Dodaj do ulubionych

Check engine - wróżenie z fusów

12.12.17, 09:16
Witajcie,

Kilka dni temu zaczęła mi się zapalać kontrolka check engine. Silnik benzynowy. Kontrolka raz zapaliła się na chwilę przy ciepłym silniku, ale tak to zapala się po odpaleniu zimnego/letniego silnika (ale nie zawsze) i gaśnie po kilku minutach, kiedy motor się rozgrzeje. Przy odpalaniu ciepłego nie ma tych objawów. Wiem, że muszę podjechać na diagnostykę, ale to najwcześniej za tydzień będzie możliwe, więc może ktoś ma jakieś typy?
Co ważne, to:
1. Silnik ma 100 tys km. nakręcone (tyle ma, bo mam to auto od początku).
2. Brak jakichkolwiek objawów poza tą kontrolką. Spalanie w normie, mocy nie traci, pracuje równo, odpala od zakręcenia, nie warczy w dziwny sposób, nie dymi, obroty stabilne, absolutnie nic. Jakieś typy? Katalizator się kończy? Świeca któraś zaczyna niedomagać?
3. Tłumik trzeba wymienić, bo stary jest (jakieś przedmuchy?).
Obserwuj wątek
    • duze_a_male_d_duze_m Re: Check engine - wróżenie z fusów 12.12.17, 09:36
      Podłączyć proste OBD na moment wyświetlania się ustarki.
      • cyniczny.komentator Re: Check engine - wróżenie z fusów 12.12.17, 10:41
        Tyle to ja wiem :) Ale nie mam żadnego OBD, ani nikt ze znajomych nie ma. Dopiero za tydzień mam czas do warsztatu podjechać.
        • nazimno Re: Check engine - wróżenie z fusów 12.12.17, 11:19
          Sprawdz wszystkie dostepne kostki polaczeniowe do modulow w komorze silnika bez wkladania kluczyka w stacyjke.

Wystarczy delikatnie poruszyc wtyk/gniazdo jedno wzgledem drugiego, nie rozlaczac niczego.
          Jesli jest to jakis skorodowany kontakt, to albo sie to "utrwali" albo ustapi.

Dokonaj ogledzin bezpiecznikow w gniazdkach, sprawdz, czy nie wygladaja podejrzanie, gdy chodzi
          o wyglad kontaktow i gniazd. Mogla sie tam dostac wilgoc ( bylo mycie silnika?) i spowodowac
          korozje kontaktow.

To jedyna "akcja", ktora mozesz samodzielnie wykonac bez wiekszego ryzyka sp...nie tego do konca.

I tak bedziesz musial pojechac do diagnosty, zeby wiedziec, co to jest/bylo.

• liczbynieklamia Re: Check engine - wróżenie z fusów 12.12.17, 10:41
      Przecież po to właśnie stworzono system OBD, którego składnikiem jest kontrolka check engine, żeby nie wróżyć z fusów. Zapala się MIL, to podpinamy urządzenie diagnostyczne (koszt urządzenia parowalnego z telefonem to już poniżej 10zł z przesyłką - naprawdę warto mieć w samochodzie) i wszystko wiemy.
    • jestklawo Re: Check engine - wróżenie z fusów 12.12.17, 11:55
      moja szklana kula mówi:
      P0116,"Czujnik temp. czynnika chłodzącego silnik - sygnał poza zakresem/wydajność"
    • kolpik124 Re: Check engine - wróżenie z fusów 12.12.17, 11:55
      może być coś poważnego, ale ożenić jakiś bzdet

parę lat temu, dwuletni focus 2 benzyna, na trasie zapaliła się kontrolka silnika, zgodnie z instrukcją, zjechałrm z drogi, wyłączyłem silnik, na szczęście nie dzwoniłem do serwisu i nie wzywałem assistance co zalecala instrukcja

odpaliłem ponownie, kontrolka zgasla, żadnych niepokojących objawów, na drugi dzień w serwisie nic nie wykryto (hehe patrz wpis maciusia powyżej)

historia powtórzyła się jeszcze za 2-3 razy w odstępach paromiesiecznych, w końcu odkryto że sygnał dawała jakas zasniedziala blaszka przy pedale sprzęgła
      • nazimno Re: Check engine - wróżenie z fusów 12.12.17, 12:01
        Ty kolpik bardzo duzo teraz wiesz o dawaniu sygnalow przez blaszki.
        • kolpik124 Re: Check engine - wróżenie z fusów 12.12.17, 12:21
          urzekł mnie twój wpis, maciusiu

dołączę go do swojej kolekcji ludowej mądrości repów polsko-niemieckiego pogranicza

a teraz czekam na twój imperatyw ostatniego wpisu, nie zawiedź mnie, maciusiu :D
          • nazimno Re: Check engine - wróżenie z fusów 12.12.17, 12:28
            Sprawdz swoja glowke - diagnostyka polega na lekkim kilkukrotnym stuknieciu w czolko.
            Nie za mocno, bo odezwie sie jeszcze jakas blaszka.
    • qqbek Re: Check engine - wróżenie z fusów 12.12.17, 12:57
      Żyjesz w Bieszczadach i właśnie spadły dwa metry śniegu?
      Jak ktoś to już tobie napisał - do odczytania błędu silnika wystarczy prosty interfejs OBD2 (np. na układzie ELM 327) komunikujący się z telefonem przez Bluetooth - jego cena to dycha, w sklepie stacjonarnym dwie. Aplikację, np. "OBD Car Doctor" ściągniesz sobie z Google Play za darmo.

Po co wróżyć z fusów albo szukać po ciemku?
      • cyniczny.komentator Re: Check engine - wróżenie z fusów 13.12.17, 12:22
        Nie żyję w Bieszczadach i jestem już umówiony do mechanika. Po prostu nie mam czasu latać teraz po sklepach i szukać czytnika tylko po to, żeby nocą przy latarce szukać gniazda, podpinać go itp. Stąd moje pytanie o typy. Zastanawiam się też nad katalizatorem ale 100 tys to trochę mało no i objawów żadnych nie daje.
    • derff Re: Check engine - wróżenie z fusów 13.12.17, 09:02
      Mam to samo już z 5 lat. Ale mam ćwierć miliona kilometrów na LPG bez żadnych napraw i orginalne tłumiki. Nie zamierzam nic z tym robić

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka