Dodaj do ulubionych

PEUGEOT 307 HDI 110KM

IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 20.05.02, 15:58
proszę o opinie na temat eksploatacji zwłaszcza zawieszenia
Obserwuj wątek
    • Gość: FOBIA Re: PEUGEOT 307 HDI 110KM IP: *.combidata.com.pl 20.05.02, 16:01
      TO NIE TO CO FABIA
      • Gość: Lew Re: PEUGEOT 307 HDI 110KM IP: 195.94.222.* 20.05.02, 16:09
        Gość portalu: FOBIA napisał(a):

> TO NIE TO CO FABIA
        I CALE SZCZESCIE :)

• Gość: Wojtek Re: PEUGEOT 307 HDI 110KM IP: *.dialog.net.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 24.05.02, 16:24
        A kto Cie o zdanie pytal? Domyslam sie, ze nie jezdziles ani 307-ka ani
        Fabia :P Akurat jezeli chodzi o zawieszenie to Fabia nie ma sie czego wstydzic.
    • Gość: Marcin Re: PEUGEOT 307 HDI 110KM IP: 195.94.222.* 20.05.02, 16:03
      Gość portalu: turysta napisał(a):

> proszę o opinie na temat eksploatacji zwłaszcza zawieszenia

Jezdze 307 2.0 138KM. Zawieszenie jest bardzo dobre, ale na naszych drogach
      troche za malo komfortowe (to juz nie jest takie zawieszenie jak drzewiej w
      peugeotach bywalo). W zakrety wchodzi sie rewelacyjnie. Samochod mam od niedawna,
      ale juz przetestowalem go na kilku znanych mi zakretach - prowadzi sie bosko.
      Oprocz tego zastosowane rozwiazanie (wleczona belka) powinno byc trwale.
      Poza tym moj samochod ma kola 16 cali o dosc niskim profilu, tak wiec wplywa to
      rowniez na twardosc zawieszenia (chyba wersja hdi 110KM ma takie same kolka).
      Marcin
      • Gość: Marcin i jeszcze jedno IP: 195.94.222.* 20.05.02, 16:06
        Jesli uslyszym stuki w tylnym zawieszeniu, to upewnij sie, ze nie jest to ...
        kolo zapasowe :)
        O ile samochod zaprojektowany jest ergonomicznie az o obledu, to mocowanie (a
        wlasciwie jego brak) kola zapasowego jest bezsensu. DO tego dohcodza jeszcze
        klucze i lewarek, ktore tez stukaja, jesli nie ulozy sie ich odpowiednio...
        Moze pisze banaly, ale sam sie nabralem: juz podejrzewalem, ze stuka cos z
        tylu, a to kolo na co wiekszych dziurach uderzalo o spod bagaznika :)
        Marcin
        • Gość: Gostek Re: ze jak??? IP: *.univ.gda.pl 20.05.02, 16:30
          Kolo stukalo o spod bagaznika??? Moze w HDI jest inaczej, ale benzynowa 307-ka
          110KM ma kolo pod wykladzina w bagazniku.
          O ile wiem to pod samochodem montowali zapasowki w 106, ale tam prawie nie ma
          bagaznika.
          • Gość: Marcin Re: ze jak??? IP: 195.94.222.* 20.05.02, 16:43
            Gość portalu: Gostek napisał(a):

Kolo jest w bagazniku, pod wykladzina, ale nie jest w zaden sposob przymocowane
            do podlogi bagaznika

> Kolo stukalo o spod bagaznika??? Moze w HDI jest inaczej, ale benzynowa 307-ka
            > 110KM ma kolo pod wykladzina w bagazniku.
            > O ile wiem to pod samochodem montowali zapasowki w 106, ale tam prawie nie ma
            > bagaznika.

• Gość: Mikolaj Re: PEUGEOT 307 HDI 110KM IP: *.pol-assistance.spzoo.pl 20.05.02, 16:17
      O 307 nie napiszę bo nie jechałem nigdy :-(
      Natomiast mogę napisać o silniku (znam go w słabszej wersji w Partnerze) - jest
      extra. To chyba najcichszy i najpłynniej chodzący diesel jakim kiedykolwiek
      jechałem. VW Tdi to młockarnia w porównaniu do Hdi PSA.
      pozdrawiam
      Mikołaj
    • Gość: jack Re: PEUGEOT 307 HDI 110KM IP: *.zoi.elb.pl / 172.16.64.* 20.05.02, 16:29
      Mam przejechane 11kkm ale z silnikiem 1,6 110KM,zawieszenie jest
      znakomite,samochód na zakrętach prowadzi się rewelacyjnie.Na początku były
      stuki z przednim zawieszeniu, ponoć nie było podkładki pod sprężynami serwis
      usunął na gwarancji.
      • Gość: Gostek Re: PEUGEOT 307 110KM IP: *.univ.gda.pl 20.05.02, 16:35
        Gość portalu: jack napisał(a):

> Mam przejechane 11kkm ale z silnikiem 1,6 110KM,zawieszenie jest
        > znakomite,samochód na zakrętach prowadzi się rewelacyjnie.Na początku były
        > stuki z przednim zawieszeniu, ponoć nie było podkładki pod sprężynami serwis
        > usunął na gwarancji.

Podkladki powiadasz. U mnie takie zalozyli jakies dwa tygodnie temu, ale mowili,
        ze stare sie zuzyly. Moze tez ich wczesniej nie bylo.
        Ale tak poza tym. Podzielam dobre zdania o 307-ce. Prowadzi sie wspaniale.
        • Gość: marek_z Re: PEUGEOT 307 110KM IP: *.acn.pl / 10.133.135.* 23.05.02, 21:06
          Rzeczywiście 307(1.6, 20 kkm) prowadzi się całkiem nieźle, stuki w przednim
          zawieszeniu były ale po wizycie w serwisie i założeniu "podkładek" wszystko
          jest o.k. Nie wiem jak przedpiszców, ale mnie czeka jeszcze jedna "korekta" a
          mianowicie wymiana stacyjki - ponoć się zacinają - u mnie jest w porządku. Ma
          ktoś z tym problemy? Jakie są objawy, a co gorsza konsekwencje?
          • Gość: rob Re: PEUGEOT 307 110KM IP: 213.25.165.* 23.05.02, 21:36
            Moja opinia o zawieszeniu jest podobna jak wcześniejsze,też były wymieniane
            podkładki pod sprężyny,moja stacyjka działa O.K.,napisz jakie masz objawy,że
            musisz ją wymienić.Mnie wymienią plastikową nakładkę na zamek od tylnych
            ponieważ wychodzi z zaczepów.
            pozdr.
            • Gość: marek_z Re: PEUGEOT 307 110KM IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.05.02, 08:32
              Gość portalu: rob napisał(a):

> Moja opinia o zawieszeniu jest podobna jak wcześniejsze,też były wymieniane
              > podkładki pod sprężyny,moja stacyjka działa O.K.,napisz jakie masz objawy,że
              > musisz ją wymienić.Mnie wymienią plastikową nakładkę na zamek od tylnych
              > ponieważ wychodzi z zaczepów.
              > pozdr.

To o czym pisałem wcześniej związane jest z kampanią Peugeot, która ma na celu
              wyeliminowanie wadliwych stacyjek. Ja dowiedziałem się o tym pisemnie, przysłano
              do mnie list od dealera i zaproszono do serwisu. U mnie stacyjka też działa o.k. -
              robią to profilaktycznie. Z kolei co się u Ciebie działo z tylnym zamkiem?
              Pozdr,
            • al_bert Re: PEUGEOT 307 110KM 26.05.02, 16:50
              Mam P307 Hdi (90 KM) XT Premium.Widzę, że stuki w przednim zawieszeniu to
              typowa przypadłość tego samochodu. U mnie też wymieniali. Stwierdzili, że
              prawie w każdym to trzeba wymieniać.
              Zawieszeniu nie mam nic do zarzucenia, w wersji Hdi 110 KM może być tylko
              lepiej (ESP w standarcie).
              Pozdrawiam
              • Gość: jack Re: PEUGEOT 307 110KM IP: *.acn.pl / 10.133.135.* 26.05.02, 21:29
                Ja mam pytanko do posiadaczy 307 z motorkiem 1.6. Po przejechaniu jakiej ilości
                kilometrów Wasz "licznik miedzyprzeglądowy" wybił 30 tys. km, u mnie to
                nastąpiło przy 20 tys, rzeczywiście przejechanych km (jazda po mieście, Wa-wa).
                Pozdr.
                • al_bert Re: PEUGEOT 307 110KM 27.05.02, 08:02
                  Może źle ustawili Ci komputerek? Ile na początku pokazywał?
                  • Gość: jack Re: PEUGEOT 307 110KM IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.05.02, 08:28
                    Eksploatację rozpcząłem od tego samego poziomu 1:1, ale przy pierwszym tysiącu
                    zauważyłem relacje 2:3 , dlatego pytam się innych użytkowników jak to u nich
                    wygląda? Być może bardziej oszczędzają swoje autko i te wyniki są inne.
                    Dzięki.
                    • Gość: rob Re: PEUGEOT 307 110KM IP: 213.25.165.* 28.05.02, 16:06
                      Mam przejechane 12kkm a licznik do przeglądu pokazuje 13kkm,jeżdżę w proporcji
                      60% trasa a 40% miasto,a jeszcze jedno od 3 dni zaczą mi szwankować pomiar
                      temp. zewnętrznej zaniża o około 10'C.Zgłosiłem do serwisu mają mi wymienić
                      czujnik.
                      pozdr.
                • Gość: sknera Re: PEUGEOT 307 110KM IP: *.epsa.pl 29.05.02, 12:58
        • Gość: szon Re: PEUGEOT 307 110KM IP: 213.17.165.* 29.05.02, 11:56
          Gość portalu: Gostek napisał(a):

> Gość portalu: jack napisał(a):
          >
          > > Mam przejechane 11kkm ale z silnikiem 1,6 110KM,zawieszenie jest
          > > znakomite,samochód na zakrętach prowadzi się rewelacyjnie.Na początku były
          >
          > > stuki z przednim zawieszeniu, ponoć nie było podkładki pod sprężynami serw
          > is
          > > usunął na gwarancji.
          >
          > Podkladki powiadasz. U mnie takie zalozyli jakies dwa tygodnie temu, ale mowili
          > ,
          > ze stare sie zuzyly. Moze tez ich wczesniej nie bylo.
          > Ale tak poza tym. Podzielam dobre zdania o 307-ce. Prowadzi sie wspaniale.
          Też mam 1.6.
          U mnie po tygodniu sam pojechal i wymienili podkladki z tyłu bo strasznie
          stukało, chociaż w serwisie udawali że nic nie słyszą (ale wymienili i jest ok.)
          Dodatkowo b. ciężko wchodzi mi jedynka, czy ktoś ma podobne problemy? W ASO nie
          usunęli przyczyny. A propos.....czy ktoś zna dobre ASO w Warszawie, bo ja jeżdżę
          na Jerozolimskie (France Automobiles) i jest raczej kiepsko (2-3 godz. naprawa
          drobnostki ale najczęściej i tak nie naprawią bo nie wiedzą co i jak). Czy ktoś z
          was też ma czasem dziwne stuki z podszybia?
          • Gość: rob Re: PEUGEOT 307 110KM IP: 213.25.165.* 29.05.02, 17:18
            Tak jak było pisane w poprzednich postach stuki w przednim podszybiu pochodzą z
            przedniego zawieszenia,do wymiany masz podkładki pod sprężynami jedź do serwisu
            to wymienią ,ja miałem podobnie po wymianie jest O.K.W temacie dobry serwis nie
            odpowiadam bo nie mieszkam w Wa-wie.
            pozdr.
          • Gość: jack Re: PEUGEOT 307 110KM IP: *.acn.pl / 10.133.135.* 29.05.02, 22:16
            Tematu stuków nie będe już poruszał. Do "szon'a", jeżeli dużo jeździsz po
            Warszawie w korkach, to wiem o co chodzi z tą jedynką , 1 - 2, i stop, i
            znowu... Nie za każdym razem to się zdarza ale mnie też to denerwuje, wystarczy
            że wyjade z miasta i zapominam o tym. Przy okazji też zwrócę uwagę w serwisie -
            zobaczymy co mi powiedzą. Co do serwisu przy Al. Jerozolimskich też mam
            mieszane uczucia - raz tam byłem, powiedzieli mi że samochód musi stać kilka
            dni (wymiana BSI?), dali mi nawet samochód zastępczy a na drugi dzień
            zadzwonili do mnie i powiedzieli że wszystko jest o.k. - trochę dziwne i
            powiało mi tu niefachowością. Znajomy polecił mi serwis gdzieś na Pradze,
            podobno nie marudzą bardzo.
            Z samochodu ogólnie jestem zadowolony, czeka mnie niedługo przegląd ciekawe na
            ile mnie skasują i co jeszcze będą wymieniać oprócz wspomnianej wcześniej
            stacyjki.
            Pozdr,
            • Gość: Szon Re: PEUGEOT 307 1.6 IP: 213.17.165.* 03.07.02, 10:12
              Gość portalu: jack napisał(a):

> Tematu stuków nie będe już poruszał. Do "szon'a", jeżeli dużo jeździsz po
              > Warszawie w korkach, to wiem o co chodzi z tą jedynką , 1 - 2, i stop, i
              > znowu... Nie za każdym razem to się zdarza ale mnie też to denerwuje, wystarczy
              >
              > że wyjade z miasta i zapominam o tym. Przy okazji też zwrócę uwagę w serwisie -
              >
              > zobaczymy co mi powiedzą. Co do serwisu przy Al. Jerozolimskich też mam
              > mieszane uczucia - raz tam byłem, powiedzieli mi że samochód musi stać kilka
              > dni (wymiana BSI?), dali mi nawet samochód zastępczy a na drugi dzień
              > zadzwonili do mnie i powiedzieli że wszystko jest o.k. - trochę dziwne i
              > powiało mi tu niefachowością. Znajomy polecił mi serwis gdzieś na Pradze,
              > podobno nie marudzą bardzo.
              > Z samochodu ogólnie jestem zadowolony, czeka mnie niedługo przegląd ciekawe na
              > ile mnie skasują i co jeszcze będą wymieniać oprócz wspomnianej wcześniej
              > stacyjki.
              > Pozdr,

Czy był już może ktoś na przeglądzie po 30 000 km

Pytanie do wszystkich: mam stuki z podszybia wyłącznie jak jest mokro na dworzu?
              Czy ktoś miał coś podobnego? W ASO nie wiedzą co to jest bo ciężko jechać do nich
              jak akurat pada deszcz :-)
    • Gość: zpl Re: PEUGEOT 307 HDI 110KM IP: 62.233.145.* 03.07.02, 21:28
      Meteopatia - to przypadłość typowa dla wytworów PSA.
      W moim pikasiaku z kolei plastki nie pojekują własnie w deszczowe dni :))))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka