staruch5 02.01.05, 11:13 nie bylo mnie na forum ponad 2 miesiace i nie chce mi sie przeszukiwac. Cos mi swita, ze od Nowego Roku w RFN sa obowiazkowe kamizelki odblaskowe.Czy to prawda? A Auistria? pzdr. Link Zgłoś Obserwuj wątek
kierowiec1 Re: kamizelki odblaskowe w RFN? 02.01.05, 11:47 staruch5 napisał: > nie bylo mnie na forum ponad 2 miesiace i nie chce mi sie przeszukiwac. > Cos mi swita, ze od Nowego Roku w RFN sa obowiazkowe kamizelki odblaskowe > Czy to prawda? Nie. > A Auistria? O ile sie nie myle, tez nie. Kilka zmian od pierwszego stycznia mozna znalezc tutaj: www.auto-motor-und-sport.de/d/73701 Pozdr. K. Link Zgłoś
staruch5 Re: kamizelki odblaskowe w RFN? 02.01.05, 11:53 dzieki. Wlasnie znalazlem, ze w Austrii kamizeklki sa obowiazkowe od dzisiaj! www.google.pl/search?q=cache:Bb4iK2q4vZUJ:www.rmf.pl/wiadomosci/%3Fid%3D70000%26loc%3D1+kamizelki+odblaskowe+we+w%C5%82oszech&hl=pl Austria: Obowiązkowe kamizelki odblaskowe Środa, 16 czerwca 2004, 13:15 Kierowca, wysiadający w Austrii z samochodu z powodu awarii, będzie musiał założyć ostrzegawczą kamizelkę odbijającą światło, a więc widoczną z daleka – zdecydował dziś rząd w Wiedniu. Przepisy zaczną obowiązywać od 2 stycznia 2005 roku. Austria nie jest pierwszym krajem, który wprowadził odblaskowe kamizelki; przepisy takie obowiązują już Hiszpanii, Włoszech i Portugalii. Przy okazji cos znalazlem i umieszczam w osobnym watku.Pzdr. Link Zgłoś
kierowiec1 Re: kamizelki odblaskowe w RFN? 02.01.05, 12:20 staruch5 napisał: > dzieki. Wlasnie znalazlem, ze w Austrii kamizeklki sa obowiazkowe od dzisiaj! > zdecydował dziś rząd w Wiedniu. Przepisy zaczną obowiązywać od 2 stycznia > 2005 roku. POniewaz w niemieckich mediach nic na ten temat nie bylo, poszukalem a austriackim automobilklubie. I znalazlem, ze owszem, ale od 1 maja 2005. I ten termin jest wynikiem przesuniecia z poczatkowo planowanego 01.01.06. Zrodla min.: www.oeamtc.at/netautor/pages/resshp/anwendg/1112599.html www.oeamtc.at/index.php?type=article&id=1109712&menu_active=87 Pozdr. K. Link Zgłoś
kierowiec1 Jeszcze kilka tegorocznych nowosci w innych krajac 02.01.05, 12:23 www.oeamtc.at/index.php?type=article&menu_active=42&id=1113154 Pozdr. K. Link Zgłoś
Gość: ciekawy Zmiany w przepisach ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.05, 12:41 Czy w Polsce jest KTOŚ odpowiedzialny za poinformowanie społeczeństwa o zmianie i w ogóle o przepisach w innych krajach ??????? pozdr Link Zgłoś
Gość: marcelino Re: Zmiany w przepisach ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.05, 13:01 Co nieco, min. o Austrii można znaleźć na stronie pzm www.pzmtravel.com.pl/index.php?id_strony=1129 Więcej informacji dostępnych jest tylko dla członków pzm. P Link Zgłoś
kierowiec1 Nie 02.01.05, 13:06 W zadnym kraju swiata nie ma kogos odpowiedzialnego za informacje wlasnego spoleczenstwa o przepisach i zmianach przepisow innych krajow. To osoba wyjezdzajaca jest odpowiedzialna za wlasna wiedze o tych przepisach. Pozdr. K. Link Zgłoś
staruch5 Re: Nie 02.01.05, 13:33 pare miesiecy temu przy okazji wlasnie kamizelek rozmawialismy o tym, czy wyposazenie samochodu w danym kraju ma byc takie jak przepisy tamze, czy przepisy kraju rejestracji. Nie bylo wnioskow. przypomne, co wtedy pisalem. dochodzi do lekkiej paranoji. podrozujac po kilku krajach Europy srodkowej i Poludniowej trzeba miec w aucie: kpl zarowek zapasowych, gasnice, (chyba) line holownicza, 2 trojkaty ostrzegawcze no i teraz ten komplet kamizelek dla wszystkich w samochodzie. Wszystkie te rzeczy oczywiscie powinny byc "pod reka", a nie gdzies pochowane. Link Zgłoś
Gość: ciekawy Re: Nie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.05, 16:09 To się nie dziwię, że tylu obcokrajowców ginie u nas na drogach a my za granicą dowiemy się o przepisach przy okazji płacenia mandatu lub co gorsza po tragedii ?! pozdr Link Zgłoś
Gość: Poll Re: kamizelki odblaskowe w RFN? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.05, 14:03 Podobno w Hiszpanii policja ma prawo kontroli czy w samochodzie jest tyle kamizelek ilu jedzie podróznych Link Zgłoś
staruch5 Re: kamizelki odblaskowe w RFN? 02.01.05, 15:25 piszesz, jak by to bylo dziwne. jak jest przepis, to trzeba go egzekwowac. tak juz jest. Natomiast, o ile pamietam, we Wloszech to mialo obowiazywac tylko na autostradach i po zmierzchu (do switu), wiec taka kontrola nie powinna miec miejsca za dnia i poza autoastrada... Link Zgłoś