Dodaj do ulubionych

Możliwie bezpieczny samochód

28.08.02, 17:12
Dojeżdżam 30 km do miasta, droga krajowa 2, sami wiecie jaka. Dziś znowu był
wypadek. Mam małe dzieci i szukam możliwie bezpiecznego samochodu średniej
klasy, nieszczególnie zalezy mi na wyglądzie auta czy wyjątkowo mocnym
silniku. Nie mam rozeznania, proszę o pomoc. Jeśli już byl tak wątek, to
proszę o link.
Obserwuj wątek
    • Gość: Gordi Re: Możliwie bezpieczny samochód IP: *.zigzag.pl 28.08.02, 17:13
      Średniej klasy?Hasło:Bezpieczenstwo, odzew:Laguna II
    • Gość: Sławek Re: Możliwie bezpieczny samochód IP: *.aries.com.pl 28.08.02, 17:26
      Napisz czy chodzi ci o nowy czy używany.Jeśli nowy lub roczny to Laguna lub
      Subaru Impreza (szczególni dziwne gdyż samochód ten nie posiada obramowań szyb
      bocznych).
      Z uzywanych to Volvo,Saab i Mercedes (klasa średnia wyższa lub wyższa)
      Możesz kupić również jakąś dużą terenówkę z orurowaniem lub samochód dostawczy
      o standardowym nadwoziu tybu bus -są one bezpieczniejsze w starciu z
      samochodami mniejszymi i lżejszymi,a w przypadku zderzeń z drzewem czy
      dachowaniu to ??????????

pozdrawiam
      • Gość: Jankes Re: Możliwie bezpieczny samochód IP: *.broadcom.com 28.08.02, 18:12
        Na polskie drogi to Bradley, Leopard albo Twardy.
        • Gość: Jankes Re: Możliwie bezpieczny samochód IP: *.suas.cz / 10.1.220.* 28.08.02, 22:24
          Gość portalu: Jankes napisał(a):

> Na polskie drogi to Bradley, Leopard albo Twardy.
          Bardzo dobrze,imienniku
          Pozdrawiam
          JAMKES
          • Gość: Arek Re: Możliwie bezpieczny samochód IP: *.zicom.pl / *.zicom.pl 28.08.02, 23:18
            Ja proponował bym jednak izraelską Merkavę. Łatwiej wchodzić bo ma drzwi z
            tyłu, mały przedział dla kilku ludzi desantu (w sam raz dla dzieci - tyle, że
            okien nie ma) i specjalne zawieszenie przeznaczone do jazdy po kamienistych
            pustyniach. Tylko gdzie nakleić winietkę?
            Arek
        • Gość: Casey Re: Możliwie bezpieczny samochód IP: *.symboliczna.net / 192.168.1.* 29.08.02, 02:30
          > Na polskie drogi to Bradley, Leopard albo Twardy.

to nie lepiej sportowa wersje czolgu?
          czyli Volvo 240
          wg. amerykanskich badan (przeprowadzonych w rzeczywistosci,
          a nie w laboratoriach) to najbezpieczniejsze auto na drogach.
          I czesci zamiennych nie potrzebuje.

Casey
      • mekk Re: Możliwie bezpieczny samochód 29.08.02, 08:00
        Może być używany, właściwie nawet musi być, bo na nowy średniej klasy mnie nie
        stać.
        • Gość: Tommi Re: Możliwie bezpieczny samochód IP: 2.4.STABLE* / 170.205.220.* 29.08.02, 08:41
          Tak jak ktos juz tu wspomnial ...

Volvo 240 .. ja dodam jeszcze SAAB 900

Szwedzkie firmy konkuruja miedzy soba od dawna kto zrobi bezpieczniejsze auto.
          Najwiecej patentow dotyczacych pasywnego bezpieczenstwa pochodzi wlasnie ze
          Szwecji ( Pierwsze pasy ) W Szwecjii ubezpieczalnie podaja co roku statystyki
          z jakimi autami dochodzilo do najwiekrzych obrazen.
          Ja sam akurat znam najlepiej SAAB´a ze strony bezpieczenstwa .. ale nie wiem
          czy to auto Cie wogole interesuje? Dopisze co nieco o tym jesli mialbys
          jakies pytania co do SAAB´a .

Co do VOLVO 240 to dodam jedynie ze auto cieszylo sie taaka popularnoscia ze
          po zaprzestaniu produkcji w Szwecjii skladano jej jeszcze pare lat w Canadzie .
          • mekk Re: Możliwie bezpieczny samochód 29.08.02, 16:57
            Interesuje mnie i saab, i inne. Napisz. Dowcipy o czołgach słyszałam już od
            wszystkich znajomych, nie kupię transportera opancerzonego, bo mnie nie stać na
            benzynę. A klientów wyprzedzających 200 km/h na trzeciego to podczas takiej
            podróży spotykam co najmniej kilku
          • Gość: Jankes Re: Możliwie bezpieczny samochód IP: *.broadcom.com 29.08.02, 17:54
            To chyba nie do konca tak z tym bezpieczesntwem wyglada.
            Saab i Volvo jada na marce ktora sobie wyrobily ale nie zawsze to sie pokrywa
            z rzeczywistoscia.
            Prosze sobie sprwdzic Crash Test dane za ostatnie kilka lat.
            Jedynie Saab 9-5 jest tzw "Best Pick" czyli najwyzsza jakosc!
            Reszta sa sredniaki przy czym Saab 900 jest wrecz kiepski.

Nadal polecam Bradley'a na polskie drogi.
            • mekk Re: Możliwie bezpieczny samochód 30.08.02, 08:14
              A gdzie się sprawdza takie dane z crash testów? Jakiś link?
              • itus_ Dwa adresy www. 30.08.02, 09:20
                to podaje Ci strone z ´mozliwoscia wyboru auta ktore Cie interesuje ..wiec
                nie tylko SAAB czy VOLVO ale zdjecia i testy wielu innych..

Strona po Polsku ;

matt5.w.interia.pl/crash/srednia.html

I po Angielsku ;

www.hwysafety.org/vehicle_ratings/ratings.htm

musisz tylko wybrac marke auta i juz ...( sa podzielone na marki A-G,H-M,N-V )
                Wiem ze obiecalem Ci napisac o SAAB´Ie ale musze z tym zaczekac do Weekendu.
                bo teraz nie mam czasu sie za opis zabrac .. a naszybko i byle co nie chce
                pisac. Co nieco napisalem juz o saabie w watku dla "Gordi" jak pytal czy warto
                saaba kupic .. poszukaj moze tak na wstep Ci wystarczy .
                Jedyne co to dodam jeszcze ze wychodze z zalozenia ze interesujesz sie autem
                uzywanym? Testy pochodza w wiekrzosci z lat 1999- 2002 czyli stanu "teraz"
                SAAB 900II jest produkowany od 1993 roku i kupujac jako uzywany nalezalo by
                porownywac z autami i ich stanem bezpieczenstwa na stan roku ok 1994 ..
                a wtedy SAAB 900 byl naprawde w czolowce . Bo co Ci po testach laguny jesli
                kupisz auto z rocznika kiedy jeszcze Laguny nie produkowano?
                Decyzja nalezy i tak do Ciebie ..poczytaj i zadecyduj sam.

Pozdrawiam Tommi ( po zarejestrowaniu jako Itus_ )
    • Gość: Pitz Re: Możliwie bezpieczny samochód IP: *.u.mcnet.pl 29.08.02, 08:32
      Fiat 126p. Jest tak samo bezpieczny jak Volvo - w obu strefa zgniotu konczy sie
      na silniku :-)
    • Gość: Nb Re: Możliwie bezpieczny samochód IP: *.acn.waw.pl 29.08.02, 10:08
      Bezpieczeństwo na drodze w głównej mierze zależy od ilości zdrowych szarych
      komórek, a nie od tego jakim samochodem się jeżdzi
      • Gość: Pitz Re: Możliwie bezpieczny samochód IP: *.u.mcnet.pl 29.08.02, 10:32
        Gość portalu: Nb napisał(a):

> Bezpieczeństwo na drodze w głównej mierze zależy od ilości zdrowych szarych
        > komórek, a nie od tego jakim samochodem się jeżdzi

Niestety, nie zawsze od Twoich szarych komorek, bo jak zza zakretu wypadnie
        klient goniacy 200 wyprzedzajacy po ciaglej i trafi Cie czolowo, to Twoje szare
        komorki znajda sie na jego tylnym siedzeniu :-(
        • Gość: vd Re: Możliwie bezpieczny samochód IP: *.datastar.pl 29.08.02, 12:41
          walec tylko walec
          • Gość: Hiszpan Re: Możliwie bezpieczny samochód IP: 213.25.43.* 29.08.02, 14:31
            no nie tylko walec...
            proponuję także czołgi i pojazdy opancerzone wszelkiej maści... na polskich
            drogach niestety nie ma pojazdu bedącego w pełni bezpiecznym a to za sprawą np
            kierowców TIR-ów majacych gdzieś przepisy i innych kierowców. Volvo , SAAB czy
            inne auto nie ma szans w zetknięciu z masą 40T rozpędzoną do 100 km/h... Smutne
            ale prawdziwe!

PZDR!
        • Gość: Nb Re: Możliwie bezpieczny samochód IP: *.acn.waw.pl 30.08.02, 12:57
          Tyś prawda :(
    • Gość: arcious Re: Możliwie bezpieczny samochód IP: 195.94.218.* 29.08.02, 16:46
      Wg. mnie najlepszym wyborem jest tu Laguna II. Nawet podstawowy model tego
      samochodu wyposażony jest w pełen pakiet bezpieczeństwa biernego (rama i blachy
      ze strefami kontrolowanego zgniotu, wzmocnione progi i słupki boczne, przednie
      poduszki kierowcy i pasażera dostosowujące poziom wypełnienia gazem w
      zależności od siły zderzenia, poduszki boczne dla przodu, kurtyny boczne dla
      przodu i tyłu). W testach zderzeniowych brały udział wszystkie modele
      wyposażeniowe Laguny II (każdy waży inaczej, co ma wpływ na efekt zderzenia).
      Wszystkie wypadły na pięć gwiazdek!!!
      Nowy kosztuje już poniżej 60 000 zł, a używany nie wiem, ale z całą pewnością
      taniej!

:)

Pozdrawiam,
      arcious
    • Gość: martynka Re: Możliwie bezpieczny samochód IP: *.lukowa7.waw.pl / 192.168.1.* 29.08.02, 19:00
      Pewnie już to było...Ale Laguna II - dorównuje jej tylko mercedes....
      • Gość: Bolek Re: Możliwie bezpieczny samochód IP: SSFIS* / 193.83.128.* 30.08.02, 12:11
        Gość portalu: martynka napisał(a):
        > Pewnie już to było...Ale Laguna II - dorównuje jej tylko mercedes....
        bzdura, mercedes jest gorszy, zobacz na wyniki 88/94 a srednia 97
        po prostu kupili sobie te gwiazdki
      • Gość: Nb Re: Możliwie bezpieczny samochód IP: *.acn.waw.pl 30.08.02, 13:00
        Jak łbem trafię w futrynę to też mam gwiazdki i to nie pięć tylko dwadzieścia
        pięć.
        • Gość: ser Re: Możliwie bezpieczny samochód IP: *.dami / 192.168.1.* / *.dami-rz.pl 30.08.02, 19:26
          No i dowiedziałeś się, prawie każdy post jest podobny . Forum opanowało jak mi
          sie wydaje grono chłopców po zawodówkach, którzy kazde zapytanie traktują
          podobnie ,"żarty" wysokich lotów (czołgi),wyzywanie ludzi ,którzy nawołują do
          przestrzegania przepisów, coraz mniej dyskusji merytorycznych, ci co poprzednio
          brali w nich udział ucichli .bo po co narażać sie na obelgi wszystkowiedzących
          mistrzów.Forum obniżylo ewidentnie loty. Przykro.
          • canadian Re: Możliwie bezpieczny samochód 30.08.02, 20:57
            Chyba przesadzasz.
            Czy nie mozna zazartowac? Czy wszystko musi byc grobowo powazne?

Pozdrowienia

Jankes
          • canadian Re: Możliwie bezpieczny samochód 30.08.02, 20:59
            Ale chyba czolg sie nadaje?

Bozena L
          • canadian Re: Możliwie bezpieczny samochód 30.08.02, 21:00
            Nie wyglupiaj sie.
            Przeciez to pali za duzo.

Roseanne
          • canadian Re: Możliwie bezpieczny samochód 30.08.02, 21:01
            U nas w Australii benzyna tania.

Australopitek
            • Gość: marla Re: Możliwie bezpieczny samochód IP: *.siedlce.cvx.ppp.tpnet.pl 02.09.02, 07:40
              A czy samochody typu Kangoo albo Berlingo są bezpieczne?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka