Dodaj do ulubionych

montaż klimatyzacji

IP: *.nowysacz.cvx.ppp.tpnet.pl 21.06.02, 22:41
Chciałbym zamontować zwykłą tzn. nie sterowaną elektronicznie klimę w
samochodzie, który fabrycznie jej nie posiada. Czy ktoś może mi napisać ile
taka impreza kosztuje i gdzie mogę znaleźć więcej informacji na ten temat (
typy urządzeń, ceny itd...), może jest jakaś ciekawa strona na ten temat?
Słyszałem, że w prywatnym warsztacie mogą być niższe ceny niż w ASO, ale
problem w tym, że nie mogę namierzyć takiego warsztatu. Dodam, że mieszkam w
Gorlicach, k.Nowego Sącza, może ktoś zna taką firmę w okolicy zajmującą się
montażem klimatyzacji (Nowy Sącz, Tarnów, Jasło). Z góry dziękuję...
Obserwuj wątek
    • Gość: ffmarkus Re: montaż klimatyzacji IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 24.06.02, 22:21
      Trochę na temat:
      Chciałem zamontować klimę. Zapytałem w salonie i wyszło, że taka przyjemność
      kosztoweałaby ok.10000zł. Kupując nowe auto zapłaciłbym 2700. Chociaż w
      serwisie chcieli tyle za automat, a w salonie można było kupić manuala to
      różnica jest znaczna.
      • letalin Re: montaż klimatyzacji 24.06.02, 22:29
        Mam podobny pomysł ( łada 2107 ) i mało dotąd info na ten temat. W tym roku i
        tak już nie dam rady finansowo, ale będę również wdzięczny za wskazówki.
        Podobno do mojego auta można zamontowąć taką samą jak w polonezie.
        • Gość: is300 Re: montaż klimatyzacji IP: *.dyn.optonline.net 24.06.02, 22:49
          Chcial bym sie dowiedziec od tych co maja klime w swoich autach zamontowana,
          jak wam teraz autka chodza. Czy duzo sie odczuwa te obciazenie na silniku?
          I jak autko teraz ciagnie, chodzi mi o samochody o malej pojemnosci, typu 1.4L-
          2.0L.
          PZRW
          • Gość: piotras Re: montaż klimatyzacji IP: *.lubin.dialog.net.pl 24.06.02, 23:33
            Do Janusza:
            Przede wszystkim zorientuj się w ASO,czy w ogóle da się zamontować.
            Nie wiem,czy trafia do was "AutoGiełda Górnośląska",jest tam kupę ogłoszeń o
            montażu klimatyzacji.Jak nie,wejdź na htp://www.autogielda.com.pl.Co prawda
            tylko dolnośląska,ale przynajmniej się zorientujesz.
            Jak nie trafia,to poszukaj na www.panoramafirm.com.pl albo
            www.pkt.pl.
            Na pewno nie szukaj okazji u Pana Wacka,który ustawi gaźnik,wymieni
            amortyzatory, to co mu zależy założyć klimę.

Do is300:
            Czuje się.W Bravie 1,6 spadek o około 10-15% mocy.
            Dlatego rzadko włączam w mieście.
            W trasie jest OK.

• Gość: robert Re: montaż klimatyzacji IP: *.acn.pl / 10.129.132.* 24.06.02, 23:37
            spadek mocy taki sobie, ale bardzo odczuwalny jest spadek momentu obrotowego na
            nizszych obrotach. Taka Astra 1,4 to przestaje z klimą przyspieszać. Do
            wyprzedzenia trzeba ją wyłączyć i włączyć po rozpędzeniu auta.
          • Gość: Marcel Re: montaż klimatyzacji IP: *.reshall.umich.edu 25.06.02, 01:46
            W toyocie rav4 2.0L/150HP, klima manualna, nie czuje spadku mocy przy
            dzialajacej klimie. Jakis spadek napewno jest, ale nie na tyle duzy aby
            uprzykrzal zycie. Nie czuje rowniez tego zapaszku, ktory doskwiera czesci
            wspolforumowiczow, ale auto ma dopiero pol roku, wiec moze wszystko przede mna.
            Musze jednak przyznac, ze klima w rav4 nie chlodzi tak jak klimy w autach
            amerykanskich - nie da sie zejsc z temperatura w kabinie ponizej 21 stopni a
            nawiewane powietrze nigdy nie jest naprawde zimne. Termostat jakis abo co?
            • Gość: Marek Re: montaż klimatyzacji IP: *.atlanta-33-34rs.ga.dial-access.att.net 25.06.02, 01:55
              Raczej mala sprezarka.

U mnie fabryczne klimy dzialaja nastepujaco:

- w Cavalierze (2.2L/115 KM) wlaczenie klimy powoduje ze samochod traci
              jakakolwiek ochote na przyspieszanie. Ale za to klima jest niesamowita -
              pomomo 78 tys. mil nadal powietrze jest tak lodowate ze w upal dym bucha z
              wylotow (para sie skrapla). Jak sie ja wlaczy na max'a to po kilku minutach
              czlowiek zebami szczeka. A jak sie zmniejszy wianie do minimum to powietrze
              wylazace z wlotow jest tak zimne ze zatoki bola. Wiec zwykle jade z wlaczona i
              klima i ogrzewaniem. Wylaczenie klimy powoduje blyskawicznie taka duchote ze
              umrzec mozna.

- w Grand Prix (3.8L,240 KM) wlaczenie klimy jest niewyczuwalne. Ale klima juz
              taka lodowata jak w Cavalierze nie jest. Tez bardzo dobrze chlodzi, ale
              buchania dymu nie ma. Poza tym w Grand Prix klima jest automatyczna i po
              jakichs 2-3 minutach doprowadza do mojej ulubionej temperatury (+25) i
              zdecydowanie spuszcza z tonu.

Aha - dodam ze ostatnio u nas jest w dzien powyzej +30 i 100% wilgotnosci -
              sauna. Na zewnatrz oddychac nie idzie, dopiero wieczorem sie da jakos zyc.
              • Gość: is300 Re: montaż klimatyzacji IP: *.dyn.optonline.net 25.06.02, 03:03
                Tak jak wczesiniej chlopcy powiedzieli, zgadzam sie z tym ze moment obrotowy
                ci klima zabija w autach o mniejszej pojemnosci.
                Sam to czuje, w swojej 2.2l Camry, dlatego chcialem sie dowiedziec, jakie
                wasze sa odczucia.
          • Gość: ptica Re: montaż klimatyzacji IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 25.06.02, 08:38
            W Primerze 2.0 nie zauważam spadku mocy. Może ze względu na styl jazdy, bo w
            miejskich korkach i tak nie mam okazji zbyt silnie eksploatować samochodu - po
            prostu się turlam, a w trasie staram się dopasowywać do prędkości innych -
            wyprzedzam tylko prawdziwe zawalidrogi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka