monteblack 21.06.09, 14:29 Witam serdecznie! W piate starujemy do Chorwacji.Chcialam podpytac ktoredy,przez jakie kraje najlepiej leciec Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
deoand Re: Białystok-Chorwacja(Orebić) 21.06.09, 22:18 Na podstawie swoich doświadczeń z podrózy do Chorwacji proponuje taka trasę Białystok - Warszawa - gierkówką do Bielsko Białej i tu dwa warianty albo przez Słowację czyli Bielsko Biała Szczyrk Zwardoń Cadca Bratysława dalej Ausria i ominięcie Wiednia czyli Wiener- neustadt - Graz albo Bielsko - Biała Cieszyn/ Czechy / Brno - Wiedeń -Graz a od Grazu na Słowenię czyli Maribor potem juz Chowacja czyli Zagrzeb a potem autostradą do Splitu i od Splitu tzw Jardanka czyli droga nad wybrzeżem do Orebica . Mozna jechac od Bratysławy przez Wegry tez do Zagrzebia ale tamtedy nie jechałem . pozdrawiam deoand Odpowiedz Link Zgłoś
lesio5 Re: Białystok-Chorwacja(Orebić) 13.07.09, 10:51 Ani przez Szczyrk, ani przez Brno. Należy jechac Bielsko-Biała - Cieszyn - Czeski Cieszyn - Cadca - Żylina - Bratysława. Nie obowiazuje na tej drodze czeska winieta. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: warszawiaczek Re: Białystok-Chorwacja(Orebić) IP: 85.232.226.* 22.06.09, 08:32 W zeszłym roku bylismy na Peljesacu niedaleko Orebica. Wyjechaliśmy z Warszawy "gierkówką" (E67, E75) do Cieszyna. Wjazd do Czech (zakup winiet na ustostrady Czechy i Austria) i dalej na Frydek-Mystek, Olomouc, Brno (E462) zjechaliśmy na Mikulov "E461" Wjazd do Austrii i dalej do Wiednia. Miasto doskonale oznakowane, trudno byłoby zabłądzić Wyjazd autostradą A2 w kierunku Grazu, potem zjazd na A9 do Mariboru. Słoweńcy za przejazd swoimi autostradami wymyślili sobie winietę za 35 EURO. Dlatego proponuję całkiem przyjemny i dobrze oznakowany objazd: Jadąc A9 przed granicą ze Słowenią zjeżdzamy na drogę nr 69 do miasteczka Mureck. Tam przejeżdzamy mostkiem do Słoweni i w prawo na drogę 433 jedziemy do Lenart, dalej 229 do Ptuj (w tej okolicy nocowaliśmy po pierwszym dniu jazdy) i E59 wjeżdżamy do Chorwacji. W Chorwacji A2 do Zagrzebia i zjeżdżamy na A1, którą jedziemy do samego końca. W zeszłym roku koniec autostrady był w Sestanovacu, w tym roku pewnie trochę dalej. W każdym razie na "jadrankę" E65 zjechać jak najpóźniej, bo co prawda widoki z tej drogi sa przepiękne, ale średnia prędkość nie przekracza 40 km/h, także po całym dniu podróży i jeszcze 3 godzinach na tej drodze ma się już dosyć tych widoków Można sobie nieco skrócić i urozmaicić podróż wsiadajac w Ploće na prom do Trpanj. My grzecznie obiechaliśmy tranzytem przez BiH do Stonu i dalej po Peljesacu do celu Kawał drogi przed wami, ale i tak zazdroszczę Odpowiedz Link Zgłoś
deoand Re: Białystok-Chorwacja(Orebić) 22.06.09, 12:27 Pieknie kolega warszawiaczek tę trasę opisał ja ci dodam namiar na taka stronke - mapy Europy oto link www.dojazd.org/mapaeuropy.html i tu mozesz pocwiczyc sobie rózne warianty trasy .. Ja od siebie bym dodał , że w drodze powrotnej warto by było pojechać do Plitwickich Jezior wspaniały park krajobrazowy ale jego zwiedzanie to chyba minimum 4 godziny albo i z 6 dokładnie nie pamietam ale warto a potem warto wrócic na spokojnie na Jadrankę / mój błąd w poprzednim poście i na Rijeke a potem z Rijeki na Słowenię - trudno niech będzie autostrada ale doprowadzi ciebie do POSTOJNEJ - tam sa wspaniałe jaskinie które sie oglada - też ze 3 godziny chyba i dalej albo na Ljubljane i Maribor czyli klasyka albo nie jechac na Ljubljane tylko na Klagenfurt czyli drogami E-2 E 61 i E 652 na Naklo i Ferlach wtedy jedziesz przez wspaniałe dzikie Alpy po stronie Słoweńskiej nastepnie jedziesz takim tunelem w już do Austrii / teraz to juz chyba nawet nie ma granicy i dalej do Klagenfurtu i potem klasyczna autostrada do Polski jak było juz napisane .. pozdrawiam deoand Odpowiedz Link Zgłoś
andiat Re: Białystok-Chorwacja(Orebić) 09.07.09, 23:00 deoant byles w klagenfurcie i nie wszedles do mini munds-3godz (miniaturki budowli z calego swiata-warto) Odpowiedz Link Zgłoś
emes-nju Re: Białystok-Chorwacja(Orebić) 22.06.09, 20:15 Trasa ok. Proponuje ewentualnie jedna modyfikacje. Jezeli Wieden wypadnie w okolicach godzin szczytu, warto ominac centrum. Jadac od Mikulova, za miejscowoscia Eibesbrunn, trzeba skrecic w lewo na Seyring (w okolicy duzej liczby wiatrakow). Potem, Gerasdorf bei Wien. Po wjechaniu do Wiednia (najpiew jest wiadukt nad torami, a potem zaczyna sie zabudowa) trzeba skrecic w lewo na pierwszym duzym skrzyzowaniu (sporo tam niezbyt wysokich, nowych biurowcow i sklepow). A potem, to juz drogowskazy prowadza (najpierw S2 a potem A23). Najlepiej zreszta albo zaprogramowac na ten przejazd GPSa albo, wobec ewentualnego jego braku, wejsc na jakas strone "mapowa" i samemu trase przesledzic, a nawet wydrukowac "sciagawke". Odpowiedz Link Zgłoś
deoand Re: Białystok-Chorwacja(Orebić) 10.07.09, 10:27 Hej . Nie byłem w tym muzeum w Klagenfurcie - nawet nie wiedziałem o istnieniu takiego .. ale takie dyskusje -i dobrze - pozwalaja na to że kto wie może jak będe w tamtych okolicach to wpadne albo wejdzie tam jakis inny uczestnik forum . Ja to jadac przez Klagenfurt jesli tak w ogóle mozna powiedzieć to w napięciu czekałem kiedy w końcu będzie zjazd na Słowenie i czy przypadkiem nie zajade do Włoch . W okolicy GRazu jest olbrzymi drogowskaz / przynajmniej był / Maribor Słowenia .. a jadac dalej w kierunku Klagenfurtu masz co chwila zjazd z autostrady Klagenfurt a Słowenii ani widu ani słychu dopiero .. jak juz straciłem prawie nadzieje i prawie pogodziłem sie z myśłą , że wyląduję w Villach pojawił sie napis Klagenfurt Odpowiedz Link Zgłoś
hepik1 Re: Białystok-Chorwacja(Orebić) 10.07.09, 10:34 Zdecydowanie bliżej niż do Klagenfurtu,deoś: Inwałd k.Wadowic www.parkminiatur.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
andiat Re: Białystok-Chorwacja(Orebić) 26.07.09, 22:53 tak tak nawigacja no i radio sb kanal 28.pomoglo juz nieraz uniknac mandatu no i trafic na dobra droge.prawie codziennie komus pomagam w wiedniu jak jade z pracy czy do(zasieg okolo 10 km starcza) hihihihi Odpowiedz Link Zgłoś
andiat Re: Białystok-Chorwacja(Orebić) 02.08.09, 00:04 i fajno jak bys przejechal klagenfurt dalej do villach.a obok jest fajne jeziorko fakersee.warto tam wstapic.polecam Odpowiedz Link Zgłoś