Dodaj do ulubionych

Jak kisić kapuste na zime ?

IP: *.pl 26.09.05, 09:48
Chciałabym zakisić kapustę w słoiki na zime, Moze ktos ma jakis przepis i jak
to zrobić??
Obserwuj wątek
          • jagoda85 Re:Kiszenie kapusty 28.09.05, 19:41
            Robimy dokładnie w taki sam sposób, tylko dodajemy jeszcze do tego pokrojoną w
            plastry: cebulę i ząbki czosnku. Kapusta kiśnie w nieogrzewanej kuchni przez 3
            tygodnie. Potem przekładamy ją do słoików i pasteryzujemy. Wynosimy do piwnicy.
            Pasteryzujemy dlatego, że nie lubimy bardzo kwaśnej kapusty. Nie pasteryzowana
            kapusta niestety jeszcze kiśnie w słoikach, bo piwnice w blokach są niestety
            ciepłe. Dodam, że nie wyobrażam sobie, żeby nie mieć swojej kiszonej kapusty.
            Kapusta ze sklepu nigdy nie ma takiego smaku do jakiego jesteśmy
            przyzwyczajeni. Nam niestety kupna nie smakuje więc co roku robimy.
    • jarek_zielona_pietruszka Re: Jak kisić kapuste na zime ? 27.09.05, 10:03
      Kupuję na targu jesienią 40kg szatkowanej kapusty i 6 kg marchwi (marchew
      czyszczę i ucieram na tarce o grubych oczkach) dodaję 50dkg soli kłodawskiej nie
      jodowanej 2 paczki kminku. Wsypuję wszystko partiami do dużego kamionkowego gara
      i ubijam aż puści sok i tak warstwa po warstwie.przykrywam ściereczką
      następniedużym talerzem i wyszorowanym kamieniem. Po 2-4 tygodniach w zależności
      od temperatury przechowywania przekładam do innych naczyń i z powrotem wkładam
      do tego samego gara (powoduje to odgazowanie i pozbycie się goryczki). Po
      następnych 2-3 tygodniach kapusta jest prawie gotowa. Należy zawsze sprawdzać,
      aby na powierzchni była warstwa soku w przeciwnym wypadku kapusta potrafi
      pleśnieć i psuć się. No i temperatupa przechowywania musi być niska do 10 st. C.
      pozdrawiam
      • asik49 Do Jarka 27.09.05, 22:33
        Kiszę kapustę od lat,zawsze wychodzi pyszna.Mogłabym podpisać się pod Twoim
        przepisem,jednak jest jedno ale...
        jarek_zielona_pietruszka napisał:
        > ... przekładam do innych naczyń i z powrotem wkładam
        > do tego samego gara (powoduje to odgazowanie i pozbycie się goryczki)
        "Odgazowania" dokonuję,po kilku dniach od zakiszenia w prosty sposób,robię kilka
        otworów w kapuście,aż do dna beczki(naczynia w którym zakisiliśmy).Czynność tą
        wykonujemy kilka razy dziennie,a beczka powinna być w temp.pokojowej.Kiedy
        kapusta przestanie już fermentować(nie wypuszcza gazów),dociskamy mocno i
        ustawiamy w chłodnym miejscu.Kapustę można zakisić w każdym naczyniu pod
        warunkiem,że wyłożymy workiem foliowym(czyli kapustę wkładamy do tego worka.)
    • Gość: Thea Re: Jak kisić kapuste na zime ? IP: *.arcor-ip.net 27.09.05, 19:21
      Kup zölta szpicasta papryke, biala kapuste, marchewke.
      Kapuste poszatkuj, marchewke zetrzyj na grubej tarce, posyp sola, wymieszaj.
      Pozostaw na godzine albo dwie az kapusta pusci sok.
      Papryke wydraz, odcinajac ogonek i nasiona z srodka.
      Papryke nadziej kapusta, poukladaj w sloiku ciasno, zalej sokiem z kapusty.
      Jako ostatnia warstwe nalej oleju jadalnego ca.1 do 2mm grubosci.
      Daj gumke, zamknij weck, zanies sloiki do piwnicy.
      W zime masz gotowy dodatek do drugich,
      Dobrego udania.
      Thea

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka