programistajava 17.11.05, 21:46 Mam pytanie co ile trzeba robic przeglady w ASO w okresie gwarancyjnym dla samochodow: 1. Suzuki Liana 2. Honda Jazz? Jakies przykladowe ceny...? Link Zgłoś Obserwuj wątek
lanza2 Re: Co ile sa przeglady: Suzuki Liana & Honda Jaz 17.11.05, 22:56 honda jazz przegłąd kosztuje około 450 zł, robi się go co 20000 km lub co rok. Link Zgłoś
programistajava Re: Co ile sa przeglady: Suzuki Liana & Honda Jaz 18.11.05, 12:42 Dziekuje za konkretna odpowiedz o to mi wlasnie chodzilo. Link Zgłoś
piotrpilinko Re: Co ile sa przeglady: Suzuki Liana & Honda Jaz 17.11.05, 23:15 Suzuki Liana. Pierwszy przegląd - wymiana oleju i filtra oleju po 1000 km (270PLN). Drugi przegląd (akurat połączyłem to z akcją promocyjną) - po 15 tys. km (470PLN). Kolejne przeglądy co 15 tys. km (lub co rok)... Sprawdziłem poziom oleju po 10 tys. km od wymiany po 15 tys. - wszystko w normie - ubyło tylko tyle, co ściekło z bagnetu podczas sprawdzania poziomu (nadal jest poziom maksymalny)... Link Zgłoś
programistajava Re: Co ile sa przeglady: Suzuki Liana & Honda Jaz 18.11.05, 12:44 Jakie jest twoje zdania o Lianie czy warto inwestowac w ten samochod? Czy masz wersje z silnikiem diesla? Podobno trzeba wymieniac swiece na NGK bo w standardzie jakas lipe daja.???? Opisz prosze swoje wrazenia plusy i munusy. To czego sie obawiam to drogie czesci i dlugi czas ich sprowadzania poza tym (oprocz wygladu ale to rzecz gustu) czytalem same dobre opinie... Link Zgłoś
cc_2004 Re: Suzuki Liana 18.11.05, 13:00 Samochód jest na rynku od 2001 r. a w 2007 roku planowane jest zakończenie produkcji (czyli wejdzie następca). Zbudowany na płycie podłogowej Suzuki Baleno, odziedziczył po nim takie sobie właściwości jezdne, które pogorszyły się wraz z podniesieniem środka ciężkości. Liana nie nadaje się do szybkiego pokonywania zakrętów. Jest samochodem do wygodnego przemieszczania się z punktu A do B i tyle. Silnik diesla dostarcza PSA, ale cały osprzęt jest produkcji japońskiej, stąd nie nazywa się HDI, tylko DDiS. Samochód jest bardzo oszczędny (średnia poniżej 6,0 do uzyskania bez większego problemu), ale niezbyt dynamiczny. Zakres użytecznych obrotów ma od 1750 do 3000. Wyposażenie bardzo dobre w tej cenie (wychodzi ok. 10,000 zł mniej niż Corolla 1.4 D4D). Niezawodność powinna być wysoka. Swego czasu Baleno było zawsze w czołówce, obok mazdy 323 i corolli. Dostępność części: samochód w Europie sprzedawany jest od 5 lat, więc nie powinno być problemu. Bezpieczeństwo: nie było oficjalnych testów NCAP, ale wersja USA uzyskała wysokie noty (lepsze od Focusa, Mazdy Protege itd.). Link Zgłoś
jot.be Re: Co ile sa przeglady: Suzuki Liana & Honda Jaz 18.11.05, 13:10 programistajava napisał: > Jakie jest twoje zdania o Lianie czy warto inwestowac w ten samochod? Czy masz > wersje z silnikiem diesla? Podobno trzeba wymieniac swiece na NGK bo w Moja żona zainwestowała, ale w benzynowy. Jeden minus - dość głośno w środku. Poza tym bez zarzutu.Dość przestronne i wygodne auto poza tym. Za tą cenę, z tym ekipunkiem, warto imho. Pozdr Link Zgłoś
primerasri liana - kilka slow o aucie 22.11.05, 00:53 Jak powiedzial mi jeden z klientow, ktory jezdzi liana, ma auto ze scislej czolowki (okrzykniete jednym z najbrzydszych samochodow swiata ;) Ale tak powaznie - liana nie jest zla - niestety np takie baleno kombi lepiej pokonuje zakrety i tlumi nierownosci. Liana jest naprawde niezawodna, o silniku diesla nic nie wiem bo u nas sprzedajemy tylko 1.6 petrol. Tutaj liana to wstyd (jak Wagon R+) ale szczerze mowiac nie jezdzi sie tym zle. Zuzycie paliwa zalezy w duzej mierze od stylu jazdy. Krasc tego nikt nie chce (i dobrze!) Na naszym rynku przeglady robi sie co okolo 15000km albo co rok (cokolwiek przypada wczesniej). Autka niezawodne, jezeli jakies widzimy z ustarka to najczesciej sonda lambda. Pozdr Link Zgłoś
piotrpilinko Re: Co ile sa przeglady: Suzuki Liana & Honda Jaz 22.11.05, 09:13 Nie jeździłem Baleno, ale Liana nadaje się do jazdy nawet w paskudnych warunkach (pod warunkiem odpowiedniego ogumienia). Dzisiaj miałem okazję aby to sprawdzić - na lodzie przy temperaturze 0 stopni C - dopóki jedzie się rozsądnie i nie używa hamulca, to jest w porządku - po prostu trzyma kierunek jazdy i tyle. Dla mnie auto to "dupowóz". Liana ma wystarczająco mocy do wyprzedzania (od 4000obr/min ciągnie całkiem ładnie, aczkolwiek silnik jest za głośny - albo inaczej - wytłumienie auta jest za słabe, ale to w zasadzie jedyna wada). Można jeździć od ok. 1500 obr/min (ale wygodniej trzymać te 2000 obr/min). Skrzynia biegów pracuje dobrze, mimo stosunkowo długiego skoku dźwigni. Biegi wchodzą sprawnie i bezproblemowo (poza wstecznym, gdzie czasami trzeba drugi raz wcisnąć sprzęgło). Mam silnik benzynowy 1.6. Spalanie po okresie ułożenia spadło do ok. 5,7l/100km (przy bardzo oszczędnej jeździe na trasie), 6,5l/100km na autostradzie przy 130km/h, 6,8-7,5l/100km w cyklu mieszanym i ok 8,5l/100km w mieście. Także na spalanie nie narzekam. Niezawodność - do tej pory jedyne, co musiałem poprawić, to uszczelka przy prawym przednim reflektorze. "Naprawa" zajęła 10s i kosztowała 3PLN (na kropelkę). Chyba muszę zmienić myjnię ;o) Przy przebiegu 25kkm i 14 miesiącach trudno wyrokować o niezawodności. Plastiki są dobrze spasowane i nie trzeszczą (na równej drodze, powiem szczerze, że widziałem Toyotę Avensis montowaną w UK i montaż plastików to przy Lianie było dno! - ale jak powiedział sprzedawca w salonie Toyoty - "czego pan wymaga od samochodu za niecałe 100 tys. PLN?"...). Cóż tu jeszcze dodać? Nie kupować wersji sedan - mimo wyższej ceny i większego bagażnika przestrzeni dla pasażerów jest MNIEJ (nie dziwne, bo fotele w h/b są bardziej przesunięte do tyłu i do góry, przez co bagażnik jest w sumie niewielki - ok. 280l do półki). Przestrzeni dla pasażerów jest sporo (ale tylko dla 4 osób, bo piąta dorosła osoba siedzi sobie na wypukłości kanapy i nie będzie jej wygodnie). Fotele z przodu są bardzo wygodne - po przejechaniu 600km/h z przerwą 10 minutową nie czułem cienia zmęczenia (przynajmniej nie w kręgosłupie i "siedzeniu"). Na razie jestem zadowolony z zakupu. Dostałem to, czego się spodziewałem po Suzuki: bezawaryjny i w miarę oszczędny samochód, który do tego ma sporo miejsca (lubię miejsce nad głową, mimo iż nie noszę moherowego beretu ;o) i całkiem przyjemne radio w standardzie. Link Zgłoś
primerasri Re: Co ile sa przeglady: Suzuki Liana & Honda Jaz 22.11.05, 10:26 Milo czytac, ze jestes zadowolony. Swoja droga rozbawil mnie do lez ten sprzedawca z toyoty ;) Tak powaznie to z ta uszczelka trzeba bylo wpasc do salonu - zaraz by to naprawili. Fakt - u nas 1 (slownie JEDEN) szaleniec zdecydowal sie na liane sedan, tak poza tym to sie pomija istnienie tej wersji bo szkarada i niepraktyczna. Calkiem niedawno jechalem liana z przebiegiem okolo 170K km i przebieg bylo widac glownie po wyslizganej kierownicy, galce biegow i gumkach na pedalach. Poza tym wszystko OK. Ja szczerze mowiac pierwszy raz baleno jechalem calkiem niedawno i ku mojemu zaskoczeniu zawieszenie pracuje przyjemniej niz w lianie, choc liana tez jest OK. Jedna z drobnych wad - wyswietlacz godziny i spalania jest slabo osloniety i w sloneczne dni kiepsko widac. Siedzenia sa OK, tapicerka tez poprawiona no i nie ma juz kosmicznej deski z wyswietlaczem cieklokrystalicznym ale normalne wskazniki. Szczerze mowiac jak mam do wyboru jechac nowa Grand Vitara albo Liana to bez zastanowienia wybiore liane. Pozdr. Link Zgłoś
piotrpilinko Re: Co ile sa przeglady: Suzuki Liana & Honda Jaz 22.11.05, 11:40 W wersji na Polskę nie ma wyświetlacza spalania (jest tylko zegar i termometr), co jest dziwne, bo w Ignisie był... Jest dobrze widoczny tylko po podświetleniu (przy włączonych światłach). A z tą uszczelką - to szkoda zachodu - do salonu Suzuki mam 35km, a "naprawa" rzeczywiście trwała 10 sekund (po prostu klej puścił w części uszczelki i zaczynała powoli się wysuwać od dołu lampy)... Baleno jest jednak znacznie niższe, więc powinno lepiej się trzymać drogi. Link Zgłoś
olenka_v Re: Co ile sa przeglady: Suzuki Liana & Honda Jaz 21.11.05, 15:10 Czy polecasz jakiś serwis? Ja w swoim zapłaciłam za pierwszy przegląd ok 540 PLN ;-( Link Zgłoś
piotrpilinko Re: Co ile sa przeglady: Suzuki Liana & Honda Jaz 22.11.05, 11:42 Robiłem przegląd w ASO we Wrocławiu. Nie robią problemów, jeśli właściciel chce się poprzyglądać wymianie płynów "ustrojowych"... Link Zgłoś