Dodaj do ulubionych

PiS drożyzna serio?

30.04.23, 13:39
Na początku zaznaczę,że nie jestem miłośnikiem PiS ani KO, tzn jak dla mnie to jeden pies..Nie mniej jednak byłem ostatnio w nieszczęsnych Sejnach i ..w Biedronce full przybyszów z litwy , kupują chyba wszystko wywożą pełne auta towaru domyślam się ,że nie chodzi o wybitną jakość produktów tylko niską cenę. Na Orlenie kolejka nieszczęsnych litwinów ..każdy leje do pełna..Podejrzewam, że przy granicach z innymi krajami jest podobnie.. Więc realnie drożyzna to może być w zestawieniu co najwyżej z Bangladeszem a jeśli chodzi o paliwo z Białorusią..
Obserwuj wątek
    • bywalec.hoteli Re: PiS drożyzna serio? 30.04.23, 13:42
      Trypel mówi ze np usługi majstrów budowlanych tańsze we Włoszech niż w Pl - wiec drożyzna jest
      • toommynaley Re: PiS drożyzna serio? 30.04.23, 14:08
        W pewnych kwestiach.. np cena za basen miejski w berlinie 3.50 eur w nieszczęsnej warszawie 37 pln.. basen warszawianka jak mawiają domena ratusza z nieszczęsnym trzaskowskim na czele...ale wina kaczora czy innego putina...
      • trypel Re: PiS drożyzna serio? 30.04.23, 17:28
        Fragole tez mają tańszą
        I paliwo juiż spadło do 1,7
    • only_the_godfather Re: PiS drożyzna serio? 30.04.23, 14:39
      Kolega był dwa tygodnie temu na Ukrainie. Tankował tam LPG w przeliczeniu na złotówki za 2 zł, w Polsce na Orlonie przy autostradzie płacił 3.99 zł.
      • taniarada Re: PiS drożyzna serio? 30.04.23, 15:40
        Wacha może tak .A tu ściąga z Biedrony . Czesi są amatorami ryb morskich m.in. śledzi oraz makreli wędzonej, często kupują pieluchy Dada, a także sery pleśniowe typu Camembert.
        Ukraińcy doceniają pieluchy Dada, polskie masła, śmietany i mleko, często wybierają wędliny oraz świeże mięso wieprzowe. Jest też znacząca grupa miłośników śledzia po kołobrzesku.
        Litwini stawiają na proste i sprawdzone rozwiązania: np. żeberka BBQ wolno gotowane, piwa oraz alkohole wysokoprocentowe.
        Niemcy wpadają do sklepów sieci Biedronka po mięso, mięso i jeszcze raz mięso. Kupują m.in. kiełbasę (szczególnie białą) i szynki, ale lubią też deser w postaci ciast z Biedronki
        Słowacy szukają przede wszystkim nabiału. Interesują ich masło i mleko Mleczna Dolina, a także pieluszki Dada
        Jakub Mazur, młodszy menedżer ds. komunikacji korporacyjnej w sieci Biedronka zwraca uwagę na to, że wiele osób z zagranicy korzysta z polskich numerów telefonów z racji tutejszego miejsca zamieszkania. W związku z tym powyższe dane dotyczą głownie tych, którzy do tej pory stale przekraczali granicę z myślą o zakupach w Biedronce.

Które zagraniczne nacje robią zakupy w Biedronce najchętniej?
        Wśród zagranicznych numerów przypisanych do kart Moja Biedronka najwięcej w nich jest aktualnie czeskich (41%), ukraińskich (25%) i litewskich (18%) Biedronka niskie ceny .
    • taniarada Re: PiS drożyzna serio? 30.04.23, 15:23
      No coś w tym jest . www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.lrt.lt/pl/wiadomosci/1261/1959944/biedronka-litwini-kupuja-zeberka-bbq-piwo-oraz-alkohole-wysokoprocentowe&ved=2ahUKEwif_LSt2dH-AhWDxosKHUMnBV4QFnoECBkQAQ&usg=AOvVaw3k-MgNqLy6OtdFOZrjsKNJ
    • wislok1 Re: PiS drożyzna serio? 30.04.23, 16:22
      Juz byl watek o tym, ze Czesi robia czesto zakupy w PL

Tyle, ze zarabiaja o 20% wiecej niz w PL, a ceny sa wyzsze w Czechach o kilkanascie procent

Na granicy PL z Niemcami sa narzekania Niemcow, ze ceny sie wyrownaly poza benzyna i zeo do PL sie nie oplaca przyjezdzac, chyba, ze zatankowac

Pisanie, ze jest fajnie bo sasiad robi w PL zakupy, przy CALKOWITYM pomijaniu tego, ze ten sasiad realnie zarabia wiecej, nwet nie robiac w PL zakupow, to jest juz razaca manipulacja

Poza tym sa kraje w Europie, gdzie jest taniej niz w Polsce, glownie na Balkanach i nie sa oazami dobrobytu

• wislok1 Re: PiS drożyzna serio? 30.04.23, 16:32
        Link

obserwatorgospodarczy.pl/2023/03/12/najtansze-kraje-w-europie-gdzie-zycie-jest-najtansze-ranking/

Wyglada na to, ze nie tylko Bangladesz ma nizsze ceny niz PL

Zgodnie z danymi Eurostatu, najtańszymi państwami są: Turcja, Macedonia Północna, Rumunia, Bośnia i Hercegowina, Bułgaria i Czarnogóra.
        • toommynaley Re: PiS drożyzna serio? 01.05.23, 18:49
          Żadnego kraju ze strefy euro.. żadnego ze starej unii..czyżbyś był antyunijny? Przeciwko wprowadzeniu euro?
      • toommynaley Re: PiS drożyzna serio? 30.04.23, 16:39
        .. ze zarabiaja o 20% wiecej niz w PL>>
        to fajny argument zważywszy ,że unia to wspólny rynek..można go wykorzystać przy tankowaniu na stacji..zarabiam mniej od sąsiada o 20% to paliwo należy mi się 20% taniej ....jestem bezrobotnym to należy mi się za darmo:)
        • marekggg Re: PiS drożyzna serio? 30.04.23, 17:25
          toommynaley napisał:

> .. ze zarabiaja o 20% wiecej niz w PL>>
          > to fajny argument zważywszy ,że unia to wspólny rynek.

tak to zaleta.

.można go wykorzystać prz
          > y tankowaniu na stacji..zarabiam mniej od sąsiada o 20% to paliwo należy mi się
          > 20% taniej ....jestem bezrobotnym to należy mi się za darmo:)

to myslenie pincetplusow, futrzakow i innych piSSiorow.

tylko co z takim luxemburgiem naprzyklad???
          • trypel Re: PiS drożyzna serio? 30.04.23, 17:36
            Przeciez wiesz co z Luxem. Wiekszosc co zarabia tam na zakupy jezdzi do Niemiec.
            Proste. Skoro mogę płacić mniej to dlaczego mam więcej. Zwłaszcza jak tańszy o 30% sklep jest 30 min od domy
            • marekggg Re: PiS drożyzna serio? 30.04.23, 18:26
              a paliwo tansze o 20-30% niz w DE, rowniez kawa, alkohol, papierosy.
              • wislok1 Re: PiS drożyzna serio? 30.04.23, 18:31
                Dokladnie....

Szwajcarzy to maja biede, wszystko drozsze niz u sasiadow....
                Bida z nedza
                ( ironiczne )
              • trypel Re: PiS drożyzna serio? 30.04.23, 18:35
                Dlatego Niemcy tankują u nich.
                I tak się kręci.
                • engine8t Re: PiS drożyzna serio? 30.04.23, 19:02
                  Wczoraj przyjezdzam z miasta i mowie ze zatankowalem sobie auto a zona pyta po ile jest paliwo.
                  A mnie zatkalo? - no nie wiem.
                  No to jak to nie widzielse na dystybutorze ?
                  No nie..
                  A ile zaplaciles?
                  No nie wiem... Nalalem i pojechalem..
                  To newet nie wiesz ile wlales i ile zaplaciles?
                  No nie.. Bo jak to roznica? co by dalo wiedzenie ile kosztuje paliwo albo ile zaplacilem? Przeciez i tak zawsze lejje do pelna i nigdy ani cena a ni koszt nie robily zadnej roznicy/
                  • bywalec.hoteli Re: PiS drożyzna serio? 30.04.23, 19:08
                    Engin a wy z żona po jakiemu rozmawiacie?
                    • engine8t Re: PiS drożyzna serio? 30.04.23, 19:12
                      Jak to po jakiemu? - po pinglish. LOL
                      Genralnie po polsku ale wile slow angielskich sie tak zadomwilo ze nie zauwaza sie jak sie ich uzywa..
                      Jak pisze sobie kartke na zakupy to jest
                      Potatoes
                      Kapusta
                      Beer
                      Maslo
                      Ser
                      etc LOL
                      • marekggg Re: PiS drożyzna serio? 30.04.23, 19:18
                        my mamy tak samo, bo niektore nazwy potraw nawet po polsku nie znamy, bo ich w polsce nie ma. no ale ziemniaki, piwo, wino i kapusta zostaja :-)

szczegolnie niektore ryby w polsce po prostu nie istnieja w sprzedazy - no dobra moglibysmy uzywac jakies tam polskie odpowiedniki wziete od czapy ze slownika PAN, ale po co, jak ide do sklepu a nazwy i tak francuskie, lub flamandzkie.
                      • bywalec.hoteli Re: PiS drożyzna serio? 30.04.23, 19:53
                        Wszystko rozumiem ale beer?
                        • engine8t Re: PiS drożyzna serio? 30.04.23, 19:56
                          Cerveza?
                          • bywalec.hoteli Re: PiS drożyzna serio? 30.04.23, 20:16
                            Hiszpańskie słowa i zwroty tez wplatacie w rozmowę?
                            • engine8t Re: PiS drożyzna serio? 01.05.23, 03:11
                              Czasami :)

"Maniana" najczesciej
                  • marekggg Re: PiS drożyzna serio? 30.04.23, 19:14
                    ja tez tak robie, no ale ja to po miescie nie jezdze a w dlugie trasy to mam w dupie, bo auto pali w zaleznosci czy jade 120 lub 18 po niemcach.

mysle ze wypicie litra kawy na stacji benzynowej przy autostradzie kosztuje 3-4 razy wiecej niz jeden litr benzyny. cale szczescie, kawy nie pijam, wiec mnie nie obchodzi.
                    • engine8t Re: PiS drożyzna serio? 30.04.23, 19:19
                      No wlasnie...
                      "auto pali".. a co ma nie palic?
                      I pali tyle ile ma palic o taki ma silnik ze pali tyle ile powinno wiec jak roznica ile pali?
                      Tyle ile pali i juz jak liczy cile pali to ile kasy pali jest bardziej miarodajne?
                      To tak jakby mowic ze moje auto jedzi 3000 mil w roku a zony 6tys.... to ktore jest lepsze?
                      • trypel Re: PiS drożyzna serio? 30.04.23, 21:39
                        No skoro ani zona ani ty nie jeździcie to faktycznie koszty paliwa nie mają znaczenia. Jeśli robimy teraz prywatnie ok 4000 miesięcznie to różnica 4 l na 100 daje jakieś 250 euro różnicy. Szczerze to wolę wydać to na 3 zajebiste obiady niż na paliwo
      • wislok1 Biedni Litwini ? 30.04.23, 16:40
        businessinsider.com.pl/finanse/srednie-wynagrodzenie-w-polsce-rosnie-wolniej-niz-u-sasiadow-z-euro-litwini/mjfkyk0
        Średnia płaca na Litwie, która jeszcze w 2014 r. była o blisko 6 proc. poniżej poziomu Polski, w 2021 r. była już o 50,7 proc. powyżej naszego poziomu.

Jednocześnie należy pamiętać, że Litwini coraz bardziej narzekają na ceny w swoim kraju. Masowo przyjeżdżają zresztą na zakupy do Polski
        .

Czyli tak jak Czesi zarabiaja wiecej niz w PL, jednoczesnie majac wyzsze ceny niz w PL
        Generalnie i tak realnie zarabiaja lepiej niz mieszkancy PL
    • engine8t Re: PiS drożyzna serio? 30.04.23, 18:58
      Straszni materialisci jestescie.... nic tylko pieniadze i ceny wam w glowie?
      • marekggg Re: PiS drożyzna serio? 30.04.23, 19:36
        niektorzy sie tylko onanizuja ze niby jaka to polska zajebistym krajem jest, bo jest taniocha. no i jest taniocha bo gros ludzi jest biednych, to i ceny w sklepach sa dla biednych. a to ze w innych biednych krajach jest drozej, to sie onanizuja bardziej, bo dla kogos innego biednego jest gorzej niz dla mnie biednego. stara slowianska mentalnosc. nic nowego.
        • engine8t Re: PiS drożyzna serio? 30.04.23, 19:49
          Ale wszyscy mowia ze nie lubi taniochy?
          Nawet bylo takie powiedzenie ze "tanie mieso psy jedza"?
          • trypel Re: PiS drożyzna serio? 30.04.23, 21:40
            engine8t napisał:

> Ale wszyscy mowia ze nie lubi taniochy?
            > Nawet bylo takie powiedzenie ze "tanie mieso psy jedza"?
            Czyli źle ze u was są tanie auta i lepiej jest w Europie bo droższe? To chcesz powiedzieć?
            • dodekanezowiec Re: PiS drożyzna serio? 30.04.23, 21:58
              Może zacznijmy od tego że w Polsce tanio także dlatego że złotówka, z winy PiS, jest bardzo słaba. W Tunezji jeszcze taniej. I co - chwalić rządy tunezyjskie? Poza Tunisem i enklawami turyst.syf i bida z nędza.
              • marekggg Re: PiS drożyzna serio? 30.04.23, 22:01
                ale tego taki te.odorek nie rozumie, bo sam kupuje w niemczech szajs w bieda-lidlu, netto i penny.

to takie proste. a ze naszprycowane chemia - to nie szkodzi.
                • kokosowy15 Re: PiS drożyzna serio? 30.04.23, 22:44
                  Oczywiście, nie to co ty - schab że świni karmionej kawiorem. Pamiętaj, pycha kroczy przed upadkiem.
                  • marekggg Re: PiS drożyzna serio? 30.04.23, 22:57
                    czegos takiego jeszcze nie widzialem i nie slyszalem o tym, ale ok, zapytam.

i lubie jesc cos co lubie i nie to co oferuja biedronki i lidle. bo to caly czas to samo. moze komus kto nigdy nic innego w zyciu nie sprobowal to moze i odpowiada, ale to juz jego wybor.

tak jak nie bede jezdzil cale zycie do zakopca, bo to zajebiste miejsce. raz na 25 razy i starczylo.
                • wislok1 Re: PiS drożyzna serio? 30.04.23, 23:41
                  Bez przesady....

Sam robie czasem zakupy w niemieckim Lidlu, maja tam np. juz gotowe ryby czy mieso do piekarnika, tylko wlozyc, w dobrej cenie, przyprawione, czasem z ziemniaczkami...
                  Niektore rzeczy sa fajne, inne mniej, sa szajsowate, ale jest wybor....

Niedaleko mam drozszy sklep, tez tam chodze...

Najlepsza jakosc i nienajgorsze ceny w sa w Billi w Austrii, a w Italii bardzo sie oplaca robic zakupy w Eurospin..
                  W wloskim Eurospar sa bardzo dobre jakosciowo rzeczy i tansze niz w Austrii czy DE

Wszystko kwestia wyboru
              • toommynaley Re: PiS drożyzna serio? 01.05.23, 14:21
                >> że złotówka, z winy PiS, jest bardzo słaba>>
                jest słaba podobnie jak i euro z winy PiS jest bardzo słabe zwłaszcza w stosunku do złota..W 2008 uncja kosztowała niecałe 2 tys PLN a aktualnie 8300..Każde dziecko wie ,że wystarczyło powiązać złotówkę ze złotem i była by bardzo mocna
                • bigimax44 Re: PiS drożyzna serio? 01.05.23, 14:38
                  Każde dziecko wie ,że wystarczyło powiązać złotówkę ze złotem i była by bardzo mocna

Brak mozliwosci dodruku z jednoczesnym wzrostem gospodarczym faktycznie wzmocniloby walute , podbiloby oszczednosci , niestety polityka monetarna nastawiona jest na patusow i wygranie kolejnych wyborow nie na to zeby bylo dobrze
                • trypel Re: PiS drożyzna serio? 01.05.23, 18:46
                  toommynaley napisał:

> >> że złotówka, z winy PiS, jest bardzo słaba>>
                  > jest słaba podobnie jak i euro z winy PiS jest bardzo słabe zwłaszcza w stosunk
                  > u do złota..W 2008 uncja kosztowała niecałe 2 tys PLN a aktualnie 8300..Każde d
                  > ziecko wie ,że wystarczyło powiązać złotówkę ze złotem i była by bardzo mocna

No, i cały 15 letni rozwój Polski oparty na exporcie produktów i siły roboczej w pizdu. I nic w zamian. Ale silna waluta, zajebiscie
                  • toommynaley Re: PiS drożyzna serio? 01.05.23, 19:00
                    To był raczej żart..tego typu pomysły miał juz jeden wizjoner..Kaddafi ..rozmach miał nieprawdopodobny ale dzięki takim pomysłom trzeba było pilnie w Libii zaprowadzić demokrację..w sumie w Polsce też trzeba ale nie aż tak pilnie jak w Libii..
                  • dodekanezowiec Re: PiS drożyzna serio? 01.05.23, 21:58
                    Zloty polski! Zajebiscie! Z powodu jednego pierdnięcia polityka w innym kraju spadek o 5 procent w ciągu jednego dnia. Miliony ludzi z problemami kredytów w CHF -.niewazne
                    • dodekanezowiec Re: PiS drożyzna serio? 01.05.23, 22:57
                      Przyjmijmy stabilniejsza koronę czeska :)
                      A co do eksporterów i innych korzystających ze słabego złotego- są inni ludzie, np.milosnicy Włoch, Hiszpanii i Grecji którym słaby złoty daje w plecy.
                      W normalnym kraju w 2009 roku minister finansów Rostowski i prezes NBP Skrzypek podaliby się do dymisji. Ten ostatni do Smoleńska może dzięki temu by nie poleciał.
            • engine8t Re: PiS drożyzna serio? 01.05.23, 03:49
              No moze nie dokladnie. Chce powiedziec ze ja nie kupuje tanich aut majc do wyboruy drozsze.
        • taniarada Re: PiS drożyzna serio? 30.04.23, 20:08
          marekggg napisał:

> niektorzy sie tylko onanizuja ze niby jaka to polska zajebistym krajem jest, bo
          > jest taniocha. no i jest taniocha bo gros ludzi jest biednych, to i ceny w skl
          > epach sa dla biednych. a to ze w innych biednych krajach jest drozej, to sie on
          > anizuja bardziej, bo dla kogos innego biednego jest gorzej niz dla mnie biedneg
          > o. stara slowianska mentalnosc. nic nowego.
          Kto ci zabroni biedny i ciągle narzekający na Polskę pisowską kupować drożej .Kupuj drogo płać miliony kto bogatemu zabroni .Ten drugi ciągle biedny narzeka że murzyni mają lepiej .Zamiencie się miejscami .Mnie jest dobrze czy w Polsce ,czy w Niemczech. A biednymi się nie przejmuj dadzą radę .Faceci co noszą spódnice .
        • toommynaley Re: PiS drożyzna serio? 30.04.23, 20:09
          niektórzy się onanizują ,że PiS = drożyzna i to onanizują się na każdym przystanku. To w końcu drożyzna czy taniocha? Co jest w końcu dobre jak jest drogo czy jak jest tanio?? P.S. wczoraj usłyszałem 2 wiadomości na tok fm 1. Gość redakcji mówił poważnym głosem, że w trosce o klimat warto ograniczyć jedzenie mięsa 2. wielki sukces Ukrainy..trafiony skład paliwa w Sewastopolu..z dymem poszło 40 tys ton wyrobów ropopochodnych po jednym celnym trafieniu..pytanie czy te 2 niusy wydają się Wam w jakiś sposób spinać czy są to kwestie bez związku?? tak tylko pytam bo nie wiem
          • qqbek Re: PiS drożyzna serio? 30.04.23, 21:00
            Fakt, nie ma co się onanizować - to, że PiS=drożyzna nie podlega dyskusji, to tak samo oczywiste, że jutro będzie wschód słońca.
            Co do redukcji spożycia mięsa - mi będzie trudno, ale jedziesz koleś znów PiS-owską narracją - walnij karkóweczki z grila, popij Harnasiem z Biedry i ciesz się, jak masz tanio za "ludzkich panów" ;-)

A co do składu paliw na Krymie - to, czy te paliwa poszłyby do atmosfery spalone w siłowniach okrętów kacapskiej Floty Czarnomorskiej, czy bezpośrednio, to chyba bez różnicy dla środowiska? Za to jeżeli chodzi o pozycję strategiczną Ukrainy i Rosji już coś zmienia. 40 tysięcy ton to jakieś 44 miliony litrów mazutu (no chyba, że palił się olej napędowy - wtedy nawet 50 milionów litrów)... tego w kilka dni nie uzupełnią.
            • toommynaley Re: PiS drożyzna serio? 30.04.23, 23:23
              atmosfery spalone w siłowniach okrętów /
              w siłowniach okrętów będzie spalone kolejne 40 tys ton, okręty wszak nie zostaną pocięte na złom.. czyli w sumie 80 tys ton..tymczasem pani z tok fm odmówi sobie czy dziecku szyneczki..pani nic o biedrze i harnasiu nie wspominała, ja osobiście wypiłem 2 piwa przez cały zeszły rok w restauracji więc sam nie wiem czy to niby do mnie to "alibi" z tym harnasiem
          • bigimax44 Re: PiS drożyzna serio? 01.05.23, 14:35
            wydają się Wam w jakiś sposób spinać czy są to kwestie bez związku?

No przeciez w lewackim eko obledzie nic sie nie spina , bredza przeciwstawne sobie rzeczy jedna po drugiej ale i tez ich publika orlami intelektu nie jest
    • bolo2002 Re: PiS drożyzna serio? 01.05.23, 09:17
      Drożyzna w Polsce jest jedną z najwiekszych w Europie. Inflacja na Litwie, Łotwie i Wegrzech jest wyzsza niz u nas, ale w wiekszosci krajów Europy jest znacznie nizsza i ceny też.Decyduje jednak zupełnie cos innego- siła nabywcza . Jeżeli taki np.Helmut zarabia 3 x tyle co średnio Polak-to wszystko jest jasne.oczywiscie-zawsze bedzie tak, ze majac dobrą pensję w innym kraju niz Polskai w Euro-opłacać sie bedzie u nas robic zakupy. I zawsze bedzie tak, ze niektóre produkty są relatywnie tanie poza Polską. Ale co innego jest teraz ważne. Propaganda PIS nadaje, ze inflacja w Polsce spada- no to dlaczego dalej panuje drożyzna ? I ceny wcale nie spadają. Przy takiej polityce PIS-dzielców-czyli ekonomicznych matołków- polegajacej na pompowaniu na rynek a miliardów "pustego" pieniadza/ rozdawnictwo i programy osłonowe/ nie ma szans na szybki spadek inflacji. Dochodzi do tego stagnacja gospodarcza i mamy poczatki tzw. stagflacji. Na rynku juz dzis brakuje wielu towarów i usług- bo nie opłaca sie ich produkować . Bankructw firm jest coraz wiecej-a to oznacza tez zmniejszona podaż towarów. A jak nauka mówi- jak towarów na rynku mniej- to cena rosnie. I mamy kółko graniaste. Inflacja w Polsce wg mnie spadnie do poziomu normalnego, czyli ca 3 %- najwczesniej za 3 lat. Do tego czasu spadac bedzie po 1-,15 % kwartalnie. Więc-do normalnosci powróci rynek nie prędko.
      • toommynaley Re: PiS drożyzna serio? 01.05.23, 09:34
        >>. Propaganda PIS nadaje, ze inflacja w Polsce spada- no to dlaczego dalej panuje drożyzna ? I ceny wcale nie spadają>>

Warto rozumieć co oznacza słowo "inflacja" Spadek inflacji nie oznacza spadku cen tylko spadek wzrostu cen. To znaczy ,że żeby nastąpił spadek inflacji ceny nie muszą spadać ,ba nawet było by dziwne gdyby spadły. Co do siły nabywczej to cały zespół zagadnień..są różne sposoby na obliczenie siły nabywczej , nie kończą się one ani na stacji paliw ani na koszyku z biedry
        • toommynaley Re: PiS drożyzna serio? 01.05.23, 09:46
          żeby było precyzyjniej to nawet nie spadek wzrostu cen a spadek tempa wzrostu cen..mój błąd
      • trypel Re: PiS drożyzna serio? 01.05.23, 09:34
        Nie wiem czy wiesz bolo ale spadająca inflacja to nie spadające ceny tylko wolniejszy ich wzrost.
        Wiem ze brak podstaw ekonomii w polskich szkołach to tragedia i również przyczyną wybierania debili do rządzenia ale jednak podstawy warto znac
        • bigimax44 Re: PiS drożyzna serio? 01.05.23, 14:32
          Tragedia to ,ze ludzie stali sie tak bezdennie glupi ,ze jedyne co potrafia to powtarzac co im wtlocza do lbow tvny czy tam tvpis jeden h. Bez cienia zastanowienia i jakiegokolwiek przeblysku rozumu i krytycznego myslenia
          • dodekanezowiec Re: PiS drożyzna serio? 01.05.23, 21:54
            bigimax44 napisał:

> Tragedia to ,ze ludzie stali sie tak bezdennie glupi ,ze jedyne co potrafia to
            > powtarzac co im wtlocza do lbow tvny czy tam tvpis jeden h. Bez cienia zastanow
            > ienia i jakiegokolwiek przeblysku rozumu i krytycznego myslenia

Jeśli o mnie chodzi bo pewnie mnie do lewaków zaliczasz miłośniku Stalina - wqrvil mnie Rostowski bo nie bronił złotówki pod koniec 2008

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka