Dodaj do ulubionych

Kraków - Poznań: ile czasu? jak jechać?

14.06.05, 14:10
Nie wiem, czy na dorym forum rzucam to pytanie, ale tu sa ludzie, co jeździć
lubią, wiec pewnie duzo jeżdżą po POlsce. otóż musze się wybrać do Poznania i
powinnam być tam na 9.30 rano, zadne pociągi nie pasują, dzień wczesniej
jechac nie mogę bo jestem zajęta do wieczora, no i tak mnie naszło, zeby
pojechać samochodem. czy ktoś, kto jeżdzi tą trasa moze poradzić, którędy
najlepiej jechać? Ile to średnio zajmuje czasu? Będę wdzięczna niezmiernie za
wszelakie info;-)
Obserwuj wątek
    • mechanior Re: Kraków - Poznań: ile czasu? jak jechać? 14.06.05, 14:18
      Mnie trasa Katowice - Poznań zajmuje 5 godzin jazdy, ale maże są lepsi.
      Oczywiście trasą Lubliniec-Kluczbork-Kępno-Ostrów Wlkp.
      Jak Ci się spieszy to polecam trasę na 4 godziny jazdy.
      Kraków-Katowice-Częstochowa-Łódż-Konin-Poznań jedyny minus tej trasy to
      w końcowym etapie opłata za niecałe 100 km autostrady.
      Pozdro.
      • luciferr Re: Kraków - Poznań: ile czasu? jak jechać? 14.06.05, 15:59
        Nie wierz w bajki o szybszej, 4 godz. trasie z Katowic do Poznania. Niemożliwe
        nawet w nocy. Po drodze masz kupę wsi, Częstochowę i Łódź, wielki remont drogi
        przed Krośniewicami, kilka fotoradarów i inne atrakcje. Poza tym nie jedziesz
        od tablicy do tablicy, tylko musisz jeszcze wyjechać z Krakowa i wjechać do
        Poznania.

O trasie przez Lubliniec i Kępno radzę też zapomnieć - owszem, można ją
        przejechać w 5h. z Katowic, ale w nocy i znając drogę. Jak jedziesz tam
        pierwszy raz, możesz doliczyć ze 3h i modlić się, żeby nie padało bądź nie było
        mgły.

Najlepsza, najszybsza i najbezpieczniejsza propozycja moim zdaniem:
        Autostrada A4 do Gliwic (11zł)
        Gliwice i kawałek starą betonówką.
        Znowu A4 do Wrocławia (gratis)
        Wrocław niestety trzeba przejechać
        I prościuteńko przez Leszno do Poznania.

Łatwiej i szybciej się nie da. Czas ok. 6 godz. ale masz tylko 3 większe miasta
        po drodze (z czego Gliwice i Leszno to pryszcz, troszkę dłużej trzeba jechać
        przez Wrocław) i autostradę przez 2/3 drogi (z przerwą w Gliwicach) -
        autostradą jedzie się bezpieczniej i ekonomiczniej, niż zwykłą drogą. Najgorszy
        etap to Wrocław-Poznań, ale jak zrobisz dobry czas na A4, to tu możesz już
        wolniej i bez nadmiaru ryzyka dojechać do celu.
        Jeśli jedziesz do Poznania pierwszy raz, lepszej drogi dla Ciebie nie ma, chyba
        że pociąg :).
        Pozdrawiam.
        • histe Re: Kraków - Poznań: ile czasu? jak jechać? 14.06.05, 16:10
          Popieram przedmówce, przez Wrocław zwłaszcza rano i w nocy wychodzi najlatwiej
          i najszybciej - a jak jedziesz wczesnym rankiem to nawet korków w Gliwicach
          unikniesz niestety dodaj sobie koło najmniej 30 minut na koreczek przy wlocie
          do Poznania - szerokiej drogi:)
          • wiktor_l Re: Kraków - Poznań: ile czasu? jak jechać? 14.06.05, 16:18
            Pokonuję trasę Poznań - Kraków-Poznań raz na jakieś 2 m-ce.

I tak to wygląda
            - trasa przez Wrocław i A4 jest ok, ale nie teraz - Wrocław jest tak rozkopany
            że trzeba liczyć 1h na przejazd do A4. Jeśli jednak już ta opcja, to odcinek Wr-
            Poznań nie "główną" - tylko przez Śrem, znacznie szybciej i nie ma korków na
            wjeździe do Poznania
            - mimo fotoradarów itp, trasa przez Łódź jest szybsza (teraz). Najszybciej udało
            mi się dojechać jadąc Poznań-Konin A2 (płatne), dalej pod Łodzią na "1" itd.
            Przejazd wczesnym ranem, w miarę spokojnie - i ok. 5h

Pozdrawiam
            Wiktor
            • elli_nika Re: Kraków - Poznań: ile czasu? jak jechać? 14.06.05, 19:20
              czyli bede musiała wyjechac koło 4 rano... no cóż, trudno, niestety na ostatni
              pociag nie zdązę, a następnego dnia 6 rano wyjazd jest już na miejscu za późno.
              Swoją drogą to skandal, zeby w XXI wieku główne miasta w naszym kraju nie były
              bezpośrednio połączone...
              Mam jeszcze jedno pytanie - czy przejazd przez Wrocław i Gliwice jest dobrze
              oznakowany? Bo gdzie indziej to mam nadzieję małe szanse się zgubić;-)
              • luciferr Re: Kraków - Poznań: ile czasu? jak jechać? 14.06.05, 19:30
                Przez Gliwice dobrze, nawet jeśli nie będzie drogowskazu na A4, to zawsze
                będzie na Wrocław i tam się kieruj. We Wrocławiu nieco gorzej, to znaczy nie
                musisz nigdzie krążyć, ale nie jedziesz na wprost, tylko czasem musisz skręcić
                w prawo bądź w lewo. Będziesz we Wrocławiu przed 7 więc nie powinnaś mieć
                problemu ze zmianą pasów. Oznakowanie na Poznań jest dobre, tylko trzeba je w
                porę zauważyć. Chyba jedyna zmyła jest za mostem - wjeżdżasz na most (o ile
                dobrze pamiętam, to jest on pomalowany na niebiesko:), za nim dojeżdzasz do
                skrzyżowania, skręcasz w prawo i od razu na lewy pas, bo skręcasz w lewo na
                kolejnym skrzyżowaniu (o ile nie można też skręcić w lewo ze środkowego pasa).
                Poza tym jednym miejscem jest łatwo. Poradzisz sobie, jak gdzieś źle skręcisz
                to zawrócisz i dalej do przodu. Pozdrawiam i szerokiej drogi.
                • elli_nika Re: Kraków - Poznań: ile czasu? jak jechać? 14.06.05, 19:34
                  Bardzo dziękuję. Mam nadzieję, ze jakoś dojadę do celu;-)
                  • luciferr Re: Kraków - Poznań: ile czasu? jak jechać? 14.06.05, 19:37

Pamiętaj tylko zatankować zanim miniesz Gliwice, dalej przy samej autostradzie
                    nie ma żadnej stacji aż do Wrocławia :) Pozdr.
    • kann2 Re: Kraków - Poznań: ile czasu? jak jechać? 14.06.05, 22:33
      A nie lepiej przez Olkusz, w stronę Częstochowy, skręcić w Kozichgłowach na
      Lubliniec, stamtąd przez Kluczbork i Kępno? Nigdy jednak nie jechałem.

Natomiast jeśli chodzi o przejazd przez Górny Śląsk, to może lepszym
      rozwiązaniem jest wcześniejszy zjazd z A4 do Zabrza i jazda na Wrocław. Wtedy
      unika się wiecznie teraz zakorkowanych Gliwic.
      • tomaszek193 Re: Kraków - Poznań: ile czasu? jak jechać? 14.06.05, 22:51
        Jechałem do PZN chyba już każdą trasą, o każdej porzed dnia, nocy i roku. Jako,
        że A4 kończy się teraz przed Gliwicami, musisz jakoś przez nie przejechać, jak
        się nie zna objazdów ( nie skrótów!) po niemal osiedlowych uliczkach, możesz
        wśród tirów spędzić prawie godzinę. Potem odcinek Wrocław-Trzebnica, wąska,
        zapchana droga, prawie cały czas zakaz wyprzedzania, a tam gdzie go nie ma,
        wyprzedzanie to horror i samobójstwo. Potem już OK.
        Ja bym jechał o tej porze A4 do Mysłowic, potem DK1 do Łodzi ( rano przejazd
        przez remontowany odcinek przed Siewierzem nie powinien być problemem). W Łodzi
        skręcam na Uniejów i Poddębice i tą drogą do Tuliszkowa, tam kawałek do
        Rychwału i potem do A2 i wio do PZN. Z centrum do centrum jesteś w 4h45min ( z
        kawą w Koziegłowach na Jet) bez ryzykowania mandatu i poza odc Łódź-Rychwał-A2
        dwupasmówka.
        Zapomnij o trasie Bytom-Kluczbork-Ostrów-Jarocin.
        • jaro_ss Re: Kraków - Poznań: ile czasu? jak jechać? 15.06.05, 08:05
          Za Trzebnicą jest już spoko.... ja bym proponował zjechać z A4 przy zjeździe na
          Wrocław Wschód, to droga ze Strzelina do Wrocka, potem tak jak na Warszawę
          dopiero na skrzyżowaniach około mostu Grunwaldzkiego, nawet dla nieznających
          Wrocka trudno przeoczyć, dużą przestrzeń i dwupoziomowe skrzyżowanie w środku
          miasta - na Poznań, (choć tam jest mały objazd na Sienkiewicza).....

Jeszcze jedna droga - pozwala objechać Leszno i tamtejszą Policję, z Rawicza na
          Ostrów, potem za Sarnówkiem w lewo na Poznań, i przez Krobię, Gostyń, Śrem,
          Kórnik do Poznania od strony Rataj.... może trochę wężej, ale mniejszy tłok i
          za Śremem można pocisnąć na prostych, od Kórnika dwupasmówka, Uwaga na suszarki
          w Gądkach......

Acha, uwaga na Policję w Rawiczu, zlośliwa (chowa się po krzakach i w mieście),
          ale raczej pilnują wylotu ma Leszno....

Jakby ktoś chciał wiedzieć gdzie zwykle stoją między Lesznem a Poznaniem, to
          niech zapyta....
          • apodemus Re: Kraków - Poznań: ile czasu? jak jechać? 15.06.05, 08:30
            > Jakby ktoś chciał wiedzieć gdzie zwykle stoją między Lesznem a Poznaniem, to
            > niech zapyta....

To ja zapytuję :-)
            Jeżdżę niekiedy tą trasą, najczęściej odcinkiem od Kościana do Poznania... ale
            raz po raz przemierzam inne jej fragmenty, więc o informację proszę.
            Z góry dziękuję!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka