Dodaj do ulubionych

Thalia vs Lanos - Rentgen

IP: 81.190.172.* 11.01.05, 22:33
W ostatnim odcinku "Rentgena" przeprowadzono test Lanosa i Thali.
Lanosowi zarzucono to, że się bardzo psuje, zato Thalia jest samochodem
prawie bezustrkowym, jak wypowiadał się szef renault "Thalia wypada lepiej od
konkurentów jeśli chodzi o bezusterkowość".
Na konieć prowadzący rozpaczał, że FSO przejeło Daewoo a nie Skoda.
Czy też jesteście takiego zdania?
Obserwuj wątek
    • Gość: KrolPortugaliHansI Re: Thalia vs Lanos - Rentgen IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.01.05, 22:38
      Thali to Clio na którym usiadł słon z reklamy Lwa206.Gratulacje dla
      prowadzącego Skody nie stać na takie inwestycje szczególnie w 1997.Pewnie mu
      chodziło o VW.Ja załuje że nie Volvo[był plany ale ABBiarze chcieli zaniechać
      produkcji Poloneza]Co do usterkowości to PODOBNO D.U. są nie-dozajerzedzenia.
    • Gość: stjepan croat Re: Thalia vs Lanos - Rentgen IP: *.agram.mef.hr 12.01.05, 09:08
      Hello from Zagreb,Croatia.
      Renault Thalia(Symbol,Saloon) is the best.
      Good engine and big luggage room for price Clio about 10000euro.
      In Croatia one papers have test Thalia 1.4.16V 98hp vs Hyundai Accent 1.3.12V
      91 hp vs Dacia Logan 1.6. 90hp.
      They see price and Logan is first,Thalia is to expensive (13000euro) for people.

• konrad.boryczko Re: Thalia vs Lanos - Rentgen 12.01.05, 09:25
      Akurat od nowosci mam okazje obserwowac lanosa sasiada i thalie zony kumpla.
      Oba to tanie samochodziki, zatem nie ma co wymagac.
      Lanos (1,5) jest bezusterkowy, nie dzieje sie nic (przeglady byly bezplatne
      zatem ciezko wyczuc co zrobili). Ostatnio przewody i swiece, ale ma juz 100 tys.
      Thalia (1,6, 16v, rakieta) natomiast to pasmo upierdliwych nieszczesc. Np. w
      elektryce padlo wszystko (zaczynajac od swiatel mijania a na oswietleniu tylnej
      tablicy konczac) I bynajmniej nie chodzi tu o przepalone zarowki. Np. silnik od
      wycieraczek byl dwa razy wymieniany. Poza tym skrzypi, cieknie, hamulce koncza
      sie tuz po wymianie itp.
      Czy z tego cos wynika? Nie wiem. Nie kupuje wynalazkow:))
      Pzdr.
    • lelu Re: Thalia vs Lanos - Rentgen 12.01.05, 09:27
      A jedna pani zapytana, który z samochodów jest lepszy, odpowiedziała, że ten
      czerwony (tu akurat Lanos). Dlaczego czerwony- dociekał reporter. Bo czerwony-
      odpowiedziała pani.
      Fajnie też gadał "komisarz"- nic z jego gadki nie wynikało, poza tym, że oba
      samochody są porównywalne z Bentleyem, tylko tansze (biedak pewnie i jedne i
      drugie miał w nadmiarze na składzie).
    • Gość: bab Re: Thalia vs Lanos - Rentgen IP: 217.153.112.* 12.01.05, 09:31
      Miałem Lanosa przez 3 lata.

Żadnych usterek, nic się nie psuło :)

Auto ok
    • Gość: ano rentgen sponsorowany IP: *.crowley.pl 12.01.05, 09:36
      Szanowny kolego nie wierz w tego rentgena - program jest ewidentnie
      sponsorowany co widac po reklamach umieszczanych w tv.Dotyczy to różnych marek
      nie tylko Renault czy Skody. Nie mialem Thali i miec nie zamierzam bo jest dla
      mnie brzydka jak kupa.Mialem za to Lanosa.Tak bezusterkowego auta życze
      wszystkim.Przez 3 lata i 100 000 nie robilem nic po za przeglądami
      obowiazkowymi i wymianami filtrów i płynów.Jedyna rzecz jaką popsułem to
      antena , która podczas mrozów po myjni urwałem zbyt nachalnie wyciągając.Lanos
      jest bardziej "prymitywnym" autem ale o prostszej konstrukcji i lepszym silniku
      z 1,5 masz ponad 100 KM.Jest autem łatwym do zagazowania z dostępnymi i
      naprawde tańszymi częściami.Jesli zamierzasz jezdzić a nie szpanowac i rwać
      panny to Laniego z czystym sercem polecam.Byłem nim w całej Europie i nigdy to
      auto mi nie nawaliło.Następne jakie kupie to też lanosa z lepszym wyposażeniem
      lub jego nastepcę - uważam ten samochód za optymalny na polskie warunki.
      Za chwile nastąpią wątki negujące moją wypowiedź ale popytaj taryfiarzy co
      wybraliby do pracy.............
      • Gość: RF Re: rentgen sponsorowany IP: 57.66.193.* 12.01.05, 12:40
        Choć rzeczywiście generalnie Lanos to udany model to jednak nie przesadzajmy.
        Dobra opinia Lanosów bierze się m. in. z tego, że ich własciciele poprzednio
        mieli Polonezy, Fiaty 125p czy Maluchy. W porównaniu do nich to Lanos jest
        bezawaryjny ale,
        Jeden z pierwszych modeli miał mój znajomy. W trasie wypadła mu tylna szyba
        (hatchback) w zimie więc trochę zimno mu było.
        Co ciekawe druga szyba też mu wypadła dopiero trzecia się trzyma.
        Kilku znajomych wymieniało sprężyny tylnego zawieszenia - jeden z nich o dziwo
        miesiąc jeździł z pękniętą zanim się zorientował.
        Problemy z silnikiem krokowym - skoki obrotów na biegu jałowym.
        Inny znajomym Lanos 1,5 86KM spala 8 l/100 w trasie i nie ma na niego rady taki
        egzemplarz.
        Innego znajomego Lanos 1,5 16V dzielnie natomiast przejechał trasę do Hiszpanii
        i z powrotem podczas gdy drugiemu zatarła się Toyota Passeo (jechali na 2 uata)

Mam też znajomych jeżdżących Thaliami 1,4 8V i 16V.
        Skargi? ano są linka od schowka, ciaśniejsza dwójka na zimnym silniku, lub
        jakieś tam skrzypienia w drzwiach ale to z z przyczyny "ASO-fachowców"
        montujących alarm lub głośniki.
        Zalety? też są. dynamiczna, oszczędna nie bierze oleju pojemna i bardzo ciche
        wnętrze.
        • Gość: ano Re: rentgen sponsorowany IP: *.crowley.pl 12.01.05, 13:09
          Na Lanosa przesiadlem sie z VW Passata i po innych samochodach typu Fiat 132,
          Opel Combo.Opel Omega ...skala jest zatem nieco inna niz PF126 czy PF125.Nie
          zmienia to jednak postaci, że w moim przypadku miałem do czynienia z autem
          bezawaryjnym.Równie dobrze moge przytoczyć fakt który swiadczy negatywnie o
          Renault. W pracy mojej była jedna thalia i do przekroczenia 2000 km już trzy
          razy była w serwisie na naprawach.Auto to sprawa indywidualna należy o nie dbac.
          Nie mam opinii o thali ale z Lanosa byłem b.zadowolony.
          • Gość: RF Re: rentgen sponsorowany IP: 57.66.193.* 12.01.05, 14:17
            Moi znajomi też są z Lanosów zadowoleni ale z Thalii też pomimo że lomuś coś
            tam mogło się przydarzyć.
            Myślę, że przewaga Thali jest w dynamice
            tj. np Thalia 1,6 bije Lanosa 1,6 pod względem dynamiki i elastyczności
            zużywając przy tym mniej benzyny. W innych wersjach podobnie
            Ma też większy bagażnik.
            To fakty niepodważalne.
            Lanos był oferowany w atrakcyjnych cenach i na korzystnych warunkach gwarancji.
      • woman29 Re: rentgen sponsorowany 12.01.05, 13:17
        Witam, co dla lanosa sie nie wypowiem, bo akurat mialam raptem niecaly rok,
        natomiast inny produkt daewoo, rownie wysmiewany przez osoby
        jezdzace "lepszymi" autami czyt.nubira 1 sprawuje sie bez zarzutu a ma juz
        prawie 7 lat i ponad 160 tys km, nie jeste auto moich marzen, ale za ta kase 17-
        20 tys nie ma rynku innego auta porownywalnego wielkoscia, komfortem i taniego
        w eksploatacji :-), przymierzam sie do nubiry 2 mam nadzieje ze utrafie jakis
        fajny egz :-)
        • Gość: RF Re: rentgen sponsorowany IP: 57.66.193.* 12.01.05, 14:29
          Również słyszałem wiele dobrego o Nubirach od ich uzytkowników.
          Jedyne co moim zdaniem można im zarzucić to stosunkowo wysokie zużycie paliwa.
          W drodze na Chorwację jechałem z Czechem (Nubira 1.6 bez klimy) po dotarciu na
          miejsce zlitrażowaliśmy auta i okazało się że spalił ok. 8l/100 podczas gdy mój
          Scenic 2,0 7,2 i to z klimą . No tak ale też silnik Nubiry nie należy do
          najnowocześniejszych konstrukcji.
          Niemniej jednak stosunek jakości do ceny jest jak najbardziej OK.
          Pozdr.
          • woman29 Re: rentgen sponsorowany 12.01.05, 15:42
            Zgadzam sie, wydaje mi sie jednak, ze spalanie w wiekszej mierze zalezy od
            sposobu jazdy niz od nowoczesnosci silnika :-).Wada nubiry jest natomiast dosc
            slabe jakosc zawieszenia, ale po naszych dziurawych drogach to wiadomo jak sie
            jezdzi.A swoja droga jestem ciekawa jak sie beda sprawowac lacetti...?
            • Gość: RF Re: rentgen sponsorowany IP: 57.66.193.* 13.01.05, 09:22
              Akurat w tym przypadku warunki były identyczne (jechaliśmy razem) więc dlatego
              mam takie porównanie co do spalania.
              Skarg co do zawieszenia wiele nie słyszałem.
              Lacetti to inna wersja Lanosa więc do Nubiry troche mu brakuje.
              • tanit.tm Re: rentgen sponsorowany 13.01.05, 10:02
                Gość portalu: RF napisał(a):

> Lacetti to inna wersja Lanosa więc do Nubiry troche mu brakuje.

Lacetti to nie kolejna wersja Lanosa a własnie Nubiry HB. Z uwagi, że Lanosów u
                nas jeżdzi mnogo a Nubir HB specjalnie nie widać to wszystkim Lacetti kojarzy
                sie z Lanosem. Nawet prowadzącemu Rentgena.
                Ciekawe czego brakuje Lacettiemu do Nubiry?
    • edek40 Re: Thalia vs Lanos - Rentgen 12.01.05, 13:08
      Ogladalem ten program. Nie przypominam sobie zeby padlo zdanie, ze lanos sie czesto psuje - wymienili tylko typowe usterki. Padlo natomiast bardzo znamienne zdanie, ze na lanosa narzekaja glownie ci, ktorzy nigdy nim nie jezdzili i ze jest to auto raczej bezawaryjne. Dla przecietnego Kowalskiego lanos ma jeszcze jedna kolosalna przewage na thalia. Otoz jest to niezly samochod o prostszej konstrukcji. Powinien wiec taniej kosztowac w obsludze.

Nigdy nie mialem zadnego produktu daewoo. Mialem za to bezposredniego konkurenta - fiata. Zas moj znajomy (zawodowy zajezdzaccz samochodow) dokrecil lanosem bez awarii do 100.000 km. Po moich i znajomych doswiadczeniach wybralbym lanosa.
    • Gość: beeeeeeeeeeeeeEEEE Re: Thalia vs Lanos - Rentgen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 13:24
      Najśmieszniejsza była wypowedź dilera z Renault . Plątał się , chyba z pamięci
      wierszyk mówił . Najfajniesze była wypowiedź na temat silnika ,że jaki to on
      potwór i że rwie asfalt . Qrva jak mnie drażnią takie gadki ,niech powie ,że
      silnik jest wystarczający do przemieszczania się ,ale niech nie mówi ,że to
      superdynamiczny silnik . Odnośnie Lanosa i Renault to powiem ,krótko każdy
      chwali co ma . Stąd się biorą te super hiper dobre opinie od właścicieli tychże
      samochodów . Z tego co się pytam właścicieli o ich samochody to każdy wychala
      jak tylko potrafi swojego szrota ,albo nówke-tanioche z salonu ,albo limuzyne .
    • doro6 Żenujący program o dwóch niezłych autach 12.01.05, 13:29
      Oglądałem ten program. To była żenada.
      Pokazywano kilkuletniego Lanosa i nową, o 7 tys. droższą Thalię.
      O L mówił mechanik z warszttatu, a o T. ktoś wielki z Renault.
      A prowadzący?
      T. to stare, dobre (czy wypróbowane Clio) , L. to już historia, czyli szklanka w
      połowie pusta albo w połowie pełna.
      Albo o jekości ("jak wiadomo" itp pic.). Auto z Turcji a auto z Polski.
      Myslę zresztą,że oba auta nie są złe, a najażniejsze - nie za drogie.
      Ale taki program to zenada

• Gość: M :)) Re: Thalia vs Lanos - Rentgen IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.05, 17:36
      Mój Lanos ma już ponad 100 tys. i nigdy mnie nie zawiódł - polecam każdemu,
      kto szanuje swoje nerwy i pieniądze. Chciałbym nawiazać do bagażnika-
      spróbujcie do thalii włożyć cokolwiek ponadgabarytowego- np lodówkę ;) - tylna
      klapa 3 lub 5 drzwiowego lanosa daje o wiele wiecej możliwości. Jeśli chodzi o
      Thalię- mój znajomy nowym autem pojechał do Włoch - na miejscu czekała go
      wymiana wtrysku - i urlop miał troszkę zmarnowany - cóż ,że w ramach gwarancji-
      gdzie ta słynna jakość ?
      • Gość: baron Re: Thalia vs Lanos - Rentgen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.05, 01:10
        mam lanosa 98 180kkm na LPG120kkm i nawet nie narzekam nie jest to parnas
        komfortu i elegancji ale dobre auto uzytkowe, narazie obyło się bez większych
        usterek na taki przebieg padło: sprzegło i rozrusznik. a z drobiazgów to
        połamał się lewarek do otwierania okna, przepaliła sie żarówka podświetlająca
        kokpit sterowania dmuchawą. A najwazniejsze ze nigdy nie stanął w trasie. Co do
        thalii się nie wypowiadam bo nigdy nie jeździłem ale jezeli w owym porównaniu
        padło stwierdzenie o ponad przeciętnej usterkowości Lanosa to wydaje mi się że
        jest to nie na miejscu. Czytałem gdzieś że Lanos im starszy tym wiecej osób go
        do cenia porównując usterki konkurentów z tamtych lat np. SIena
        • Gość: ano lanos i sienna IP: *.aster.pl / *.aster.pl 13.01.05, 07:15
          był test tych dwu aut bodajżę przez motor czy auto świat organizowany - i
          sienna dostała po d.... /test 100 kkm/.Gdzieś w sieci są wyniki tego testu.
    • Gość: darek Re: Thalia vs Lanos - Rentgen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.05, 08:44
      mnie najbardziej rozsmieszyło porównanie bagazników. Jaki on malutki w Lanosie, a jakie och ach w Tali. Tylko prowadzący dyskretnie przemilczał że porównuje headbacka z sedanem. Jak gdyby nigdy nic pokazał lanosa ze złożonymi siedzeniami, w żaden sposób tego nie komentując, ani nawet nie wspominając że lanos także występuje w wersji sedan.
      Niby obiektywne porównanie, ale ze wskazaniem na firme która zamawia czas reklamowy w TVN Turbo. Wszystko cacy, ale to tu, to tam jakies uwagi do lanosa, a już szczytem bezczelności było moim zdaniem porównanie spalania - podał że róznica wynosi ~ 0,7 l na 100 km bez względu na to czy to trasa czy miasto (czyli w zasadzie żadna) ale peanów na temat oszczędności i nowoczesności silnika Renaulta było multum. Jeszcze dodał że jak on jechał do Olsztyna to mu lanos spalił 14 litrów, jakby to, przy agresywnej jeżdzie, było możliwe tylko w lanosie
      • Gość: ANO Re: Thalia vs Lanos - Rentgen IP: *.crowley.pl 13.01.05, 09:23
        hahaha 14 litrów na 100 w lanosie? chyba na wstecznym!! w życiu takiego wyniku
        nie osiągnąłem w swoim lanim - max to 11/100 przy predkościach 120-160
        teraz jak na dłoni widac kto i jak w telewizorni sponsoruje i zarabia
        • Gość: RF Re: Thalia vs Lanos - Rentgen IP: 57.66.193.* 13.01.05, 09:30
          To i tak bardzo dużo, kiedyś non stop jechałem 150-160km/h po niemieckiej
          autostradzie przez 200 km i zużyłem 15 l benzyny tj 7,5/100 ale w Megane 1
          silnik 1.4 70 KM eco. a przecież to cięższe i większe auto.
          • Gość: kec Re: Thalia vs Lanos - Rentgen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.05, 10:37
            Gość portalu: RF napisał(a):
            >a przecież to cięższe i większe auto.

mylisz się
            lanos 1.6 5d 1041-1107 kg (zależnie od wyposażenia)
            d,s,w - 4074,1678,1432 rozstaw 2520
            megan I 1.6 5d 1095 kg (nie wiem z jakim wyposażeniem)
            d,s,w - 4130,1700,1420 rozstaw 2560

sam nazwałeś lacettiego następcą lanosa
            przyznając mu, słusznie zresztą, miejsce wśród klasy niższej średniej
            a zatem jest to odpowiednik megane I

co do awaryjności - statystyki są nieubłagane
            renault = dół tabeli
            (jedynie scenic wyrwał się stamtąd - ale tylko na rok)
            deawoo było klasyfikowane zbyt krótko, żeby wyciągać wnioski
            matiz np. był przez jakiś czaś na 16 miejscu w towarzystwie
            jakiegoś mercedesa

pozdrawiam
      • Gość: RF Re: Thalia vs Lanos - Rentgen IP: 57.66.193.* 13.01.05, 09:28
        Porównywanie hatchbacka z sedanem jest bez sensu ale jeśli nawet porównamy
        Lanosa sedan z Thalią to i tak kiepsko wypada w konkurencji pojemność bagażnika.
        Co do zużycia paliwa to faktycznie Lanos znacznie więcej spala od Thalli przy
        gorszych osiągach co potwierdzają wszyscy moi znajomy posiadający takowe auta.
        Lanos natomiast świetnie spisuje się na gazie, nie wiem jak Thalia bo jakoś
        wszyscy jeżdżą na benzynie.
        • Gość: MKol Re: Thalia vs Lanos - Rentgen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.05, 22:19
          Prawie wszyscy jśmigają na benzynie bo założyć gaz do Thali to wydatek około
          3600zł, wiem bo sam mam Thalię na gazie.Do Lanosa spokojnie można za około
          1800zł. Więc jest różnica.
      • Gość: Witek Re: Thalia vs Lanos - Rentgen IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 13.01.05, 09:34
        W Lanosie którym przejechałem blisko 150 tys km naprawy byly stosunkowo
        rzadkie, ale za to spektakularne. Przez swoją prostotę i sprawdzoną konstrukcję
        w zasadzie nie miało się co psuć (do 150 tys km na naszych dziurach poza
        amortyzatorami nic nie było wymieniane w zawieszeniu).
        Za to po 70 tys km zerwał się pasek rozrządu - silnik do remontu. Po 150 tys km
        podczas spokojnej jazdy silnik EKSPLODOWAŁ, powodując kompletną demolkę jego
        wnętrza. efekt- wymiana silnika.
        Auto mało wygodne, raczej nie polecam, ale napewno lepsze od pseudo samochodu
        jakim jest Thalia.
    • Gość: woody Re: Thalia vs Lanos - Rentgen IP: *.aster.pl / *.aster.pl 13.01.05, 13:18
      Zona dała zbajerować się na Thalię super obniżką ceny , wyposażeniem i...ma ją
      1,5 roku-jest b.dobra,bezawaryjna.Znajomy pozbył się Lanosa niedługo po
      zakupie.Jednak to o niczym nie świadczy.Uroda obu aut co najmniej dyskusyjna.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka