania sie wozu. Zazwyczaj jak ktos mowi o zakupie auta to rocznik jest najwazniejszym kryterium a z Twojego postu wynika , ze powod niepodobaniasie jest inny niz rocznik (chyba ze byl to zakup w ciemno) wiec pytam jednoczesnie o przyczyne i wniosek..szydzenia nie ma..
          • nazimno Re: Samochody sprowadzone z USA 08.02.15, 14:37
            A maz slabo pisaty i czytaty?
    • qqbek Re: Samochody sprowadzone z USA 08.02.15, 15:17
      fiolka70 napisał(a):

>
      > Mąż sprowadził z USA dwa samochody jako osoba prywatna wszelkie opłaty celne są
      > już załatwione, postanowiliśmy sprzedać te samochody ponieważ nie spełniły nas
      > zych oczekiwań .Proszę mi napisać co mąż musi załatwić ,aby można było sprzedać
      > te samochody w komisie , czy trzeba coś jeszcze płacić w urzędzie skarbowym, c
      > zy gdzie indziej. Czy trzeba gdzieś np urząd skarbowy składać jakieś druki . Kt
      > oś coś mówił o druku VAT 24 i opłacie akcyzy .Proszę o pomoc.

Zdaje się VAT-25 a nie VAT-24 i nie musisz uzyskiwać, jeżeli VAT już zapłacony został.
      Wszystko zależy od tego, gdzie auta były wyładowane - jak w Polsce (Gdynia) to trzeba zapłacić 23% VAT i cło (10%), jak w Niemczech to VAT będzie niższy (19%).
      Akcyza - 3,1% za pojemność do dwóch litrów, sześć razy tyle za samochód z większym silnikiem.

Jakim cudem nie macie tego popłaconego, skoro samochody już macie wydane, nie wnikam.
      Jak małżonek kombinował "na mienie przesiedleńcze" to samochodów i tak nie sprzedacie przez rok.
      • loyezoo Re: Samochody sprowadzone z USA 08.02.15, 16:57
        A niby dlaczego,mają im "nie wydać" samochodów? Opłaty celno-skarbowe są w ich gestii i tu nie ma nic do rzeczy UC czy US

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka