Dodaj do ulubionych

Osobowe z napędem 4WD - jaki sens?

17.11.05, 15:36
Jaki jest wg Was sens kupowania osobówek z napędem na 4 koła? Nie mówię o
SUVach, cross-overach itd. Tylko o takich wynalazkach jak poprzednie Subaru
Justy, zwykła Impreza (ale nie WRX itp.), Liana 4WD, Audi Quattro, VW Golf
4Motion....
Obserwuj wątek
    • fazi_ze_sztazi Re: Osobowe z napędem 4WD - jaki sens? 17.11.05, 15:45
      doloze jeszcze kilka:
      lexus GS, IS
      acura (chyba RL)
      ford fivehundred
      mercedesy itp.

sa to duze luksusowe sedany, w ktorych koszt 4WD (nie mylic z 4x4) jest
      stosunkowo niewielki w cenie auta, a jako chwyt marketingowy dziala wysmienicie.
      4WD jest i tak w tych modelach jako opcja, ktora przyciaga uwage klienta.
      wydaje mi sie (nie jezdzilem takimi autami, moge sie mylic) ze majac pod maska
      200KM i wiecej, naped 4WD zapewnia lepsza trakcje, szczegolnie przy ruszaniu na
      sliskim (wystarczy ze popada i jak wcisne gaz do polowy w moim toczydelku to
      sie koleczka slizgaja, bo na skrzyzowaniu zawsze jest troche oleju).
      osobiscie myslalem aby kupic takie auto (subaru impreza bylo moim faworytem).
      rozmawialem z ludzmi ktorzy jezdza 4WD (nie tylko osobowe alke i SUV) na
      codzien tylko po miescie i sobie chwala. czasami jezdze QX4, i faktycznie jak
      popada to w trybie 4WD (auto) ma lepsza trakcje.
      pzdr.
      • cc_2004 Re: Octavia 4x4 17.11.05, 16:22
        Z osobowych jechałem tylko Octavią 4x4 i nie miałem żadnych pozytywnych wrażeń.
        Przyspiesza to gorzej niż 4x2, pali więcej niż niż 4x2, jedynie na śliskiej
        nawierzchni i w zimie lepiej jeździ. Pytanie czy warto miec taki napęd w
        zwykłym samochodzie (nie mówię o wózkach sportowych i sportowych limuzynach),
        czy jest to gadżet, jak automatyczne wycieraczki, albo regulacja wysokości
        zawieszenia?
        • fazi_ze_sztazi Re: Octavia 4x4 17.11.05, 16:38
          na rynku USA te dwie wady ktore wymieniles sa praktycznie bez znaczenia:
          1. przyspieszenie - i tak masz silnik V6 lub V8
          2. zuzycie paliwa - moze $200 wiecej na rok - dniowka dla posiadacza auta za
          $30-40k
          zaleta - lepsza trakcja na sliskim. jak wspomnialem dla wielu bardzo wazne,
          warte te extra $1000-1500 (pewnie jakies 5% wartosci auta).
          pzdr.
          p.s. ceny ford 500
          www.edmunds.com/new/2006/ford/fivehundred/index.html
          • radomir996 Re: Octavia 4x4 17.11.05, 17:17
            Bardzo ladny samochod tak na marginesie. Wogole najnowsze Fordy mi sie bardzo
            podobaja: F150, nowy explorer, mustang, five hundred, nowy explorer sport trac
            (nie wiem czy juz wszedl do sprzedazy) swietny design moim zdaniem.
            • fazi_ze_sztazi Re: Octavia 4x4 17.11.05, 17:27
              radomir996 napisał:
              nowy explorer sport trac
              > (nie wiem czy juz wszedl do sprzedazy) swietny design moim zdaniem.

www.fordvehicles.com/futurevehicles/2007explorersporttrac/
              wg mnie ciekawy design, ale na bardzo krotko. za rok czy dwa "znudzi sie", te
              auta znikna w tlumie.
              ale w koncu F-150 to wół roboczy a nie auto do opery (wielu latynosow mysli
              wlasnie na odwrot)
              pzdr.
              • radomir996 Re: Octavia 4x4 17.11.05, 17:40
                > www.fordvehicles.com/futurevehicles/2007explorersporttrac/
                > wg mnie ciekawy design, ale na bardzo krotko. za rok czy dwa "znudzi sie", te
                > auta znikna w tlumie.
                > ale w koncu F-150 to wół roboczy a nie auto do opery (wielu latynosow mysli
                > wlasnie na odwrot)

Mnie sie naprawde podoba, poza tym uwazam ze cala seria truckow Forda starzeje
                sie calkiem dobrze, a to ze sie moga szybko opatrzec, no coz, nie ma innego
                wyjscie kiedy F150 jest najczesciej kupowanym samochodem w USA wogole ze
                wszystkich aut a explorer chyba najczesciej kupowanym SUV.
                Nowe Dodge juz mi sie na przyklad mniej podobaja niz poprzednie Ramy i Durango.
                Poza tym rozwalil mnie nowy Hummer H3, piekne i funkcjonalne auto plus reczna
                skrzynia biegow i normalne spalanie (jak na SUVA). H3 to moje motoryzacyjne
                marzenie na kilka najblizszych lat.
                • fazi_ze_sztazi Re: Octavia 4x4 17.11.05, 18:01
                  juz chyba kiedys wspominalem ze nie podobaja mi sie SUV z natury - uwazam ze to
                  sa auta dla tych co potrzebuja 4x4 (polne drogi, snieg itp) a nie na jezdzenie
                  na zakupy.
                  co do pick-up, uzywam na codzien F-150 z 97 roku. auto trwale i praktyczne a po
                  to wlasnie jest pick-up. a jak wyglada, to mnie nie interesuje, to przeciez
                  taki polski zuk.
                  o ile sie nie myle wrociles jakis czas temu do polski, wiec taka mala
                  ciekawostka dla ciebie. od kilku miesiecy H3 jest dosyc mocno reklamowany, a i
                  tak wciaz bardzo zadko widywany.(czesciej widze H1 niz H3, a przeciez kosztuje
                  4x wiecej). moze za kilka lat bedzie ich wiecej.
                  pzdr.
          • devote Re: Octavia 4x4 17.11.05, 20:10
            fazi_ze_sztazi napisała:

> p.s. ceny ford 500
            > www.edmunds.com/new/2006/ford/fivehundred/index.html

juz widzialem pare tych samochodow na drodze.duze auto.
            wszyscy kierowcy jakich widzialem to stare dziadki
        • wio4litery Re: Octavia 4x4 17.11.05, 16:42
          Po co? W Polsce wystarczy miec wille pod miastem,
          do ktorej prowadzi droga o V-tej kolejnosci
          odsniezania. Tylnonapedowkę musialem kilka razy wypychac
          z zaspy.

w4l

• tomeks6 Re: Osobowe z napędem 4WD - jaki sens? 18.11.05, 13:29
        > w ktorych koszt 4WD (nie mylic z 4x4)

A jaka niby jest różnica między autami 4x4 a 4WD?? Jeszcze jest oznaczenie
        AWD , więc może to jeszcze coś innego??
      • jarsa1 Re: Osobowe z napędem 4WD - jaki sens? 18.11.05, 15:25
        jak masz dużo kasy i chcesz się pokazać - to kup!
        jak mieszkasz w trudnym terenie (góry, wyżyny z dużymi podjazdami) - to kup!
        jak chcesz poczuć jak dobrze prowadzi sie taki samochód - to kup!
        (porównaj to do Warszawy albo Syreny i wyobraź sobie, że przesiadasz się nagle
        z tradycyjnej Warszawy albo Syreny do Warszawy 4WD vvti lub Syreny 4WD i-tdi -
        już czujesz różnicę, już widzisz, że warto!
        No to siemka!
      • nom73 Re: Osobowe z napędem 4WD - jaki sens? 18.11.05, 18:38
        fazi_ze_sztazi napisała:

> doloze jeszcze kilka:
        > lexus GS, IS
        > acura (chyba RL)
        > ford fivehundred
        > mercedesy itp.

A ja dołożę fiata pandę 4x4 ;-)
    • simon_r Re: Osobowe z napędem 4WD - jaki sens? 17.11.05, 16:35
      zależy jeszcze jakie 4x4... bo 4x4 w Subaru to zupełnie co innego niż w Volvo
      XC, Lianie, Golfie 4motion czy Skodzie...
      4x4 w Subaru to stały napęd na wszystkie koła z układem różnicowym thorsena,
      który kieruje moment obrotowy na to koło które go najbardziej potrzebuje (to tak
      w wielkim uproszczeniu) i dzięki temu masz doskonałe własciwości jezdne w
      każdych warunkach.. w pozostałych wymienionych napęd na dodatkowe dwa koła jest
      dołączany przez sprzegło wiskotyczne wtedy gdy pierwsze dwa zaczynają się
      ślizgać ponadto masz tam zwykłe mechanizmy róznicowe i wystarczy aby jedno koło
      zaczęło buksować a już pod górkę nie podjedziesz.. kiedyś widziałem taki ładny
      filmik porównujący XC do Outback'a - tam gdzie Volvo nie było w stanie ruszyć (a
      była to zwykła gładka polna droga pod górkę lekko zmoczona) Outback wjeżdżał
      jakby go nie dotyczyła grawitacja..
      Więc jeśli jeździsz czasem na narty, ryby lub mieszkasz w górzystej okolicy
      ..bierz Subaru
      • thorgal10 Re: Osobowe z napędem 4WD - jaki sens? 17.11.05, 18:27
        ".. kiedyś widziałem taki ładny filmik porównujący XC do Outback'a - tam gdzie
        Volvo nie było w stanie ruszyć a była to zwykła gładka polna droga pod górkę
        lekko zmoczona) Outback wjeżdżał jakby go nie dotyczyła grawitacja.."

Link do filmu - w "dziale" filmy:

www.subaru.pl/subaru_multimedia.html
        Pozdrawiam,
        • johndoe Re: Osobowe z napędem 4WD - jaki sens? 18.11.05, 08:50
          thorgal10 napisał:

> ".. kiedyś widziałem taki ładny filmik porównujący XC do Outback'a - tam gdzie
          > Volvo nie było w stanie ruszyć a była to zwykła gładka polna droga pod górkę
          > lekko zmoczona) Outback wjeżdżał jakby go nie dotyczyła grawitacja.."
          >
          > Link do filmu - w "dziale" filmy:
          >
          > www.subaru.pl/subaru_multimedia.html
          > Pozdrawiam,

poszukaj jescze na stronie mercedesa filmu porownujacego go z bmw, a na stronie legii porownania z pilkarzami wisly. beda rownie obiektywne.
          • wasiek3 Re: Osobowe z napędem 4WD - jaki sens? 18.11.05, 10:31
            Jasne...szkoda tylko że w tym filmiku redaktor mówi wybitnie po szwedzku a nie po japońsku... Dziwne
            tylko że w XC wyglądało tak jakby napęd był tylko na przednie koła... może jakiś zepsuty wzieli :-)
            Nie wiem co lepsze - sam mam volvo 245 ale z 1983 roku i uważam że to najfajniejszy samochód na
            swiecie - nawe pomimo napędu tylko na jedną, tylną oś. Pozdrawiam
            • johndoe Re: Osobowe z napędem 4WD - jaki sens? 18.11.05, 10:56
              wasiek3 napisał:

> Jasne...szkoda tylko że w tym filmiku redaktor mówi wybitnie po szwedzku a nie
              > po japońsku... Dziwne

a ja widzialem jak jeden pan ze szwajcarskiego instytut jakiegostam mowil po polsku, ze proszek omo jest najlepszy.
              pzdr
              ps. nie kwestionuje przewagi napedu stalego nad dolacznym, ale ten film to bylo przegiecie.
      • poorany Re: Osobowe z napędem 4WD - jaki sens? 18.11.05, 09:09
        > zależy jeszcze jakie 4x4... bo 4x4 w Subaru to zupełnie co innego niż w Volvo
        > XC, Lianie, Golfie 4motion czy Skodzie...
        > 4x4 w Subaru to stały napęd na wszystkie koła z układem różnicowym thorsena,
        > który kieruje moment obrotowy na to koło które go najbardziej potrzebuje (to ta
        > k
        > w wielkim uproszczeniu) i dzięki temu masz doskonałe własciwości jezdne w
        > każdych warunkach.. w pozostałych wymienionych napęd na dodatkowe dwa koła jest
        > dołączany przez sprzegło wiskotyczne wtedy gdy pierwsze dwa zaczynają się
        > ślizgać ponadto masz tam zwykłe mechanizmy róznicowe i wystarczy aby jedno koło
        > zaczęło buksować a już pod górkę nie podjedziesz.. kiedyś widziałem taki ładny
        > filmik porównujący XC do Outback'a - tam gdzie Volvo nie było w stanie ruszyć

Troszke bzdur sie wkradło w Twoją wypowiedź
        1. Impreza nie posiada szpery torsen, tylko szpere płytkową tzw. wiskotyczną,
        układ napedowy Imprezy to klasyczny Taylor layout
        2. Nie 'układ różnicowy thorsena' tylko 'układ różnicowy torsen'. 'torsen' nie
        pochodzi od żadnego nazwiska tylko skrót: TORque SENsitive
        Golf 4motion, skoda posiadają układ na jedną oś, na tył jest dołaczana po
        osiągnięciu jakiejs tam progowej wartości poslizgu za pomocą sprzęgła HALDEX.
        Takie rozwiązanie nadaje się do jazdy po śliskim, ośniezonym terenie (np. w
        górach) kiedy w momencie poślizgu załacza się 4x4. W przeciwieństwe do jazdy
        sportowej, nie jest ważne jak szybko napęd drugiej osi sie dołaczy - HALDEX robi
        to cokolwiek wolno
        • cc_2004 Re: do pooranego 18.11.05, 11:37
          dzięki za wniesienie pewnej dozy faktów do dyskusji ;-))
      • martino Zagadka - Kto to ten Thorsen? 18.11.05, 22:48
        Kto to ten pan Thorsen? Wynalazca?

;-)

A może to TorSen - Torque Sensing raczej...
        To podobny kiks jak z katalizatorem trójdrożnym - three-way catalyst....
    • edek40 Re: Osobowe z napędem 4WD - jaki sens? 17.11.05, 16:36
      Dla przecietnego kierowcy nizinnego to tylko bajer. Lepszy kierowca zauwazy lepsze, precyzyjniejsze prowadzenie. Mieszkaniec rejonow gorzystych doceni lepsze ruszanie na czterech kolach.
    • pam_pa_ram_pam Re: Osobowe z napędem 4WD - jaki sens? 17.11.05, 16:39
      W Warszawie, gdzie śnieg pada nieczęsto, gołoledź jest katastrofą występującą
      dwa razy do roku, to istotnie bez sensu. Samochód pali o litr-dwa więcej na
      setkę, traci około 10 KM mocy na kręcenie wałem i mostem (osiągi Suzuki Ignis z
      1,5 litrowym silnikiem 99 KM i napędem 4*4 są porównywalne z osiągami tego
      samego samochodu z silnikiem 1,3 litra 93 KM i napędem na przód.

Za to, jak ktos mieszka w Lasku Wiedeńskim (np. mam przemiłą znajomą, która ma
      domek w Wolfsgraben) - to bez takiego gadgetu zimą nieczęsto by się nocowało w
      domu. To jest mus mieć napęd na 4 koła i łańcuchy.
      • niknejm Re: Osobowe z napędem 4WD - jaki sens? 18.11.05, 16:42
        pam_pa_ram_pam napisał:

> W Warszawie, gdzie śnieg pada nieczęsto, gołoledź jest katastrofą występującą
        > dwa razy do roku, to istotnie bez sensu. Samochód pali o litr-dwa więcej na
        > setkę, traci około 10 KM mocy na kręcenie wałem i mostem (osiągi Suzuki Ignis
        > z 1,5 litrowym silnikiem 99 KM i napędem 4*4 są porównywalne z osiągami tego
        > samego samochodu z silnikiem 1,3 litra 93 KM i napędem na przód.

Chyba, że ma się wyjazd z garażu pod górkę, co wkurza mnie niemożebnie i zmusza
        do częstego machania łopatą, podczas gdy sąsiad (z Subaru Legacy) ma znacznie
        łatwiej - odśnieża znacznie rzadziej, jeśli w ogóle.
        I dlatego chyba kupie 4X4 jako następny samochód. Ponieważ jednak terenówek nie
        lubię, to może Impreza albo Legacy?

Pzdr
        Niknejm
        • chaladia Re: Osobowe z napędem 4WD - jaki sens? 18.11.05, 20:55
          To jakie jest nachylenie tego Twojego wyjazdu? Jeśli aż takie, to obawiam się,
          że Subaru, z tym małym kątem natarcia i zejścia może i podjedzie, ale na
          początej "wyrżnie" zderzakiem w podjazd...
          • niknejm Re: Osobowe z napędem 4WD - jaki sens? 21.11.05, 11:33
            chaladia napisał:

> To jakie jest nachylenie tego Twojego wyjazdu?

Nie mierzyłem kątomierzem, ale dość spore. ;-)

> Jeśli aż takie, to obawiam się,
            > że Subaru, z tym małym kątem natarcia i zejścia może i podjedzie, ale na
            > początej "wyrżnie" zderzakiem w podjazd...

E nie... Spoko. Sąsiad wjeżdża/zjeżdża identycznym podjazdem codziennie - no
            problem. A ma Legacy właśnie. I to nie Outback bynajmniej.

Pzdr
            Niknejm

>
    • greenblack Re: Osobowe z napędem 4WD - jaki sens? 17.11.05, 17:38
      Oszczędność opon i nerwów.

W Polandzie nie ma równych dróg o dobrej przyczepności, a przez pół roku na
      jezdni leży mokra mieszanka błota, sadzy, piachu, śniegu oraz soli, w koleinach
      zbiera się woda, często lód i dlatego 4x4 powyżej pewnego pułapu mocy jest
      niezbędny.
      • cc_2004 Re: a jaki to pułap? 17.11.05, 17:55
        Mówimy o 100 KM, 150 KM, czy więcej?
        • greenblack Re: a jaki to pułap? 17.11.05, 17:58
          No myślę, że 200 KM w wolnossących i 180 w doładowanych.
          • fazi_ze_sztazi Re: a jaki to pułap? 17.11.05, 18:26
            mowisz to w kontekscie 4WD (naped dolaczany poprzez sprzeglo) czy 4x4 (naped
            staly, w niektorych wersjach takze z blokadami/reduktorem).
            mysle ze jesli ktos kupuje naped na cztery aby poprawic bezpieczenstwo jazdy
            (miasto/trasa, zadne tam off-road) to zwykly naped 4WD bedzie wystarczajacy.
            pzdr.
            • greenblack Re: a jaki to pułap? 17.11.05, 18:28
              Mówię o prawdziwym 4x4 typu, Alfa Romeo, Audi, Subaru, a nie syfie typu Honda
              CRV, Volvo, Skoda.
              • paul_78 Re: a jaki to pułap? 17.11.05, 18:36
                Skoda to zafajdany haldex. Prawdziwe AWD jest dobre, ale dołączane nadaje się
                psu na budę.
              • cc_2004 Re: oprócz obecnego Justy 17.11.05, 21:26
                niech mnie ktoś poprawi, jeśli się mylę, ale w nim też jest chyba teraz wiskoza.
                A w tym dziadku stały, stary dobry 4x4:
                www.allegro.pl/show_item.php?item=71222892
              • miloszpm Re: a jaki to pułap? 17.11.05, 22:12
                > Mówię o prawdziwym 4x4 typu, Alfa Romeo, Audi, Subaru, a nie syfie typu Honda
                > CRV, Volvo, Skoda.

To jak jest w końcu z Volvo? S60R ma zdaje się AWD?
                • dr.verte Re: a jaki to pułap? 18.11.05, 00:40
                  miloszpm napisał:

>
                  > To jak jest w końcu z Volvo? S60R ma zdaje się AWD?

w wersji haldex edition zdaje się
                • sopocianin Re: Volvo 18.11.05, 01:22
                  miloszpm napisał:
                  To jak jest w końcu z Volvo? S60R ma zdaje się AWD?
                  Tak, ma Haldex'a. Jako opcje mozna do dostac z prawie kazdym innym modelem. Co
                  do syfu jakim to niby jest, to sie nie zgadzam. Jezdze z tym systemem od roku,
                  w kazdych warunkach, lacznie z glebokim sniegiem. I spisuje sie to znakomicie.
                  Moze nie nadaje sie do jazdy wyczynowej, ale ja po prostu uzywam samochodu do
                  poruszania sie, a nie do wyscigow. I cenie wygode oraz lekko podsterowna
                  charakterystke samochodu - rozdzial mocy 70-30 jest w zyciu codziennym zupelnie
                  ok.
              • johndoe Re: a jaki to pułap? 18.11.05, 09:02
                greenblack napisał:

> Mówię o prawdziwym 4x4 typu, Alfa Romeo, Audi, Subaru, a nie syfie typu Honda
                > CRV, Volvo, Skoda.
                zapomniales napisac, ze ten syf sprawdza sie w sportowym aucie z 4 kolkami na grillu.
            • radomir996 Re: a jaki to pułap? 17.11.05, 19:00
              W kwestii formalnej 4WD to naped dolaczany (part time) z blokada dyferencjalu
              centralnego lub zupelnie bez dyferencjalu centralnego, nadajacy sie tylko do
              jazdy w terenie.
              AWD to naped staly (All-time 4WD) nadajacy sie do jazdy przy kazdej predkosci i
              na kazdej nawierzchni, nawet wiskoza gdzie moment jest przenoszony na tylne
              kola kiedy przednie sie juz w miejscu kreca (lub jedno przednie na przyklad) to
              teoretycznie staly naped na 4 kola (AWD).
    • sopocianin Re: Osobowe z napędem 4WD - jaki sens? 17.11.05, 18:34
      Ma racje Greenblack - powyzej pewnej mocy to kwestia komfortu i bezpieczenstwa.
      Zupelnie inaczej jezdzi sie z AWD i kontrola napedu. Oczywiscie 2wd bedzie
      lepiej przyspieszal - na suchym betonie albo asfalcie. Na luznej, mokrej,
      zasniezonej badz oblodzonej nawierzchni 2WD z AWD nie ma najmniejszej szansy. A
      takie warunki sa w wiekszosci krajow przez wieksza czesc roku.
      Jest rzeczywiscie kwestia wiekszej wagi, wiekszego zuzycia paliwa, no i
      wiekszej ceny.
      • mentice Re: Osobowe z napędem 4WD - jaki sens? 17.11.05, 19:03
        W PL i D pewnie warto miec 4WD, ale w Skandynawii jezdzi sie cala zima na
        oponach z kolcami, co w PL i D jest zabronione. Co wiecej, opony zimowe sa
        obowiazkowe.
    • frax1 Re: Osobowe z napędem 4WD - jaki sens? 17.11.05, 19:22
      Ja mam Quattro i mimo że jeżdże nim baaaaaaaaaardzo krótko to już wiem że bym
      się nie zamienił na żadną napędzaną na jedną oś furę. A dlaczego? A dlatego że
      trakcja przy ruszaniu i na zakrętach na mokrej i ubłoconej nawieszchni jest
      nieporównywalna z innymi rozwiązaniami.
      Pozdrawiam
      • frax1 Re: Osobowe z napędem 4WD - jaki sens? 17.11.05, 19:41
        A dodam jeszcze że silnik to 2.8 12v i jak na A4 to jest to wystarczająco mocna
        jednostka by nie powodować znacznych spadków osiągów.
        Pozdrawiam
        • devote ma sens z mocnym silnikiem 17.11.05, 22:04
          dla mnie ma sens ale jedynie z mocnym silnikiem
    • mibury Re: Osobowe z napędem 4WD - jaki sens? 18.11.05, 00:35
      Jezdze Subaru Forester. Na prawde warto. Auto nie tanie. ale tysiac razy
      zamienil bym je na np. Passata 4-motion (chyba drozszego).
      • wowo5 Re: Osobowe z napędem 4WD - jaki sens? 18.11.05, 03:07
        By przekonac sie, ze AWD jest potrzebne wystarczy przejechac sie jakims
        przyzwoitym autem z AWD. Polecam A4 Quattro lub Subaru Legacy. Radze przejechac
        sie po suchej kretej drodze, po mokrym i po sniegu. Wtedy potrzeba AWD bedzie
        oczywista.
    • wiren Re: Osobowe z napędem 4WD - jaki sens? 18.11.05, 08:37
      ma sens, przedninapędówka to morderca, a tylnonapędówka ma kłopoty w śniegu i
      błocie
    • simr1979 W dobrym kierunku..... 18.11.05, 10:20
      ...zmierzają wnioski w tej dyskusji, aż serce rośnie :))
      Ale na proste pytanie cc_2004 wciąż jeszcze nie padła prosta odpowiedź,a to
      przecież podstawy (niemal) fizyki są ;))
      No nic, posiedzimy, poczekamy....rade damy...:D
    • zoomka Re: Osobowe z napędem 4WD - jaki sens? 18.11.05, 12:57
      a dlaczego nie? bez dwoch zdan taki samochod lepiej sie prowadzi, przynajmniej
      na sliskiej nawierzchni. pytanie o sens wydaje mi sie troche nie na miejscu. to
      tak jakby zapytac czy skora jako wyposazenie wnetrza ma sens, jezeli kogos na
      to stac to dlaczego nie? nie wiem jak reszta, ale ja tam wole lepszy komfort
      jazdy od gorszego. A co do subaru...po pierwsze: ktos z was posiada subaru
      2x4? ;), a po drugie: porownujac do konkurencji...w subaru za 4x4 w ogole sie
      placi, jak by nie porownywac subaru zawsze wypada taniej (przynajmniej w moich
      stronach).
      pozdrwaiam
      • kubagr Re: Osobowe z napędem 4WD - jaki sens? 18.11.05, 15:30
        po pierwsze: nie jestem teoretykiem a praktykiem: jezdze(dzilem) kilkunastoma
        samochodami z roznymi systemami4x4
        w skrocie: (pomijam historyczny juz naped: STALY 4x4 gdzie ten naped wlaczalo
        sie poprzez zablokowanie hubs: czyli piast przy kolach (perzegubow??? to chyba
        prawidlowa nazwa)
        4x4 czy 4WD dzieli sie na
        1/part time 4wd: typowy przyklad jeep wrangler i staaaaaaaaaaaaare subaru:
        poprostu dolacza sie naped drugiej osi: kazda os ma dyfer plus difer centralny.
        opcja: blakada elektroniczna lub mechaniczna centralnego dyfer. oczywiscie z
        part time nie mozna jezdzic na suchym

2/ selective 4wd: zwykle daje mozliwosc wlaczenia part time albo full time: w
        tym ostatnim mozna jezdzic na suchym. typowy przyklad: jeep grand cherokee

3/ ful time (czasami nazywany real time etc) ja nazywam to oszukanym: jest to
        system on demand: czyli dolacza naped drugiej osi AUTOMATYCZNIE w momencie gdy
        jest potrzeba; typowy przyklad: acura MDX; jej system wywodzi sie w prostej
        linii z isuzu "torque on demand". czasami full time przestaje dzialac przy
        wieksszej szybkosci!!!!!!

4/ AWD: czyli najbardziej zaawansowany 4x4 dzialajacy caly czas : WSZYSTKIE
        modele subaru (BTW: saab X czyli 4x4 ma wlasnie podzespoly 4x4 od subaru!!!),
        audi quatro, merc, land lover (ale nie defender), bmw modele X.

dla ulatwienia przyswojenia sobie tych wszystkich info jezdzilem: range rover
        (najgorszy jakosciowo samochod jaki mialem), merc, bmw, subaru, jeep, isuzu
        trooper i toyota 4x4
        obecnie w domowym stadle jest: jeep wrangler, toyota land-cruiser, subaru WRX,
        i subaru legacy GT
        mozna wiec powiedziec ze mam info z pierwszej reki

• simr1979 kubagr....... 18.11.05, 18:36
          ...pomieszanie z poplątaniem!
    • kropekuk Mialem przed kilku laty w Polsce Audii A8. Jedyny 18.11.05, 20:31
      bezpieczny samochod na jazde pozna jesienia i zima po polskich drogach i
      miejskich ulicach (lacznie ze stolica, gdzue snieg zawsze zaskakuje sluzby
      miejskie). Jesli mozesz - kup nawet kilkulatka.
      • asiall Re: Mialem przed kilku laty w Polsce Audii A8. Je 18.11.05, 23:58
        Jeżdżąc tak wyklętym tu na forum Volvo, s60 AWD, jestem zadowolona, że wybrałam
        ten dodatek.
        Na co dzień jeżdzę przeróżnymi autami, często po śniegu i pod górki. Teraz już
        nie narzekam, że auto mi się slizga, ani że nie mogę wjechać pod górke ruszając
        ze świateł. Może to kwestia samej wielkości auta, bo jest duże - ale nie wiem.
        Jestem bardzo zadowolona z mojego auta w zimowych warunkach. Tutaj śnieg jak już
        pada, to pada, wali jak głupi i czasami rano nie jest jeszcze odśnieżone kiedy
        muszę wyjeżdzać. Mniejszymi autami (civic, almera) zdarzylo mi sie nie
        przekopac. teraz śmigam!
        Pozdrawiam,
        życząc szerokiej drogi.
    • tomeeeek Re: Osobowe z napędem 4WD - jaki sens? 19.11.05, 11:06
      cc_2004 napisał:

> Jaki jest wg Was sens kupowania osobówek z napędem na 4 koła? Nie mówię o
      > SUVach, cross-overach itd. Tylko o takich wynalazkach jak poprzednie Subaru
      > Justy, zwykła Impreza (ale nie WRX itp.), Liana 4WD, Audi Quattro, VW Golf
      > 4Motion....

O to może pytać tylko ktoś, kto przez całe życie jeździł "ośką". Trakcja jest
      nieporównywalna w wypadku "ośki" i 4x4. Tylko, że ja mówię o prawdziwym
      napędzie, czyli takim jak ma subaru, albo audi. Reszta osobówek to ma haldex'a.
      Lepszy on niż nic, ale z prawdziwym napędem na 4 koła się nie porównuje. To taki
      rodzaj 4x4 dla ubogich.
      • cc_2004 Re: Osobowe z napędem 4WD - jaki sens? 19.11.05, 11:39
        tak, od ponad 10 lat jeżdżę tylko samochodami z napędem na 1 oś (na początku na
        tył: maluch, fso 1500, polonez, sierra), potem na przód (, swift, civic,
        baleno).
        Czasami mam okazję przewieźć się czymś innym.
        Poważnie zastanawiam się nad zakupem jakiejś praktycznej i w miarę taniej w
        utrzymaniu czteronapędówki, ale SUVy i typowe terenówki mnie nie interesują, a
        na Legacy, czy A6 avant quattro nie ma kasy ;-))
        • thorgal10 Re: Osobowe z napędem 4WD - jaki sens? 19.11.05, 16:03
          tak, od ponad 10 lat jeżdżę tylko samochodami z napędem na 1 oś (na początku na
          tył: maluch, fso 1500, polonez, sierra), potem na przód (, swift, civic,
          baleno).
          Czasami mam okazję przewieźć się czymś innym.
          Poważnie zastanawiam się nad zakupem jakiejś praktycznej i w miarę taniej w
          utrzymaniu czteronapędówki, ale SUVy i typowe terenówki mnie nie interesują, a
          na Legacy, czy A6 avant quattro nie ma kasy ;-))

Proponuje Subaru Forester.

Pozdrawiam,
          • wowo5 Re: Osobowe z napędem 4WD - jaki sens? 19.11.05, 16:31
            Subaru Impreza powinna byc sporo tansza od Forestera. Jest jeszcze Panda z
            napedem na dwie osie. W USA sprzedaja Toyote Matrix 4WD za okolo $18-19k. Za
            okolo $16-17k mozesz kupic Suzuki Aerio z 4WD. To chyba najtansze obecnie auta
            z napedem na dwie osie.
        • simr1979 Re: Osobowe z napędem 4WD - jaki sens? 19.11.05, 18:50
          cc_2004 napisał:

(...)
          > Poważnie zastanawiam się nad zakupem jakiejś praktycznej i w miarę taniej w
          > utrzymaniu czteronapędówki, ale SUVy i typowe terenówki mnie nie interesują,
          a
          > na Legacy, czy A6 avant quattro nie ma kasy ;-))

No to dużego wyboru nie masz - poza Subaru (bez Justy)i Audi pozostaje tylko MB
          i stare beemy osobowe serii X. Tylko te auta mają centralne mech. róznicowe,
          reszta to napędy dołaczane samoczynnie, a to jest niemal bezwartościowy
          gadżet... ;)
          • karakalla Re: Osobowe z napędem 4WD - jaki sens? 19.11.05, 20:15
            I jeszcze Passat syncro, z Torsenem. Bo 4Matic w B5, poza W8, to już podobno tylko Haldex. Ale pewien tego drugiego nie jestem. Za jakiś czas pewnie będą dość niedrogo do kupienia Alfy Crosswagony, z najprawdziwszymi Torsenami.
      • kubagr Re: Osobowe z napędem 4WD - jaki sens? 19.11.05, 17:33
        hmmmmmmm
        haldex: slyszalem juz te wypowiedz
        moze cos wiecej na temat haldex?
        a merc i bmw to maja niby jakie 4x4?????

tez z tym mitycznym haldex
        • tomeeeek Re: Osobowe z napędem 4WD - jaki sens? 19.11.05, 19:00
          kubagr napisał:

> hmmmmmmm
          > haldex: slyszalem juz te wypowiedz
          > moze cos wiecej na temat haldex?
          > a merc i bmw to maja niby jakie 4x4?????

Merc używa rozwiązania o nazwie 4MATIC. Rozdział napędu pada jak mucha. Zapytaj
          kogokolwiek kto tym jeździ - same problemy. Najlepiej gości z klubu mercedesa
          ;-) W BMW? W jakim modelu BMW ma taki napęd? Wybacz pytanie, ale jakoś nie śledzę...

>
          > tez z tym mitycznym haldex

Haldex działa na zasadzie sprzęgła wiskotycznego. Tj dopiero w momencie uślizgu
          kół i różnicy momentów obrotowych, napęd przekazywany jest częściowo na oś
          tylną. A więc trudno mówić tu o przwdziwym napędzie 4x4. Podczas normalnej jazdy
          po suchym prawie cała moc przekazywana jest na jedną oś.

Haldex jest w VW, skodzie, hondzie, fiacie....

Uściślijmy jeszcze jedną rzecz. Mówimy tu o samochodach osobowych. Bo jest wiele
          aut terenowych z bardzo dobrym napędem na 4 koła i blokadą mechanizmów różnicowych.
          • kubagr Re: Osobowe z napędem 4WD - jaki sens? 19.11.05, 19:44
            przeczytaj sobie moja wypowiedz pierwsza w tej dyskusji: 4matic to jest all
            time 4x4. w bmw naped STALY na 4 kola to oznaczenie X. dziwne ze sie z takim
            nie spotkales
            haldex to jest tzw system on demand.
            powtarzam merc i bmw maja staly nie on demand.
            BTW: nie wiem skad to przekonanie ze 4x4 w merc pada jak mucha..... jezeli cos
            pada jak mucha w nowych merc to electronics a nie mechaniczne czesci.
            • tomeeeek Re: Osobowe z napędem 4WD - jaki sens? 19.11.05, 20:25
              Hmmmm...

Przeczytałem Twoją pierwszą wypowiedź. Po co więc to durne pytanie o haldex
              skoro doskonale wiesz czym jest napęd bazujący na haldexie? Prowokacja?
              Złośliwość? Chęć sprawdzenia czy wiem o czym mówię?

BMW jako takie mnie nie interesuje - napisałem to wyraźnie. O mercedesie nie
              napisałem nigdzie, że nie ma stałego napędu. Napisałem tylko, że się sypie. Wiem
              to z rozmów z ludźmi, którzy posiadają takowy. Jak mi pokażesz 2 zadowolonych z
              tego napędu użytkowników to może zmienię zdanie. Bo ja 2 niezadowolonych znam.

IMHO stały, niezawodny napęd 4x4 mają audi i subaru. Reszta jest daleko za
              murzynami. Aktualnie jeżdżę subaru.

pa
              • tomeeeek Re: Osobowe z napędem 4WD - jaki sens? 19.11.05, 20:33
                Jako przykład niezawodności 4matic'a

tiny.pl/x7s2
          • kubagr Re: Osobowe z napędem 4WD - jaki sens? 19.11.05, 19:45
            ktore auta terenowe wg ciebie maja te wspaniale napedy 4x4?

tomeeeek napisał:

> kubagr napisał:
            >
            > > hmmmmmmm
            > > haldex: slyszalem juz te wypowiedz
            > > moze cos wiecej na temat haldex?
            > > a merc i bmw to maja niby jakie 4x4?????
            >
            > Merc używa rozwiązania o nazwie 4MATIC. Rozdział napędu pada jak mucha.
            Zapytaj
            > kogokolwiek kto tym jeździ - same problemy. Najlepiej gości z klubu mercedesa
            > ;-) W BMW? W jakim modelu BMW ma taki napęd? Wybacz pytanie, ale jakoś nie
            śled
            > zę...
            >
            > >
            > > tez z tym mitycznym haldex
            >
            > Haldex działa na zasadzie sprzęgła wiskotycznego. Tj dopiero w momencie
            uślizgu
            > kół i różnicy momentów obrotowych, napęd przekazywany jest częściowo na oś
            > tylną. A więc trudno mówić tu o przwdziwym napędzie 4x4. Podczas normalnej
            jazd
            > y
            > po suchym prawie cała moc przekazywana jest na jedną oś.
            >
            > Haldex jest w VW, skodzie, hondzie, fiacie....
            >
            > Uściślijmy jeszcze jedną rzecz. Mówimy tu o samochodach osobowych. Bo jest
            wiel
            > e
            > aut terenowych z bardzo dobrym napędem na 4 koła i blokadą mechanizmów
            różnicow
            > ych.
            >
    • hondziarz Re: Osobowe z napędem 4WD - jaki sens? 19.11.05, 17:36
      a może jeżdżą po zaoranym polu ci właściciele, a kupować traktora nie chcą, bo
      garaż pod domem mają za niski?
      • wahacz tylko torsen 19.11.05, 20:48
        Jestem goracym zwolennikiem napedu 4x4 w osobowkach. Jak juz bylo mowione auta
        o mocy okolo 200 KM i wiecej z napedem na przod to glupota.
        Co do napedu 4x4 to zdecydowanie najlepszy jest z ukladem Torsen i to maja
        obecnie tylko dwie marki: audi i Alfa romeo. Torsen wykorzystuje to co bylo
        wada przkladni slimakowych - samoblkowanie sie - w przypadku ukladu roznicowego
        torsen ta wada przekladni slimakowej jest zaleta.
        Generalnie inne uklady 4x4 saq gorsze. Nie wiem jaki ma subaru bo nigdy nie
        widzailem. Nie wiem tez jaki bmw czy merc ale z tego co pisze prasa uklady 4x4
        tych dwoch ostatnich marek to proste rozwiniecie tylniego napedu poprzez
        elektronike a wiec z zalozenia duzo gorsze rozwiaznie niz mechaniczne ukklady
        alfy i audi.
        Co do haldexa to nic innego jak sprzglo wiskotyczne bo haldex to zdaje sie po
        prostu nazwa firmy ktora sprzedaje to rozwiazanie. To tak jak na mercedesa
        mozna powiedziec "samochod" i mozna powiedziec "mercedes".

Na margnesie ostatnio jezdzilem starym trupem 4x4: citroen BX GTI 4x4 ze stalym
        napedem 4x4 z mozliwosci blokowania recznie przedniego mechaniz,mu roznicowego
        i mialem swietne odczucia. Lekki zrobiony w poliowie z plastiku samochod super
        przemieszczal sie po zakretach a w terenie mozna bylo podwyzszyc przeswit i w
        droge.
        • kubagr Re: tylko torsen 19.11.05, 23:13
          wahacz napisał:

> Jestem goracym zwolennikiem napedu 4x4 w osobowkach. Jak juz bylo mowione
          auta
          > o mocy okolo 200 KM i wiecej z napedem na przod to glupota.
          > Co do napedu 4x4 to zdecydowanie najlepszy jest z ukladem Torsen i to maja
          > obecnie tylko dwie marki: audi i Alfa romeo. Torsen wykorzystuje to co bylo
          > wada przkladni slimakowych - samoblkowanie sie - w przypadku ukladu
          roznicowego
          >
          > torsen ta wada przekladni slimakowej jest zaleta.
          > Generalnie inne uklady 4x4 saq gorsze. Nie wiem jaki ma subaru bo nigdy nie
          > widzailem. Nie wiem tez jaki bmw czy merc ale z tego co pisze prasa uklady
          4x4
          > tych dwoch ostatnich marek to proste rozwiniecie tylniego napedu poprzez
          > elektronike a wiec z zalozenia duzo gorsze rozwiaznie niz mechaniczne ukklady
          > alfy i audi.
          > Co do haldexa to nic innego jak sprzglo wiskotyczne bo haldex to zdaje sie po
          > prostu nazwa firmy ktora sprzedaje to rozwiazanie. To tak jak na mercedesa
          > mozna powiedziec "samochod" i mozna powiedziec "mercedes".
          >
          > Na margnesie ostatnio jezdzilem starym trupem 4x4: citroen BX GTI 4x4 ze
          stalym
          >
          > napedem 4x4 z mozliwosci blokowania recznie przedniego mechaniz,mu
          roznicowego
          > i mialem swietne odczucia. Lekki zrobiony w poliowie z plastiku samochod
          super
          > przemieszczal sie po zakretach a w terenie mozna bylo podwyzszyc przeswit i w
          > droge.

na pocz to co napisalem o klasyfikacji 4x4
          4x4 czy 4WD dzieli sie na
          1/part time 4wd: typowy przyklad jeep wrangler i staaaaaaaaaaaaare subaru:
          poprostu dolacza sie naped drugiej osi: kazda os ma dyfer plus difer centralny.
          opcja: blakada elektroniczna lub mechaniczna centralnego dyfer. oczywiscie z
          part time nie mozna jezdzic na suchym

2/ selective 4wd: zwykle daje mozliwosc wlaczenia part time albo full time: w
          tym ostatnim mozna jezdzic na suchym. typowy przyklad: jeep grand cherokee

3/ ful time (czasami nazywany real time etc) ja nazywam to oszukanym: jest to
          system on demand: czyli dolacza naped drugiej osi AUTOMATYCZNIE w momencie gdy
          jest potrzeba; typowy przyklad: acura MDX; jej system wywodzi sie w prostej
          linii z isuzu "torque on demand". czasami full time przestaje dzialac przy
          wieksszej szybkosci!!!!!!

4/ AWD: czyli najbardziej zaawansowany 4x4 dzialajacy caly czas : WSZYSTKIE
          modele subaru (BTW: saab X czyli 4x4 ma wlasnie podzespoly 4x4 od subaru!!!),
          audi quatro, merc, land lover (ale nie defender), bmw modele X.

to co piszesz o 4x4 merc i bmw jest NIEPRAWDA
          poza tym bawi mnie stwierdzenie: tylko torsen ..........ale nie wiem jak
          subaru jest zbudowane
          osobiscie ( i tym sie cxhyba roznimy) jezdzilem chyba z 20 autami 4x4:
          osobowe, suv, terenowe i jedno jest pewne: w normalnej eksploatacji kazdy
          system , oprocz part-time, zapewnia praktycznie to samo: jasne ze AWD jest
          lepszy od on demand
          poza tym na tym forum chyba mowimy o samochodach a nie o wloskich g........ch
          • simr1979 kubagr..... 21.11.05, 11:36
            ....przestań już powtarzać te swoje dyrdymały o klasyfikacji napędów,tylko
            wyjmij kamienie z tornistra i przeproś się ze szkołą - przy okazji ortografię
            sobie poprawisz... ;))
    • callafior Re: Osobowe z napędem 4WD - jaki sens? 19.11.05, 23:09
      W zwykłym, słabym aucie to nie ma sensu, ale w mocniejszych odwołuję do praw
      fizyki.
    • frank_drebin Jesli ktos chce na taki wozek rwac panienki na 20.11.05, 10:32
      dyskotece to ma to sens. Inaczej nie ma to sensu ;)
      • tomeeeek Re: Jesli ktos chce na taki wozek rwac panienki n 20.11.05, 11:25
        frank_drebin napisał:

> dyskotece to ma to sens. Inaczej nie ma to sensu ;)

To niestety nie świadczy o Tobie najlepiej. Przejedź się to poczujesz różnicę.
        Akurat kto jak kto, ale laski na to nie lecą... Może jedynie takie, które znają
        się na motoryzacji i będą wiedziały, że zakręty takim autem da się przejechać
        dużo szybciej.
        • kubagr Re: Jesli ktos chce na taki wozek rwac panienki n 20.11.05, 15:51
          jaksos wachacz nie daje glosu.....
        • patriota Re: Jesli ktos chce na taki wozek rwac panienki n 23.11.05, 10:21
          tomeeeek napisał:

> To niestety nie świadczy o Tobie najlepiej. Przejedź się to poczujesz różnicę.
          > Akurat kto jak kto, ale laski na to nie lecą... Może jedynie takie, które znają
          > się na motoryzacji i będą wiedziały, że zakręty takim autem da się przejechać
          > dużo szybciej.

No ale gdy "duzo szybciej" "przejedziesz zakrety" to poleca na to nawet te
          "laski", ktore nie znaja sie na motoryzacji!
          I to znowu bedzie jak najlepiej swiadczyc o tobie... w ich oczach. :-)
    • junkier Porównywanie Octavii i Subaru – jaki sens? 21.11.05, 11:24
      Generalna dyskusja "czy warto w Polsce kupować 4WD czy nie" bez sensu
      cokolwiekktoś komu na tym zależy wyda większe pieniądze na napęd na obydwie
      osie, a ktoś kto uważa to za zbytek nie, i to wszystko. Jednemu wystarczy
      Seicento, a drugiemu A8.

Osobiście uważam, że decydując się na samochód 4WD warto zainwestować w markę,
      dla której jest to chleb powszedni i która ma na tym polu duże doświadczenie,
      tj. Subaru. Porównywanie przednionapędówek z haldexową opcją przeniesienia
      części momentu obrotowego na tył na wypadek chwilowej utraty przyczepności (np.
      Octawia 4x4) z samochodami stałym napędem na 4 koła (Subaru) jest jakimś
      nieporozumieniem, to tak jakby porównać przenośny radiomagnetofon Samsunga ze
      sprzętem audio Denona.

Ponadto, tajemnicą nie tylko poliszynela, ale także statystyk jest dużo większa
      usterkowość np. Octavii 4x4 w porównaniu z wersjami "cywilnymi". A Subaru –
      wiadomo, pancerne wykonanie i niezawodność. Napęd 4x4 to naprawdę nie jest coś,
      z czym dobrze sobie radzą producenci motoryzacyjnej masówki.
      • sopocianin Re: Porównywanie Octavii i Subaru – jaki s 22.11.05, 06:51
        Niezupelnie sie z tym zgadzam- na pewno Audi i Subaru maja najwieksze
        doswiadczenie w 4x4. Ale obie te firmy maja tez inne slabostki o ktorych sie ne
        mowi.
        Mam Haldex i przejechalem juz nim 65 tys. I jakos chodzi. Dla kogos, kto uzywa
        samochodu tak po prostu do przemieszczania sie, nie ma znaczenia co tam siedzi
        w bebechach daneego samochodu. Liczy sie trwalosc, cena i komfort, czasami tez
        marka. Reszta to dla dzieciakow - chcesz szybki wozek - polecam EVO VIII-
        porownywalny z deska do prasowania z poteznym silnikiem. Trzeba tez dodac, ze
        nawet to EVO nie bedzie mialo szans ze zwyklym wyczynowym go-kartem z klasy
        250cc w przyspieszeniu do 100km/godz.
        Przewagi AWD nad 2WD nie ma co udowadniac - to po prostu stwierdzony fakt. I
        wiekszosc samochodow z silnikami o duzej mocy ma takie rozwiazanie jako
        standard - lacznie z Lamborghini czy Ferrari. A sa tez wozy, gdzie tego nie ma -
        Bentley Mulsane moze byc dobrym przykladem.
        Co do marki - jedni wola jablka, a inni pomarancze - wiec trudno o tym
        dyskutowac. W roznych krajach jest inaczej - Subaru moze byc uwazany za super
        samochod w jednym, a za wozek dla mlodziezy w drugim. Co do statystyk -
        wszystko zalezy od tego, kto je robil, i dla kogo. I co do Subaru - jak kazdy
        japonczyk jest zrobiony z cienkich blach - zobacz jak wyglada Merc, Volvo, czy
        Audi po 10 latch, a jak wyglada Subaru, czy Toyota, czy tez Acura badz Lexus po
        tym samym czasie. I wyciagnij wnioski. A jeszcze lepiej, obejrzyj sobie pare
        wozkow po dobrym dzwonie. Zwroc uwage na calosc kabiny, slupki drzwiowe i dach.
        Co do porownania Samsunga z Denonem - toz to samo badziewie.
        • greenblack Re: Porównywanie Octavii i Subaru – jaki s 22.11.05, 13:01
          sopocianin napisał:
          I
          > wiekszosc samochodow z silnikami o duzej mocy ma takie rozwiazanie jako
          > standard - lacznie z (...) Ferrari.

No, tu już przegiąłeś.
          • trypel Re: Porównywanie Octavii i Subaru – jaki s 22.11.05, 13:29
            A tak zupełnie BTW - jaki system 4x4 był zamontowany w starej pandzie? To chyba
            było cos od steyera? ale nie jestem pewny
            W każdym razie mimo nikczemnej mocy i jeszcze nikczemniejszemu momentowi te
            samochodziki zadziwiająco dobrze radzą sobie do dzisiaj często jako totalnie
            skorodowane II lub III autko w rodzinie w krajach alpejskich ze Szwajcarią
            włącznie.
            pozdr
            • greenblack Re: Porównywanie Octavii i Subaru – jaki s 22.11.05, 14:25
              Tam był dołączany mechanicznie napęd na tył, jak w terenówkach tylko odwrotnie.

• junkier Re: Porównywanie Octavii i Subaru – jaki s 22.11.05, 13:44
          >>>> Co do porownania Samsunga z Denonem - toz to samo badziewie.

No, Kolego, jesli na samochodach znasz sie tak jak na sprzecie audio...

Na powaznie, jesli masz octawie z haldexem i sprawuje sie ok to wypada tylko
          pogratulowac i zyczyc dalszej bezproblemowej eksploatacji.

Dalej piszesz ze "Audi i Subaru maja najwieksze doswiadczenie w 4x4. Ale obie
          te firmy maja tez inne slabostki o ktorych sie nie mowi"

Nie znam zadnych ukrytych slabostek Subaru poza kosztami eksploatacji. Ale to w
          glownej mierze wina polskiego fiskalizmu, a nie slabosci pojazdu, ktory w
          normalnym kraju, np. USA, ma koszty eksploatacji (w tym ubezpieczenia!)
          porownywalne z jakims sportowym fordem czy toyota. No i tam jest 2 x tanszy od
          wspomnianego audi...
    • patriota Jaki sens? W Polsce praktycznie zaden. 23.11.05, 10:16
      Takich samochodow jezdzi sporo w gorskich rejonach Austrii, Szwajcarii i Wloch i
      tylko tam maja rzeczywiscie sens - bo jest stromo i bardzo czesto bywa slisko.
    • vampeer Re: Osobowe z napędem 4WD - jaki sens? 23.11.05, 14:57
      jest sens. takie auto prowadzi sie o niebo lepiej niz jakakolwiek
      przednionapedowka (no moze poza integra typeR).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka