Dodaj do ulubionych

OT - prąd potanieje?

18.04.24, 15:20
A co tam, zagaltomię linkiem Wam:
businessinsider.com.pl/poradnik-finansowy/sprzedawcy-pradu-niechetni-do-obnizania-taryf-wykonam-i-moze-zaplacze/wx6g2by
Obserwuj wątek
    • hrasier_2 Re: OT - prąd potanieje? 18.04.24, 15:30
      Hehe potanieje. Za tego rządu? Petru gadał wcześniej że tanio to już było. Głowią się nieboraki co tu zrobić, by ludzie nie pyszczyli. Motyka wyjaśnia. www.salon24.pl/newsroom/1372956,projekt-ustawy-ws-cen-pradu-wiemy-o-ile-wzrosna-rachunki
      • hrasier_2 Re: OT - prąd potanieje? 18.04.24, 18:14
        Elektrownia atomowa w Polsce termin nierealny. Na Ukrainie Zaporoska grozi katastrofą. Można stawiać akumulatory ciepła. Nie rządzą Pisiory, budować Polskę uśmiechniętą. By ludziom żyło się dobrze i dostatnio. Teraz wszystkiego się nie da zwalić na innych. U mnie drugie dogranie w wyborach prezydenta. Stary komuch kontra młoda pisówka 44 lata. Facet przez ostatnie lata kompletnie nic nie robił . Teraz się obudził i będzie budował nowe. Miasto emerytów i rencistów, młodzi dali nogę. Zwaliła się cała koalicja, by poprzeć człowieka. W tym Jolka Kwaśniewska na Fejsie śle poparcie dla niego.
        • marekggg Re: OT - prąd potanieje? 29.05.24, 21:51
          zawsze mozecie importowac prad ze slowacji - jest go pod dostatkiem. 4 reaktory dzialaja... nawet austriaci importuja.
    • duze_a_male_d_duze_m Re: OT - prąd potanieje? 18.04.24, 19:14
      Spokojnie może potanieć, z cenami na giełdzie wróciliśmy do połowy 2021 roku.
    • loyezoo Re: OT - prąd potanieje? 19.04.24, 13:57
      Na YT są ciekawe filmiki, jak zrobić instalację offgrid, z baterii z samochodu elektrycznego. Fajne to, wychodzi bardzo fajnie finansowo. Pytanie, za ile ktoś mądry to zmontuje.
      • hrasier_2 Re: OT - prąd potanieje? 29.05.24, 15:52
        Dostał już ktoś prognozowane za prąd?
        • qqbek Re: OT - prąd potanieje? 29.05.24, 16:28
          Ja nie muszę. Wiem ile zapłacę. Trochę ponad 100 złotych za każde pół roku.
          • bywalec.hoteli Re: OT - prąd potanieje? 29.05.24, 17:26
            Qqbek jak Bolo. Za prąd płaci zawsze 100 zł za pół roku.
            • qqbek Re: OT - prąd potanieje? 29.05.24, 18:37
              bywalec.hoteli napisał:

> Qqbek jak Bolo. Za prąd płaci zawsze 100 zł za pół roku.

Pokazać faktury?
              5 kWp na dachu "robi robotę" :-)
              • bywalec.hoteli Re: OT - prąd potanieje? 29.05.24, 22:34
                Pokaż całościowe faktury (TCO) ;)
                • qqbek Re: OT - prąd potanieje? 29.05.24, 23:11
                  bywalec.hoteli napisał:

> Pokaż całościowe faktury (TCO) ;)

No w planach był zwrot po 7 latach, ale wychodzi na to, że zwróci się po 5 chyba.
                  Na razie trzeci rok się będzie kończył i jestem bardzo zadowolony z dotychczasowych "wyników".
                  Po 5 latach będzie wypadało zrobić przegląd instalacji (do ubezpieczenia), więc może być i tak, że o szósty rok zahaczę.
                  Namawiałem, namawiałem, ale nie namówiłem.
                  A było brać, póki na starych zasadach się jeszcze dało.
                  • bywalec.hoteli Re: OT - prąd potanieje? 30.05.24, 10:07
                    qqbek napisał:

> Namawiałem, namawiałem, ale nie namówiłem.
                    > A było brać, póki na starych zasadach się jeszcze dało.

Ja nie mogłem wziąć na starych zasadach gdyż za późno już dom kupiłem i dobrze o tym wiesz. Jakbym mógł to bym się zastanawial.

Ale mimo co powiedz Qqbek ile wydales i wydasz na dostawę, instalację, przeglądy, naprawy, dodatkowe ubezpieczenie, utylizację i podziel to na lata kiedy ta instalacja będzie działać. To wtedy wiemy o ile więcej niż 100 zł na pół roku.
                    • bywalec.hoteli Re: OT - prąd potanieje? 30.05.24, 12:27
                      Ja nie krytykuje fotowoltaiki, ja tylko zwracam uwagę, że 90 albo i więcej % nabywców fotowoltaiki nie potrafi policzyć ile to ich tak naprawdę kosztuje
                    • qqbek Re: OT - prąd potanieje? 30.05.24, 13:07
                      bywalec.hoteli napisał:

> Ja nie mogłem wziąć na starych zasadach gdyż za późno już dom kupiłem i dobrze
                      > o tym wiesz. Jakbym mógł to bym się zastanawial.

No właśnie mogłeś, bo miało być składanie wniosków do połowy 2021, a przedłużyli do początku 2022.

> Ale mimo co powiedz Qqbek ile wydales i wydasz na dostawę, instalację, przegląd
                      > y, naprawy, dodatkowe ubezpieczenie, utylizację i podziel to na lata kiedy ta i
                      > nstalacja będzie działać. To wtedy wiemy o ile więcej niż 100 zł na pół roku.

Jakie dodatkowe ubezpieczenie?
                      Przeglądy są tak jak obowiązkowe przeglądy instalacji elektrycznej - jak chcesz mieć ważną polisę, to i tak musisz raz na pięć lat taki zrobić (o kominiarskim co roku rzecz jasna też pamiętasz - nieprawdaż?).
                      Po dwóch latach (czyli w ubiegłym roku) miałem przegląd gwarancyjny (pierwszy z dwóch na 10-letni okres eksploatacji) w firmie, w której zakładałem - ujęty już w cenie instalacji, więc po prostu przyjechali, wleźli na dach, popatrzyli, wpisali coś tam w kartę (jest elektroniczna) i pojechali.
                      • bywalec.hoteli Re: OT - prąd potanieje? 30.05.24, 13:20
                        Ja stałem się właścicielem w 2022 roku i Nijak nie byłoby to możliwe bym miał foto na starych zasadach.

Ubezpieczenie domu zawierającego fv nie ma wyższej składki? A nawet jak nie ma to musisz polisę podwyższyć o wartość

Policz wszystko Kuba
                        Policz też koszty demontażu i utylizacji paneli
                        • qqbek Re: OT - prąd potanieje? 30.05.24, 13:35
                          bywalec.hoteli napisał:

> Ubezpieczenie domu zawierającego fv nie ma wyższej składki? A nawet jak nie ma
                          > to musisz polisę podwyższyć o wartość

Dom mam ubezpieczony chyba na 1100-1200 (mam dwie polisy - jedną do kredytu, drugą wykupioną prywatnie - musiałbym poszukać i zsumować), fotowoltaika za 20 to mniej niż 2%.

> Policz wszystko Kuba
                          > Policz też koszty demontażu i utylizacji paneli

Gwarancję wydajności mam na 25 lat.
                          Gwarancję na wady chyba na 12 (nie pamiętam).
                          Zwrócą się (netto) w połowie tego krótszego okresu.
                          Nawet więc, gdyby miały się zepsuć tuż po gwarancji, to powinny się do tego momentu zwrócić dwukrotnie, a więc nie sądzę, żebym cokolwiek do tego dołożyć musiał. To już nie poprzednia dekada, gdzie zużyte panele lądowały na składowiskach. Teraz odzyskuje się surowce nawet z "wafli" krzemowych, czyli elementów produkujących prąd.
                          Za utylizację, zgodnie z polskim prawem, odpowiada "podmiot, który wprowadza do obrotu", czyli w tym wypadku importer.
                          Nawet jeśli ten by splajtował, czy za te 20+ lat nie był już na rynku i musiałbym je sam zdjąć, to obecna stawka za utylizację paneli (już obranych ze szkła, miedzi i aluminium, które generują w tym wypadku zysk) wynosi 1,90 za kilogram (i od lat spada - z racji tego, że można coraz więcej z nich odzyskać). Jak uznamy, że bez szkła i ramki panel waży połowę swojej masy początkowej (czyli około 10 kg z około 20 kg masy "brutto"), to mam do oddania 140 kilogramów - za niecałe 270 złotych. Tyle to mi te panele w brzydki jesienny miesiąc w prądzie wytwarzają.

Najwięcej będzie chyba kosztował sam demontaż - myślę, że to pół dniówki razy dwa, albo nawet trzy - więc pewnie ponad 1000 złotych.

Ale to nie jest jakiś straszny koszt.
                          Poza tym za 20 lat to ja pewnie w tym domu już nie będę mieszkał - młoda będzie już po 30-tce, młody też już po studiach/kilku latach w pracy.
                          Ile można mieszkać w jednym miejscu?
        • trypel Re: OT - prąd potanieje? 29.05.24, 19:28
          Prognozowanie to chujoza. Ja płacę za zużycie a nie prognozowanie
          • hrasier_2 Re: OT - prąd potanieje? 29.05.24, 20:37
            To wiem. Bo ja też za zużycie. Pytanie przewrotne. Bo za Pisiorów było wszystko jasne wcześniej. A teraz cisza w eterze. Mają być bony. I inne duperele. Zobaczymy już niedługo.
            • qqbek Re: OT - prąd potanieje? 29.05.24, 22:31
              hrasier_2 napisał:

> To wiem. Bo ja też za zużycie. Pytanie przewrotne. Bo za Pisiorów było wszystk
              > o jasne wcześniej. A teraz cisza w eterze. Mają być bony. I inne duperele. Zob
              > aczymy już niedługo.

Ale to chyba dla biedoty, a nie dla wyborców KO.
              Tak więc KO smaruje elektoratowi PiS, a jako elektorat PiS ty się jeszcze burzysz.
              Tego nie rozumiem.

Zresztą "prawdziwy wyborca PiS" to ma pewnie licznik przedpłatowy i tak ;)
    • bolo2002 Re: OT - prąd potanieje? 30.05.24, 10:01
      Cena prądu w Polsce nie bedzie nizsza - i dzis zaczyna byc juz nie do zaakceptowania. I albo rząd Tuska podejmie radykalne kroki- bo może to zrobić, albo Polacy za chwilę zaczną wylączać prąd-wszedzie , gdzie to mozliwe. Dochodzi juz dzis do sytuacji, że ktos postawił sobie dom-wiele lat temu- bo zbierał na to całe zycie, oszczędzał- a dzis nie stać go ani na ogrzewanie ani na uzywanie prądu. Ludzie juz wyłaczaja części domów-by nie ponosic tych horendalnych kosztów. Nawet dobrze zarabiajacy- mocno na pradzie oszczędzają. Co trzeba zrobić, by prąd miał w Polsce akceptowalną cenę-postanowiłem napisać do pani minister od prundu i napisałem. oto moje propozycje :
      - wywalić ze struktury ceny- 1 kWh - koszty opłat za emisje Co2-czy to sie Unii podoba , czy nie i wcale nie musimy akceptowac tej dyrektywy,
      - obnizyc VAT z 23 na 3 %-tak jak to funkcjonuje na Zachodzie
      - wywalić opłaty mocowe, przesyłowe i inne-zresztą niezrozumiałe dla wiekszosci konsumentów.
      Równoczesnie nalezy pozamykać nierentowne kopalnie i elektrownie oraz elektrociepłownie na węglu ! Zachód zrobił to 50 lat temu.
      Rozwijać OZE na maxa-czyli fermy foto..., waitraki, el. wodne/w Szwecji 80 % prądu pochodzi z el. wodnych/. Fermy w kazdej gminie i budowac magazyny energii-których Polska zupełnie nie posiada.
      Równoczesnie nalezy modernizować linie przesyłowe-bo są tak przestarzałe, ze nie sa w stanie przyjąc nadmiaru przesyłanej energii.
      Byc może nalezy dodać do tego i inne działania , których teraz nie wymieniłem.
      Przypominam wszystkim, ze w 2016 r. rzad PIS dostał od Unii ca 20 mld zł na transformacje OZE-co zrobił? Wydał na inne cele- po prostu zeżarł a ustawę o OZE wstrzymał. I dziś mamy to , co mamy.
      Czy to można wykonać i podjąć te rekawicę- można- tylko trzeba chcieć.
      Przypomnę, ze w cenie prądu-jest również państwowa akcyza-która zasila budżet.
      Dziś u mnie 1 kWh= 1,37 zł , bo przekraczam te durne 3000 kWh-co jak wiadomo-jest absurdalnie niskim poziomem, dla włascicieli domów. No i wyliczyłem-, że po tych zabiegach cena 1 kWh w Polsce-średnio powinna wynosił 0,65-0,70 zł za . czy cos wiecej trzeba do tego dodawać. Nic-trzeba chciec to zrobić - i przestac gadac o dziwnym-sztucznym obnizaniu ceny pradu i równie durnych rekompensatach/ tylko dla ubogich!/-kolejna bzdura ekonomiczna i kiełbasa wyborcza-jak zwykle. pozdrawiam
      P.S. I niech durna władza przestanie sie wpiprzac w prywatna produkcje energii - bo w prostej linii prowadzi to do zerwania umów na dostawę energii i im szybciej to nastapi tym lepiej. Zabawa w tzw . prosumentów to kolejny absurd.
      Ceny energii bez tych regulacji doprowadza do usamodzielnienia sie odbiorców od durnych dostaw od PGE, Tauronu i innych- i gówno ta władza bedzie zarabiać na pradzie- i do tego to prowadzi. Im szybciej-tym lepiej.
      Napisałem o tym Szanownej Pani Minister-może zrozumie?

• hrasier_2 Re: OT - prąd potanieje? 30.05.24, 11:17
        Pewnie tak. Czekała na taką opinię. W nagrodę dostaniesz bon energetyczny. Jak się załapiesz😁
    • bolo2002 Re: OT - prąd potanieje? 31.05.24, 08:07
      No i moje życzenie sie spełniło-pisałem o tym wczoraj. Od 1 lipca znika z rachunków za prund-opłata mocowa. Niewiele-ale bedzie trochę taniej -dla wszystkich.
      • hrasier_2 Re: OT - prąd potanieje? 31.05.24, 08:21
        Niech ten rząd się weźmie za pracę. Bo prąd i gaz najdroższy. Elektrownie atomowe nigdy nie powstaną. Mamy węgla brunatnego mnóstwo. Niemcy jadą na brunatnym i zaniżają emisję metanu i mają gdzieś nakazy urzędasów z Brukseli. Nam blokują Turów. Już nie piszę co się dzieje z Elektrociepłownią Bełchatów.
        • marekggg Re: OT - prąd potanieje? 31.05.24, 09:06
          szkoda gadac misiaczku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka