Dodaj do ulubionych

OT: Handlowanie akcjami w Polsce

06.01.24, 20:33
Żeby nie przedłużać już wątku o Kanadzie, zaczynam nowy pytaniem jak wygląda sprawa prywatnego kupowania i sprzedawania akcji w Polsce? Nie chodzi mi o to czyj bank/system jest lepszy/gorszy oraz nie mam w tym żadnych ukrytych przesłań czy sarkastycznych komentarzy. Chodzi mi o informacje jak to jest zrobione w Polsce. Niestety nie znam nikogo w Polsce, kto miałby jakiekolwiek pojęcie o tym, aby mi to wyjaśnił. W Kanadzie wygląda to następująco. Zakładasz sobie konto w jednej z kilku instytucji, które oferują taki serwis. W moim wypadku to BMO Investor Line. Dostajesz dostęp do platformy handlowej i kupujesz/sprzedajesz wszystko sam. Jak masz na koncie więcej niż 100k (CAD) to za każdą transakcje kupno/sprzedasz kasują cię $9.99. Jak masz mniej to $25. Możesz handlować akcjami, opcjami, indexami czy funduszami powierniczymi z giełd w Kanadzie i US. Możesz handlować zarówno w CAD jak i USD lub w jednej walucie i przeliczać wszystko na bieżąco. Nie ma żadnych obostrzeń typu jak często lub jak rzadko używasz tego serwisu. Równie dobrze możesz używać go do "day trading" jak i raz na rok. Tak długo jak nie robisz żadnych transakcji, nic dodatkowo nie płacisz. Oczywiście jak masz na koncie gotówkę, to nie dostajesz z tego tytułu żadnych procentów. Są też platformy tańsze a nawet darmowe (prawie), ale przy tej ilości transakcji co ja robię, nie jest to "big deal".
Obserwuj wątek
    • frequenter.light Re: OT: Handlowanie akcjami w Polsce 06.01.24, 20:35
      Wejdz np na Dom Maklerski PKO BP i poczytaj o zasadach
      • jeepster Re: OT: Handlowanie akcjami w Polsce 06.01.24, 21:10
        Właśnie czytam info o podatkach i nie bardzo kumam tą informacje:

Obowiązki płatnika podatku aktywują się dla wybranych typów Przychodów (dochodów) osiąganych przez Klienta, związanych z posiadanymi papierami wartościowymi, pośród których należy w szczególności wymienić:

a) dywidendy,
        b) odsetki i dyskonto od papierów wartościowych,
        c) dochody z tytułu udziału w funduszach kapitałowych.

Czy to znaczy, że tylko te dochody są opodatkowane 19%? A co z dochodami kapitałowymi (wzrost cen akcji)? Czy one nie są opodatkowane, czy są w prosty sposób dodawane do dochodu i opodatkowane w sumie dochodów?
        • engine8t Re: OT: Handlowanie akcjami w Polsce 06.01.24, 21:31
          Mysle ze zasady z tej branzy sa podobne na calym swiecie?
          I ze Polacy - w zdecydowanej wiekszosci, chyba nie sa jeszcze na tym poziomie aby miec na tyle nadwyzek do inwestowania i "grania" nimi na gieldzie?
          Nikt tez chyba nie opodatkowuje zmian wartosci kont zwiazanych ze wzrostem czy spadkiem cen rynkowych zaiwestowanych i ni eruszanych pieniedzy a dopiero jesli dostales na koncy roku zdeponowane devidendy, odsteki czy inne dochgodyt i masz je do dyspozycji to jest liczone jako dochod i opodatkowane?

• qqbek Re: OT: Handlowanie akcjami w Polsce 06.01.24, 21:33
          jeepster napisał(a):

> Czy to znaczy, że tylko te dochody są opodatkowane 19%?

Tak.

> A co z dochodami kapita
          > łowymi (wzrost cen akcji)? Czy one nie są opodatkowane, czy są w prosty sposób
          > dodawane do dochodu i opodatkowane w sumie dochodów?

Dopiero jak sprzedasz akcje to biuro maklerskie sprawdza, czy powyżej, czy poniżej ceny ich nabycia.
          Jak powyżej, to wyślą ci na koniec roku formularz PIT-8C (do lutego kolejnego roku, a więc tak jak kiedyś z PIT-11 od pracodawcy), ale podatek rozliczysz na formularzu PIT-38, który składasz do końca kwietnia kolejnego roku.

Najbardziej upierdliwe jest to, że nawet jak akcje sprzedasz ze stratą, to musisz tą stratę rozliczyć w PIT-38.

Ja akcji nie mam, ale moja mama (pomimo przekroczenia 70-tki już prawie dwa lata temu) nadal się bawi, to wiem niemalże "z pierwszej ręki" jak to dzisiaj wygląda.

Nie ma podatku od wzrostu wartości akcji, które masz już w swoim portfelu inwestycyjnym, ale których nie zbyłeś w danym roku podatkowym. Obowiązek podatkowy pojawia się z chwilą kapitalizacji (tj. sprzedaży).
          • jeepster Re: OT: Handlowanie akcjami w Polsce 06.01.24, 21:41
            To jest bardzo podobnie jak u nas. W momencie jak sprzedajesz akcje to zysk jest dodawany do twojego dochodu (w danym roku podatkowym), ale nie w całości, a "tylko" 50%. Podatek wtedy płacisz w zależności w jakiej grupie podatkowej się znalazłeś. Jak sprzedałeś akcje ze stratą, to ta strata "siedzi" ci na twoim koncie w urzędzie podatkowym i jak kiedyś w przyszłości będziesz miał zysk (ale tylko z akcji a nie dywidend czy procentów,) to możesz sobie tą stratę odjąć od zysku, przez co zmniejszy ci się podatek. Zyski z akcji, które nie zostały "zmaterializowane" nie podlegają opodatkowaniu.
          • jeepster Re: OT: Handlowanie akcjami w Polsce 06.01.24, 21:44
            ..i jeszcze jedna sprawa. U nas zyski z dywidend czy procentów, są w prosty sposób dopisywane do twojego dochodu, więc płacisz podatek w zależności od tego w której grupie podatkowej jesteś. Ja myślę, że te 19% podatku Belki jest lepsze. Być może się mylę...
            • qqbek Re: OT: Handlowanie akcjami w Polsce 06.01.24, 22:28
              jeepster napisał(a):

> ..i jeszcze jedna sprawa. U nas zyski z dywidend czy procentów, są w prosty spo
              > sób dopisywane do twojego dochodu, więc płacisz podatek w zależności od tego w
              > której grupie podatkowej jesteś.
              > Ja myślę, że te 19% podatku Belki jest lepsze.
              > Być może się mylę...

U nas progi podatkowe to 12% (od 30 do 120 tysięcy złotych) i 32% (wszystko powyżej 120 tysięcy złotych).
              Ale jest jeszcze 9% składki zdrowotnej ZUS.
              Tak więc dla osoby prywatnej te 19% podatku Belki jest bardziej opłacalne, niż opodatkowanie na zasadach ogólnych, bo od dochodów kapitałowych nie płaci się składki.

To trochę do dupy, bo rentier mający milionowe zyski z kapitału płaci tylko podatek (plus najniższa składka zdrowotna - chyba jakieś 320 zeta, jak sobie fasadową działalność zarejestruje po to, żeby mieć ubezpieczenie), a więc to rozwiązanie mocno premiuje najbogatszych.
    • qqbek Re: OT: Handlowanie akcjami w Polsce 06.01.24, 20:49
      Musisz mieć rachunek maklerski (w banku, albo niezależnym domu maklerskim) i za pośrednictwem tego rachunku (nawet w apce na telefon) możesz składać zlecenia - więcej szczegółów na stronie dowolnego domu maklerskiego.
    • engine8t Re: OT: Handlowanie akcjami w Polsce 06.01.24, 21:21
      Ale mozna tez miec konto w duzej firmie inwestycyjnej i tam zespol "fachowcow" od "wealth management" ktorzy sie tym zajmuja.
      Ja na sobie sprawdzilem ze lepiej samemu sie tym nie zajmowc poniewaz to wzbudza emocje i stresy a lepiej zlecic tym ktorym mowisz jakie sa Twoje oczekiwania jesli chodzi i inwestycje i stopy zwrotu i niech sie oni martwia.
      Oni maja dostep do o wiele bardziej "atrakcyjnych" inwestycji ktore dosc dobrze analizuja.
      No i na codzien pilnuja i handluja akcjami.
      Nie jest to darmowe - kosztuje mnie 1% od sumu ktora inwestuja i "kontroluja"
      Co nie znaczy ze moga sobie robic co chca- zawsze odbieraj moj telefon i mozemy pogadac, ale np mozemy ustalic ze wszystkie inwestycje czy zmiany w takowych np powyzej $100k maja ze mna konsultowac.
      Kiedys probowalem sie tym sam zajmowac i nie tylko to kupa niepotrzebnych stresow, straty czasu ale jak stracisz to zona ci na karku wisi z siekiera.
      A tak to wina i zasluga fachowcow i ci zawsze potrafi wytlumaczyc dlaczego "stracilismy" LOL .
      Ale mam u Schwaba na koncie inwestycyjnym $1 (gdybym chcial sie bawic w hazard na gieldzie) LOL Ale zalozylem je tylko po to aby moc zalozyc u nich dobre konto czekowe (nic nie kosztuje, placa procenty rowne "Money market" i zwracaja wszytkie koszty uzywania obcych ATM na calym swiecie) a do tego potrzeba jest konto inwestycyjne.

No a jesli chodzi o BMO to niedawno moj bank (taki operacyjny do auto depozytow i automatycznego placenia rachunkow) kupil wlasnie kandyjski BMO. Wprawdzie BMO ma amerykanski wydzial i zmina byla "smooth" ale to ciagle bank zagraniczny. No i na samym poczatku sie "starlismy" jesli chodzi o ich - customer service i procedury ponizej tego co oferowal moj poprzedni.
      Wiec mnie wkur i zmienilem bank na lokalny w sensie ameruykanski i z placowka do ktorej moge dojsc na piechote jak bede potrzebowal cos zalatwic z zywymi i normalnymi ludzmi.
      A ten lokalny do tego dal mi $500 za przneisienie konta do nich i niewygody z tym zwiazane.
      • jeepster Re: OT: Handlowanie akcjami w Polsce 06.01.24, 21:35
        Ja akurat mam odwrotnie. To co fachowcy, opłacani przez moją byłą firmę obracają, jest sporo do tyłu w porównaniu do tego co ja obracam. Dotyczy to tzw. RRSP (u was to jest coś podobnego jako 401k). Jeśli chodzi o plan emerytalny, to ja wyznaje taką samą zasadę jak Warren Buffett: średni czas inwestowania w akcje dobrej firmy - forever. A druga zasada to dywidendy, dywidendy, dywidendy. Właśnie przymierzam się do skonsolidowania tych kont.
        • engine8t Re: OT: Handlowanie akcjami w Polsce 06.01.24, 22:04
          Jest roznica kto "zatrudnia" tych "fachowcow".
          Ja to wogole sie nie zajmowalem sprawdzaniem czy kontrola tych 401k (mea culpa) i zostawilem to na "auto-pilot" czyli fachowcom z urzedu i dopiero kiedy zblizalem sie do wieku 60 lat, kiedys siadlem i policzylem ile tam jest. Jedyne co robiilem to porownywalem zarobki do S&P500 i oczekiwalem ze beda zarabiac przynajmnije tyle samo. Zona mi wypomina ze gdyby sie sam tym zaja to bym mial 2x wiecej. Pewnie tak tylko pytanie jak by to byla roznica i w czym?
          Ale ani wtedy ani obecnie nie bawie sie w drobne. Oczywiscie ze jak sam inwestujesz i sam bierzesz odpowiedzialnosc to mozesz wyjsc o wiele lepiej poniewaz fachowcy robia dla ciebie tyle ile im za to placisz - czyli niewiele.
          • jeepster Re: OT: Handlowanie akcjami w Polsce 06.01.24, 22:14
            Dla mnie problem z wszelkiego rodzaju fachowcami od inwestowania to jest celowość pracowania na takim stanowisku. Jeśli jestem takim dobrym fachowcem i wiem kiedy i jak inwestować, żeby zawsze zarobić, to po jaką cholerę mam się użerać ze zwierzchnikami i klientami. Pożyczył bym dużą kasę, zainwestował, skasował zyski, oddał kasę i pojechał bym na Hawaje, leżał na plaży i kopał się nogami po tyłku.
            • engine8t Re: OT: Handlowanie akcjami w Polsce 06.01.24, 23:11
              Nikt nie wie jak i kiedy inwestowac jedynie ja nie musz siee tym zajmwac i tracic nerwow. Poza tym oni potrafia lepiej w tej branzy "zgadywac".
              A wiesz jak to z tymi fachwcami jest
              Kiedys nasci elat temu znany John Stassel zawolal najlpeszysch fachowcow i kazal im na rok zainwestowac najlepeiej jak potrafia okreslona sume w 10 akcji a sam wzial lotke i strzelil na slepo w 10 akcji n tablicy. Po roku si eokazalo ze jego inwestycje na slepo byly lepsze.
              Pyta ich wiec - "Za co wam ludzi placa?" Na co odpwiedzieli ze ludzie czuje sie z tym lepeiej jak fachowcy inwestuja za nich. I taka jest prawda ...
              • jeepster Re: OT: Handlowanie akcjami w Polsce 06.01.24, 23:37
                Kiedyś czytałem, że małpy wybierały akcje i też wygrały z analitykami rynku.
    • hukers Re: OT: Handlowanie akcjami w Polsce 07.01.24, 00:23
      Taki intensywny trading akcjami w Polsce to teraz chyba najlepiej w xtb, ale napalonym traderem nie jestem tylko longtermem to się nie wypowiem autorytarnie. A jeżeli chodzi o inwestowanie długoterminowe to ja osobiście krypto w zonda (dawny bitbay), etf-y w emakler mbanku a waluta obca w xtb.
      • jeepster Re: OT: Handlowanie akcjami w Polsce 07.01.24, 01:14
        Jak Obajtek zaczynał karierę w Orlenie to akcje były po 108 zł. Teraz są po 64 zł. Żeby nie było, że to cały sektor tak ma, to akcje firmy Shell w tym samym okresie: 63 i 65, akcje firmy Exxon Mobile – 87 i 102, kanadyjski Suncor – 44 i 45. Może jest dobra okazja by w to wskoczyć? "Analitycy" zalecają kupno i ich cel to wzrost do 81 zł w ciągu 12 miesięcy.
        • marekggg Re: OT: Handlowanie akcjami w Polsce 07.01.24, 06:45
          to jest pojebana panstwowa spolka, gdzie decyduja panstwowi urzednicy. wiec jezeli znowu i panstwo ma w dupie wycene akcji, im chodzi o wyciagniecie kasy ze spolki.

w normalnym kraju by za taki spadek cen akcji lecialy glowy w spolce, ale nie w pi$$landii, gdzie sie do zarzadu powoluje pociatkow i znajomych krolika.

no ale twoje pieniadze, droga wolna.
          • qqbek Re: OT: Handlowanie akcjami w Polsce 07.01.24, 13:19
            W ogóle na pomysł, żeby na czele największego polskiego koncernu postawić byłego wójta Pcimia, mocno umoczonego w różne afery, który ma właściwie tylko maturę (bo magisterkę zrobił na pisowskiej "Sorbonie" w Radomiu - z ochrony środowiska; a MBA w jakiejś prywatnej firmie - uwaga! - na kursie prowadzonym po polsku! - i to już po tym, jak został prezesem Orlenu) to mógł tylko PiS wpaść.
            Czekałem na konia-senatora, ale ten dowcip popsuł Giertych wchodząc do sejmu ;)
        • hukers Re: OT: Handlowanie akcjami w Polsce 07.01.24, 22:35
          jeepster napisał(a):

> Jak Obajtek zaczynał karierę w Orlenie to akcje były po 108 zł. Teraz są po 64
          > zł.

Wydaje mi się, że były dużo niżej niż 108 ,pewnie 70-80, nie chce mi się sprawdzać.

Żeby nie było, że to cały sektor tak ma, to akcje firmy Shell w tym samym o
          > kresie: 63 i 65, akcje firmy Exxon Mobile – 87 i 102, kanadyjski Suncor – 44 i
          > 45. Może jest dobra okazja by w to wskoczyć? "Analitycy" zalecają kupno i ich c
          > el to wzrost do 81 zł w ciągu 12 miesięcy.

Myślę, że akcje Orlenu w ciągu paru lat dadzą zarobić, tym bardziej, ze jesteśmy w tym korzystnym okresie, kiedy stopy raczej będą spadać, a giełda raczej będzie rosła. Aczkolwiek czarny łabędź zawsze się może zdarzyć.

• jeepster Re: OT: Handlowanie akcjami w Polsce 08.01.24, 00:34
            Obajtek zaczął być prezesem Orlenu 5 Lutego 2018 roku. Akcje Orlenu 31 Stycznia 2018 roku były po 104.70 zł. Akcje Orlenu w ostatni Piątek (5 Styczeń 2024) były po 64.31 zł. Być może zanim go wyrzucą akcje pójdą do góry na 200 zł. Kto wie? Możliwe, ale mało prawdopodobne.
            • jeepster Re: OT: Handlowanie akcjami w Polsce 08.01.24, 00:47
              Mała korekta. 31 Stycznia 2018 akcje były po 108.50 zł. 104.70 zł. były rok później (31 Styczeń, 2019).
            • marekggg Re: OT: Handlowanie akcjami w Polsce 08.01.24, 01:27
              dobra... zacznijmy od poczatku, takich tych prostych finansowych kalkulacji.

i zeby ci bylo latwiej, to ci podpowiem - zacznij od liczenia inflacji zlotego od 2018 do stycznia 2024 wzgledem innych walut. rachunek zostawiam dla ciebie, ale chetnie go zobacze.

a moze akcje pojda w gore a moze w dol?

jest ksiazka, ktora mnie naprawde uswiadomila o tym co to znaczy handlowani/inwestowanie w akcje, oraz pochodne instrumenty finansowe.

polecam dla wszystkich, ktorzy maja na to ochote.

ale jak ktos ma pieniadze - no to prosze bardzo.

Liars Poker

Lewis dosyc dosadnie odszczekal swoje.

Film Wall Street z 1987 byl bazowany na tej ksiazce (mniej wiecej)
              • jeepster Re: OT: Handlowanie akcjami w Polsce 08.01.24, 02:18
                Wszystko się zgadza, dlatego też trzeba mieć pewną podstawową strategię. Moja strategia jest prosta. Kupuję akcje w biznesie, na którym się znam (lub wydaje mi się, że się znam) używając nadwyżki kapitału. Oszczędności emerytalne inwestuję w firmy, które są długo na rynku, mają dobrą reputacje i płacą dywidendy powyżej inflacji (większość banków kanadyjskich i towarzystw ubezpieczeniowych). Ostatnio dołączyły do nich też firmy telekomunikacyjne. Fundusz emerytalny rośnie powoli ale systematycznie i to mi w zupełności wystarcza. Inwestycje doraźne historycznie są do przodu, ale miałem też kilka dużych wpadek (Kodak, Nortel czy ETF spółek naftowych, które kupiłem jak ropa była po $100, bo wydawało mi się, że jak spadła ze $140, to teraz tylko może iść do góry). Inne firmy (IBM, Microsoft, Oracle a w tym roku AMD) z nawiązką pokryły tamte straty więc suma summarum jestem do przodu. Czy mógłbym z tego wyżyć nie pracując? Raczej mało prawdopodobne. Niemniej jednak jest tego więcej niż gdybym kupił obligacje państwowe. Przynajmniej te kanadyjskie. Inwestowanie w Orlen, to raczej żart, bo dla mnie to by było za dużo zachodu. Jak już mam ryzykować, to wolę ruletkę kanadyjskich firm od marihuany, które od dłuższego czasu szorują po dnie i są w takim dołku, że Orlen przy nich wygląda jak Warren Buffett.
                • marekggg Re: OT: Handlowanie akcjami w Polsce 08.01.24, 02:52
                  jeepster napisał(a):

> Wszystko się zgadza, dlatego też trzeba mieć pewną podstawową strategię. Moja s
                  > trategia jest prosta. Kupuję akcje w biznesie, na którym się znam (lub wydaje m
                  > i się, że się znam) używając nadwyżki kapitału.

i tu sie tez mozna przejechac. ale lepsze niz pkobp.

Oszczędności emerytalne inwestu
                  > ję w firmy, które są długo na rynku, mają dobrą reputacje i płacą dywidendy pow
                  > yżej inflacji (większość banków kanadyjskich i towarzystw ubezpieczeniowych). O
                  > statnio dołączyły do nich też firmy telekomunikacyjne. Fundusz emerytalny rośni
                  > e powoli ale systematycznie i to mi w zupełności wystarcza.

gites, ale nie nie ja tu jestem wyrocznia.

Inwestycje doraźne
                  > historycznie są do przodu, ale miałem też kilka dużych wpadek (Kodak, Nortel cz
                  > y ETF spółek naftowych, które kupiłem jak ropa była po $100, bo wydawało mi się
                  > , że jak spadła ze $140, to teraz tylko może iść do góry). Inne firmy (IBM, Mic
                  > rosoft, Oracle a w tym roku AMD) z nawiązką pokryły tamte straty więc suma summ
                  > arum jestem do przodu.

ja tez jestem suma sumarum do przodu. a bardziej moja zona jest ;-)

Czy mógłbym z tego wyżyć nie pracując? Raczej mało prawd
                  > opodobne.

No wlasnie, i tutaj cale sedno sprawy. kazdy ze srajfonem i aplikacja dzisiaj mysli, ze z tego mozna wyzyc.

tak, mozna, ale ten procent jest malutki.

Niemniej jednak jest tego więcej niż gdybym kupił obligacje państwowe
                  > . Przynajmniej te kanadyjskie. Inwestowanie w Orlen, to raczej żart, bo dla mni
                  > e to by było za dużo zachodu. Jak już mam ryzykować, to wolę ruletkę kanadyjski
                  > ch firm od marihuany, które od dłuższego czasu szorują po dnie i są w takim doł
                  > ku, że Orlen przy nich wygląda jak Warren Buffett.

z drugiej strony - rosyjska ruletka - zainwestuj troche kasy, ktora jest "zbedna" i zobacz.
                  o tym pogadamy pozniej.
                  • engine8t Re: OT: Handlowanie akcjami w Polsce 08.01.24, 03:30
                    No wlasnie.

Moje investycje (bardzo zdywersyfikowane fundusze na rynku publicznym i prywatnym ) - usrednione przez ostanie 10+ lat przynosza srednio ok 12% a w ciagu calego okresu ok 10% A ze "fachofcy" zdzieraja ze mnie 1% wiec zostaje mi te marne 11% ale ze to ponad 2x tyle ile zarabialerm pracujac i pewnie 5x tyle co potrzebuje na zycie to moglem "przejsc na emeryture" (czyli przestac pracowac) dlugo przed osignieciem wieku emerytalnego (czyli ciagnac kase z konta emrytalnego).
                    No bo po jaki ch tracic czas na handlu na gieldzie aby zarabiac "malutki procent" kiedy mozna to wlozyc np na index S&P500 i zapomniec?
                    www.slickcharts.com/sp500/returns
                • marekggg Re: OT: Handlowanie akcjami w Polsce 08.01.24, 18:56
                  jeepster napisał(a):

> Wszystko się zgadza, dlatego też trzeba mieć pewną podstawową strategię.

to moze jeszcze sprobuj KGHM... to samo gowno
    • duze_a_male_d_duze_m Re: OT: Handlowanie akcjami w Polsce 07.01.24, 13:34
      Sprawdź XTB i Mbank.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka