Dodaj do ulubionych

Pytanie o ubezpieczenie i zniżki

11.03.05, 11:28
Witam
Mam 60 procent zniżki na OC, niestety ostatnio zaliczyłem drobną kolizję i w związu z tym mam pytanie - o ile spadnie mi zniżka? przypuszczam, że cena naprawy nie będzie jakaś wielka (nie wiem, czy to ma jakieś znaczenie), ale może po prostu bardziej opłaci mi się zapłacić z własnej kieszeni.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • iberia29 Re: Pytanie o ubezpieczenie i zniżki 11.03.05, 11:50
      to zalezy gdzie masz to ubezpieczenie, co towarzystwo to inne warunki.
    • hondziarz Re: Pytanie o ubezpieczenie i zniżki 11.03.05, 12:05
      zależy gdzie masz ubezpieczenie.
      Jeżeli szkoda jest drobna, to na twoim miejscu wyjął bym piniędze z bankomatu i
      zwyczajnie gościowi zapłacił.
    • jaro_ss Re: Pytanie o ubezpieczenie i zniżki 11.03.05, 12:58
      zwykle 10%, ale patrz post nr 2...
    • zielony_listek sprawdź konkretne kwoty 11.03.05, 14:24
      1. Zadzwoń do agenta u którego ubezpieczałeś i po prostu zapytaj jak szkoda by
      wpłynęła na koszt ubezpieczenia w przyszłym roku (i czy poza utrata części
      znizki są inne ryzyka - np. tracisz prawo do pakietu teraz albo przy następnej
      kolizji w roku).

2. Podjedź do blacharza i zapytaj na ile by to wycenił, niezobowiązująco.
      Cena naprawy nie ma znaczenia jeśli zdecydujesz się robić to z OC (rozlicza się
      Twoja ofiara z Twoim ubezpieczycielem, jaka by suma nie była to dla Ciebie na
      jedno wychodzi). Ale ma znaczenie przy podjęciu decyzji CZY płacić z własnej
      kieszeni, czy z OC.

3. Porównaj sobie co Ci się bardziej opłaci.

Pozdrawiam
      zielony_listek
      • jedrek77 Re: sprawdź konkretne kwoty 11.03.05, 15:05
        ubezpieczone auto jest w PZU, jak tracę 10 procent to przeżyję. Rozmawiałem z człowiekiem, to było nowiutkie audi, stwierdził, że lekko wgnieciony jest zderzak ("i nie wiadomo, czy nie trzeba wymienić"), przerysowana lampa i czujnik parkowania został uszkodzony. To chyba może przekroczyć moje możliwości, a sprawa raczej istotna, bo zniżki są na dwa auta.
        dzięki za owpowiedzi, pozdrawiam
        • swoboda_t Bodajże o jedno oczko spadasz 11.03.05, 23:33
          Więc z 60 na 50, o ile to pierwsza szkoda, a w Twoim przypadku tak jest.
          Zapytaj się agentów (nie jednego, bo mnie np. każdy co innego mówił, jak miałem
          swoje pytania). Drobna naprawa takiego Audika to raczej w tysiącu się nie
          zmieści, no chyba, ze u Heńka na placu.
        • entry Re: sprawdź konkretne kwoty 12.03.05, 16:32
          reflektor jakieś 800-1000zł (ksenon w audi przynajmniej drugie tyle), czujnik
          kilka stów i lakierownaie zderzaka plus wymiana gratów jakieś 600zł. Jak
          dojdzie wymiana zderzaka to pewnie jeszcze z tysiąc. Tyle dostanie z PZU, nie
          sądzę, aby gość wolał od Ciebie kilkaset złotych.
    • marcinc3 nie oplaca sie z kieszeni solic 12.03.05, 10:26
      jezeli to pierwsza szkoda a mesz te 60 % od 3 lat to nic po pierwszej lub 10%
      a wiec stracisz rocznie 30-100 pln zalezy jaka pojemnosc a zaplacic chocby za
      lakierowanie musisz dac 150-300 chyba ze jakis sztrucel i gosc chce na wodke 50
      pln
    • kklp Re: Pytanie o ubezpieczenie i zniżki 12.03.05, 16:52
      OC jest ubezpieczeniem obowiązkowym więc OWU jest wydane w formie
      rozporządzenia ministra finansów. Tam są szczegóły. miłej lektury

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka