Dodaj do ulubionych

Bramki na A4

06.11.17, 14:50
A raczej bramka. Dzisiaj o 7.30 otwarta była tylko jedna bramka na Katowice we Wrocławiu. Kolejka do niej na Ok 500 m. A obok 2 otwarte puste bramki viatoll. Tylko ludzie nie wiedza ze kwitek można wziąć również tam.
Swoją droga jakaś informacja by się przydała a nie ze to tylko bramki viatoll.
Abstrahując od idiotycznego rozwiązania bramek w dzisiejszych czasach.
Obserwuj wątek
    • tbernard Re: Bramki na A4 06.11.17, 16:46
      Też uważam, że w dzisiejszych czasach bramki są idiotyczne. Tylko skorumpowany rząd może takie rozwiązania wdrażać i utrzymywać. Opłaty za przejazd autostradą powinny być zniesione, bo są bez sensu.
      • trypel Re: Bramki na A4 06.11.17, 16:58
        Aż tak drastyczny nie jestem ale dużo bardziej podobają mi się rozwiązania bezbramkowe i beznaklejkowe. Słowacją, Wegry itd
        • nazimno Re: Bramki na A4 07.11.17, 08:23
          Szwajcaria ma "naklejki" i tez ma dobre
          i tanie rozwiazanie.
          • loyezoo Re: Bramki na A4 07.11.17, 09:49
            W Szwajcarii zapłacisz ~160zł i zapyerdalasz cały rok.U nas 4 przejazdy i też 160 poszło w pi.z.... na drogi w teorii
            • who_cares Re: Bramki na A4 07.11.17, 10:19
              Austria też przechodzi na winietki elektroniczne - bardzo dobrze bo nie trzeba szukać punktów i w szczycie sezonu stać w kolejkach :
              www.asfinag.at/maut-vignette/vignette/digitale-vignette/
              • nazimno Re: Bramki na A4 07.11.17, 10:33
                Polskie specjalisty - to som cwane czlowieki i one umiec wymyslic taka sposoba, zeby
                byla ona mistrz Swiata w upierdliwosc.

Wrog musiec zawrocic juz na granica i nie wjechac w ta kraj, zeby nie dostac zawal sercowy.
                Bezpieczna kraj, nie to co inna kraj.
              • do.ki Re: Bramki na A4 06.05.19, 07:07
                Ale musisz kupić na minimum 14 dni naprzód. Do kitu.
        • nazimno Re: Bramki na A4 07.11.17, 08:26
          www.allianz-autowelt.de/unterwegs/vignette-schweiz/
    • black.realistka Re: Bramki na A4 05.05.19, 20:14
      Pracowalem w wielu miejscach Europy a ostatnio w Danii. Zawsze jadac do Polski zastanawiam sie-stojac w kolejkach pod bramkami autostradowymi-dlaczego w Polsce musi byc najglupiej,najdrozej i najbardziej ponizajaco dla ludzi. Slysze czasem rozne tlumaczenia: ze przeciez trzeba utrzymac te autostrady ,itd itd..Czy jednak Niemcy,Finowie i Dunczycy nie musza utrzymac swoich? Przejezdzajac tamtedy nie place nic. Mozna tez oczywiscie placic i niestac w kolejkach: maja tak Czesi a oplaty sa w sumie znacznie mniejsze:przykladowo roczna winieta(de facto ma ona waznosc 14 miesiecy) kosztuje ok 255zl. Mozna wrecz odniesc wrazenie ze ktos uparl sie by za wszelka cene ,,umilic" w Polsce zycie kierowcom (to stanie w kolejkach jak w sklepach za Komuny) ,oraz przy okazji ciezko ich walnac po kieszeni. Ja chcialbym przypomniec niektorym ludziom w Polsce (ktorzy bronia tego chorego systemu) ze w cenie paliwa byl swego czasu ulokowany podatek na budowe i utrzymanie drog i autostrad w Polsce.Dlatego paliwo m.in paliwo w Polsce jest ok 3 razy drozsze niz mogloby byc. Po jaka wiec cholere te autostradowe zawalidrogi? Zeby juz tak calkiem udupic i sponiewierac tych ludzi?
      • qqbek Re: Bramki na A4 05.05.19, 20:25
        Fajnie tak odgrzać kotleta sprzed 1,5 roku :)
        Płatne drogi to lepsze drogi, nie jesteśmy Niemcami, żeby innym je sponsorować (tym bardziej, że też jesteśmy krajem tranzytowym). Tylko nawet przy rozwiązaniach gotówkowych istnieją rozwiązania mniej upierdliwe. Jak mieszkałem w Anglii, to dość powszechnym rozwiązaniem (a mają tam nie tylko myto za drogi, ale też za poszczególne mosty i tunele czasami) były bezobsługowe bramki z koszami na drobne (teraz podobno dostawili terminale dotykowe). Nawet nie trzeba było się właściwie zatrzymywać, bo rzucało się prawą, a więc celniej i zanim się człowiek dotoczył do szlabanu to ten się już podnosił. Dlaczego nie takie rozwiązanie? Masz odliczoną kwotę i nie chcesz paragonu - pyk drobne w kosz i czekaj na szlaban. Dopiero jak nie masz drobnych/karty zbliżeniowej, albo jeśli chcesz na siłę paragon to pchasz się w kolejkę do obsługowej.
        • trypel Re: Bramki na A4 05.05.19, 20:37
          Teraz to nawet dodatkowo skomplikowali, żądańie PINu przy takich sumach jest tak absurdalne i tak wydłuża czas spędzony w kolejce ze musiał wymyślić to wyjątkowy idiota
          • qqbek Re: Bramki na A4 05.05.19, 20:56
            trypel napisał:

> Teraz to nawet dodatkowo skomplikowali, żądańie PINu przy takich sumach jest ta
            > k absurdalne i tak wydłuża czas spędzony w kolejce ze musiał wymyślić to wyjątk
            > owy idiota

Mnie szokuje to, że w 2019 roku nie możesz sam włożyć karty do terminala, tylko podajesz ją cieciowi w okienku.
            Jak by to był 1994 rok, a cieć miał maszynkę do odbijania numeru wypukłych kart przez kalkę na rachunku.
            Dobrze, że podpisu jeszcze nie żądają.
            • hukers Re: Bramki na A4 06.05.19, 00:24
              qqbek napisał:

> trypel napisał:
              >
              > > Teraz to nawet dodatkowo skomplikowali, żądańie PINu przy takich sumach j
              > est ta
              > > k absurdalne i tak wydłuża czas spędzony w kolejce ze musiał wymyślić to
              > wyjątk
              > > owy idiota
              >
              > Mnie szokuje to, że w 2019 roku nie możesz sam włożyć karty do terminala, tylko
              > podajesz ją cieciowi w okienku.

A jak Ty byś był tym cieciem, to byś się nie szokował, bo może z tego utrzymuje rodzinę
              • tbernard Re: Bramki na A4 06.05.19, 09:05
                Tak czy owak a może nawet anyway można nieco inaczej zorganizować walkę z bezrobociem niż poprzez piętrzenie innym upierdliwości.
              • qqbek Re: Bramki na A4 06.05.19, 09:13
                hukers napisał:

> A jak Ty byś był tym cieciem, to byś się nie szokował, bo może z tego utrzymuje
                > rodzinę

Widzisz - uważam, że chuja warte jest zwiększenie zatrudnienia o kilkanaście, może kilkadziesiąt słabo płatnych etatów (w skali całego płatnego odcinka, a nie jednej tylko stacji poboru opłat) kosztem powodowania niepotrzebnych kolejek i zmuszania kilkudziesięciu tysięcy osób DZIENNIE do stania w niepotrzebnych korkach, marnowania paliwa (syfienia!), czasu i nerwów.

Bramki z obsługą i tak muszą być.
                Ale dlaczego niepotrzebnie piętrzyć przy tym komplikacje?
                Nadto - jak się jakiś sprytniejszy "zarabiający na chleb i rodzinę" trafi i wpadnie na to, żeby karty przy okazji fotografować z obu stron, to będziesz miał spory problem z wytłumaczenia bankowi, że "nie jesteś wielbłądem" i nie zamawiałeś wypaśnej pary adidasów z dostawą do Lagos w Nigerii.
                • tbernard Re: Bramki na A4 06.05.19, 10:03
                  Mógłbyś się łatwo wybronić tą mapką, która pokazuje, gdzie wielbłądy żyją. Niger jeszcze się załapuje, ale już w Nigerii ich nie ma, więc śmiało można wręcz potwierdzić, że jest się wielbłądem, a nie nim nie jest ;)
                  • qqbek Re: Bramki na A4 06.05.19, 10:33
                    tbernard napisał:

> Mógłbyś się łatwo wybronić tą mapką, która pokazuje, gdzie wielbł
                    > ądy żyją.
                    Niger jeszcze się załapuje, ale już w Nigerii ich nie ma, więc
                    > śmiało można wręcz potwierdzić, że jest się wielbłądem, a nie nim nie jest ;)

No tak, ale zamówienie mogłoby być ze sklepu w Arabii Saudyjskiej na przykład ;)
                  • vogon.jeltz Re: Bramki na A4 06.05.19, 11:24
                    > Mógłbyś się łatwo wybronić tą mapką, która pokazuje, gdzie wielbłądy żyją.

Nie polegałbym zbytnio na tej mapce jako na materiale dowodowym. Według niej w Libii, Maroku, Jordanii, Iraku i postsowieckich republikach Azji Środkowej nie ma wielbłądów.
                • vogon.jeltz Re: Bramki na A4 06.05.19, 10:21
                  > Bramki z obsługą i tak muszą być.

Nie muszą. We Włoszech w większości miejsc bramki są wyłącznie samoobsługowe. W przypadku, gdy coś nie działa, dzwonisz przyciskiem i jakiś gość, który siedzi nie wiadomo gdzie, mówi ci, co masz zrobić. Np. raz nie chciało mi przyjąć karty, a nie miałem dość gotówki - bramka wydrukowała mi kwit, na podstawie którego musiałem opłacić przejazd w ciągu następnych 7 dni.

Swoją drogą, zauważyłem też u Włochów wybitny debilizm w płaceniu na bramkach. Wszyscy, którzy nie mają Telepass czyli tutejszego ViaBoxa, upierają się, by robić to gotówką. Efekt jest taki, że w kolejkach do bramek gotówkowych potrafi stać po kilkanaście samochodów - i to długo, bo każdy Giuseppe odlicza klepaki - a bramki do płatności kartą są puste...
                  • galtomone Re: Bramki na A4 06.05.19, 11:22
                    Bramki to technologia XX wieku. A mamy XXI wiek - sa nie do obrony pod zadnym wzgledem.
                • galtomone Nie wiem jak w PL, ale... 06.05.19, 11:20
                  qqbek napisał:

> Nadto - jak się jakiś sprytniejszy "zarabiający na chleb i rodzinę" trafi i wpa
                  > dnie na to, żeby karty przy okazji fotografować z obu stron, to będziesz miał s
                  > pory problem z wytłumaczenia bankowi, że "nie jesteś wielbłądem"

Banki w UK uczulały, ze klient kary z reki ma nie wypuszczac, odkad weszly w uzycie terminale platnicze elektroniczne. Sam robisz swype, itd... Sprzedwacy karta banku w rece nie jest do niczego potrzebna od czasu gdy weszla autoryzacja przez PIN.

A juz opcja, ze traci sie ja z oczu w ogole nie wchodzi w gre. Wrecz namawiano do wzywania managera/policji w takich przypadkach, gdy sprzedawca/klener bierze karte i robi z nia cos tak, ze jej nie widac.

Mnie karte (nie wiem gdzie/jak) sklonowano. Na szczescie w UK, wiec nie musialem udowadniac, ze wielbadem nie jestem i po trzech milych rozmowach z bankiem sprawa byla zamknieta.
        • vogon.jeltz Re: Bramki na A4 06.05.19, 10:15
          > Płatne drogi to lepsze drogi, nie jesteśmy Niemcami, żeby innym je sponsorować

Przy czym Niemcy też niedługo wprowadzą opłaty za swoje autobahny. Bo bogaci to może i są, ale utrzymanie tego jednak swoje kosztuje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka