Dodaj do ulubionych

Czy diesel jest lepszy?

IP: *.legnica.ppp.tpnet.pl 11.04.01, 20:02
Prawdą jest to ,że diesle chwalą sknerusy?
No bo nawet nowoczesny tdi ma sie nijak do 2 litrowej
benzyny jeśli chodzi o przyjemnośc z jazdy, oraz
cichszą pracę.Jezdziłąem róznymi niemcami i francuzami
czy japońcami i mam porównanie. Chyba lepszy ogier niż
muł bagienny. Napewno zmienię zdanie gdy osiągne wiek
emerytalny, wtedy chyba tylko ze względu na emeryturę
pomyślę o dizelku.
Obserwuj wątek
    • Gość: grogreg Re: Czy diesel jest lepszy? IP: *.miasto.szczecin.pl 12.04.01, 08:41
      Jechalem kiedys Seate Arosa 1,7 SDI, wcale nie byl mulowaty.
    • hocest diesel jest lepszy !!!!! 12.04.01, 11:05
      mój głos oddaję na diesla!

współczesne, nowoczesne diesle na trasie nie ustępują silnikom benzynowym.
      jeździłem tylko dieslami i po prostu źle się czuję w benzynie.
      Teraz czekam na Almerę Tino z silnikiem diesla. Jednostka rewelacyjna-vide
      dzisiejszy dodatke auto-moto w wyborczej. Silnik diesla 2,2 litra (114 KM)do
      setki ciągnie to auto w 12, 5 sekundy a silnik benzynowy 2 litry (139 KM)do
      rozpędzenia tego auto potrzebuje 12, 6 sekundy.
      słabszy silnik a jednak potrafi.

przy 120 km/h poziom hałasu w nowoczesnym dieslu i bezynie jest taki sam.

nie wspominam o cenie paliwa.

pzdr

• Gość: Tweed Re: diesel jest lepszy !!!!! IP: *.grey.com.pl 27.04.01, 15:33
        hocest napisał(a):

&#62 mój głos oddaję na diesla!
        &#62
        &#62 współczesne, nowoczesne diesle na trasie nie ustępują silnikom benzynowym.
        &#62 jeździłem tylko dieslami i po prostu źle się czuję w benzynie.
        &#62 Teraz czekam na Almerę Tino z silnikiem diesla. Jednostka rewelacyjna-vide
        &#62 dzisiejszy dodatke auto-moto w wyborczej. Silnik diesla 2,2 litra (114 KM)do
        &#62 setki ciągnie to auto w 12, 5 sekundy a silnik benzynowy 2 litry (139 KM)do
        &#62 rozpędzenia tego auto potrzebuje 12, 6 sekundy.
        &#62 słabszy silnik a jednak potrafi.
        &#62
        &#62 przy 120 km/h poziom hałasu w nowoczesnym dieslu i bezynie jest taki sam.
        &#62
        &#62 nie wspominam o cenie paliwa.
        &#62
        &#62 pzdr
        &#62

No i zazwyczaj elastycznosc jest duzo lepsza w dieslu, a to jest duzo wazniejsze
        nawet niz 0-100.
      • Gość: Wojtek Re: diesel jest lepszy !!!!! IP: *.214.102.89.Dial1.Boston1.Level3.net 04.09.01, 22:36
        Przyzwoity wspolczesny 2.2L silnik benzynowy powinien rozwijac max. moc nie mniej niz 150 KM,
        zwykle od 0 do 100km/h okoloj 10 sekund.
    • Gość: SG Re: Czy diesel jest lepszy? IP: 212.244.170.* 12.04.01, 15:03
      Porównaj sobie osiągi:
      vw Bora 2.0 benz. (115KM) - do setki (wg danych fabrycznych) - 11.0s, śr.
      zużycie paliwa 8.0l, pr. max. 195
      vw Bora 1.9 TDI (110KM) - do setki - 10.9s, śr. zużycie paliwa 5l, pr. max. 193
      (chciałbym mieć takiego oszczędnego "muła" he,he,he)
      • Gość: Wojtas Re: Czy diesel jest lepszy? IP: *.baplc.com 31.08.01, 17:04
        Gość portalu: SG napisał(a):

&#62 Porównaj sobie osiągi:
        &#62 vw Bora 2.0 benz. (115KM) - do setki (wg danych fabrycznych) - 11.0s, śr.
        &#62 zużycie paliwa 8.0l, pr. max. 195
        &#62 vw Bora 1.9 TDI (110KM) - do setki - 10.9s, śr. zużycie paliwa 5l, pr. max. 193
        &#62
        &#62 (chciałbym mieć takiego oszczędnego "muła" he,he,he)

Jezeli, ktos kupuje sobie samochod do wyscigow z pod swiatel to wybiera 2.0 benz.
        Natomiast jak ktos nie chce sie zabic przy wyprzedzaniu to wybiera 1.9TDI 110 KM.

W elastycznosci nowoczesne disle nie maja sobie rownych przy tej samej pojemnosci
        co silniki benzynowe.

Pozdrawiam
        Wojtas
        • Gość: Jarek Re: Czy diesel jest lepszy? IP: 192.168.10.* / *.unregistered.formus.pl 31.08.01, 18:12
          Prowde rzekles Wojtas, wiec dycko cie podrowiom. Dla kozdego, cos odpowiedniego.
          ;-)
    • Gość: raa Re: Czy diesel jest lepszy? IP: *.dialup.medianet.pl 12.04.01, 15:34
      Oczywiście, że lepszy diesel(ten nowoczesny). Oprócz mocy trzeba pamietać o
      momencie obrotowym. Wysoki moment obr. osiagany przy niskich obrotach to jest
      dyscyplina w której współcz. diesle są bezkonkurencyjne!!! Jeżeli ktoś miał
      okazję porównać praktycznie np. Golfa 2,0 i Golfa 1,9 TDI - nie będzie miał
      problemu z wyborem. Ekonomia eksploatacji to tylko dodatkowa premia.
      Naturalnie, że diesel!
    • Gość: rys Re: Czy diesel jest lepszy? IP: *.dialinx.net 12.04.01, 19:28
      Calkowita prawda disel jest dobry do traktora a nie do samochodu.
    • Gość: Tomasz Re: Czy mówicie o latach 80-tych ? IP: 193.59.192.* 13.04.01, 11:50
      My mamy w firmie Focusy 1,9 DDi - 90KM. A 1,6 100 KM może się schować !!!
      Moment obrotowy 200 Nm. I to przy jakich obrotach ???
      A słyszeliście o nowym silniku 1.8 z Common Rail do Focusa? 115 KM, 250 Nm lub
      chwilowo 280 Nm przy 1850 obr./min. Pokażcie mi taką "benzynę" przy 1850 obr. /
      min. !!!
      A jaka kultura pracy ! I nie jest to "benzynowa wiertarka" !
      Zdecydowanie wolę TDi, nawet bez Common Rail !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      Jeśli opracują sprawne turbo compound do osobówek to żegnaj benzyno !!!
      No chyba, że będzie to benzyna z turbinką (SAAB, VW). Ale trwałość ?
      • Gość: zaba Re: peugeot 605 2.4 TD IP: 213.76.8.* 16.04.01, 14:44
        mam peugeota 605 2.4 td on ma 130 KM i 285nm . Pali po 7 litrów jedzie 200 km/h
        i przyśpiesza w 11 sek. A jak zredukujesz pod górkę to z rury idzie taki fajny
        czarny dym ,którym żegnasz benzynowców.
    • Gość: Piotrek lepszy??? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.04.01, 21:54
      Mamy demokrację w tej dziedzinie, każdy może jeździć czym chce. Dowodzenie, że
      diesel ma lepsze parametry, to zwykła demagogia. Niby poziom hałasu ten sam,
      ale to nie ten sam hałas. Ostatnio widziałem na ulicy Alfę 156 diesel. Kle kle
      po prostu. Mercedesy i to te najnowsze - to samo. Owszem, moment obrotowy jest
      wysoki na niskich obrotach, ale diesel właśnie pracuje na niskich obrotach, nie
      wkręca się na wysokie. Przeglądy są przeważnie (zależnie od marki) co 10 tys. a
      nie co 15 (jak w benzynowych). Druga sprawa: trudniejsze uruchamianie zimą. Nie
      mówcie mi, że to już przeszłość - owszem, nowoczesne diesle są mniej uciążliwe
      w tym względzie, ale to nie to samo, co benzyna. Jeśli chodzi o spalanie, to
      uwzględniając wyższą cenę zakupu diesla, zwraca się to po mniej więcej 100
      tysiącach. A kupując samochód, dodatkowe pieniądze na diesla musisz wyłożyć od
      razu. Nie wiem po co te nieporadne porównywania; branie takich szczególnych
      przykładów typu: silnik benzynowy np. 8 zaworowy i nowoczesny diesel turbo. To
      bez sensu. Oczywiście wszystko jest kwestią subiektywneej oceny, jednak dla
      mnie konkluzja jest prosta: diesel jest dobry do dostawczaka i tam się go
      zresztą masowo montuje. W samochodzie osobowym diesel to brak smaku po prostu.
      • Gość: Tim Re: lepszy??? IP: *.proxy.aol.com 17.04.01, 01:35
        Gość portalu: Piotrek napisał(a):

&#62 Mamy demokrację w tej dziedzinie, każdy może jeździć czym chce. Dowodzenie, że
        &#62 diesel ma lepsze parametry, to zwykła demagogia. Niby poziom hałasu ten sam,
        &#62 ale to nie ten sam hałas. Ostatnio widziałem na ulicy Alfę 156 diesel. Kle kle
        &#62 po prostu. Mercedesy i to te najnowsze - to samo. Owszem, moment obrotowy jest
        &#62 wysoki na niskich obrotach, ale diesel właśnie pracuje na niskich obrotach, nie
        &#62
        &#62 wkręca się na wysokie. Przeglądy są przeważnie (zależnie od marki) co 10 tys. a
        &#62
        &#62 nie co 15 (jak w benzynowych). Druga sprawa: trudniejsze uruchamianie zimą. Nie
        &#62
        &#62 mówcie mi, że to już przeszłość - owszem, nowoczesne diesle są mniej uciążliwe
        &#62 w tym względzie, ale to nie to samo, co benzyna. Jeśli chodzi o spalanie, to
        &#62 uwzględniając wyższą cenę zakupu diesla, zwraca się to po mniej więcej 100
        &#62 tysiącach. A kupując samochód, dodatkowe pieniądze na diesla musisz wyłożyć od
        &#62 razu. Nie wiem po co te nieporadne porównywania; branie takich szczególnych
        &#62 przykładów typu: silnik benzynowy np. 8 zaworowy i nowoczesny diesel turbo. To
        &#62 bez sensu. Oczywiście wszystko jest kwestią subiektywneej oceny, jednak dla
        &#62 mnie konkluzja jest prosta: diesel jest dobry do dostawczaka i tam się go
        &#62 zresztą masowo montuje. W samochodzie osobowym diesel to brak smaku po prostu.

Piotrek, polecam ci jakis artykul o Mercedesie S400 CDI lub BMW 740d, zobaczysz
        jaki diesel moze byc smaczny.
        • Gość: Jacek Re: lepszy??? IP: *.dialinx.net 17.04.01, 06:41
          Gość portalu: Tim napisał(a):

&#62 Gość portalu: Piotrek napisał(a):
          &#62
          &#62 &#62 Mamy demokrację w tej dziedzinie, każdy może jeździć czym chce. Dowodzenie
          &#62 , że
          &#62 &#62 diesel ma lepsze parametry, to zwykła demagogia. Niby poziom hałasu ten sa
          &#62 m,
          &#62 &#62 ale to nie ten sam hałas. Ostatnio widziałem na ulicy Alfę 156 diesel. Kle
          &#62 kle
          &#62 &#62 po prostu. Mercedesy i to te najnowsze - to samo. Owszem, moment obrotowy
          &#62 jest
          &#62 &#62 wysoki na niskich obrotach, ale diesel właśnie pracuje na niskich obrotach
          &#62 , nie
          &#62 &#62
          &#62 &#62 wkręca się na wysokie. Przeglądy są przeważnie (zależnie od marki) co 10 t
          &#62 ys. a
          &#62 &#62
          &#62 &#62 nie co 15 (jak w benzynowych). Druga sprawa: trudniejsze uruchamianie zimą
          &#62 . Nie
          &#62 &#62
          &#62 &#62 mówcie mi, że to już przeszłość - owszem, nowoczesne diesle są mniej uciąż
          &#62 liwe
          &#62 &#62 w tym względzie, ale to nie to samo, co benzyna. Jeśli chodzi o spalanie,
          &#62 to
          &#62 &#62 uwzględniając wyższą cenę zakupu diesla, zwraca się to po mniej więcej 100
          &#62
          &#62 &#62 tysiącach. A kupując samochód, dodatkowe pieniądze na diesla musisz wyłoży
          &#62 ć od
          &#62 &#62 razu. Nie wiem po co te nieporadne porównywania; branie takich szczególnyc
          &#62 h
          &#62 &#62 przykładów typu: silnik benzynowy np. 8 zaworowy i nowoczesny diesel turbo
          &#62 . To
          &#62 &#62 bez sensu. Oczywiście wszystko jest kwestią subiektywneej oceny, jednak dl
          &#62 a
          &#62 &#62 mnie konkluzja jest prosta: diesel jest dobry do dostawczaka i tam się go
          &#62 &#62 zresztą masowo montuje. W samochodzie osobowym diesel to brak smaku po pro
          &#62 stu.
          &#62
          &#62 Piotrek, polecam ci jakis artykul o Mercedesie S400 CDI lub BMW 740d, zobaczys
          &#62 z
          &#62 jaki diesel moze byc smaczny.

Porownaj to z podobnej wielkosci benzyna i zapomnisz o dizlach
          • Gość: Tim Re: lepszy??? IP: *.proxy.aol.com 17.04.01, 09:04
            Jacek, porownalem, i wcale nie zapomnialem o dieslu. Przyklad Mercedesa S400
            CDI: V-8, 250 koni mocy, 540 Nm juz przy lekko powyzej 1500 u/min, v-max 250
            km/h, przyspieszenie 0-100 km/h, 7,5 sec, 80-120 km/h S 400 CDI przyspiesza
            lepiej niz S420 z benzynowym V-8, a to wszystko przy spalaniu srednio 9 litra
            na setke, starczy?
            • Gość: iek Re: lepszy??? IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 06.05.01, 19:29
              diesel w osobówkach to przyszóść ale za 5-10 lat narazie zwolennicy podniecaja
              się osiagami nowoczenych silników z bezpośrednim wtryskiem - tylko że one
              osiągneły zdaje sie swój technologiczny szczyt, poczekajmy na porównywalny ruch
              ze strony benzynówek - diesel bedzie znów w tyle. Poza tym tak naprawdę dobre
              osiagi porównywalne z benzyna maja silniki dobrych i drogich bryczek. Śmieszy
              mnie porównywanie diesla BMW z "benzyną" przeciętnego auta
        • Gość: typson Re: lepszy??? IP: *.ipartners.pl 21.04.01, 22:02

&#62 Gość portalu: Piotrek napisał(a):
          &#62
          &#62 &#62 Mamy demokrację w tej dziedzinie, każdy może jeździć czym chce. Dowodzenie
          &#62 , że
          &#62 &#62 diesel ma lepsze parametry, to zwykła demagogia. Niby poziom hałasu ten sa
          &#62 m,
          &#62 &#62 ale to nie ten sam hałas. Ostatnio widziałem na ulicy Alfę 156 diesel. Kle
          &#62 kle
          &#62 &#62 po prostu. Mercedesy i to te najnowsze - to samo. Owszem, moment obrotowy
          &#62 jest
          &#62 &#62 wysoki na niskich obrotach, ale diesel właśnie pracuje na niskich obrotach
          &#62 , nie
          &#62 &#62
          &#62 &#62 wkręca się na wysokie. Przeglądy są przeważnie (zależnie od marki) co 10 t
          &#62 ys. a
          &#62 &#62
          &#62 &#62 nie co 15 (jak w benzynowych). Druga sprawa: trudniejsze uruchamianie zimą
          &#62 . Nie
          &#62 &#62
          &#62 &#62 mówcie mi, że to już przeszłość - owszem, nowoczesne diesle są mniej uciąż
          &#62 liwe
          &#62 &#62 w tym względzie, ale to nie to samo, co benzyna. Jeśli chodzi o spalanie,
          &#62 to
          &#62 &#62 uwzględniając wyższą cenę zakupu diesla, zwraca się to po mniej więcej 100
          &#62
          &#62 &#62 tysiącach. A kupując samochód, dodatkowe pieniądze na diesla musisz wyłoży
          &#62 ć od
          &#62 &#62 razu. Nie wiem po co te nieporadne porównywania; branie takich szczególnyc
          &#62 h
          &#62 &#62 przykładów typu: silnik benzynowy np. 8 zaworowy i nowoczesny diesel turbo
          &#62 . To
          &#62 &#62 bez sensu. Oczywiście wszystko jest kwestią subiektywneej oceny, jednak dl
          &#62 a
          &#62 &#62 mnie konkluzja jest prosta: diesel jest dobry do dostawczaka i tam się go
          &#62 &#62 zresztą masowo montuje. W samochodzie osobowym diesel to brak smaku po pro
          &#62 stu.
          &#62
          &#62 Piotrek, polecam ci jakis artykul o Mercedesie S400 CDI lub BMW 740d, zobaczys
          &#62 z
          &#62 jaki diesel moze byc smaczny.

OK. Slyszalem co nieco o "superprodukcjach" BMW czy M.B. Jesli to jest argument
          przeciw przecietnym benzyniakom, to wez sobie 300 000 PLN i kub takiego -
          poblogolsawie, za reszte moze starczy Ci na kefirek. ja bym tam wolal za te sama
          kaske np. M5 (~400 KM).
          Pogadajmy o furach w zasiegu przecietniaka - to jest argument
        • Gość: Krzysiek Re: lepszy??? IP: 213.76.203.* 13.05.01, 19:05
          Nie wiem czy jeżdziłeś dieslem,ale uważam, że na podstawie tylko stwierdzenia,
          że widziałeś alfę diesla na ulicy to jest za mało! Odpowiem Ci co mnie spotkało
          na podstawie własnego doświadczenia. Najpierw były polskie benzyniaki, ale jak
          było paliwo na kartki kupiłem peugeota 405 diesla. Z duszą na ramieniu myślałem
          co będzie w zimie! Nie było żadnych problemów. Następny był taki sam peugeot
          tylko benzyna 1,6. Sprzedałem go po 6 miesiącach bo poprostu tym się nie dało
          jeżdzić! Przyszła póżniej kolej na B-emkę trójkę 2,5 diesla. 115 km. To
          naprawdę był samochód O.K. Szybki mocny i oszczędny! Każdy mi mówił kup sobie
          benzynę! Po 3 latach kupiłem passata 1,8 Turbo benzynę 150 km. bo chciałem
          znowu sprawdzić benzyniaka i to co mi doradzano.Passat był w porządku. Był z
          różnymi zaletami i wadami. Szybki i bardzo mocny ale tylko do 100 km/h póżniej
          zdecydowanie wolniejszy niż stara BMW diesel.Czar goryczy to też spalanie
          passata. Albo jeżdzić jak emeryt albo normalnie i nie przejmować się jego
          spalaniem. Wolałem sprzedać tą brykę! Następny właściciel sprzedał ją też ze
          względu na duże spalanie. Teraz mam nową trójkę diesla 136 km.Teraz Ci mówię że
          diesel nie jest taki zły tylko trzeba trochę nim pojeżdzić i zmienisz zdanie.W
          chwili obecnej mam 3 diesle - 1 osobowy i 2 dostawcze.
          A teraz odpowiem Ci na twoje uwagi:
          Jeśli chodzi o przeglądy to nie masz racji!
          -BMW 3 przegląd gwarancyjny według komputera nawet do 22000km - zależnie od
          jazdy komputer sam określi.Ale to zależy jak komputer wyliczy. Srednio co 15000
          do 17000kmm
          - Dostawczy nowy Master ( 180000km przebiegu) według serwisu dokładnie co
          20000km i tak robię przeglądy
          - Dostawczy VW Caddy na gwarancji w 96r było co 7,500 km i tak musiałem robić
          ze względu na gwarancję.Częstsze wizyty w serwisie to dla nich kasa i ty nie
          masz na to wpływu! Specjalnie ustalili tak zeby przyjeżdzać częściej bo na
          gwarancji musisz się dostosować a jak nie to stracisz gwarancję! Teraz co 15000
          km i bez problemów. Ma przebieg 193000 km. Silnik jak dzwon!
          Każdy diesel owszem jest wolniejszy do setki, ale póżniej benzyna nie ma szans!
          Nowe diesle są w środku bardzo dobrze wyciszone, i na przykładzie nowej trójki
          niewiele usłyszysz w środku,chyba że na zewnątrz samochodu. Ale jeździ się w
          samochodzie a nie na zewnątrz! Zauważ też że diesle mają dłuższą żywotność
          silnika ale remont droższy.Tego nie doczekasz jak kupisz nowy!!!
          Jeśli chodzi o cenę! Ta opinia o cenie zmusiła mnie do odpisania na list.
          Napisałeś że za diesla trzeba zapłacić wyższą cenę i że zwraca się to po 100000.
          O.K. To dlaczego ludzie kupują samochody 2 litrowe lub więcej ( benzynę) i też
          dopłacają do silników chociaż mogliby kupić słabsze i zaoszczędzić też
          kasę.Przecież mogliby kupywać mniejsze silniki. Poza tym jak zapłacisz więcej
          za diesla to i tak przy sprzedaży jest cena wliczona do zapłaty samochodu i
          ten kto chce mieć diesla, wie o tym że dopłaca trochę wiecej. To sprawdzone nie
          tylko na moim przykładzie ale na wielu moich znajomych co użytkują diesle!
          Przecież jeśli sprzedajesz benzynę z większym silnikiem, też wystawiasz większą
          cenę do sprzedaży niż za samochód z mniejszym silnikiem bo poprostu przy
          zakupie też dopłacałeś za silnik tylko że za benzynowy!
          Zgadzam się z tobą co do zaworów i nowoczesności. To bez sensu.
          Nie masz zupełnie racji że diesel to w dostawczym a nie w osobowym!
          Jak byś jeździł nowym Masterem dostawczym to nie czuł byś się gorzej niż w
          osobowym! Zupełnie też zgadzam się z osobą która poleciła Ci artykuły o Mercu
          lub BMW bo naprawdę wie co mówi.
          W tej chwili mogę sobie kupić różne bryki i benzynowe i diesle bez względu na
          koszty, ale wolę jeżdzić dieslem.
          Z wypowiedzi twojej wynika,że masz mały kontakt z dieslem a na podstawie tego
          co widziałeś a nie spróbowałeś nie możesz nic porównać!
          Niektórzy mówią że diesel w zimie to kłopot! Nie prawda! Spójrz i benzyniaki w
          zimie nie zapalają! Mówią tylko ci kórzy maą padnięte silniki albo nie mieli
          diesla.Wszystko to zależy od silnika i właściciela jak dba o brykę.
          Pewne jest tylko to że ludzie nie mają kasy aby kupić diesla i dlatego kupują
          benzyniaki bo są tańsze! Tylko nie pomyśl o tym, że to nie chodzi o kasę bo sam
          wspominałeś o dodatkowych zaoszczędzonych pieniądzach.Jest wiele innych rzeczy
          co przewyższają benzyniaki Np. Jak diesla zapalisz gdy nawetjest zimny to nie
          ma z nim żadnych problemów!Benzyna mimo to że ma nowoczesne rozwiązania wtrysku
          to i tak potrafi silnik różnie pracować! Takich rzeczy mógłbym przytoczyć wiele
          ale to było by zbyt długo!
          Dlatego też spróbuj pojeździć dobrym dieslem a nie zawiedziesz się!
          Ja spróbowałem wieloma samochodami benzynowymi (miałem Opel corsa, Renault
          Kango, nowy Passat 1,8 Turbo, Peugeot 405, wiele Polonezów i Ład oraz maluchy)
          i polecam ci dieselka (miałem - Peugeot 405, BMW nowe i poprzedninia trójka,
          Fiaty ,VW, Renault dostawcze)oraz jeździłem innymi benzynowymi i dieslami.
          Nowe silniki diesla VW ,Mercedesa,Audi, BMW, a w szczególności Peugeota są
          rewelacyjne! Do tego trzeba się przekonać! W chwili obecnej w Niemczech,
          Francji i innych krajach jest duży wzrost sprzedaży takich samochodów! Sprawdź
          ile jest teraz na polskich giełdach takich diesli!

Polecam takiego dieselka! Sprawdź sam a może i ty się przekonasz!
          Pozdrowienia!
        • Gość: ben Re: lepszy??? IP: 212.109.135.* 08.06.01, 09:59
          A kupisz sobi etaki samochód? Może za 20 lat rocznik 2001
      • Gość: ara Re: lepszy??? IP: *.mtp.com.pl 21.04.01, 12:28
        Tak dla czystości sprawy: demokracja to "władza ludu" i nijak się
        nie przekłada na zakupy tego czy innego produktu. Możemy raczej mówić o
        wolnym rynku
        Pozdrawiam.
        • Gość: Tim Re: male porownanie IP: 195.93.65.* 21.04.01, 16:46
          Ciekawe porownanie
          Mercedes E-Klasse:

Benzyna (1998 ccm, 163 KM, 230 Nm)
          Przyspieszenie: 0-100: 8,9 s.
          60-100: 13,4 s.
          80-120: 18,2 s.
          V-Max: 222 km/h
          9,0 L./100 KM

Diesel (2685 ccm, 170 KM, 370 Nm)
          Przyspieszenie: 0-100: 9,0 s.
          60-100: 8,6 s.
          80-120: 11,6 s.
          V-Max: 225 km/h
          6,9 L./100 km

I jeszcze jedna ciekawostka:

Tuningowy S-Klasse od Brabusa, tez diesel, BRABUS D8 S: 0-100 6,5s!, 330 KM,
          690 Nm, V-Max 265 km/h.

To juz nie te diesle rozklekotane diesle ktore znamy z Mercedesow "beczek" :)
          • Gość: typson Re: male porownanie IP: *.ipartners.pl 21.04.01, 22:19

&#62 Ciekawe porownanie
            &#62 Mercedes E-Klasse:
            &#62
            &#62 Benzyna (1998 ccm, 163 KM, 230 Nm)
            &#62 Przyspieszenie: 0-100: 8,9 s.
            &#62 60-100: 13,4 s.
            &#62 80-120: 18,2 s.
            &#62 V-Max: 222 km/h
            &#62 9,0 L./100 KM
            &#62
            &#62 Diesel (2685 ccm, 170 KM, 370 Nm)
            &#62 Przyspieszenie: 0-100: 9,0 s.
            &#62 60-100: 8,6 s.
            &#62 80-120: 11,6 s.
            &#62 V-Max: 225 km/h
            &#62 6,9 L./100 km
            &#62
            &#62 I jeszcze jedna ciekawostka:
            &#62
            &#62 Tuningowy S-Klasse od Brabusa, tez diesel, BRABUS D8 S: 0-100 6,5s!, 330 KM,
            &#62 690 Nm, V-Max 265 km/h.
            &#62
            &#62 To juz nie te diesle rozklekotane diesle ktore znamy z Mercedesow "beczek" :)

Osiagi przy porownywalnej mocy to jedno.
            Jednak tak na prawde wsio bierze sie glownie z pojemnosci.
            zauwaz, ze amerykance czesto maja 5000 ccm i 200KM.
            A zapieprzaja o niebo lepiej niz jakies tab 2.0 200KM.
            Porownywac raczej wypada "po pojemnosci" a nie "po mocy"

Moze pojdz i zaplac sobie O.C. za silnik 2700 ccm.
            Dopoki w Polsce stawki ubezpieczeniowe beda wyliczane na podstawie
            pojemnosci a nie mocy to calosciowy koszt utrzymania -
            (przeglady, wyzsza cena zakupu),
            pomimo nieco tanszego paliwa i tak przebija benzyne.
            Wiec argumenty typu pali 5/100 sa srednio zasadne.

I jeszcze jedno a propos okularnika w benzynie.
            Jest duzy i ciezki, wiec 2000 to nawet nieco przymalo.
            Mialem okazje jezdzic Subaru 2.0 214KM (silnik BOXER, TURBO jak wiadomo).
            Taka sliczna benzynka sluzy do tego, ze jak trzeba wyprzedzic
            od 80 do 120 to sie wrzuca dwojke i akcja trwa 5 sekund.
            grzechotnikiem takich manewrow raczej nie nalezy wykonywac na dwojce
            w trosce o silnik, a przede wszystkim o ludzi jadacych z tylu.
            Mogli by biedacy zaczadziec, a przynajmniej powpadac na siebie
            w tej zaslonie dymnej.

pozdrawiam
            • Gość: Jacek Re: male porownanie IP: *.dialinx.net 23.04.01, 20:09
              Gość portalu: typson napisał(a):

&#62 Gość portalu: Tim napisał(a):
              &#62
              &#62 &#62 Ciekawe porownanie
              &#62 &#62 Mercedes E-Klasse:
              &#62 &#62
              &#62 &#62 Benzyna (1998 ccm, 163 KM, 230 Nm)
              &#62 &#62 Przyspieszenie: 0-100: 8,9 s.
              &#62 &#62 60-100: 13,4 s.
              &#62 &#62 80-120: 18,2 s.
              &#62 &#62 V-Max: 222 km/h
              &#62 &#62 9,0 L./100 KM
              &#62 &#62
              &#62 &#62 Diesel (2685 ccm, 170 KM, 370 Nm)
              &#62 &#62 Przyspieszenie: 0-100: 9,0 s.
              &#62 &#62 60-100: 8,6 s.
              &#62 &#62 80-120: 11,6 s.
              &#62 &#62 V-Max: 225 km/h
              &#62 &#62 6,9 L./100 km
              &#62 &#62
              &#62 &#62 I jeszcze jedna ciekawostka:
              &#62 &#62
              &#62 &#62 Tuningowy S-Klasse od Brabusa, tez diesel, BRABUS D8 S: 0-100 6,5s!, 330 K
              &#62 M,
              &#62 &#62 690 Nm, V-Max 265 km/h.
              &#62 &#62
              &#62 &#62 To juz nie te diesle rozklekotane diesle ktore znamy z Mercedesow "beczek"
              &#62 :)
              &#62
              &#62 Osiagi przy porownywalnej mocy to jedno.
              &#62 Jednak tak na prawde wsio bierze sie glownie z pojemnosci.
              &#62 zauwaz, ze amerykance czesto maja 5000 ccm i 200KM.
              &#62 A zapieprzaja o niebo lepiej niz jakies tab 2.0 200KM.
              &#62 Porownywac raczej wypada "po pojemnosci" a nie "po mocy"
              &#62
              &#62 Moze pojdz i zaplac sobie O.C. za silnik 2700 ccm.
              &#62 Dopoki w Polsce stawki ubezpieczeniowe beda wyliczane na podstawie
              &#62 pojemnosci a nie mocy to calosciowy koszt utrzymania -
              &#62 (przeglady, wyzsza cena zakupu),
              &#62 pomimo nieco tanszego paliwa i tak przebija benzyne.
              &#62 Wiec argumenty typu pali 5/100 sa srednio zasadne.
              &#62
              &#62 I jeszcze jedno a propos okularnika w benzynie.
              &#62 Jest duzy i ciezki, wiec 2000 to nawet nieco przymalo.
              &#62 Mialem okazje jezdzic Subaru 2.0 214KM (silnik BOXER, TURBO jak wiadomo).
              &#62 Taka sliczna benzynka sluzy do tego, ze jak trzeba wyprzedzic
              &#62 od 80 do 120 to sie wrzuca dwojke i akcja trwa 5 sekund.
              &#62 grzechotnikiem takich manewrow raczej nie nalezy wykonywac na dwojce
              &#62 w trosce o silnik, a przede wszystkim o ludzi jadacych z tylu.
              &#62 Mogli by biedacy zaczadziec, a przynajmniej powpadac na siebie
              &#62 w tej zaslonie dymnej.
              &#62
              &#62 pozdrawiam

Calkowicie sie z taba nie zgodze pojemnosc ma nie wiele to
              szybkosci.Najwazniejszy jest stosunek mocy to masy a to w przypadku szczegolonie
              amerykanskich aut wypada marnie.Pojemnosc a co za tym idzie duzy moment obrotowy
              nie spowoduje ze auto bedzie przypominalo rakiete a jedynie zwiekrzy plynnosc i
              komfort jazdy. Dla przykladu jezdzilem przez dluzszy czas caprice'm z
              pieciolitrowa osemka a teraz jezdze civic'iem z poltora litrowa czworka i honda
              jest duzo szybsza i lepij sie zbiera niz chevy (szczegolnie gdy ja sie pocignie
              do 8000 obrotow.)

Propo diseli to nie wiem skad wyscie wzieli informacje ze one lepiej
              przyspieszaja np od 100-120. Jezdilem jetta(99) dislem i o ile chodzi o zbieranie
              sie ze skrzyzowania to bylo jeszcze niezle to przyspieszanie na szybkosci to byl
              straszny bol kompletny brak mocy i brak obrotow silnika zeby tym miare normalnie
              jezdzic to czeba by chyba 18 stopniowej skrzyni biegow. W przypadku benzyki jak
              pociagne na biegu od 4000-do 8000 to mie az wciska w siedzenia sproboj to zrobic
              w dizlu.
              • Gość: greg Re: male porownanie IP: 10.1.12.* / 193.41.231.* 26.04.01, 10:18
                Ta dyskusja jest troche jałowa proponuje aby nie przekonywać zwolennikow diesli
                czy benzyn, każdy ma jakieś swoje priorytety w wyborze i ma do tego prawo ważne
                żeby byc zadowolonym z wyboru dlatego trzeba wszystko po swojemu przeanalizować.
                Ja osobiście wole benzyna+gaz bo jest najtaniej ale nie dla każdego jest to
                najważniejsze. dla mnie ważana jest róznica w cenie pomiedzy benzyna + koszt
                instalacji Lpg a dislem. Jeśli miałbym wybrac disla to bylby to common Rail, bo
                jest to ciekawy wynalazek ale mógłby byc tańszy. Nieżle prezentuje się także
                octawia1.9 TDi
                pozdr
              • Gość: Niknejm OK, zróbmy wreszcie porównanie PODOBNYCH diesli i benzyn IP: *.pg.com 27.06.01, 14:12
                Porównywanie silników o podobnej pojemności (diesla i benzyny) ma sens, bo
                pokazuje jaki POTENCJAŁ TECHNOLOGICZNY tkwi w dieslu i w benzynie - a o to w
                tym wątku chodzi - co jest lepsze!
                Fakt, że silniki o dużej pojemności i podobnej mocy jak silniki mniejsze dają
                zazwyczaj lepsze 'odejście' niż te mniejsze silniki. Ale wynika to z faktu, że
                silniki o większej pojemności mają większy moment obrotowy (a zatem pole
                powierzchni pod krzywą wykresu momentu obrotowego - całka - jest większe niż w
                silniku o mniejszej pojemności). I tyle.
                Ponadto należy porównywać podobne z podobnym. Porównanie 1.9 TDi VW z 2.0 VW
                benzyną (jak to ktoś w tym wątku zrobił) nie ma sensu, bo 1.9 TDi jest
                turbodoładowany a 2.0 benzyna nie - de facto 1.9 TDi zachowuje się zatem jak
                silnik o dużo większej pojemności skokowej niż 2.0 - taka jest natura turbo!
                Fakt, że 2.0 benzyna osiąga z pojemności 2.0 podobną moc jak TURBODOŁADOWANY
                silnik 1.9 TDi, świadczy tylko na korzyść silnika 2.0 benzyna.
                Podobnie argument, że 4-litrowe diesle mają dobrą dynamikę, jest bez sensu.
                Silnik Lamborghini Diablo z 6L pojemności (benzyna, bez doładowania) ma 575KM.
                A silnik nowej wersji samochodu Lotec (sportowy monster z Niemiec) ma z
                podobnej pojemności 1200KM (benzyna z turbo). No i co z tego. To akurat nie
                argument, że benzyna lepsza. Podobnie w przypadku diesli o dużej pojemności -
                istnienie takich silników to nie jest argument, że diesel lepszy.

Porównajmy zatem silniki podobne - około 2 litrów, z turbo, oba produkcji
                Saaba. W obu przypadkach biorę do porównania wersje najlepsze, najbardziej
                zaawansowane technologicznie (źródło: www.saab.com).

Saab 9-3 Coupe. Silnik 2.0 turbo benzyna, manualna skrzynia biegów:
                Moc 205KM przy 5500 obr/min
                Max moment obrotowy 280 Nm przy 2200 obr/min
                Przysp. 0-100 km/h - 7.3s
                60-100 (na IV) - 7.5s
                80-120 (na V) - 11.2s
                Vmax 235 km/h
                Średnie spalanie 9.0

Saab 9-3. Silnik 2.2 turbo diesel (pojemność 10% większa, trudno)
                Moc 125KM przy 4300 obr/min
                Max moment obrotowy 260 Nm przy 1900 obr/min
                Przysp. 0-100 km/h - 10.5s
                60-100 (na IV) - 8.1s
                80-120 (na V) - 11.9s
                Vmax 200 km/h
                Średnie spalanie 6.2

Jak widać benzyna jest lepsza jeśli chodzi o wszystkie mierniki dynamiki
                (łącznie z elastycznością) - pomimo faktu, że diesel ma o 10% większą pojemność
                skokową.
                Diesel jest lepszy tylko w ekonomice spalania.

Wniosek: przy tej samej pojemności skokowej silnika i podobnym poziomie
                technologii - chcesz samochód dynamiczny, kup benzynę. Chcesz mniej spalić, kup
                diesla.
                Jeśli ktoś ma dokładne dane dla np. Passata 1.9 TDi, może go sobie też porównać
                z tym dwulitrowym Saabem turbo. Ale przypuszczam, że nadal benzyna będzie tu
                górą.

Mam nadzieję, że uznacie mój wywód za rzetelny. Nie 'podpalam' się, takie są
                fakty.

Pozdrawiam,
                Niknejm
      • Gość: POOL Re: lepszy??? IP: *.zamosc.cvx.ppp.tpnet.pl 07.06.01, 11:04
        MAM TDI. Przeglądy co 15000KM silnik w Pasacie 115KM. Prądkość na autostradzie
        licznikowe 220 km/k pali około 5-5,5l/ON na 100km. Benzyna ma do niego start,
        ale tylko gdy ma około 3.0 i powyżej 150KM. Oczywiście z wyłaczeniem
        elastyczności, bo tutaj skapitulował naet narowisty włąciciel Alfy 156 2.5 gdy
        chcił się odwdzięczyć.
        • Gość: EDEK Re: lepszy??? IP: 172.30.25.* / 62.87.254.* 13.09.01, 07:47
          Właściciel ALFY musiał być chyba lekko opuźniony albo zaspany.
    • Gość: Tomasz Re: Bezdyskusyjnie diesel ! IP: 193.59.192.* 17.04.01, 14:21
      Dowody we wcześniejszej korespondencji. Zobaczcie jak na przestrzeni lat
      zmienia się udział diesla. I jakie są prognozy. Niedługo benzynka zacznie
      odchodzić do lamusa (jako silnik mniej czysty właśnie !). Ostanie się może
      jedynie ino w hybrydzie. Przejściowo, do czasu popularyzacji ogniwa wodorowego.
    • Gość: harry Re: Czy diesel jest lepszy? IP: *.wroc.gazeta.pl 17.04.01, 16:05
      Popieram głosy za dieslami - oczywiście tymi nowoczesnymi w technice TDI czy
      Common Rail. Owszem mają też swoje wady, ale nie są one na tyle istotne żeby
      dyskfalifikowały diesle: np. "klekotanie" wystepuje przede wszystkim przy
      zimnym silniku, w dodatku bardziej uciążliwe jest na zewnatrz, w środku dobre
      wygłuszenie powoduje, że wielkiej róznicy z benzyniakiem nie ma.
      Co do osiągów, to największe różnice wystepują przy przyspieszeniach w trakcie
      jazdy - jeśli 0-100 jest zbliżone, to już np. przy porównaniu 60-100 czy 80-120
      turbodiesel nie daje benzynie żadnych szans (a to właśnie powinno być miarą
      dynamiki auta, a nie sprint do 100 spod świateł) - tu właśnie wychodzi przewaga
      w momencie obrotowym.
      Argumenty typu "diesle do dostawczaków" nijak maja się do statystyk sprzedazy w
      Europie Zachodniej, gdzie udział diesli w sprzedazy aut osobowych stale rośnie
      (zdaje się że np. we Francji jest to ponad 40%). To że u nas ponad 90%
      sprzedawanych samochodów jest na benzynę, świadczy tylko że jesteśmy jeszcze za
      biedni, aby inwestować w lepszy rodzaj napędu.
      • Gość: Tomasz Re: Czy diesel jest lepszy? IP: 193.59.192.* 18.04.01, 09:21
        Posłuchajcie jak pracuje silnik CC 900 po 30 tys. km jeśli olej nie był I klasy
        i nie był uzupełniony na max. kreski miarki. Zapewniam was, że klekocze na
        ciepło dużo głośniej niż diesel na zimno !!! Popychacze hydrauliczne - tyle na
        ten temat.
        Poza tym Fiat ale to zupełnie inna historia. Posłuchajcie pracy JTD !
      • Gość: raa Re: Czy diesel jest lepszy? IP: *.dialup.medianet.pl 18.04.01, 11:56
        Gość portalu: harry napisał(a):

&#62 Popieram głosy za dieslami - oczywiście tymi nowoczesnymi w technice TDI czy
        &#62 Common Rail. Owszem mają też swoje wady, ale nie są one na tyle istotne żeby
        &#62 dyskfalifikowały diesle: np. "klekotanie" wystepuje przede wszystkim przy
        &#62 zimnym silniku, w dodatku bardziej uciążliwe jest na zewnatrz, w środku dobre
        &#62 wygłuszenie powoduje, że wielkiej róznicy z benzyniakiem nie ma.
        &#62 Co do osiągów, to największe różnice wystepują przy przyspieszeniach w trakcie
        &#62 jazdy - jeśli 0-100 jest zbliżone, to już np. przy porównaniu 60-100 czy 80-120
        &#62
        &#62 turbodiesel nie daje benzynie żadnych szans (a to właśnie powinno być miarą
        &#62 dynamiki auta, a nie sprint do 100 spod świateł) - tu właśnie wychodzi przewaga
        &#62
        &#62 w momencie obrotowym.
        &#62 Argumenty typu "diesle do dostawczaków" nijak maja się do statystyk sprzedazy w
        &#62
        &#62 Europie Zachodniej, gdzie udział diesli w sprzedazy aut osobowych stale rośnie
        &#62 (zdaje się że np. we Francji jest to ponad 40%). To że u nas ponad 90%
        &#62 sprzedawanych samochodów jest na benzynę, świadczy tylko że jesteśmy jeszcze za
        &#62
        &#62 biedni, aby inwestować w lepszy rodzaj napędu.

Harry wie o czym mówi. Ja dodam jeszcze, że silnik diesla ma wyższą sprawność od
        zasilanego benzyną (benzyna ok. 30%, diesel 40-45%). Dla "słabszych" wyjaśniam,
        że oznacza to mniejsze straty energii podczas pracy silnika, co przekłada sie na
        niższe zużycie paliwa. Przyszłość należy do wyrafinowanych technicznie diesli!!!
        Swoją drogą to i tak jestem zaskoczony małą ilością postów broniących benzynki
        jak niepodległości, skoro w Polsce benzynowcy są w przytłaczającej większości
        (ponad 90%).
        Pozdro.
        • Gość: Piotrek Re: Czy diesel jest lepszy? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.04.01, 23:50
          Ja wcale nie przeczę, że przyszłośc należy do diesli. O tym nie będziesz
          decydował Ty albo ja, tylko wielkie koncerny. Jeśli uznają, że jest to dla nich
          opłacalne, to wysterują opinię publiczną (marketing, reklama, ceny etc) tak, że
          będzie nawet trawę żarła. To właśnie jest przyczyną tak wielkiej popularności
          diesli na zachodzie. Nie przeczę, że są one ekologiczne, choć nie sądzę, by w
          tej materii przytłaczały benzynkę. Po prostu samochodem z silnikiem benzynowym
          jeździ się przyjemniej. Dla mnie jest to oczywiste jak dwa razy dwa. Z drugiej
          strony w dieslu wrzucasz czwórkę na mieście i masz spokój - nawet automat
          niepotrzebny :-)
    • Gość: marcinek Re: Czy diesel jest lepszy? IP: *.*.*.* 21.04.01, 09:19
      Wolę diesla.
      Do niedawna jeździłem starym benzyniakiem (Fiat127, 1050ccm, 50KM), zmieniłem na GolfaI 1.5D
      (także 50KM). Różnica niesamowita! I mówię tu o starusieńkim dieslu, jeszcze z lat '70. Golf po prostu
      chce jeździć, pali tyle, co nic (ok. 4,5-5,5/100) i jest cichszy. Nie mam niestety porównania z nowszymi
      silnikami diesla, ale myślę że nie powrócę już do benzyniaka. Dla mnie optimum to ok. 2.0, turbo i
      CommonRail. Dla mnie bomba...
      • Gość: stan Re: Czy diesel jest lepszy? IP: *.telefony.com.pl 21.04.01, 09:26
        Z pewną obawą przesiadałem się dwa lata temu z benzyny
        2.0 na golfaII 1.6 diesel. Teraz jeżdzę golfem III 1.9
        diesel i nie zamierzam wracać prędko do benzynowych
        jednostek. Ale oczywiście zawsze bedzie to rzecz
        gustu.
        • Gość: ara Re: Czy diesel jest lepszy? IP: *.mtp.com.pl 21.04.01, 12:24
          Czy diesel lepszy czy gorszy? Po prostu inny.
          5 lat temu kupiłem przez czysty przypadek Peugeota
          diesla teraz jażdżę Xantią tdi i jesatem b. zadowolony
          Pozdrawiam i dizlowców i benzyniarzy!
          • Gość: Sławek Re: Czy diesel jest lepszy? IP: *.artcom.pl 21.04.01, 14:41
            Pamiętajcie,że na zachodzie mają inny stosunek ceny diesel-benzynka (znacznie
            mniejsza różnica)więc kupują diesla.Osobiście bujam i dieslem i benzynką,a
            zdania nie mam :)Nawet najnowocześniejszy diesel przy pedale w podłodze emituje
            taki czarny dymek (zauważcie ścigając się lub jadąc pod górę za takim),a od
            wibracji diesla z czasem pojawiają się "świerszcze".
            Saab pracuje nad silnikiem benzynowym chyba 1.6 z ruchomą głowicą i to ma chyba
            225 czy 250 koni!!!Więc nawet diesel jtd,cdi tdi mający i 350 Nm to pikuś do
            benzynki :)
            pozdro
            • muma Re: Czy diesel jest lepszy? 22.04.01, 00:03
              Cholernie mnie denerwują te niby porównania. To takie gadanie Gomułki: "Przed
              wojną mieliśmy w Polsce 1300 odbiorników radiowych! Dziś (koniec lat 60-tych)
              mamy ich już ponad milion!". To tak, jakby udowadniać, że kobiety lepiej grają
              w szachy. Wystarczy wziąć np. Agnieszkę Brustman, która rozłoży 99,9% samców na
              łopatki! Mam już dośc podobnego gadania. Wiadomo, że większy silnik ma lepsze
              osiągi i tyle. Każdy jeździ czym chce (lub co mu dała firma :-))) Jeśli chodzi
              o moją skromną osobę, to przesiądę się na diesla jako jeden z ostatnich, jeśli
              oczywiście w ogóle panowanie diesla przyjdzie kiedyś.
    • Gość: misiek Re: Czy diesel jest lepszy? IP: 9.67.96.* 22.04.01, 09:53
      miewiem cz masz rację
      • Gość: Sławek Re: Czy diesel jest lepszy? IP: *.artcom.pl 22.04.01, 12:41
        A-ha i zapominamy o tym,że diesle mają teraz swoje 5 minut,a dzisiejsze
        benzynki są takie jak dziesięć lat temu.Niebawem i za benzynki się zabiorą więc
        diesle znowu zejdą do "podziemia", no może do dostawczaka i TIRa :)))
        • Gość: Tomasz Re: Czy diesel jest lepszy? IP: 193.59.192.* 23.04.01, 13:24
          Myślenie sprzed 20 lat !
          • Gość: marcin Re: Czy diesel jest lepszy? IP: *.katowice.ppp.tpnet.pl 23.04.01, 21:51
            każdy chwali to co ma. dizlaki chwalą dizle , a benzyniaki benzynę.Ja jeżdżę na
            taxi Mercem 300TD, przyśpieszenia są b. dobre silnik nie do zdarcia, a paliwo
            mam na lewo. z doświadczenia :benzyny poniżej 2 litrów pojemności są dobre do
            kosiarek, a założe się że większość tutaj ma takie samochodziki i leczy swoje
            kompleksy rzekomymi cudo osiągami w tej klasie.
            • Gość: marcinek Re: Czy diesel jest lepszy? IP: *.*.*.* 24.04.01, 16:41
              Święte słowa! Tak to już jest, że musimy chwalić swoje aby siebie samych dowartościować...(skoro
              nikt inny nie chce).
              A z tymi benzyniakami poniżej 2.0 też racja, lubię amerykańskie podejście do sprawy samochodów:
              najlepszą metodą na powiększenie mocy silnika jest powiększenie silnika. To mi się podoba. U nas
              ludzie podniecają się "dynamicznym" 1.8, a tam standard to 5.0 V8 i 350KM pod maską. Dopiero z
              czymś takim można wyjechać na ulicę.
              • Gość: zielony Re: Czy diesel jest lepszy? IP: *.dialinx.net 26.04.01, 07:33
                Gość portalu: marcinek napisał(a):

&#62 Święte słowa! Tak to już jest, że musimy chwalić swoje aby siebie samych dowart
                &#62 ościować...(skoro
                &#62 nikt inny nie chce).
                &#62 A z tymi benzyniakami poniżej 2.0 też racja, lubię amerykańskie podejście do sp
                &#62 rawy samochodów:
                &#62 najlepszą metodą na powiększenie mocy silnika jest powiększenie silnika. To mi
                &#62 się podoba. U nas
                &#62 ludzie podniecają się "dynamicznym" 1.8, a tam standard to 5.0 V8 i 350KM pod m
                &#62 aską. Dopiero z
                &#62 czymś takim można wyjechać na ulicę.

Jak juz pisalem wczesniej to wcale nie jest dobry sposob by zwiekrzyc moc.
                Jak zwiekrzysz silnik to samochod stanie sie duzo ciezszy a co zatym idzie
                wolniejszy i bedzie sie gozej zachowywal na zakretach.
                Propo amerykanskich aut to so one (poza kilkoma sportowymi oczywiscie)
                niesamowicie mulowate.
                • Gość: Mars Re: Czy diesel jest lepszy? IP: 195.136.25.* 26.04.01, 10:25
                  &#62 ludzie podniecają się "dynamicznym" 1.8, a tam standard to 5.0 V8 i 350KM pod
                  m
                  &#62 aską. Dopiero z
                  &#62 czymś takim można wyjechać na ulicę.

Ja za taką brykę dziekuje. 5 litrów pojemności to przecież smok, i żre jak smok.
                  Nie starczy ci wypłaty żeby dojechać do kościoła w niedzielę!!!
                  • Gość: marcinek Re: Czy diesel jest lepszy? IP: *.*.*.* 28.04.01, 11:51
                    No nie wiem, kiedy ostatnio sprawdzales zuzycie paliwa duzych amerykanskich aut. Mimo 5 litrow i 8
                    cylindrow takie spalanie nie przekracza 18l/100km (przy szybkiej, dynamicznej jezdzie). Jest to
                    stosunkowo duzo, ale jezeli porownac stosunek pojemnosci malych silnikow i ich zuzycia paliwa do
                    duzych silnikow to wyraznie widac, ze zuzywaja one (te drugie) bardzo malo paliwa. Przeciez taki 5.0
                    powinien z prostych przeliczen zuzywac z 50l/100km, a tak nie jest. A poza tym sam styl jazdy,
                    przyspieszania i pracy samochodu (silnika) z duzym V8 jest niezaprzeczalnie rewelacyjny.
                    • Gość: Tim Re: Czy diesel jest lepszy? (do marcinka) IP: *.proxy.aol.com 28.04.01, 19:32
                      Marcinek,

przyznaje ci pelna racje. Miec 8 cylindrowke w aucie to marzenie kazdego
                      samochodziarza. Wspaniala kultura pracy, pomruk "garow" dobiegajacy spod maski
                      no i to odejscie. Nawet bardzo mocne auta 4 cylindrowe, w ktorych moc jest
                      wyciskana chyba nawet z silniczkow do wycieraczek nie zapewni takiej
                      przyjemnosci jak osemka czy juz zwykla rzedowa szostka. Moj znajomy kupil
                      bardzo mocne 2 litrowe Subaru. Auto jest OK ale kultura pracy na okraglo do
                      maximum wyciskanego silnika jest poprostu kiepska. Jak wspominales, mocne
                      agregaty wielocylindrowe zadowalaja sie obecnie coraz mniejsza iloscia paliwa.
                      Osmiocylindrowy BMW z 286 KM zuzyje okolo 14 litrow paliwa, co przy tej
                      pojemnosci (4400 ccm) i mocy jest wynikiem az nadto zadowalajacym.
                      Mocne "szostki BMW mozna uznac powoli za auta wrecz ekonomiczne, przy 3 litrach
                      i prawie 240 KM (n.p 330i) zadowola sie one ok. 11 litrami paliwa (jezeli
                      oczywiscie nie rozpedzi sie takiego auta do v-max).

No i znowu gadam nie na temat, mialo byc o dieslach. Wybaczcie staremu
                      szoferakowi :)))))
                    • Gość: Mr. T Re: Czy diesel jest lepszy? IP: *.ne.mediaone.net 29.04.01, 00:13
                      Nie lubie przesady... Jezeli chodzi o "standardowe" silniki V8 5l w USA to ja
                      nie mam pojecia skad Ty czerpiesz takie informacje. Wiekszosc nie luksusowych
                      samochodow osobowych na amerykanskim rynku jest oferowanych standardowo z
                      silnikiem cztero cylindrowym o pojemnosci ok 2.0 l-2.5 l i mocy 115-150 KM.
                      Najmniejsze silniki mozna znalesc z Hondach i Mazdach 1.5, 1.6 l. Wieksze lub
                      bardziej luksusowe samochody czesto maja silniki V6 jako standard. Jezeli
                      chodzi o V8 to oprocz gablot typu Cadillac czy "top of the line" wersji nie
                      jest latwo je znalesc w samochodach osobowych. Sa natomiast dosc popularne w
                      SUV's i truckach. W wiekszosci wypadkow ciagle nie jako standard. Musze takze
                      zaznaczyc, ze wiekszosc tych samochodow posiada automatyczna skrzynie biegow
                      (wiele samochodow z duzymi silnikami (v6 i wieksze) nie sa w ogole oferowane ze
                      zwykla skrzynia biegow). Tak wiec jezeli myslisz ze taki Ford Excursion (taki
                      czolg przebrany za SUV) ze swoim silnikiem V8 ma jakies cudowne przyspieszenie,
                      to sie mylisz, poniewaz on potrzebuje tej mocy zeby w ogole ruszyc z miejsca i
                      potem miec jako taka dynamike. Oczywiscie sa jeszcze samochody sportowe, ale
                      chyba nie o tych byla mowa.
                      Tak swoja droga, to z przerazeniem czytalem o tych obrotach 8000 itp... Jezdze
                      Subaru Legacy z "boxerem" 2.5, ktory ma 165 KM przy 5600 rpm. Nie narzekam na
                      przyspieszenie ani ruszajac ze swiatel, ani na autostradzie. Skrzynie biegow
                      mam automatyczna i nigdy nie widzialem obrotow wyzszych niz 4000 przy
                      gwaltownym przyspieszaniu spod swiatel i 3000 przy stalej predkosci 140 km/h.
                      Nie moge natomiast sie wypowiedziec o dieslach, poniewaz takimi nie jezdzilem.
                      Ale tak na marginesie dodam, ze paliwo dieslowskie jest oferowane w Stanach
                      tylko na niektorych stacjach benzynowych, poniewaz oprocz duzych ciezarowek,
                      malo jaki samochod pasazerski jest oferowany z silnikiem diesla. Na mysl
                      przychodza mi tylko marki niemieckie a i te sprzedaja wiekszosc samochodow z
                      silnikami benzynowymi.
                      • Gość: marcinek Re: Czy diesel jest lepszy? IP: *.*.*.* 30.04.01, 07:36
                        No fakt, troche mnie chyba ponioslo. Ale moje ukochane auto to Chevrolet Camaro wlasnie 5.0 V8
                        (najlepiej 5.7). A poza tym bardzo lubie "amerykańce" z lat '50 i '60, kiedy to wlasnie duzy silnik byl
                        dobrym silnikiem.
                        A tak wogole to strasznie zboczylismy z glownego tematu. Mialo byc diesel vs. benzyniak. Jak pewnie
                        dojrzales gdzies na poczatku tej dyskusji, jestem ogolnie za dieslem. Jedyna benzyna jaka mnie
                        fascynuje to wlasnie ta amerykanska zakleta w duzym silniku V. Jednak bedac realista musze sie
                        zadowolic dieselkiem. Chociaz kiedys kupie sobie Camaro...
                      • Gość: zielony Re: Czy diesel jest lepszy? IP: *.dialinx.net 30.04.01, 19:27
                        Sprobuj honde civic biegowa (musi byc wersja si) i sobaczysz obroty w okolicach
                        8000 tys.
                • Gość: marcinek Re: Czy diesel jest lepszy? IP: *.*.*.* 28.04.01, 11:57
                  Ja naprawde wiem, jakie sa sposoby na zwiekszanie mocy silnika (skonczylem szkole na kierunku
                  "budowa silnikow spalinowych"). Doskonale orientuje sie, jakie konsekwencje ponosi za soba
                  zwiekszenie silnika. Napisalem tylko, ze lubie "amerykanskie podejscie" do tej sprawy, dla mnie
                  naprawde ciekawszy jest "big block" z chevy'ego niz rzedowa 4 na wtrysku z bajerami i wodotryskami.
                  Taki silnik ma po prostu "klimat", zupelnie jak V2 w Harley'u.
                  • Gość: zielony Re: Czy diesel jest lepszy? IP: *.dialinx.net 28.04.01, 18:08
                    Gość portalu: marcinek napisał(a):

&#62 Ja naprawde wiem, jakie sa sposoby na zwiekszanie mocy silnika (skonczylem szko
                    &#62 le na kierunku
                    &#62 "budowa silnikow spalinowych"). Doskonale orientuje sie, jakie konsekwencje pon
                    &#62 osi za soba
                    &#62 zwiekszenie silnika. Napisalem tylko, ze lubie "amerykanskie podejscie" do tej
                    &#62 sprawy, dla mnie
                    &#62 naprawde ciekawszy jest "big block" z chevy'ego niz rzedowa 4 na wtrysku z baje
                    &#62 rami i wodotryskami.
                    &#62 Taki silnik ma po prostu "klimat", zupelnie jak V2 w Harley'u.

Duze samochody z duzymi silniki zeczywiscie prowadza sie bardzo fajnie
                    (szczegolnie w przypadku samochodow europejskich lub japonskich) natomiast jesli
                    chodzi o amerykance to juz bywa roznie. Te samochody sa w zasadzie projectowane
                    to jazdy po dziorawych autostradach (z ktorych slynie USA) co zatym idzie
                    zajebiscie sie nimi jezdzi prosto i szybko(ale nie za szybko bo prawo zakazuje
                    robienia samochodow szybszych niz jakies 150 (wszystko jest tu elektronicznie
                    zablokowane nawet importowa BMW M3)). Jadac te przepisowe 65 choc wpadniesz w
                    jakas dziore to tego nie czujesz ale sprobuj ta bryka pojezdzic po gorskich
                    serpentynach do tego to sie nie nadaje (a przynajmniej dla mnie to jest ulubiana
                    rzecz jesli o prowadzenie). Tak w sumie to wiekrzosc amerykanskich duzych wozow
                    to sa samochodziki miejskie i do tego sa niezle.

Tak propo Davidson'a to tez mam z tym motocyklem bardzo nie ciekawe wspomnienia.
                    Tak naprewde to ten motor to tylko legenda bo z technicznego punktu widzenia to
                    on jest raczej zalosny. Zle sie nim jezdzi nie cierpie tego silnika(za duzo
                    wibracji i huk nie do zniesiena) a pozatym majac go jakies pol roku chyba ze 3
                    razy mi sie zepsol.Jedyne dobre wspomnienie z nim zwiazane to to ze nawet udalo
                    mi sie znalezc naiwnego co go kupil odemnie. Teraz kupilem sobie honde (silnik
                    duzo bardziej kulturalny (no coz szesc garow a dwa to jednak roznica),cihszy no i
                    duzo mocniejszy). Pozatym przez dwa lata nic sie w nim nie zepsulo ani nawet
                    zadna czesc nie poluzowala.
                    • Gość: marcinek Re: Czy diesel jest lepszy? IP: *.*.*.* 01.05.01, 09:12
                      Gość portalu: zielony napisał(a):

&#62 Tak propo Davidson'a to tez mam z tym motocyklem bardzo nie ciekawe wspomnieni
                      &#62 a.
                      &#62 Tak naprewde to ten motor to tylko legenda bo z technicznego punktu widzenia to
                      &#62
                      &#62 on jest raczej zalosny. Zle sie nim jezdzi nie cierpie tego silnika(za duzo
                      &#62 wibracji i huk nie do zniesiena) a pozatym majac go jakies pol roku chyba ze 3
                      &#62 razy mi sie zepsol.Jedyne dobre wspomnienie z nim zwiazane to to ze nawet udalo
                      &#62
                      &#62 mi sie znalezc naiwnego co go kupil odemnie.

Pewnie, ze Harry to nie rewelacja techniczna, nawet mozna by powieciec ze to zastoj techniczny. Sam nie
                      chcialbym jezdzic HD. Zdecydowanie bardziej przemawiaja do mnie japonskie R4.

Pozdrawiam

PS: ale zeszlismy z glownego tematu, nie?
                      • Gość: zielony Re: Czy diesel jest lepszy? IP: *.dialinx.net 01.05.01, 20:10
                        No wlasnie
            • Gość: Niknejm Czy diesel jest lepszy? - to zależy IP: *.pg.com 30.05.01, 15:48
              Gość portalu: marcin napisał(a):
              Ja jeżdżę na
              &#62
              &#62 taxi Mercem 300TD, przyśpieszenia są b. dobre silnik nie do zdarcia, a paliwo
              &#62 mam na lewo. z doświadczenia :benzyny poniżej 2 litrów pojemności są dobre do
              &#62 kosiarek, a założe się że większość tutaj ma takie samochodziki i leczy swoje
              &#62 kompleksy rzekomymi cudo osiągami w tej klasie.

To zależy od samochodu, nie wydawaj pochopnych opinii. Jeżdżę Civikiem 1.8 VTi.
              Moc max. 170 KM. Przyspieszenie do 100 Km/h - 7.5 sekundy. Co do elastyczności -
              fakt, diesle są dobre. Tyle, że technika jazdy samochodem benzynowym jest nieco
              inna niż w dieslu. Więcej trzeba wachlować biegami, właśnie ze względu na inny
              zakres obrotów, w którym silnik dobrze się czuje. Mój Civiczek spokojnie osiąga
              110 km/h na dwójce. Jak potrzebuję przyspieszyć, to redukuję bieg, gaz do oporu i
              uzyskuję dużo lepsze przyspieszenie niż diesle (nawet wiele spośród tych o dużej
              pojemności skokowej silnika). Oczywiście dla niektórych wadą jest częstsze
              sięganie do lewarka biegów. Ale ja akurat to lubie...

Pozdrawiam,
              Niknejm
    • Gość: Pawel Re: Czy diesel jest lepszy? IP: *.bialystok.cvx.ppp.tpnet.pl 26.04.01, 10:23
      Wiecie co wm powiem? Wszyscy gadacie o osiągach,
      spalaniu, kulturze pracy i tym podobnym pierdołach. Ja
      wiem jedno. Jak się rozp... dieslem to na pewno się
      nie spalę a benzynka niestety się sfajczy. Wiem co
      mówię bo mój dobry kolega zjarał się w najnowszym Bmw
      320 i ma teraz w dupie "wysoką kulturę pracy"...
      • Gość: greg Re: Czy diesel jest lepszy? IP: 10.1.12.* / 193.41.231.* 26.04.01, 15:11
        a ja uważam,że najlepsza jest kombinacja benzyna+gaz bo wychodzi najtaniej
        pomijając kombinatorow na taxówkach ktorzy jezdża na oleju opalowym, a pozatym
        lpg jest najbezpieczniejsze nie spalisz sie ani nie wybuchniesz nawet po
        przestrzeleniu zbiornika czy zderzenia z pociagiem (testy na WAT oraz wypadki
        drogowe w Polsce) oczywiście jesli instalacja jest autoryzowana anie import z
        Rosji
        pzdr
      • Gość: zielony Re: Czy diesel jest lepszy? IP: *.dialinx.net 26.04.01, 22:14
        Gość portalu: Pawel napisał(a):

&#62 Wiecie co wm powiem? Wszyscy gadacie o osiągach,
        &#62 spalaniu, kulturze pracy i tym podobnym pierdołach. Ja
        &#62 wiem jedno. Jak się rozp... dieslem to na pewno się
        &#62 nie spalę a benzynka niestety się sfajczy. Wiem co
        &#62 mówię bo mój dobry kolega zjarał się w najnowszym Bmw
        &#62 320 i ma teraz w dupie "wysoką kulturę pracy"...
        Nie masz racji moj kolega z pracy sie mial wypadek (prawdopodobnie wylecial z
        zakretu nie wiadomo) i caly woz sie spalil (silnik disla oczywiscie).Gdy straz
        przyjechala to juz nie bylo co gasic tak ze to nie ma znaczenia.
        • Gość: muma Re: Czy diesel jest lepszy? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.04.01, 22:36
          Oczywiście! Gość, który pisze, że diesel się nie spali - nie wie, co mówi.
          Wydaje mu się, że olej napędowy jest niepalny... Nic podobnego! Owszem, benzyna
          zapali się natychmiast, od byle iskry. Olej napędowy natomiast od iskry się nie
          zapali, ale w wypadku nie o iskrę chodzi. Olej napędowy pali się straszliwie
          długo, jest nie do ugaszenia, tłuste toto, w ziemię nie chce wsiąkać, pali się
          do końca.
      • Gość: Marek Re: Czy diesel jest lepszy? IP: 213.76.203.* 13.05.01, 19:19
        Zgadzam się z tobą!
    • Gość: Olo Re: Czy diesel jest lepszy? IP: 192.168.1.* / *.hrubieszow.sdi.tpnet.pl 27.04.01, 14:05
      Noweoczesne silniki diesla zasilane ze wspólnej szyny paliwowej nie ustępują w
      niczym silnikom benzynowym. Co więcej sprawność silników diesla sięga nawet 50%
      w porónaniu z 40% silnika o zapłonie ZI. Jak widać z tego prostego porównania
      nie jest trudno odpowiedzieć na zadane pytanie.
      • Gość: Sławek Re: Czy diesel jest lepszy? IP: *.artcom.pl 27.04.01, 14:53
        Gość portalu: Olo napisał(a):

&#62 Noweoczesne silniki diesla zasilane ze wspólnej szyny paliwowej nie ustępują w
        &#62 niczym silnikom benzynowym. Co więcej sprawność silników diesla sięga nawet 50%
        &#62
        &#62 w porónaniu z 40% silnika o zapłonie ZI. Jak widać z tego prostego porównania
        &#62 nie jest trudno odpowiedzieć na zadane pytanie.

Tak,tak ale to kwestia ceny.W przeciwnym wypadku najlepszy to pewnie bedzie
        wachadłowiec :)
    • Gość: Znawca Re: Czy diesel jest lepszy? IP: 217.96.13.* 27.04.01, 19:26
      Dzisiejsze silniki wysokoprężne nie obbiegają od silników benzynowych. Sam
      byłem kiedyś przeciwnikiem tego typu motoru, ale przeszły one taką metanorfozę
      że zasługują na uznanie. Porównując paranetry diesla i benzyny czasami górą
      jest diesel. Miałem okazje sprawdzić to na jednym z lepszych samochodów.
    • Gość: dido Re: Czy diesel jest lepszy? IP: *.unregistered.formus.pl 30.04.01, 19:37
      Nowoczesne ropniaki są o niebo lepsze od silników benzynowych.
      Wystarczy porównać najnowszy silnik Forda 1,8 TDCi wyposażony w common-rail
      drugiej generacji ze wspaniałymi benzynami o porównywalnej pojemności.
      Elastycznośc,momen obrotowy i w końcu ilość wlewanego paliwa to argumenty które
      dla kogoś kto interesuje się motoryzacją nie pozostawiają wątpliwości.
      Pozostaje sprawa ceny ,ale za przyjemności trzeba płacić.
      • Gość: tatko Re: Czy diesel jest lepszy? IP: 195.41.66.* 01.05.01, 10:57
        Malem kiedys disla i zima nie chcial jezdzic. Wszystko na ten temat. Przy -20
        nie jest dobrze cokolwiek by sie nie czarowalo. Wiem, ze ostatnie zimy sa okay
        ale kiedys przyjdzie ostrzejsza i nie chce zostac z dislem pod hotelem.

pzdr
        • muma Re: Czy diesel jest lepszy? 01.05.01, 22:21
          Silnik spalinowy to w ogóle nie jest cudo techniki. A już klekot to tragedia.
          • Gość: marcinek Re: Czy diesel jest lepszy? IP: *.*.*.* 02.05.01, 14:53
            Zwroc uwage na okreslenie "silnik spalinowy" - takim silnikiem jest tez silnik odrzutowy, a on raczej
            gwizdze niz klekocze. Rozsadniej byloby uzyc "silnik spalinowy tlokowy o spalaniu wewnetrznym"

PS: ale sie strasznie madrze, nie?
            • Gość: tatko do marcinka IP: 195.41.66.* 03.05.01, 17:35
              Dobrze, ze ktos cos madrego w koncu napisal. Te wysilenia powyzej to kupa kupy
              i tyle.

pzdr

PS
              Ja tez lubie japonskie ale cicho sza bo zaraz zleca sie wysiki bronic swych
              pokracznych bmw.
              • Gość: marcinek do tatka IP: *.*.*.* 04.05.01, 12:49
                Dzieki.

A przy okazji - lyse kwadraciaki w BMW to niezy temat na osobny watek na "forum", nie?
                • Gość: tatko do marcinka IP: 195.41.66.* 07.05.01, 17:53
                  Moj kolega z pracy ma 2 Passaty. Oczywiscie, miedzy nami mowiac, wspolczujemy
                  mu badzo, prawda marcinku. Jeden jest TDI a drugi benzyna. Benzyna ma 3 lata a
                  TDI to prawie nowka, z jesieni. Teraz z zona co rano sie kloca, kto ma wziac
                  benzyne bo tego TDI nikt nie chce choc nowszy. Kolega mowi, ze jest
                  glosniejszy, bez zrywu i ogolnie mulowaty. Jak tego slucham to jakos mi calosc
                  nie pasuje do tego wychwalania pod niebiosa nowoczesnych disli made in Germany.

pzdr dla cichych made in Japan.
                  • Gość: mk Re: do marcinka IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 07.05.01, 21:45
                    to jak maja taki problem to ja chetenie wezme tego diesla. po pierwsze to
                    dlatego ze jest mlodszy a po drugie to dlatego ze to.... diesel :))))) aha, i
                    nie prawda ze desle chwala tylko sknerusy.. sam jezdze bezyna a choruje na
                    diesla (cos wlasnie z koncernu audi, vw, seat, skoda) pozdro
                  • Gość: Arek Re: do marcinka IP: 213.76.203.* 13.05.01, 19:32
                    Zależy jakie mają silniki!!! Gdy benzyna to 1,8 Turbo
                    a diesel 1,9 ale 90 konny to co tutaj porównywać! Ale
                    gdy benzyna 1,6 a diesel 115 koni to nie wiecie co
                    macie za bryki! Miałem 1,8 Turbo i 115 KM diesla i
                    wiem co mówię! Nie mówiąc już o spalaniu obydwu
                    turbolców!
                    Można to porównać też w inny sposób maluch kontra #
                    litrowa B-emka

Pozdrowienia!
    • Gość: Jarek Re: Czy diesel jest lepszy? IP: 192.168.10.* / *.unregistered.formus.pl 10.05.01, 13:21
      Adi!!!
      Kazdy wolnossacy "mul" na pewno jest wolniejszy o dwulitrowego benzyniaka. Ale
      jestem w stanie w kazdej chwili wyprzedzic Twojego cherlawego benzyniaka moja
      Xantia 2,0 HDi, bo zanim wkrecisz sie na swoje obroty - 5 tys. to bedziesz mogl
      powachac czyste spaliny z filtra czastek stalych. Pa.
      • Gość: tatko do Jarka IP: 195.41.66.* 10.05.01, 14:20
        Pieknie naopisane! Jestem pod wrazeniem.
        • Gość: Jarek Re: do Jarka IP: 192.168.10.* / *.unregistered.formus.pl 22.05.01, 16:13
          Kurcze! Ja tez... Cholera przeciez to ja napisalem. "Ludzie to nie wiedza jakie
          sily drzemia w naturze".
      • Gość: eskimos Re: Czy diesel jest lepszy? IP: *.chello.at 10.05.01, 19:02
        Gość portalu: Jarek napisał(a):

&#62
        &#62 Kazdy wolnossacy "mul" na pewno jest wolniejszy o dwulitrowego benzyniaka. Ale
        &#62 jestem w stanie w kazdej chwili wyprzedzic Twojego cherlawego benzyniaka moja
        &#62 Xantia 2,0 HDi, bo zanim wkrecisz sie na swoje obroty - 5 tys. to bedziesz mogl
        &#62
        &#62 powachac czyste spaliny z filtra czastek stalych. Pa.
        na te twoje wyscigi juz wystarczy Xantia 1,8i i bedziesz mogl powachac czyste
        spaliny bez Plum Bum.
        • Gość: Jarek Re: Czy diesel jest lepszy? Do Eskimoska IP: 192.168.10.* / *.unregistered.formus.pl 22.05.01, 13:42
          Gość portalu: eskimos napisał(a):

&#62 Gość portalu: Jarek napisał(a):
          &#62
          &#62 &#62
          &#62 &#62 Kazdy wolnossacy "mul" na pewno jest wolniejszy o dwulitrowego benzyniaka.
          &#62 Ale
          &#62 &#62 jestem w stanie w kazdej chwili wyprzedzic Twojego cherlawego benzyniaka m
          &#62 oja
          &#62 &#62 Xantia 2,0 HDi, bo zanim wkrecisz sie na swoje obroty - 5 tys. to bedziesz
          &#62 mogl
          &#62 &#62
          &#62 &#62 powachac czyste spaliny z filtra czastek stalych. Pa.
          &#62 na te twoje wyscigi juz wystarczy Xantia 1,8i i bedziesz mogl powachac czyste
          &#62
          &#62 spaliny bez Plum Bum.

Kochany Eskimosiku!!!
          To dlaczego moj mily kolega z pracy jezdzacy Xantia 2,0 16V ma takie problemy,
          jak razem startujemy z pod swiatel? A silnik 1,8i to jest moze i dobry, ale na
          prawde tylko w Xsarze - troche mniej wazy. Jezdzilem to wiem. Ten silnik jest za
          slaby do 1,5 tony wazacej Xantii.
          A propos moglem pohulac C5 2,0 HPi - odczucia moje oraz mojego kumpla (tego od
          Xantii 2,0 16V) negatywne. Niby bezposredni wtrysk benzyny, ale do jadacej przed
          nami C5 2,2 HDi nie bylismy sie w stanie w ogole zblizyc.
          Nie zamierzam przekonywac zadnego milosnika benzyny do diesla. Chce tylko
          powiedziec, zebyscie sie dziwili jesli beda Was wyprzedzac "chamy na rope".
      • Gość: Sławek Re: Czy diesel jest lepszy? IP: *.artcom.pl 11.05.01, 21:49

A nie czeba było zaczekać na C5 ? :))))))))
        pozdro

&#62 Adi!!!
        &#62 Kazdy wolnossacy "mul" na pewno jest wolniejszy o
        dwulitrowego benzyniaka. Ale
        &#62 jestem w stanie w kazdej chwili wyprzedzic Twojego
        cherlawego benzyniaka moja
        &#62 Xantia 2,0 HDi, bo zanim wkrecisz sie na swoje obroty -
        5 tys. to bedziesz mogl
        &#62
        &#62 powachac czyste spaliny z filtra czastek stalych. Pa.

• Gość: Jarek Re: Czy diesel jest lepszy? Do Slawka IP: 192.168.10.* / *.unregistered.formus.pl 22.05.01, 13:50
          Gość portalu: Sławek napisał(a):

&#62 Gość portalu: Jarek napisał(a):
          &#62
          &#62 A nie czeba było zaczekać na C5 ? :))))))))
          &#62 pozdro
          &#62
          &#62 &#62 Adi!!!
          &#62 &#62 Kazdy wolnossacy "mul" na pewno jest wolniejszy o
          &#62 dwulitrowego benzyniaka. Ale
          &#62 &#62 jestem w stanie w kazdej chwili wyprzedzic Twojego
          &#62 cherlawego benzyniaka moja
          &#62 &#62 Xantia 2,0 HDi, bo zanim wkrecisz sie na swoje obroty -
          &#62 5 tys. to bedziesz mogl
          &#62 &#62
          &#62 &#62 powachac czyste spaliny z filtra czastek stalych. Pa.
          &#62

Moja Xantia ma tzw. homologacje ciezarowa, w listopadzie ub. roku nikt z salonu
          nie byl w stanie podac wiazacej daty premiery C5 i odpowiedziec, czy bedzie miec
          hologacje ciezarowa. Poza tym uwielbiam ostre ksztalty XM (niestety nie bylo juz
          go w ofercie)i Xantii. Mialem szanse na przed premierowym pokazie pojezdzic C5 z
          silnikami 3,0 V6 automat, 2,0 HPi oraz 2,2 HDi. Bez najmniejszych watpliwosci
          bardzo piekne opakowanie, ale ... benzyna 3,0 6V na pewno bez automatu, bo nie
          czuc 210 KM , 2,0 HPi chyba niestety gorszy od 2,0 16V (moze wina innych
          przelozen skrzyni biegow), a 2,2 HDi - nie widze roznicy miedzy nim a 2,0 HDi
          (chyba wina filtra czastek stalych). Ogolne wrazenia bardzo mile, ale gdzie te
          kanty???
    • Gość: Krzysiek Re: Czy diesel jest lepszy? IP: 213.76.203.* 13.05.01, 16:48
      Diesle nie są złe! Miałem ostatnio 5 miesięcy nowego passata 1,8 turbo benzynę!
      Kupiłem go dlatego zeby zobaczyć jak się jeździ benzyniakiem po wielu latach
      użytkowania kilku diesli. Bryka szybka, ale żeby ją wykorzystać w pełni trzeba
      być szejkiem naftowym nie mówiąc już o spalaniu w w zimie. Do 100 km/h jest
      naprawdę to bardzo szybki samochód, ale już powyżej jest coraz wolniejszy i
      ustępuje w osiągach dieslom. Teraz mam diesla nową trójkę i to jest to pod
      każdym względem. Nie ustępuje w niczym passatowi, a powyżej 100 jest
      zdecydowanie szybszy! Każdy jeżdzi tym czym chce ale nowoczesne diesle są teraz
      porównywalne do benzynowych! Po tej próbie zmiany na benzynę jednak wolę diesla!
    • Gość: Krzysiek Dla Tima z 17.04 oraz wszystkich innych IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 13.05.01, 19:07
      Nie wiem czy jeżdziłeś dieslem,ale uważam, że na podstawie tylko stwierdzenia,
      że widziałeś alfę diesla na ulicy to jest za mało! Odpowiem Ci co mnie spotkało
      na podstawie własnego doświadczenia. Najpierw były polskie benzyniaki, ale jak
      było paliwo na kartki kupiłem peugeota 405 diesla. Z duszą na ramieniu myślałem
      co będzie w zimie! Nie było żadnych problemów. Następny był taki sam peugeot
      tylko benzyna 1,6. Sprzedałem go po 6 miesiącach bo poprostu tym się nie dało
      jeżdzić! Przyszła póżniej kolej na B-emkę trójkę 2,5 diesla. 115 km. To
      naprawdę był samochód O.K. Szybki mocny i oszczędny! Każdy mi mówił kup sobie
      benzynę! Po 3 latach kupiłem passata 1,8 Turbo benzynę 150 km. bo chciałem
      znowu sprawdzić benzyniaka i to co mi doradzano.Passat był w porządku. Był z
      różnymi zaletami i wadami. Szybki i bardzo mocny ale tylko do 100 km/h póżniej
      zdecydowanie wolniejszy niż stara BMW diesel.Czar goryczy to też spalanie
      passata. Albo jeżdzić jak emeryt albo normalnie i nie przejmować się jego
      spalaniem. Wolałem sprzedać tą brykę! Następny właściciel sprzedał ją też ze
      względu na duże spalanie. Teraz mam nową trójkę diesla 136 km.Teraz Ci mówię że
      diesel nie jest taki zły tylko trzeba trochę nim pojeżdzić i zmienisz zdanie.W
      chwili obecnej mam 3 diesle - 1 osobowy i 2 dostawcze.
      A teraz odpowiem Ci na twoje uwagi:
      Jeśli chodzi o przeglądy to nie masz racji!
      -BMW 3 przegląd gwarancyjny według komputera nawet do 22000km - zależnie od
      jazdy komputer sam określi.Ale to zależy jak komputer wyliczy. Srednio co 15000
      do 17000kmm
      - Dostawczy nowy Master ( 180000km przebiegu) według serwisu dokładnie co
      20000km i tak robię przeglądy
      - Dostawczy VW Caddy na gwarancji w 96r było co 7,500 km i tak musiałem robić
      ze względu na gwarancję.Częstsze wizyty w serwisie to dla nich kasa i ty nie
      masz na to wpływu! Specjalnie ustalili tak zeby przyjeżdzać częściej bo na
      gwarancji musisz się dostosować a jak nie to stracisz gwarancję! Teraz co 15000
      km i bez problemów. Ma przebieg 193000 km. Silnik jak dzwon!
      Każdy diesel owszem jest wolniejszy do setki, ale póżniej benzyna nie ma szans!
      Nowe diesle są w środku bardzo dobrze wyciszone, i na przykładzie nowej trójki
      niewiele usłyszysz w środku,chyba że na zewnątrz samochodu. Ale jeździ się w
      samochodzie a nie na zewnątrz! Zauważ też że diesle mają dłuższą żywotność
      silnika ale remont droższy.Tego nie doczekasz jak kupisz nowy!!!
      Jeśli chodzi o cenę! Ta opinia o cenie zmusiła mnie do odpisania na list.
      Napisałeś że za diesla trzeba zapłacić wyższą cenę i że zwraca się to po 100000.
      O.K. To dlaczego ludzie kupują samochody 2 litrowe lub więcej ( benzynę) i też
      dopłacają do silników chociaż mogliby kupić słabsze i zaoszczędzić też
      kasę.Przecież mogliby kupywać mniejsze silniki. Poza tym jak zapłacisz więcej
      za diesla to i tak przy sprzedaży jest cena wliczona do zapłaty samochodu i
      ten kto chce mieć diesla, wie o tym że dopłaca trochę wiecej. To sprawdzone nie
      tylko na moim przykładzie ale na wielu moich znajomych co użytkują diesle!
      Przecież jeśli sprzedajesz benzynę z większym silnikiem, też wystawiasz większą
      cenę do sprzedaży niż za samochód z mniejszym silnikiem bo poprostu przy
      zakupie też dopłacałeś za silnik tylko że za benzynowy!
      Zgadzam się z tobą co do zaworów i nowoczesności. To bez sensu.
      Nie masz zupełnie racji że diesel to w dostawczym a nie w osobowym!
      Jak byś jeździł nowym Masterem dostawczym to nie czuł byś się gorzej niż w
      osobowym! Zupełnie też zgadzam się z osobą która poleciła Ci artykuły o Mercu
      lub BMW bo naprawdę wie co mówi.
      W tej chwili mogę sobie kupić różne bryki i benzynowe i diesle bez względu na
      koszty, ale wolę jeżdzić dieslem.
      Z wypowiedzi twojej wynika,że masz mały kontakt z dieslem a na podstawie tego
      co widziałeś a nie spróbowałeś nie możesz nic porównać!
      Niektórzy mówią że diesel w zimie to kłopot! Nie prawda! Spójrz i benzyniaki w
      zimie nie zapalają! Mówią tylko ci kórzy mają padnięte silniki albo nie mieli
      diesla.Wszystko to zależy od silnika i właściciela jak dba o brykę.
      Pewne jest tylko to że ludzie nie mają kasy aby kupić diesla i dlatego kupują
      benzyniaki bo są tańsze! Tylko nie pomyśl o tym, że to nie chodzi o kasę bo sam
      wspominałeś o dodatkowych zaoszczędzonych pieniądzach.Jest wiele innych rzeczy
      co przewyższają benzyniaki Np. Jak diesla zapalisz gdy nawetjest zimny to nie
      ma z nim żadnych problemów!Benzyna mimo to że ma nowoczesne rozwiązania wtrysku
      to i tak potrafi silnik różnie pracować! Takich rzeczy mógłbym przytoczyć wiele
      ale to było by zbyt długo!
      Dlatego też spróbuj pojeździć dobrym dieslem a nie zawiedziesz się!
      Ja spróbowałem wieloma samochodami benzynowymi (miałem Opel corsa, Renault
      Kango, nowy Passat 1,8 Turbo, Peugeot 405, wiele Polonezów i Ład oraz maluchy)
      i polecam ci dieselka (miałem - Peugeot 405, BMW nowe i poprzedninia trójka,
      Fiaty ,VW, Renault dostawcze)oraz jeździłem innymi benzynowymi i dieslami.
      Nowe silniki diesla VW ,Mercedesa,Audi, BMW, a w szczególności Peugeota są
      rewelacyjne! Do tego trzeba się przekonać! W chwili obecnej w Niemczech,
      Francji i innych krajach jest duży wzrost sprzedaży takich samochodów! Sprawdź
      ile jest teraz na polskich giełdach takich diesli!
    • aleja10 Re: Czy diesel jest lepszy? 13.05.01, 22:12
      Może i benzyniakiem muszę wykręcić do 5 tys obr, ale to diezel będzie wąchał
      moje spaliny. Mam 1,6 na autostradzie wyciągam lekko 200 km/h.Ropniak to tylko
      jeszcze jeden do wyprzedzenia.
      • Gość: Tomasz Re: Nie lubię wiertarek ! IP: 193.59.192.* 14.05.01, 10:39
        aleja10 napisał(a):
        &#62 Może i benzyniakiem muszę wykręcić do 5 tys obr, ale to diezel będzie wąchał
        &#62 moje spaliny. Mam 1,6 na autostradzie wyciągam lekko 200 km/h.Ropniak to tylko
        &#62 jeszcze jeden do wyprzedzenia.

Jak będziesz tak szybko jeździł to błyskawicznie stuknie Ci te 150 tys. km
        przebiegu i 16V do remontu.
        Ciekawe tylko co z elastycznością na V biegu, np. powyżej 130 km/h.
        Zredukujesz na niższy bieg ?

• Gość: Sławek Re: Nie lubię wiertarek ! (do Tomka) IP: 195.205.186.* 14.05.01, 10:48
          Gość portalu: Tomasz napisał(a):

&#62 aleja10 napisał(a):
          &#62 &#62 Może i benzyniakiem muszę wykręcić do 5 tys obr, ale to diezel będzie wąch
          &#62 ał
          &#62 &#62 moje spaliny. Mam 1,6 na autostradzie wyciągam lekko 200 km/h.Ropniak to t
          &#62 ylko
          &#62 &#62 jeszcze jeden do wyprzedzenia.
          &#62
          &#62 Jak będziesz tak szybko jeździł to błyskawicznie stuknie Ci te 150 tys. km
          &#62 przebiegu i 16V do remontu.
          &#62 Ciekawe tylko co z elastycznością na V biegu, np. powyżej 130 km/h.
          &#62 Zredukujesz na niższy bieg ?
          &#62

Bujając dieselkiem 200km/h nawet te 150 tyś jest nie do osiągnięci :)
      • Gość: Sławek Re: Czy diesel jest lepszy? IP: 195.205.186.* 14.05.01, 10:41
        Jak dla mnie jedyna przewaga diesla nad benzyną to elastyka.Nie oszukujcie się!
        kupując nowego diesla wywalacie tyle kasy,że odzyskujecie ją dopiero po 50-100
        tyś km (częściej po stu).Polowa z Was pewnie tyle jezdzi,a reszta?Ciekawi mnie
        czy te np.TDI 130 i 150 hp wytrzymaja choć 300 000 km.Z pojemności 1.9 150 hp
        to rezultat trudny do osiągnięcia nawet dla V-teca :))),a te 150 hp jest
        zapewne pomimo turbiny osiągane przy 5000-6000 tyś obr/min.Z racji "dowalenia"
        przedniej osi (przez ciężki silnik diesla)nie ma mowy o sportowej
        jezdzie,takiej jak w przypadku benzyny.A-ha klekot zwłaszcza zimnego diesla i
        czarne chmury z rury w przypadku drogich,błyszczących furek to żenada! :(
        Aktualnie dzięki common rail diesle mają swoje pięć minut.Za jakiś czas zostaną
        zepchane do lamusa przez nowoczesne i oszczędne benzyniaki.
        pozdro
        • Gość: Tomasz Re: Miłośnikom wiertarek IP: 193.59.192.* 14.05.01, 11:10
          A gdzie wy chcecie jeździć te 200 km/h ?
          Chyba w NRD !
          Zobaczcie nowy silnik Diesla w 607 z filtrem cząstek stałych. Benzynka to
          dopiero żenada !!!
          Zgodzę się tylko co do podwyższonej emisji NO. Ale jaka trwałość ?
          Póki co tych nowych "superbenzynek" nie widać.
          Mimo, że lobby naftowe wolałoby pewnie sprzedawać więcej benzyny !
          Jasna sprawa.
          • Gość: Sławek Re: Miłośnikom wiertarek....re IP: 195.205.186.* 14.05.01, 15:22
            Ciekawi mnie twoja mina jak Ci turbina siądzie w twoim TDI CDI HDI JTD i jak za
            nią zapłacisz 10 000 zeta pomimo przebiegu rzędu 100-150 tyś.
            P.S.Do tego dolicz taka samą kwotę, kiedy to kupowałeś droższego HDI.20 000
            zeta - nie zły rezultat :)
            pozdro
      • Gość: Jarek Re: Czy diesel jest lepszy? Heja, heja! Gdzie jest "Aleja 10"? IP: 192.168.10.* / *.unregistered.formus.pl 22.05.01, 13:57
        aleja10 napisał(a):

&#62 Może i benzyniakiem muszę wykręcić do 5 tys obr, ale to diezel będzie wąchał
        &#62 moje spaliny. Mam 1,6 na autostradzie wyciągam lekko 200 km/h.Ropniak to tylko
        &#62 jeszcze jeden do wyprzedzenia.

Jestem gotow sie umowic na wachanie, i to bez "lekkiego wyciagania..." wystarczy
        100 m miedzy swiatlami - Pl. Zawiszy - Pl. Narutowicza.
      • Gość: D Re: Czy diesel jest lepszy? IP: 212.244.170.* 22.05.01, 14:03
        Też mam 1,6 i 110 KM, 9,7 do setki. Diesel. Co ty na to?
    • aleja10 Re: Czy diesel jest lepszy? 14.05.01, 19:18
      Jeżdżę autami nowymi i przebieg 150 tyś mie nie interesuje. Jeżdżę szybko 3-4
      lata 70-80 tyś km i kupuję auto nowe. Jeśli ktoś lubi grzebac sie w szrocie to
      jego sprawa; wtedy diesel to coś. Kupi gość z 200000 tyśkm przebiegu i
      zadowolony. Tylko najpierw należy policzyć czy jest to coś warte.
      • Gość: bus Re: Czy diesel jest lepszy? IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 14.05.01, 19:34
        Fajnie zmieniać auto co parę lat i zawsze kupować to co się lubi. Takich ludzi
        w Polsce jest pewnie kilka procent( raczej w trzecim odchyleniu standardowym).
        Póki co większość ludzi myśli o kasie jak kupuje auto. I wtedy wybór jest
        jeden: używane TD. Jak walnie turbina to na pewno problem, ale mam wrażenie ,
        że jak się dba o obsługę to nie powinno do 250000 nic się wydarzyć. Poza tym
        dymek z rury jest OK w dieslu, a na pewno widzieliści niejednego złoma co
        chodzi na etylinie a dymi jak parowóz. To jest rzeczywistość. Z mojego
        doświadczenia Golf II GTD o przebiegu 120, a potem peugeot 406 td to auta
        zupełnie wystarczające na nasze drogi. Nigdy więcej etyliny!
        Uwaga o lobby paliwowym bardzo na miejscu. Gdyby nie oni to dawno jeździlibyśmy
        na wodorze.
        • Gość: Tomasz Re: Rzecz w paliwie ...jesli nie wiadomo o co chodzi, chodzi o ... IP: 193.59.192.* 15.05.01, 09:16
          Gość portalu: bus napisał(a):

&#62 Fajnie zmieniać auto co parę lat i zawsze kupować to co się lubi. Takich ludzi
          &#62 w Polsce jest pewnie kilka procent( raczej w trzecim odchyleniu standardowym).
          &#62 Póki co większość ludzi myśli o kasie jak kupuje auto. I wtedy wybór jest
          &#62 jeden: używane TD. Jak walnie turbina to na pewno problem, ale mam wrażenie ,
          &#62 że jak się dba o obsługę to nie powinno do 250000 nic się wydarzyć. Poza tym
          &#62 dymek z rury jest OK w dieslu, a na pewno widzieliści niejednego złoma co
          &#62 chodzi na etylinie a dymi jak parowóz. To jest rzeczywistość. Z mojego
          &#62 doświadczenia Golf II GTD o przebiegu 120, a potem peugeot 406 td to auta
          &#62 zupełnie wystarczające na nasze drogi. Nigdy więcej etyliny!
          &#62 Uwaga o lobby paliwowym bardzo na miejscu. Gdyby nie oni to dawno jeździlibyśmy
          &#62 na wodorze.
          Kolega wyjął mi to z głowy. Właścicielem wszytskich patentów nowopaliwowych jest
          lobby motoryzacyjno-naftowe. Macie jeszcze jakieś wątpliwości ?
          I skończmy tę dyskusję o wyższości świąt ... .

• Gość: Aro Re: Czy diesel jest lepszy? IP: *.ephy.ing.tu-bs.de 22.05.01, 16:58
      Benzyna jest fajna i to nie ulega watpliwosci ale
      jezdze dieslem od paru lat i jestem bardzo zadowolony.
      Co do mulowatosci to chyba jej nie zauwazylem, obecnie
      mam tylko 1.9TDI (Passat 110ps), poprzednio 1.6TDI
      (Golf II). :)))
      Stawiam na DIESEL'a!!!
      Aro
      • Gość: Jarek Re: Czy diesel jest lepszy? IP: 192.168.10.* / *.unregistered.formus.pl 23.05.01, 17:52
        I tak trzymac!!! Widze Twoje przywiazanie do "niemcow", ale przy okazji
        przetestuj HDi z koncernu PSA. Godne polecenia. Pozdr
        • Gość: Sławek Re: Czy diesel jest lepszy? IP: *.artcom.pl 24.05.01, 18:06
          Mam pytanie.Myślisz,że ile ci pociągnie ta turbina-rok-dwa?
          pozdro
          • Gość: Pitz Re: Czy diesel jest lepszy? IP: 195.116.250.* 25.05.01, 09:49
            Gość portalu: Sławek napisał(a):

&#62 Mam pytanie.Myślisz,że ile ci pociągnie ta turbina-rok-dwa?
            &#62 pozdro

U mnie ciagnie juz trzynasty rok i 306000-ny kiliometr i nie zamierza na razie
            skonczyc (mam nadzieje). Dla dokladnosci Toyota Camry 2.0 TD
          • Gość: Jarek Re: Czy diesel jest lepszy? IP: 62.32.160.* 25.05.01, 11:10
            Turbina nie jest niczym nowym. Pytanie raczej o nowe
            rozwiazanie typu common rail, czyli bezposredni wtrysk
            pod duzym cisnieniem. Temat walkowalem dosyc dlugo z
            roznymi serwisantami. HDi z koncernu PSA jest na rynku
            dopiera (albo juz) trzy lata, ale i tak jest najdluzej.
            Poki co w autoryzowanym serwisie twierdza, ze nie ma
            wiekszych dolegliwosci niz byly przy turbodieslach. O
            czym swiadczy fakt, Ford nowy silnik z common rail'em
            bedzie dopiero wprowadzal w Focusie, maly diesel 1.4
            bedzie robiony w kooperacji z PSA, ktore ma chyba spore
            doswiadczenie w tej dziedzinie. Tak renomowani
            producenci, jak Mercedes, czy BMW-e wydaje sie, ze
            weszli na rynek z tymi rozwiazaniami pozniej niz PSA,
            jakby chcieli zobaczyc, co sie bedzie dzialo. VW bawi
            sie w bezposredni wtrysk przez popmowtryskiwacze, ale
            bez duzego cisnienia. Wszedzie siedzi wysoce
            zaawansowana elektronika i pytanie, jak ona bedzie
            zawodna, bo mechanicznie nic nie powinn sie dziac.
            Turlam sie obecnie firmowa Xantia 2.0 HDi, ale prywatnie
            mam wolnoscacego diesla 1.9 w Xsarze. Dopiero za okolo 5
            lat bedzie mozna powiedziec, czy common rail zdal
            egzamin. Pozdr
            • Gość: Sławek Re: Czy diesel jest lepszy? IP: *.artcom.pl 26.05.01, 16:01

Wiem,że to nie news ale wszyscy (bez wyjątku)moi znajomi podchodzą do "niej"
              b.sceptycznie :)

pozdro
              &#62 Turbina nie jest niczym nowym. Pytanie raczej o nowe
              &#62 rozwiazanie typu common rail, czyli bezposredni wtrysk
              &#62 pod duzym cisnieniem. Temat walkowalem dosyc dlugo z
              &#62 roznymi serwisantami. HDi z koncernu PSA jest na rynku
              &#62 dopiera (albo juz) trzy lata, ale i tak jest najdluzej.
              &#62 Poki co w autoryzowanym serwisie twierdza, ze nie ma
              &#62 wiekszych dolegliwosci niz byly przy turbodieslach. O
              &#62 czym swiadczy fakt, Ford nowy silnik z common rail'em
              &#62 bedzie dopiero wprowadzal w Focusie, maly diesel 1.4
              &#62 bedzie robiony w kooperacji z PSA, ktore ma chyba spore
              &#62 doswiadczenie w tej dziedzinie. Tak renomowani
              &#62 producenci, jak Mercedes, czy BMW-e wydaje sie, ze
              &#62 weszli na rynek z tymi rozwiazaniami pozniej niz PSA,
              &#62 jakby chcieli zobaczyc, co sie bedzie dzialo. VW bawi
              &#62 sie w bezposredni wtrysk przez popmowtryskiwacze, ale
              &#62 bez duzego cisnienia. Wszedzie siedzi wysoce
              &#62 zaawansowana elektronika i pytanie, jak ona bedzie
              &#62 zawodna, bo mechanicznie nic nie powinn sie dziac.
              &#62 Turlam sie obecnie firmowa Xantia 2.0 HDi, ale prywatnie
              &#62 mam wolnoscacego diesla 1.9 w Xsarze. Dopiero za okolo 5
              &#62 lat bedzie mozna powiedziec, czy common rail zdal
              &#62 egzamin. Pozdr

• Gość: Sławek Re: Czy diesel jest lepszy? IP: 195.205.186.* 26.05.01, 16:02

Wiem,że to nie news ale wszyscy (bez wyjątku)moi znajomi podchodzą do "niej"
              b.sceptycznie :)

pozdro
              &#62 Turbina nie jest niczym nowym. Pytanie raczej o nowe
              &#62 rozwiazanie typu common rail, czyli bezposredni wtrysk
              &#62 pod duzym cisnieniem. Temat walkowalem dosyc dlugo z
              &#62 roznymi serwisantami. HDi z koncernu PSA jest na rynku
              &#62 dopiera (albo juz) trzy lata, ale i tak jest najdluzej.
              &#62 Poki co w autoryzowanym serwisie twierdza, ze nie ma
              &#62 wiekszych dolegliwosci niz byly przy turbodieslach. O
              &#62 czym swiadczy fakt, Ford nowy silnik z common rail'em
              &#62 bedzie dopiero wprowadzal w Focusie, maly diesel 1.4
              &#62 bedzie robiony w kooperacji z PSA, ktore ma chyba spore
              &#62 doswiadczenie w tej dziedzinie. Tak renomowani
              &#62 producenci, jak Mercedes, czy BMW-e wydaje sie, ze
              &#62 weszli na rynek z tymi rozwiazaniami pozniej niz PSA,
              &#62 jakby chcieli zobaczyc, co sie bedzie dzialo. VW bawi
              &#62 sie w bezposredni wtrysk przez popmowtryskiwacze, ale
              &#62 bez duzego cisnienia. Wszedzie siedzi wysoce
              &#62 zaawansowana elektronika i pytanie, jak ona bedzie
              &#62 zawodna, bo mechanicznie nic nie powinn sie dziac.
              &#62 Turlam sie obecnie firmowa Xantia 2.0 HDi, ale prywatnie
              &#62 mam wolnoscacego diesla 1.9 w Xsarze. Dopiero za okolo 5
              &#62 lat bedzie mozna powiedziec, czy common rail zdal
              &#62 egzamin. Pozdr

• Gość: Jarek Re: Czy diesel jest lepszy? IP: 192.168.10.* / *.unregistered.formus.pl 28.05.01, 08:31
                Sceptycyzm jest dobry, ale bez "goracych pomyslow", dalej bysmy siedzieli na
                drzewie. Mysle, ze pytanie na temat TURBINY by trzeba bylo zadac w jakims
                specjalistycznym serwisie. Faktem jest, ze zainteresowanie tego typu
                rozwiazaniami wzrasta (tak w dieslu jak i w benzynie) i to zdaje sie o czyms
                swiadczyc. Mysle, ze nic nie stoi w miejscu i nie po to wydawane sa kolosalne
                pieniadze, zeby nikt nie walczyl ze znanymi dolegliwosciami pewnych rozwiazan.
                Wydaje mi sie, ze jesli duzo sie jezdzi to warto zainwestowac w takie
                rozwiazanie. Pozdr
              • Gość: Pitz Re: Czy diesel jest lepszy? IP: 157.25.125.* 28.05.01, 08:39
                To fakt, ze turbina to najdrozsze co moze sie zepsuc w starszych silnikach.
                Jesli chodzi o benzyne, to trzeba bardzo uwazac. Turbina pracuje tu przy bardzo
                wysokich temperaturach i szybciej ulega zuzyciu niz w Dieslu. W tym drugim
                nizsze sa temperatury spalin, a co za tym idzie niższa temperatura pracy
                turbiny. Generalnie jezeli ktos przestrzega terminowej wymiany oleju i stosuje
                sie do zalecen obslugi samochodu z turbina, to klopotow nie powinno byc. Te
                zalecenia to:
                1. Nie wylaczac od razu silnika po forsownej jezdzie, kiedy turbina caly czas
                pracowala, tylko dac jej ostygnac na wolnych obrotach (okolo 1 min. powinno
                wystarczyc w zupelnosci).
                2. Nie deptac za mocno przy zimnym silniku.
                3. Terminowe wymiany oleju (jak wspominalem wczesniej).

U mnie, na tunelu srodkowym od strony kierowcy, jest przymocowana taka
                tabliczka z wyliczonymi wlasnie powyzszymi zaleceniami. Poza tym jak sie dobrze
                zakreci, to mozna dostac turbine regenerowana z polroczna gwarancja za jakies
                2000 zl, albo mniej (zalezy od samochodu, np. znajomy zalatwial sobie do
                starego Transportera za jakies 1600 zl).
                Pozdrawiam.
    • calder Re: Czy diesel jest lepszy? 26.05.01, 08:22
      ej?
    • Gość: sam Re: Czy diesel jest lepszy? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 30.05.01, 20:46
      Sukces silników Diesla
      Około 2010 roku co drugi samochód sprzedawany w Europie będzie napędzany
      silnikiem Diesla, wynika z raportu firmy Ricardo Consulting Engineers. W 2000
      roku został pobity kolejny rekord sprzedaży samochodów z tymi silnikami - ich
      udział wzrósł o 11 proc. do ponad 32 proc. Silniki Diesla największym
      powodzeniem cieszą się we Francji. W tym kraju 49 proc. wszystkich sprzedanych
      samochodów napędzanych było silnikami wysokoprężnymi. Drugie miejsce zajęły
      Niemcy i Włochy
      • Gość: Jarek Re: Czy diesel jest lepszy? IP: 192.168.10.* / *.unregistered.formus.pl 31.05.01, 09:06
        Posiadacze diesli wszystkich krajow laczcie sie!
        • Gość: Tomasz Re: Czy diesel jest lepszy? Tanie diesle. IP: 193.59.192.* 01.06.01, 09:40
          1. Citroen Saxo 5 drzwiowy, silnik diesel 1,5 ltr pojemności.
          Silniczek 58KM, ale dynamiczny i elastyczny. Wysoka kultura pracy,
          cena 34.500,-pln. Zbiornik starcza na 1.000,-km jazdy.
          2. Toyota Yaris 3 drzwiowy, silnik benzyna 1,0 ltr 68 KM, wysokie spalanie
          (6,5 - 7ltr w mieście)cena ok. 40.000 tys.pln.
          Co wolicie, bo ja już wybrałem.
          Toyotę moze ratować tylko 3 letnia gwarancja - to fakt.
          Ale jak ktoś dużo jeździ po mieście, a szary człowiek tak ma, to ... .

• Gość: Jarek Re: Czy diesel jest lepszy? Tanie diesle. IP: 192.168.10.* / *.unregistered.formus.pl 05.06.01, 12:18
            Gratuluje wyboru. Mam nadzieje, ze w niedalekiej przyszlosci bedziesz mial
            takze mozliwosc nabycia innych wyrobow Citroen'a. Silniki diesla bez zarzutu.
            Pozdr
            • Gość: K.L. Re: Czy diesel jest lepszy? Tanie diesle. IP: 213.158.195.* 11.06.01, 14:52

&#62 Gratuluje wyboru. Mam nadzieje, ze w niedalekiej przyszlosci bedziesz mial
              &#62 takze mozliwosc nabycia innych wyrobow Citroen'a. Silniki diesla bez zarzutu.

Zgadzam sie z jednym uzupelnieniem: HDI potrzebuje malych poprawek. Czy chcesz
              swoja Xantia Break 2.0 HDI poscigac sie z moja Xantia Break 2.0 HDI? ;)

K.L.
              • Gość: Jarek Re: Czy diesel jest lepszy? Tanie diesle. IP: 192.168.10.* / *.unregistered.formus.pl 15.06.01, 08:26
                Nie dziekuje.
                Nie bede grzebal w elektronice dopoki mam piecioletnia gwarancje na to auto.
                Pozdr
                • sarastro Re: Czy diesel jest lepszy? Tanie diesle. 16.06.01, 00:21
                  Diesel jest zdecydowanie lepszy... w dostawczaku.
                  • Gość: Tomaas Re: Czy diesel jest lepszy? Tanie diesle. IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 17.06.01, 22:15
                    sarastro napisał(a):

&#62 Diesel jest zdecydowanie lepszy... w dostawczaku.
                    Popieram w pełni , diesel w osobówkach to przyszóść ale za 5-10 lat narazie
                    zwolennicy podniecaja się osiagami nowoczenych silników z bezpośrednim wtryskiem -
                    tylko że one osiągneły zdaje sie swój technologiczny szczyt, poczekajmy na
                    porównywalny ruch ze strony benzynówek - diesel bedzie znów w tyle. Poza tym tak
                    naprawdę dobre osiagi porównywalne z benzyna maja silniki dobrych i drogich
                    bryczek. Śmieszy mnie porównywanie diesla BMW z "benzyną" przeciętnego auta

• calder Re: Czy diesel jest lepszy? Tanie diesle. 18.06.01, 08:14
                      Gość portalu: Tomaas napisał(a):

&#62 sarastro napisał(a):
                      &#62
                      &#62 &#62 Diesel jest zdecydowanie lepszy... w dostawczaku.
                      &#62 Popieram w pełni , diesel w osobówkach to przyszóść ale za 5-10 lat narazie
                      &#62 zwolennicy podniecaja się osiagami nowoczenych silników z bezpośrednim wtryskie
                      &#62 m -
                      &#62 tylko że one osiągneły zdaje sie swój technologiczny szczyt, poczekajmy na
                      &#62 porównywalny ruch ze strony benzynówek - diesel bedzie znów w tyle. Poza tym ta
                      &#62 k
                      &#62 naprawdę dobre osiagi porównywalne z benzyna maja silniki dobrych i drogich
                      &#62 bryczek. Śmieszy mnie porównywanie diesla BMW z "benzyną" przeciętnego auta
                      &#62
                      &#62

A jeździłeś matołku kiedykolwiek jakimś dobrym Diesel`em !?
                      • Gość: Jarek Tomaas, diesel jest lepszy. IP: 192.168.10.* / *.unregistered.formus.pl 18.06.01, 09:00
                        Tomaas!
                        Wyluzuj! Szkoda zdrowia na dyskusje na tym poziomie! Kolesie chca czekac na
                        "ruchy ze strony benzyniakow" - chyba robaczkowe. Bezposredni wtrysk w benzynie
                        - tez cos... Serwisanci w ASO twierdza, ze daje to tylko i wylacznie
                        oszczednosci zwiazane ze spalaniem (max do 10%) i czystoscia emisji spalin.
                        Testowalem taki silnik i nie ma zadnej roznicy miedzy nim a 16V.
                        Poniewaz jestem sknerusem wydalem kilka ladnych tysiecy wiecej na nowego diesla
                        majac do wyboru beznyne z lepszym wyposazeniem i z ponoc lepszymi osiagami.
                        Jesli ktos lubi cherlawa benzyne, to nie chce odwodzic go od jego przekonan,
                        ale z drugiej strony nie wydaje mi sie wlasciwym, aby ktos mial prawo mi
                        ublizac z powodu silnika, ktory mam u siebie w aucie.
                  • Gość: Jarek Re: Czy diesel jest lepszy? Tanie diesle. IP: 192.168.10.* / *.unregistered.formus.pl 18.06.01, 08:45
                    Zgadza sie - dlatego jezdze Citroen'em Xantia w wersji ciezarowej.
                    • Gość: Agent Re: Czy diesel jest lepszy? RÓŻNIE Z TYM BYWA. IP: *.dialup.supermedia.pl 18.06.01, 11:38

&#62 Zgadza sie - dlatego jezdze Citroen'em Xantia w wersji ciezarowej.

Szanowny Panie Jarku,
                      Pana częstotliwość entuzjastycznych wypowiedzi na temat produktów koncernu PSA, co
                      prawda maskowana od czasu do czasu generalną pochwałą diesli w ogóle zaczyna być
                      irytująca. Nie wiem czy jest Pan pracownikiem sprzedawcy samochodów tej marki,
                      albo wręcz generalnego importera, ale jeśli jeśli nie to na jego miejscu
                      natychmiast zatrudniłbym Pana w dziale marketingu na etacie "sieciowego urabiacza
                      opinii".
                      Tak na marginesie, to nie mam nic przeciwko dieslom ani francuskiej motoryzacji,
                      ale na miłość Boską czy Pan Panie Jarku i Wy wszyscy inni "ropomani" nie
                      przesadzacie trochę w peanach na cześć tej technologii. Zarzucacie swoim
                      oponentom, że krytykują diesle nigdy nimi nie jeżdżąc a czy wy mieliście okazje
                      jeździć dobrymi benzyniakami w taki sposób aby poczuć prawdziwą z niej
                      przyjemność. Znam i doceniam wszystkie zalety nowoczesnych diesli, ale jeśli ktoś
                      piszę, że nie ma żadnej różnicy między nimi a benzyną jeśli chodzi właśnie o
                      kulturę pracy silnika i zwykłą frajdę kierowcy to kłamię jak z nut. Przy okazji
                      chciałbym obalić jeszcze jeden mit super elastyczności silników diesla. To prawda,
                      że na konkretnych przełożeniach nowoczesne jednostki diesla maja lepszą
                      elastyczność od w miarę porównywalnych (m.in. mocą) silników benzynowych, proszę
                      tylko pamiętać, że na drodzę w sytuacji krytycznej (np. konieczność nagłego
                      przyspieszenia przy wyprzedzeniu ciężarówki) tak czy owak niezbędna jest znaczna
                      redukcja przełożenia i tutaj absolutnie dobre benzyniaki są bezkonkurencyjne -
                      porównaj sobię proszę efekt przyspieszeń przy takich redukcjach np. w Passacie tdi
                      110 z np. Hondą Accord 1.8 (ja miałem taką okazję), a gwarantuję Ci, że mniej
                      przestraszony będziesz po takim zabiegu w benzynowcu. Serdecznie pozdrawiam i
                      błagam trochę mniej "sekciarstwa" w wypowiedziach.
                      • Gość: Jarek BARDZO RÓŻNIE Z TYM BYWA. IP: 192.168.10.* / *.unregistered.formus.pl 18.06.01, 16:30
                        Gość portalu: Agent napisał(a):

&#62 Szanowny Panie Jarku,
                        &#62 Pana częstotliwość entuzjastycznych wypowiedzi na temat produktów koncernu PSA,
                        &#62 co
                        &#62 prawda maskowana od czasu do czasu generalną pochwałą diesli w ogóle zaczyna by
                        &#62 ć
                        &#62 irytująca. Nie wiem czy jest Pan pracownikiem sprzedawcy samochodów tej marki,
                        &#62 albo wręcz generalnego importera, ale jeśli jeśli nie to na jego miejscu
                        &#62 natychmiast zatrudniłbym Pana w dziale marketingu na etacie "sieciowego urabiac
                        &#62 za
                        &#62 opinii".

** Szanowny Panie Agencie!
                        ** Dziekuje za propozycje, ale poki co poracuje w branzy poligraficzno-
                        ** komputerowej. A poza tym Szanowny Panie Agencie - nie zna Pan powiedzenia, ze
                        ** kazda pliszka swoj ogonek chwali?

&#62 Tak na marginesie, to nie mam nic przeciwko dieslom ani francuskiej motoryzacji
                        &#62 , ale na miłość Boską czy Pan Panie Jarku i Wy wszyscy inni "ropomani" nie
                        &#62 przesadzacie trochę w peanach na cześć tej technologii. Zarzucacie swoim
                        &#62 oponentom, że krytykują diesle nigdy nimi nie jeżdżąc a czy wy mieliście okazje
                        &#62 jeździć dobrymi benzyniakami w taki sposób aby poczuć prawdziwą z niej
                        &#62 przyjemność.

** Tak na marginesie - jakby Szanowny Pan nie mial, to prawdopodobnie nie
                        ** zabieralby Szanowny Pan glosu na niniejszym forum. Czy silnik 2,0 16V (120
                        ** KM), 2,0 HDi (136 KM), 3,0 V6 (210 KM) (niestety koncernu PSA, chociaz ten
                        ostatni razem w kooperacji z Renaultem)sa wystarczajaco dobre, aby poczuc
                        ** "prawdziwa przyjemnosc"?

&#62 Znam i doceniam wszystkie zalety nowoczesnych diesli, ale jeśli ktoś
                        &#62 piszę, że nie ma żadnej różnicy między nimi a benzyną jeśli chodzi właśnie o
                        &#62 kulturę pracy silnika i zwykłą frajdę kierowcy to kłamię jak z nut.

** Zgadzam sie z Szanownym Panem w calej rozciaglosci. Istnieje ogromna roznica
                        ** miedzy tzw. "benzyna" oraz "ropa" i tak sie sklada, ze w przypadku mojej
                        ** skromnej osoby "zwykla frajda kierowcy" jest zdecydowanie wieksza w przypadku
                        ** "ropniaka", nie zaleznie, czy byl to pierwotnie silnik Mazdy, potem Fiata,
                        ** czy aktualnie PSA.

&#62 Przy okazji chciałbym obalić jeszcze jeden mit super elastyczności silników
                        &#62 diesla. To prawda, że na konkretnych przełożeniach nowoczesne jednostki diesla
                        &#62 maja lepszą elastyczność od w miarę porównywalnych (m.in. mocą) silników
                        &#62 benzynowych, proszę tylko pamiętać, że na drodzę w sytuacji krytycznej (np.
                        &#62 konieczność nagłego przyspieszenia przy wyprzedzeniu ciężarówki) tak czy owak
                        &#62 niezbędna jest znaczna redukcja przełożenia i tutaj absolutnie dobre benzyniaki
                        &#62 są bezkonkurencyjne - porównaj sobię proszę efekt przyspieszeń przy takich
                        &#62 redukcjach np. w Passacie tdi
                        &#62 110 z np. Hondą Accord 1.8 (ja miałem taką okazję), a gwarantuję Ci, że mniej
                        &#62 przestraszony będziesz po takim zabiegu w benzynowcu.

** Znowu musze sie z Szanownym Panem zgodzic w calej rozciaglosci, ale wydaje mi
                        ** sie, ze ww. przypadku powinna jednak obowiazywac zasada - mierz sily na
                        ** zamiary, a nie na odwrot. Wiec zapewniam Szanownego Pana, ze styl mojej jazdy
                        *** uzalezniony byl zawsze od modelu toczydla Fiat 126p, Polonez, Opel Astra,
                        ** Mazda 323, Opel Vectra itd. A tak poza tym nie lubie sie bac za kierownica,
                        ** wiec bede uwazaj na wszelkie Hondy Accord 1,8. Czy moge znac kolor Panskiego
                        ** auta?

&#62 Serdecznie pozdrawiam i błagam trochę mniej "sekciarstwa" w wypowiedziach.

** Takze serdecznie pozdrawiam i namawiam na zakup najlepszych pod sloncem
                        ** komputerow firmy Apple.

• Gość: Agent Re: BARDZO RÓŻNIE Z TYM BYWA JARKU. IP: *.dialup.supermedia.pl 18.06.01, 18:43

&#62 ** Takze serdecznie pozdrawiam i namawiam na zakup najlepszych pod sloncem
                          &#62 ** komputerow firmy Apple.
                          &#62
                          Jarek (kończę z wersalem),
                          Serdeczne dzięki za zwrotny post. Do komputerów Apple nie musisz mnie namawiać bo
                          właśnie przed jednym siedzę (PB G3) i uwielbiam go nie mniej niż ty diesle. Co do
                          branży to pracuję blisko Twojej; w medialno-reklamowej i być może stąd moje
                          wyczulenie na wszelkie manipulacje marketingowe, za które, wybacz mi wziąłem Twoją
                          aktywność na forum, ale przecież gdybyś był rasowym "sieciowym urabiaczem" (uwierz
                          mi, że jest już ich nie mało) to nie używałbyś permanentnie jednego logowania.
                          Muszę powiedzieć, że tak mnie zmiękczyłeś tym Jabłkiem, że przyznam Ci się do
                          mojego niedawnego zainteresowania Nową Laguną z silnikiem dTI, ale po pierwsze
                          wersji 2.2 litra jeszcze nie ma w ofercie (jest chyba bardziej interesująca od 1.9
                          litra) a po drugie to nie wiem zbyt wiele o nowych dieslach Renault i chyba znowu
                          skończę w niedzisiejszej benzynie. Serdeczne pozdro i broń Jabłuszek przed
                          nawałnicą pecetowców tak pięknie jak walczysz za ropę. Zdekonspirowany Ag
                          • Gość: Zielony Diesel jest zdecydowanie lepszy... w dostawczaku. IP: *.oakton.edu 18.06.01, 18:59
                            --------------------------------------------------------------------------------
                            Diesel jest zdecydowanie lepszy... w dostawczaku.
                            --------------------------------------------------------------------------------

Nie prawda w dostawczaku diesel tez nie jest lepszy moze troche mniej pali ale
                            nie jest lepszy.
                            Lepszy pod kazdym wzgledem (z wyjatkiem spalania oczywiscie (choc jesli chodzi
                            o ekonomie to juz nie koniecznie)) jest stary dobry benzyniak
                            • Gość: Rycho Re: Diesel jest zdecydowanie lepszy... w dostawczaku. IP: 10.128.128.* / *.acn.pl 19.06.01, 00:42
                              Do zwolenników diesli mam pytanie:dlaczego wszystkie samochody biorące udział w
                              raidach i wyścigach są wyposażone w silniki benzynowe?
                              • calder Re: Diesel jest zdecydowanie lepszy... w dostawczaku. 19.06.01, 09:51
                                Gość portalu: Rycho napisał(a):

&#62 Do zwolenników diesli mam pytanie:dlaczego wszystkie samochody biorące udział w
                                &#62
                                &#62 raidach i wyścigach są wyposażone w silniki benzynowe?

A słyszałeś dziadu o Formule Diesel!?
                                Albo o Golf TDI Championship?
                                A dlatego są benzynowe, że silniki wyczynowe muszą się kręcić do 10 tys. obrotów;
                                Diesel natomiast spala paliwo przy nadmiarze powietrza, stąd nie pracuje wydajnie
                                przy 5 tys. obr/min. Za to spokojnie jak jadę TDI na piątce przy 90 km/h pod górę
                                mogę sobie przyspieszyć od 2000 obr/min. Która benzyna tak potrafi???

• Gość: Niknejm Re: Diesel jest zdecydowanie lepszy... w dostawczaku. IP: *.pg.com 19.06.01, 17:34
                                  calder napisał(a):
                                  &#62 A dlatego są benzynowe, że silniki wyczynowe muszą się kręcić do 10 tys. obrotó
                                  &#62 w;
                                  &#62 Diesel natomiast spala paliwo przy nadmiarze powietrza, stąd nie pracuje wydajn
                                  &#62 ie
                                  &#62 przy 5 tys. obr/min. Za to spokojnie jak jadę TDI na piątce przy 90 km/h pod gó
                                  &#62 rę
                                  &#62 mogę sobie przyspieszyć od 2000 obr/min. Która benzyna tak potrafi???
                                  &#62

Nie potrafi... bo nie musi. Jeśli w swoim benzynowym autku będę chciał
                                  przyspieszać pod górkę, to zredukuję bieg. Mogę jechać do około 8500 obr/min (na
                                  dwójce prędkość jest wtedy sporo wyższa niż 100km/h). Maksymalna moc (170KM)
                                  osiągana jest przy 7600 obrotach. I zapewniam Cię, że przyspieszę dużo sprawniej
                                  niż Ty na wyższych biegach, które musisz wrzucać, bo zakres obrotów użytecznych
                                  Ci się skończy. Co może być istotne np. przy wyprzedzaniu, właśnie pod górkę.
                                  Jeśli wyprzedzasz na piątce pod górę przy 90km/h, to nie chciałbym być w skórze
                                  nadjeżdżającego z przeciwka...

Pozdrawiam,
                                  Niknejm

• Gość: Rycho Re: Diesel jest zdecydowanie lepszy... w dostawczaku. IP: 10.128.128.* / *.acn.pl 20.06.01, 00:51
                                  Calder,mistrzu.Zarówno diesel jak i benzyna mają zalety i wady.Jeżeli jednak
                                  mówimy o jeżdzie ostrej i dynamicznej to chyba jednak benzynka.Porównywać
                                  trzeba silniki o podobnych pojemnościach i stopniu zaawansowania technicznego.
                                • Gość: Lysy Re: Diesel jest zdecydowanie lepszy... w dostawczaku. IP: *.oakton.edu 20.06.01, 18:40

&#62 A słyszałeś dziadu o Formule Diesel!?
                                  &#62 Albo o Golf TDI Championship?

Musi to byc strasznie popularna formula bo w zyciu o niczym takim nie slyszalem.
                                  Czy zeby zostac zawodnikiem tej formuly to czeba miec powyzej 70 lat czy
                                  wystarczy byc sparalizowanym?
                                  Moze moja babcie namowie zeby wziela udzial bedzie sie dobrze czula powoli do celu

&#62 A dlatego są benzynowe, że silniki wyczynowe muszą się kręcić do 10 tys. obrotó
                                  &#62 w;
                                  A czemu to tak musza??? I czyzby to mowilo nam ze disel sie do tego nie nadaje???

&#62 Diesel natomiast spala paliwo przy nadmiarze powietrza, stąd nie pracuje wydajn
                                  &#62 ie
                                  &#62 przy 5 tys. obr/min. Za to spokojnie jak jadę TDI na piątce przy 90 km/h pod gó
                                  &#62 rę
                                  &#62 mogę sobie przyspieszyć od 2000 obr/min. Która benzyna tak potrafi???

Np. Vortec juz calkiem niezle przyspiesza pod gorke od 1200 obr/min(jak nie
                                  ciagniesz duzej lodzi za soba) a z lodka to od 1500 i przyspiesza sobie tak do
                                  5000 tys ktory disel tak potrafi???

• calder Re: Diesel jest zdecydowanie lepszy... w dostawczaku. 21.06.01, 00:17
                                    Gość portalu: Lysy napisał(a):

&#62
                                    &#62 &#62 A słyszałeś dziadu o Formule Diesel!?
                                    &#62 &#62 Albo o Golf TDI Championship?
                                    &#62
                                    &#62 Musi to byc strasznie popularna formula bo w zyciu o niczym takim nie slyszalem
                                    &#62 .
                                    &#62 Czy zeby zostac zawodnikiem tej formuly to czeba miec powyzej 70 lat czy
                                    &#62 wystarczy byc sparalizowanym?
                                    &#62 Moze moja babcie namowie zeby wziela udzial bedzie sie dobrze czula powoli do c
                                    &#62 elu
                                    &#62
                                    &#62
                                    &#62 &#62 A dlatego są benzynowe, że silniki wyczynowe muszą się kręcić do 10 tys. o
                                    &#62 brotó
                                    &#62 &#62 w;
                                    &#62 A czemu to tak musza??? I czyzby to mowilo nam ze disel sie do tego nie nadaje?
                                    &#62 ??
                                    &#62
                                    &#62 &#62 Diesel natomiast spala paliwo przy nadmiarze powietrza, stąd nie pracuje w
                                    &#62 ydajn
                                    &#62 &#62 ie
                                    &#62 &#62 przy 5 tys. obr/min. Za to spokojnie jak jadę TDI na piątce przy 90 km/h p
                                    &#62 od gó
                                    &#62 &#62 rę
                                    &#62 &#62 mogę sobie przyspieszyć od 2000 obr/min. Która benzyna tak potrafi???
                                    &#62
                                    &#62 Np. Vortec juz calkiem niezle przyspiesza pod gorke od 1200 obr/min(jak nie
                                    &#62 ciagniesz duzej lodzi za soba) a z lodka to od 1500 i przyspiesza sobie tak do
                                    &#62 5000 tys ktory disel tak potrafi???
                                    &#62

Oj śmieszek, śmieszek!

• Gość: Jarek Re: Diesel jest zdecydowanie lepszy... w dostawczaku. IP: 192.168.10.* / *.unregistered.formus.pl 21.06.01, 08:53

&#62 Np. Vortec juz calkiem niezle przyspiesza pod gorke od 1200 obr/min(jak nie
                                    &#62 ciagniesz duzej lodzi za soba) a z lodka to od 1500 i przyspiesza sobie tak do
                                    &#62 5000 tys ktory disel tak potrafi???

Chyba musze miec powyzej 70 lat, bo nigdy w zyciu nie slyszalem o "Vortec'u". Ale
                                    kolega podpowiada mi, ze to wina mojej gluchoty. Bog zaplac za uswiadomienie mi
                                    mojego wieku oraz wady sluchu (znowu musze pojechac na kontrole sluchu do
                                    Instytutu Gluchoniemych.

• Gość: Lysy Re: Diesel jest zdecydowanie lepszy... w dostawczaku. IP: *.oakton.edu 21.06.01, 20:41

&#62 Gość portalu: Lysy napisał(a):
                                      &#62
                                      &#62 &#62 Np. Vortec juz calkiem niezle przyspiesza pod gorke od 1200 obr/min(jak ni
                                      &#62 e
                                      &#62 &#62 ciagniesz duzej lodzi za soba) a z lodka to od 1500 i przyspiesza sobie ta
                                      &#62 k do
                                      &#62 &#62 5000 tys ktory disel tak potrafi???
                                      &#62
                                      &#62 Chyba musze miec powyzej 70 lat, bo nigdy w zyciu nie slyszalem o "Vortec'u". A
                                      &#62 le
                                      &#62 kolega podpowiada mi, ze to wina mojej gluchoty. Bog zaplac za uswiadomienie mi
                                      &#62
                                      &#62 mojego wieku oraz wady sluchu (znowu musze pojechac na kontrole sluchu do
                                      &#62 Instytutu Gluchoniemych.
                                      &#62

Nie musisz miec ponad 70 lat wystarczy ze nic nie wiesz o samochodach.
                                      Vortec to taka generacja silnikow benzynowych od GM.
                                      A ten konkretny o ktorym pisalem mozna znalezc w kilku pelnowymiarowych SUV i Pickupach GMC.
                                      Jest to konkretnie 7.5 litrowka(430) i daje sobie rade calkiem spokojnie z kilku tonowa przyczepka od
                                      1500 obrotow a bez przyczpki radzi sobie nawet od 1000-1200 obrotow (sam sprawdzalem chociaz nie
                                      moge powiedziec ze posiadam ta zabawke). Tak nawiasem mowiac to mozna za nim pociagnac do 5000
                                      ton ladunku (niezle jak na benzyniaka nie?)
                                      • Gość: Jarek Re: Diesel jest zdecydowanie lepszy... w dostawczaku. IP: 192.168.10.* / *.unregistered.formus.pl 22.06.01, 00:00
                                        &#62 Vortec to taka generacja silnikow benzynowych od GM.
                                        &#62 Jest to konkretnie 7.5 litrowka(430) i daje sobie rade calkiem spokojnie z kilk
                                        &#62 u tonowa przyczepka od
                                        &#62 1500

*** Ponoc, ktos chcial porownywac podobne pojemnosci silkow w dieslu i benzynie.
                                        *** Porownujac 2,0 l diesla z 7,5 l benzyna... ciekawe porownanie, ale
                                        *** wczesniejsza uwaga mogla umknac Twojej uwadze.

(niezle jak na benzyniaka nie?)

*** NIE, ZLE
                                        • Gość: Lysy Re: Diesel jest zdecydowanie lepszy... w dostawczaku. IP: *.oakton.edu 27.06.01, 18:20

&#62 &#62 Vortec to taka generacja silnikow benzynowych od GM.
                                          &#62 &#62 Jest to konkretnie 7.5 litrowka(430) i daje sobie rade calkiem spokojnie z
                                          &#62 kilk
                                          &#62 &#62 u tonowa przyczepka od
                                          &#62 &#62 1500
                                          &#62
                                          &#62 *** Ponoc, ktos chcial porownywac podobne pojemnosci silkow w dieslu i benzynie
                                          &#62 .
                                          &#62 *** Porownujac 2,0 l diesla z 7,5 l benzyna... ciekawe porownanie, ale
                                          &#62 *** wczesniejsza uwaga mogla umknac Twojej uwadze.
                                          &#62
                                          &#62 (niezle jak na benzyniaka nie?)
                                          &#62
                                          &#62 *** NIE, ZLE

Po pierwsze faktycznie sie pomylilem mialo byc 5000 kg czyli 5 ton a wlasciwie to
                                          12000 funtow.

Propo pojemnosci podobnej disla to w tym samochodzie uzywaja 8 litrowego disla
                                          jest niezly ale benzyniakiem sie lepij jezdzi sprawdzalem.
                                      • Gość: Niknejm Re: Diesel jest zdecydowanie lepszy... w dostawczaku. IP: *.pg.com 22.06.01, 10:38

&#62 Vortec to taka generacja silnikow benzynowych od GM.
                                        &#62 A ten konkretny o ktorym pisalem mozna znalezc w kilku pelnowymiarowych SUV i P
                                        &#62 ickupach GMC.
                                        &#62 Jest to konkretnie 7.5 litrowka(430) i daje sobie rade calkiem spokojnie z kilk
                                        &#62 u tonowa przyczepka od
                                        &#62 1500 obrotow a bez przyczpki radzi sobie nawet od 1000-1200 obrotow (sam spra
                                        &#62 wdzalem chociaz nie
                                        &#62 moge powiedziec ze posiadam ta zabawke). Tak nawiasem mowiac to mozna za nim po
                                        &#62 ciagnac do 5000
                                        &#62 ton ladunku (niezle jak na benzyniaka nie?)

Jejku, naprawdę 5000 ton?! Przecież to jest chyba cały skład pociągowy, albo i
                                        więcej!!! Nie wierzę...

Pozdrawiam,
                                        Niknejm

• Gość: hm Re: Diesel jest zdecydowanie lepszy... w dostawczaku. IP: 212.244.170.* 22.06.01, 10:54
                                          Hm. Dlaczego nie wierzysz, przecież to tylko 100
                                          wielkich 50 tonowych wagonów? Pozdr.
                          • Gość: Jarek BARDZO RÓŻNIE Z TYM BYWA AGENCIE IP: 192.168.10.* / *.unregistered.formus.pl 19.06.01, 09:52
                            Gość portalu: Agent napisał(a):

&#62 Jarek (kończę z wersalem),
                            &#62 Serdeczne dzięki za zwrotny post. Do komputerów Apple nie musisz mnie namawiać
                            &#62 bo właśnie przed jednym siedzę (PB G3) i uwielbiam go nie mniej niż ty diesle.

CHyba jednak jestes bardziej doceniany niz ja, bo musze sie zadowolic Performa.

&#62 Co do branży to pracuję blisko Twojej; w medialno-reklamowej i być może stąd
                            &#62 moje wyczulenie na wszelkie manipulacje marketingowe, za które, wybacz mi
                            &#62 wziąłem Twoją aktywność na forum, ale przecież gdybyś był rasowym "sieciowym
                            &#62 urabiaczem" (uwierz mi, że jest już ich nie mało) to nie używałbyś permanentnie
                            &#62 jednego logowania.

Przykro mi, ze nie trafiles,ale wydaje mi sie, ze mam sie czego wstydzic i nie
                            widze powodu do ukrywania swojej tozsamosci.

&#62 Muszę powiedzieć, że tak mnie zmiękczyłeś tym Jabłkiem, że przyznam Ci się do
                            &#62 mojego niedawnego zainteresowania Nową Laguną z silnikiem dTI, ale po pierwsze
                            &#62 wersji 2.2 litra jeszcze nie ma w ofercie (jest chyba bardziej interesująca od
                            &#62 1.9 litra) a po drugie to nie wiem zbyt wiele o nowych dieslach Renault i chyba
                            &#62 znowu skończę w niedzisiejszej benzynie. Serdeczne pozdro i broń Jabłuszek
                            &#62 przed nawałnicą pecetowców tak pięknie jak walczysz za ropę. Zdekonspirowany Ag

W ramach rekompensaty moge zaproponowac przejazdzke produktem (niestety) PSA - w
                            ramach uswiadamiania postepu jaki dokonal sie w silnikach diesla. CO do Laguny
                            staram sie o jakiegos czasu przejechac sie dCi (juz common rail'em), ale jakos
                            nie wychodzi - to tak w ramach porownania z D4-D Toyoty, tD Forda, tDi VW, czy w
                            koncu HDi PSA.

Mac'owcy wszystkich krajow laczcie sie!!!

Hej!
    • Gość: SIMP Re: Czy diesel jest lepszy? IP: 194.175.198.* 22.06.01, 11:26
      Diesel to takie autko dla pana w kapeluszu;siano to on moze ma i daj mu Boze.
      duzy silnik + gaz ....tanio, zdrowo i jak milo:))
      Ale jak chcecie do mozecie jezdzic dieslem-bedzie kogo wyprzedzac:)
      A ten gosciu co pisze ze jego TDI jedzie 220 i pali 5,5litra....
      .....a swistak siedzi i zawija to wszystko w sreberka!!
      Podobna bajka ,to to przyspieszanie powyzej setki...ludzie odrobina
      samokrytycyzmu!!
      SIMP023@gmx.de
      • Gość: hm Re: Czy diesel jest lepszy? IP: 212.244.170.* 22.06.01, 11:40
        Hm. Okrutna prawda liczb:

Laguna II - 1,8 benzyna - 123KM - m.obrotowy 170Nm przy 3750 obr/min.
        Laguna II - 1,9 diesel - 120 KM - m.obrotowy 270Nm przy 2000 obr/min.

Rozumiesz coś z tego?
      • Gość: Niknejm Re: Czy diesel jest lepszy? IP: *.pg.com 22.06.01, 11:47
        Gość portalu: SIMP napisał(a):

&#62 Podobna bajka ,to to przyspieszanie powyzej setki...ludzie odrobina
        &#62 samokrytycyzmu!!
        &#62 SIMP023@gmx.de

To znaczy, chodzi Ci o przyspieszanie benzynowcem na dwójce do prędkości ponad
        100km/h? Proszę bardzo, sprawdź sobie dane techniczne i max. prędkości na
        poszczególnych biegach. Honda 1.8VTi, moc max. 170KM przy 7600 obr./min. W/g
        instrukcji Vmax na 2 biegu to 106 km/h. W praktyce więcej przy wejściu na
        czerwone pole, bo odcięcie paliwa przy około 8500 obr/min.

Jeśli chodziło o co innego to sorki.

Pozdrawiam,
        Niknejm

• Gość: POOL Re: Czy diesel jest lepszy?DO Świstaka IP: *.zamosc.cvx.ppp.tpnet.pl 04.08.01, 01:36
        Gość portalu: SIMP napisał(a):

&#62 Diesel to takie autko dla pana w kapeluszu;siano to on moze ma i daj mu Boze.
        &#62 duzy silnik + gaz ....tanio, zdrowo i jak milo:))
        &#62 Ale jak chcecie do mozecie jezdzic dieslem-bedzie kogo wyprzedzac:)
        &#62 A ten gosciu co pisze ze jego TDI jedzie 220 i pali 5,5litra....
        Jeżdzi 220km/h licznikowo, przy średniej na trasie około100 km/h pali dokładnie
        5,1 w/g KP

&#62 .....a swistak siedzi i zawija to wszystko w sreberka!!
        No i dalej zawija, Znajomy ma OCTav. 115KM 2.0 benz. i po przejechaniu się TDI
        stwierdził, że idzie zastąpić świstaka.
        &#62 Podobna bajka ,to to przyspieszanie powyzej setki...ludzie odrobina
        Bajki to: że benzyna 115KM pali np.6,5l/100km
        &#62 samokrytycyzmu!!
        Tylko raz zostałem po ściganiu wyprzedzony . Passatem 1.8T 150KM, ale miałem
        wtedy na liczniku 200 i dalej nie miał już kopa.
        &#62 SIMP023@gmx.de

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka