Dodaj do ulubionych

Zwiększone spalanie

23.10.06, 10:26
Jak w temacie. Mam Opla Astrę II 1,6 8 zaworowy 2003r.. Instalacja od nowości-
obecnie 130 tys km. Tydzień temu zauważyłem znacznie zawyżone spalanie.
Normalnie na 1 tankowaniu robie ok 340 km. Teraz 220!! Sprawdziłem to 2
krotnie. Czym to może być spowodowane? Mechanik twierdzi, że winne są świece.
Po 1 razie stwierdził, że mieszanka zbyt bogata. Wyregulował i kazał
sprawdzić. Nic nie dało. Na obecnych świecach OPLA mam zrobione ok 15 tys km.
Nadmienię, że jakiś czas temu padł mi silnik krokowy i został odłącznony
(czyli śmigam bez niego)-czy to może być przyczyna? Miła ktoś
podobne "dolegliwości"?
Obserwuj wątek
    • zico72 Re: Zwiększone spalanie 23.10.06, 10:31
      Dodam, że mam wymieniony parownik jakieś 5 tys km. Filetek sprawdzony, filtr
      powietrza wymieniony też ostatnio.
      • malken Re: Zwiększone spalanie 23.10.06, 13:58
        Napisz, jaka to instalacja? Jazda bez slniczka krokowego? No, nie wiem...
    • malken Re: Zwiększone spalanie 23.10.06, 14:09
      Jeśli instalka ma 130 tys km, tak, jak auto, to przyczyną podwyższonego
      spalania mogą być membrany w reduktorze/parowniku - ulegają
      naturalnemu "zesztywnieniu" i nie wpływają poprawnie na działanie zaworków gazu
      w tymże reduktorze.
      • zico72 Re: Zwiększone spalanie 24.10.06, 10:28
        Reduktor jak napisałem jest nowy-5 tyś po wymianie na nowy. Instalacja zwykła,
        tradycyjna.Odłączony jest silnik krokowy od LPG. Odłączony został bo się jakiś
        bolec zawieszał. Po odłączeniu (jakiś miesiąc temu) wszystko było OK. Dopiero w
        ub. tygodniu zwiększyło się spalanie raptem
        • malken Re: Zwiększone spalanie 24.10.06, 11:50
          Do takiego auta i rocznika powinieneś mieć instalację przynajmniej II
          generacji, a zatem z silniczkiem krokowym gazu i emulatorem. Oba mają istotne
          znaczenie dla poprawnej i efektywnej pracy instalacji gazowej. Odłączać
          elementu, bo szwankuje nie można, bo po to on jest, żeby instalacja działała
          poprawnie. Jakiego masz serwisowca, co takie dziwactwa uprawia?
          • malken Re: Zwiększone spalanie 24.10.06, 11:54
            W uzupełnieniu poprzedniego:
            15 tys dla świec "na gazie", to raczej odpowiednia pora (zima idzie), aby je
            wymienić. Jakoś mi to zdanie o świecach w Twoim poście uszło uwadze.
            • zico72 Re: Zwiększone spalanie 27.10.06, 09:23
              Świece wymienione. Spalanie wróciło do normy!! Mam nadzieję, że tak zostanie.
              Więc jednak mechanik miał racje. No chyba, że magik jakiś z niego ;) Krokowego
              od gazu nie ma dalej
          • zico72 Re: Zwiększone spalanie 24.10.06, 21:57
            Powiedz to w Opel Odejewski Człuchów. Kupiłem nowe auto i chciałem od razu
            instalację. Oczywiście sam nie mogłem wstawić, bo gwarancja itp. Oj jaki
            czowiek jest czasen naiwny. Więc wsadzili-chyba to, co im zostało na magazynie.
            Cały czas mam problem przez to z gazem. Wiele osób mi mówiło, że auto będzie
            jeźdzło, ale ta instalacja nie jest zbyt dobra dla tego auta. Świece
            wymienione. Teraz faza kolejnego testowania-czyli ile przejade na całym
            zbiorniku. Jak nie świece to wtedy pewnikiem coś z tym krokowym zrobię. A co do
            mechanika-powiem Ci, że do tej pory nie mogę złego słowa na niego powiedzieć.
            Mam 4 auta na gaz i wszystkie dzięki niemu chodzą super. Wielu sobiełamało zęby
            a on od razu zrobił z tym porządek. Więc i tu mu zawierzyłem, że to nie wina
            krokowego. Brak krokowego od LPG oczywiście

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka