Dodaj do ulubionych

Ubezpieczenie OC

19.07.05, 09:57
Mam pytanie do speców od ubezpieczeń. Sytuacja wygląda tak: mój brat ma
samochód, a wkrótce zamierza wyjechać na dłużej, na pewno ponad rok i przez
ten czas ma zamiar zostawić mi samochód, żeby "nie zarósł". I teraz sedno
sprawy: czy jest możliwość opłacania składki OC na inną osobę niż wpisana w
dowodzie (brat nie ma zniżek, a nawet chyba jakąś zwyżkę) na podstawie umowy
użyczenia czy czegoś o podobnybm charakterze (nie chcemy przepisywać samochodu
na mnie bo po powrocie będzie go dalej użytkować mój brat). Trochę zagmatwane,
ale mam nadzieję, że ktoś będzie mógł mi coś podpowiedzieć, bo wolałbym mieć
jakieś pojęcie w temacie zanim zacznę się pytać ubezpieczycieli.
Obserwuj wątek
    • kszyrztow Re: Ubezpieczenie OC 05.08.05, 16:10
      baryla2000 napisał:

> Mam pytanie do speców od ubezpieczeń. Sytuacja wygląda tak: mój brat ma
      > samochód, a wkrótce zamierza wyjechać na dłużej, na pewno ponad rok i przez
      > ten czas ma zamiar zostawić mi samochód, żeby "nie zarósł". I teraz sedno
      > sprawy: czy jest możliwość opłacania składki OC na inną osobę niż wpisana w
      > dowodzie (brat nie ma zniżek, a nawet chyba jakąś zwyżkę) na podstawie umowy
      > użyczenia czy czegoś o podobnybm charakterze (nie chcemy przepisywać samochodu
      > na mnie bo po powrocie będzie go dalej użytkować mój brat). Trochę zagmatwane,
      > ale mam nadzieję, że ktoś będzie mógł mi coś podpowiedzieć, bo wolałbym mieć
      > jakieś pojęcie w temacie zanim zacznę się pytać ubezpieczycieli.

A po co jakies umowy użyczenia? Opłacaj składkę za niego i tyle, ubezpieczający
      to jedno, ubezpieczony to drugie. A już napewno mogą to być dwie różne osoby.
      Mogłabyś w takim przypadku opłacać ubezpieczenie na siebie, gdyby brat nie
      posiadał prawa jazdy ( ale nie w każdej firmie) Czyli zwyżki brata nie
      unikniecie bez zmiany właścicela.
      • baryla2000 Re: Ubezpieczenie OC 09.12.05, 13:15
        A napiszę co tam może komuś się przyda. Zwyżki udało się uniknąć i taki numer
        jak wymyśliłem z umową użyczenia zadziałał. A gra była warta świeczki bo
        zapłaciłem ok. 1000 zł mniej (uniknąłem zwyżki i jeszcze kupiłem oc w pakiecie z
        ubezpieczeniem mieszkania za niecałe 800 za rok ale nie można było do niego mieć
        szkody). Także polecam, jak ktoś jest w podobnej sytuacji umowa użyczenia
        potwierdzona notarialnie i bez zmiany właściciela można ubezpieczyć samochód na
        inną osobę.
        • marcinc3 oczywiscie alianz 10.12.05, 13:49
    • sakii Re: Ubezpieczenie OC 09.12.05, 19:09
      nie ma takiej możliwości. OC płaci zawsze właściciel samochodu.
      • baryla2000 Re: Ubezpieczenie OC 13.12.05, 15:11
        Ubezpieczyciel PTU i jak niemożliwe jak mam przed sobą ubezpieczenie. Dzwoniłem
        nawet do urzędu miejskiego żeby się zapytać czy nie muszę robić jakichś zmian w
        dowodzie rejestracyjnym, ale powiedzieli mi, że umowa użyczenia nie jest
        podstawą do zmian w rubryce "posiadacz". A nawiasem to ubezpieczenie oc nazywa
        się "obowiązkowe ubezpieczenie od odpowiedzialności cywilnej dla POSIADACZY
        pojazdów mechanicznych". Ubezpieczyciel uznał widocznie i moim zdaniem słusznie,
        że można mnie potraktować jako posiadacza.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka