Dodaj do ulubionych

FOCUS II SKOSI WSZYSTKICH

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.05, 15:13
Swietna cena (49900 w podstawie), dobrą wersję mozna mieć już za 54500 (FX
silver 1.6 z 4 airbagami,ABS,elektryką i klimą) do tego to świetna
konstrukcja,obecnie lider wśród kompaktów. Najciekawsza wersja - 2.0
TDCi/135KM przyspieszająca do setki 9,3 sek. i palaca niecałe 6 litrów to
wydatek 78 tysięcy (w wersji 6 airbagów,ABS,ESP,klima, ale podstawową
dostaniesz za 70 z hakiem) podczas gdy tyle samo kosztuje Megane II 2.0, bez
ESP ale za to...z paliwożernym benzyniakiem!!! Słowem nokaut, do tej pory
uznawałem Meganke za najatrakcyjniejszego kompakta, ale
odkąd "zharmonizowali" ceny przestają sie liczyć. A teraz to już w ogóle,nie
wiem kto mógłby wybrać Renault zamiast Focusa. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • woman29 Re: FOCUS II SKOSI WSZYSTKICH 09.02.05, 15:24
      jest brzydki jak koopa.
      • Gość: fin Re: FOCUS II SKOSI WSZYSTKICH IP: *.pro-internet.pl 09.02.05, 15:30
        z tego co wiem to ESP NIE ma a i cena 49900 nie istnieje bo najtanszy kosztuje 52 ty s z hakiem
        • demkel Re: FOCUS II SKOSI WSZYSTKICH 11.02.05, 17:33
          > z tego co wiem to ESP NIE ma a i cena 49900 nie istnieje bo najtanszy kosztuje
          > 52 ty s z hakiem

Istnieje, ale jest to cena promocyjna tylko dla dotychczasowych klientów Forda.
          Normalnie najtańszy Focus kosztuje 55.500 PLN.
          A ESP faktycznie nie ma. Nawet w opcji.
        • gls1 Re: FOCUS II SKOSI WSZYSTKICH 19.02.05, 17:55
          NO A 2.O DYZEL 135 PS NIE SPALA NIECALYCH 6 LITROW NA 100 KM, NO CHYBA ZE NA 6-
          TYM BIEGU PRZY 90 KM/H JADAC PO PUSTEJ AUTOSTRADZIE.......
      • Gość: Ubersztumperumper Re: FOCUS II SKOSI WSZYSTKICH IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.05, 15:30
        Ale dobry i zaskakująco tani. Kupuję.
      • wonnan29 Re: FOCUS II SKOSI WSZYSTKICH 20.02.05, 01:10
        woman29 napisała:

> jest brzydki jak koopa.

Piszesz o sobie oblesna podszywaczko?
    • bejrutek Re: FOCUS II SKOSI WSZYSTKICH 09.02.05, 15:32
      To fakt, wygląda jakby był chory na neurofibromatozę( poczytaj o człowieku
      słoniu ). Ale cena jest zabójcza. Mniejsza( bagaznik wnętrze ) corolla w wersji
      sol ze słabszym dieslem kosztuje 86tys zł. Inna sprawa, że ford nie grzeszy
      jakością, choć ostatnio Toyota( ta europejska of course:) zaczyna dawać ciała.
      Przebitka nie ziemska. I dobrze może znobilituje pozostałe koncerny do realnej
      polityki cenowej.
    • niki27 Re: FOCUS II SKOSI WSZYSTKICH 09.02.05, 15:42
      Poczekamy, zobaczymy. Najwyżej reszta firm spuści z ceny.
      Maganka jest owszem droższa (i to sporo) ale w standardzie masz to, co w F. za
      49 będziesz musiał z bólem kupować.
      • Gość: Mamlas A własnie,co z ESP w Focusie?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.05, 15:52
        Motor (czy Auto Świat, nie pamiętam) testując 2.0 TdCi podaje,że w tej wersji
        jest w standardzie, inne źródła mówią,że tego urządzonka nie da sie nawet
        dokupić w opcji do żadnej wersji (niestety tylko w Polsce) z powodu
        oszczędności importera, jak jest naprawdę? Bo na oficjalnych stronach dealerów
        Forda cennika i specyfikacji nowego focusa jeszcze nie ma.
        Pozdrawiam
        • t.jurkiewicz Re: A własnie,co z ESP w Focusie?? 09.02.05, 19:33
          Ano właśnie, też się napaliłem. Niestety ESP w focusie na Polskę nie ma nawet
          jako opcji. Mam w ręku wydrukowane cenniki no i potwierdzał sprzedawca. Dla
          mnie niestety to dyskwalifikacja, no cóż mają jednego klienta mniej. A szkoda.
      • emes-nju Re: FOCUS II SKOSI WSZYSTKICH 09.02.05, 16:09
        niki27 napisał:

> Poczekamy, zobaczymy. Najwyżej reszta firm spuści z ceny.

Znajac polskie realia liczylbym sie z tym, ze ford podniesie ceny :-(

Cena dealera to cena zakupu u producenta + koszty + marza. Dealer zyje z marzy wiec moze sie okazac, ze doskonala cena nie pozwoli mu wyjsc na swoje! Rozwarstwienie spoleczne nie pozwala na proste szacowanie: mniejsza marza - wieksza sprzedaz - wiekszy zysk. Moze sie okazac, ze podniesienie ceny o np. 10% spowoduje na tyle minimalny spadek sprzedazy, ze warto bedzie sprzedac mniej, zeby zarobic wiecej.

I dziekujmy za to komuszkom u wladzy, ktorzy robia wszystko, zebysmy zblizyli sie zamoznoscia obywateli do Bangladeszu!
    • kapitankopara Re: FOCUS II SKOSI WSZYSTKICH 10.02.05, 09:25
      A gdzie można znaleźć cenniki wersji FX dla F2?
      Bo dotychczas to widzialem tylko "podstawowe"
      wersje (Ambiente, Trend, itd.), tak jak tu:
      www.samar.pl/index.html?__action=sec,46&rev=94
      54500 kosztuje 3-drzwiowy 1.6 w wersji Trend i ma
      wyposazenie jak piszesz z wyjatkiem klimatyzacji
      (klima jest w Trend tylko dla silnika 2.0 TDCi).

Jeżeli doliczysz 4500 za ręczną klimę, 1500 za dodatkową parę drzwi ;)
      i lakier to wyjdzie jakieś 62500. Nie wspominam już że alarm,
      radio+głośniki, opony zimowe będziesz musiał kupić sam
      bo nie podejrzewam żeby były promocje na tak nowy model.
      • mamlas.1 Re: FOCUS II SKOSI WSZYSTKICH 10.02.05, 09:35
        Nie patrz na Trend,tylko na FX (nie ujęte jeszcze w tych cennikach), FX silver
        1.6 za bodajże 54900 ma 4 airbagi i klime, czyli praktycznie za 400 zł
        otrzymujesz chłodziarke i boczne poduchy ;-) Pozdro
        • kapitankopara Re: FOCUS II SKOSI WSZYSTKICH 10.02.05, 09:42
          Rozumiem że FX-owe cenniki są nie do znalezienia
          w Sieci ale dealerzy już takowe pokazują?
          Hmmm, czyżby wycieczka do salonu w sobotę...;)
          • t.jurkiewicz Re: FOCUS II SKOSI WSZYSTKICH 10.02.05, 09:56
            FX: 4pp, ABS+EBD, klima ręczna, immob, centralny zamek, el. szyby przód
            FX Silver (+2100): + kurtyny, szyba przed. podgrze, centralny + pilot, elek.
            lusterka, klamki wew alu
            FX Gold (+5500 do silver): alu 16", klima auto, halogeny, komp., fotele sport,
            grill chrom, lust i klamki w kolorze, kierow skóra, popielniczka, dywaniki przód

5d +1500
            kombi +4500

ceny 3d FX Silver (-2100 i masz FX)
            benzyna
            1.4 80KM 55000
            1.6 100KM 58000
            1.6 automat 62000
            1.6 115KM 60250
            2.0 145KM 64750
            disle
            1.6 90KM 64500
            1.6 109KM 67500
            2.0 136KM 70500

Gold od 1.6 100KM, brak też automatu

Ceny jakichś opcji podać. Na ESP nie licz ;)
            • t.jurkiewicz Re: FOCUS II SKOSI WSZYSTKICH 10.02.05, 09:59
              A i jeszcze coś, kupując w ciemno do premiery (3 marzec?) jeśli jesteś
              posiadaczem forda dostaniesz jeszcze niezły upust (ok. 4-5 tys.). Opłaca się
              kupić nawet jakiegoś gruchota ze szrotu za 100 zarejestrować etc.
              • kapitankopara Re: FOCUS II SKOSI WSZYSTKICH 10.02.05, 10:33
                Dzięki!

No, no, no... wycieczka coraz pewniejsza...
              • emes-nju Re: FOCUS II SKOSI WSZYSTKICH 10.02.05, 10:39
                t.jurkiewicz napisał:

> A i jeszcze coś, kupując w ciemno do premiery (3 marzec?) jeśli jesteś
                > posiadaczem forda dostaniesz jeszcze niezły upust (ok. 4-5 tys.). Opłaca się
                > kupić nawet jakiegoś gruchota ze szrotu za 100 zarejestrować etc.

Najlepiej wyjda na tym wlasciciele poprzedniej generacji focusa, sarwisujacy sie systematycznie w ASO. Mojemu staruszkowi zaproponowali upusty, w zaleznosci od wersji, do 12 000 zl!!!
          • demkel Re: FOCUS II SKOSI WSZYSTKICH 11.02.05, 17:36
            Jak ładnie poprosisz to mogę ci wysłać skan ma maila :)
      • nie.banalny ROZWALILES MNIE:)))))) 19.02.05, 18:04
        Debil napisal:

> Nie wspominam już że alarm,
        > radio+głośniki, opony zimowe będziesz musiał kupić sam
        > bo nie podejrzewam żeby były promocje na tak nowy model.

Z tymi oponami to niezle przyjebales:)))
        ROTFL
    • radioaktywny Re: FOCUS II SKOSI WSZYSTKICH 10.02.05, 12:30
      Jakos nie chce mi sie wierzyc w ten cud cenowy nowego Forda. Jest budowany w
      krajach gdzie sila robocza jest droga, a nie w Korei. Gdzies tkwi haczyk-nikt
      przeciez nie bedzie sprzedawal po kosztach wlasnych jesli wsadzil w sam projekt
      kupe kasy, ktora trzeba odzyskac.
      Podejrzewam, ze haczyk tkwi w konfiguracji wyposazenia. Trzeba na spokojnie
      porownac specyfikacje Fokusa i porownac z innymi kompaktami.
      Dla przypomnienia podam przypadek Logana, ktory w wersji "gola blacha" jest
      atrakcyjny cenowo, ale po doliczeniu niezbednych dzis dodatkow wychodzi drozej
      niz inne samochody w jego klasie.
      • t.jurkiewicz Re: FOCUS II SKOSI WSZYSTKICH 10.02.05, 20:28
        Cenowo jest dokładnie na poziomie megi (bez doliczania key-less (ok. 5000 w
        foce) i w wersjach benzyna, bo diselki trochę w fokach tańsze ca 2-3 tys.) ,
        trochę drożej niż 307, za to taniej niż corolka czy mazda 3 (tu gorzej z
        porównywaniem opcji), więc wcale taki tani nie jest, choć nie bierze premii za
        nowy model (ok. 2 tys. droższy niż foka 1). Ale tak jak pisałem wcześniej brak
        ESP nasuwa mi jakieś wątpliwości, czy to będzie faktycznie ten sam samochód co
        np. w Niemczech.
    • daniel.jed Re: FOCUS II SKOSI WSZYSTKICH 10.02.05, 21:19
      Człowieku co się tak uparłeś na ten ESP. Naucz się jeździć to nie będzie ci
      potrzebny. Podobno foka2 zajebiście trzyma się drogi wiec strata nie duża.
      • mamlas.1 Re: FOCUS II SKOSI WSZYSTKICH 10.02.05, 21:55
        Od ESP sie zaczyna,na plastikach uzytych do wykończenia deski rozdzielczej
        pewnie się skończy. Ja tam dziękuję,za bardzo mi to pachnie "okazyjnymi" wozami
        z odrzutu eksportowego za czasów PRL...
      • t.jurkiewicz Re: FOCUS II SKOSI WSZYSTKICH 11.02.05, 06:34
        Chyba mam prawo się uprzeć, uważam za niezbędny i tyle. Jestem gotów za to
        zapłacić.
        BTW jeździć umiem, ale nie uważam, żeby nawet mistrz kierownicy zawsze radził
        sobie lepiej bez ESP i nigdy w żadnych warunkach mu się nie przydało. Podobnie
        z poduszkami pewnie można powiedzieć, naucz się jeździć, to nie będą ci
        potrzebne
        • radioaktywny Re: FOCUS II SKOSI WSZYSTKICH 11.02.05, 09:12
          Potwierdzam, ESP nie docenia sie póki się go nie posiądzie. To naprawde pomocny
          system - zaryzykuje twierdzenie, ze rownie potrzebny jak ABS.
          Umiejetnosci nie maja tu nic do rzeczy, jak ktos sie chce zabic na naszych
          specyficznych drogach to sobie ESP przedtem wylączy.
          Zreszta "mistrzowie kierownicy" zabijaja siebie, a przy okazji innych rowniez
          mimo posiadania systemow zabezpieczjacych, ktore nie sa w stanie zastapic
          myslenia i przewidywania rezultatow wlasnych dzialan.
          • gtrfreak Re: FOCUS II SKOSI WSZYSTKICH 11.02.05, 13:38
            Jakos daje sobie od lat rade bez ESP i ABS. Co do ABS, to jak ktos sie dobrze
            nauczyl hamowac na samochodach bez ABS nie robi on zadnej roznicy. Co do ESP
            jak sie jezdzi normalnie a nie na pograniczu wywrotki to nie robi tez wielkiej
            roznicy. Kwestia wyboru a nie koniecznosci.
            • t.jurkiewicz Re: FOCUS II SKOSI WSZYSTKICH 11.02.05, 14:13
              Ja też sobie na razie daje rade i bez ABS i bez ESP i z jedną PP. Co nie
              znaczy, że mam sobie dawać radę dalej. Kupując auto nowe wolę dopłacić 5% ceny,
              czy zrezygnować ze zbędnych "upiększających bajerów" ale mieć coś, co może
              pomóc w sytuacji awaryjnej.
              Na 200kkm mojego przebiegu miałem parę razy sytuację typu:
              - na śniegu przy 30km/h zarzuciło mi malucha i obróciło w poprzek
              - jadąc po suchej drodze zimą nagle kawałek drogi zmienił się na oblodzony i
              mnie z lekka fajtnęło
              Żyję, nie miałem wypadku czy stłuczki z własnej winy, ale nie znaczy to, że
              przy następnym fajtnięciu wypadnie ono gdy z naprzeciwka będzie walił tir.
              Dla mnie frajerem jest ten, kto wywali parę tysięcy na alu czy mocniejszy
              silnik w nowym wozie a nie kupi ESP.
              • andecki Re: FOCUS II SKOSI WSZYSTKICH 11.02.05, 15:06
                > Dla mnie frajerem jest ten, kto wywali parę tysięcy na alu czy mocniejszy
                > silnik w nowym wozie a nie kupi ESP.

Każdy ma swoje preferencje. Ja np. zawsze bym wybrał mocniejszy silnik zamiast
                ESP. Nawet wolałbym bez ESP a już na pewno bez klimatyzacji. Nie lubię płacić
                za zbędne bajery. A co do ESP, to wolę sam w pełni decydować o zachowaniu się
                samochodu na jezdni niż zdawać się na jaką kolwiek automatykę. A już
                szczególnie w Fokus 2, który ma chyba nie gorsze właściwości jezne niz jego
                rewelacyjny poprzednik.
                And.
                • habudzik Re: FOCUS II SKOSI WSZYSTKICH 11.02.05, 17:17
                  Nagle na oblodzonym kawałku jezdni lub plamie oleju możesz popłynąc
                  pomimo 'rewelacyjnych właściwosci jezdnych' Focusa I i II . ESP pomoże Ci za to
                  wyjść w miare dobrze z takich niespodzianek.
                • zgryzliwy1 Re: FOCUS II SKOSI WSZYSTKICH 13.03.05, 00:50
                  andecki napisał:

> szczególnie w Fokus 2, który ma chyba nie gorsze właściwości jezne niz jego
                  > rewelacyjny poprzednik.

ma dobre zawieszenie ,ale to nie znaczy ze "wlasciwosci jezdne" ma rewelacyjne
              • gtrfreak Re: FOCUS II SKOSI WSZYSTKICH 13.03.05, 00:35
                A dla mnie wiekszy silnik i AWD to akurat priorytety - i jezeli mam z acos
                placic to wole AWD od ESP - pojezdzij sobie czyms z AWD na stale to sie
                przekonasz.
              • kolowr fajfus :) 13.03.05, 00:49
                esp na lodzie, to ci G.... pomoże :D
                a jak nie umiesz jeździć, czyli za szybko bierzesz zakręty, lub nieumiejętnie
                dozujesz gaz, to fakt, ESP może ci się przydać :D

ale focus nie potrzebuje tego :) jeździ rewelacja :)
                • zgryzliwy1 Re: fajfus :) 13.03.05, 00:53
                  kolowr napisał:

> ale focus nie potrzebuje tego :) jeździ rewelacja :)

to dlaczego w kombi rece bola na zakretach - podsterowny ze hej
                • danzig74 brak ESP grrrrrrrrrrrrrr 13.03.05, 03:36
                  zamowilem focusII diesla, ale zaczalem sie zastanawiac czy nie dac sobie
                  spokoju. Straszliwie wkurza mnie brak mozliwosci posiadania ESP. Zaczalem myslec
                  o czyms takim: www.eu-flanze.de/Ford/Ford.htm jest tam wersja sport X,
                  ktora odpowiada fx gold w POlsce z ta roznica ze moge za 440 euro miec esp a
                  cala reszta dodatkow za pol ceny. Cena z xenonami i innymi takimi ;) jest
                  spoooro nizsza od niby suuuper atrakcyjnej ceny w Polsce. Robia z nas debili. I
                  zaczynam byc zly i chyba oleje forda w Polsce
    • mielech Re: FOCUS II SKOSI WSZYSTKICH 11.02.05, 16:34
      Wczoraj byłem na specjalnej prezentacji nowego FOCUSA dla obecnych posiadaczy
      Focusa. Pokazali 2 modele hatchback i kombi. Jeszcze sporo rzeczy nie wiedzą
      mimo że jest specjalna okazyjna cena dla obecnych posiadaczy. Jednak trzeba
      zamówić autko do 4 marca. Do tej pory nie wolno się nim przejechać!!! Nie dziwi
      to Was?? Kupujesz autko za co najmniej 50 000 zł i nie możesz się nim
      przejechać wcześniej.

Pozdrawiam!

Mielech
      • 2.2.l helmut kaszanka slaski krol rajdowy 19.02.05, 21:40
        Opel,ford -gowno wort!
        • zs27000 Re: helmut kaszanka slaski krol rajdowy 13.03.05, 01:46
          Ogladalem Focusa II. 3 rzeczy mnie zastanawiaja:

1) Calkowity brak wykonczenia z tkaniny na drzwiach. To juz w Polonezie bylo
          lepiej, tam byl chociaz miekki skaj. A w su-per-no-wym Focusie nawet skrawka
          szmatki nie uswiadczysz, wszystko twardy plastik...
          2) Bagaznik, mimo zadartej "dupki", jest plytki niczym w Polonezie. Ok -
          rozumiem, wielowahaczowe zawieszenie wymaga miejsca, itd.. Ale niech mi ktos
          wytlumaczy, czemu kolo zapasowe jest w kretynski sposob umieszczone w bagazniku
          wypukloscia felgi do gory, zatem nic sie w kolo nie wsadzi, za to POD kolo
          wsadzony jest styropian? To normalnie wyglada jakby ktos zrobil na zlosc...
          3) Sprobujcie zmienic zarowke w przednim swielte. wWg mnie nie ma na to, bez
          wyciagniecia reflektora, najmniejszych szans.

Szerze mowiac, to rozczarowalem sie nowym Focusem. W tym momencie docenilem tez
          C4 i Astre III. Golfa V poki co jeszcze nie widzialem...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka