Dodaj do ulubionych

śruba do kół

18.11.05, 21:03
hmmm...
czy ktos moze mnie oswiecic...chce wymienic alufelgi z letnimi oponami na
felgi stalowe z zimowymi przy BMW, czy do stalowych musza byc krotsze sruby
czy moga byc te od alufelg.
tylko bardzo prosze o dobre rady a nie w stylu "puknij czolem w szybe" :P
Obserwuj wątek
    • elyk Re: śruba do kół 19.11.05, 00:21
      Na ogol do alusow sa sruby dluzsze. W moim aucie przod toleruje dluzsze sruby.
      Ale w tylnych tarczach sa male hamulce szczekowe postojowe. Dlugie sruby po
      dokreceniu stalowej felgi zahaczaja o cos w srodku.
      Mozna to sprawdzic delikatnie dokrecajac dluga srube a potem pokrecajac kolem.
      Jeszcze jedna sprawa to czy sruby od Al sa wykonczone pod kolor felgi bo jesli
      tak to po zimie moga miec ten kolor zmieniony.
    • typson Re: śruba do kół 19.11.05, 00:37
      nie wiem jak jest w BMW, bo mam oba komplety na aluminiowych felgach. Ale w audi
      ta sama sruba przykrecam alu (aryginalne) i stalowki. Jest jeszcze problem łba
      sruby. W audi alusy sa na srube z kulistym lbem. To akurat sie rzadko zdarza.
      Wiekszosc alusow niefirmowych jest na srubach z lbem stozkowym a czasem z
      plaskim (np pezo). Wiec nie tylko dlugosc sie liczy ale i ksztalt koncowki ;)
    • kompletny_idiota Re: śruba do kół 19.11.05, 08:12
      Moje BMW zawsze mialy alufelgi oprocz zapasowego ktore bylo stalowe. Oczywiscie
      zdejmujesz jedno i zakladasz drugie kolo na te same sruby. Ale to jest BMW
      gdzie ktos pomyslal. Wystarczy ze otwory w ktore wkrecasz srube sa na wylot a
      nie slepe a sruby dlugie i wtedy wszystko gra. Poniewaz to jest wazne dla
      bezpieczenstwa i dla wlasnego swietego spokoju, przeprowadz prosty eksperyment
      pomiarowy. Sam wykombinuj jak to zrobic.
      Regula jest taka ze sruba powinna sie wkrecac w piaste na glebokosc rowna
      przynajmniej poltora srednicy sruby.
    • waga71 Re: śruba do kół 19.11.05, 12:26
      wszystko zalezy od konstrukcji samej felgi aluminiowej, w e36 moge dowolnie
      zmienicą stal-alu, kiedys w E34 (na szczście pod domem) odkeciłem koło i nie
      mogłem założyc zapasu na stalowej feldze, kształt głowki tez się nie zgadzał
      najlepiej faktycznie zrób eksperyment

pozdr
    • doticzek Re: śruba do kół 19.11.05, 14:34
      dzieki :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka