zonaty26 15.02.06, 13:35 Zamierzam kupic kilkuletniego Forda Focusa, zastanawiam się, czy warto, jak się sprawują, czy się psują itd? Link Zgłoś Obserwuj wątek
emes-nju Re: FORD FOCUS czy warto kupić? 15.02.06, 13:44 Jezeli trafisz na niezajezdzony egzemplaz, bedziesz zadowolony. To dobre i niezawodne auta. Podobno niektore koroduja - sprawdz. Link Zgłoś
cristof_w Poczytaj sobie na tym forum 15.02.06, 13:50 www.autocentrum.pl => dział forum => Ford Focus. Pogadaj tam sobie z chłopakami, a wstępnie Ci powiem, że z wiekiem usterek przybywa, koroduja, ale ogólnie to bardzo udane, miłe, komfortowe autko. Pozdrawiam. Link Zgłoś
dolphin17 Re: FORD FOCUS czy warto kupić? 15.02.06, 14:58 3 lata temu kupilem takowy. Mial wtedy niecaly rok. Dzis na liczniku pokazalo sie 90tys i o autku rzadnego zlego slowa nie mogle powiedziec. Owszem koroduja...ale w miejscach gdzie sie przytarlo, badz po uderzeniu kamieni. Na polskich drogach czasami trzeba wymienic fragmenty tylnego zawieszenia... jednak psuja sie jedynie stabilizatory poprzeczne ok 500zl+robocizna i 2 male elementy gumowe 80zl+robocizna. Silnik bez zarzutu, ale moj na przyklad nie trawi kiepskiego paliwa. Zadnych nieprzyjemnych stukow...oprocz czegos w okolicy bagaznika (na pewno nie zawieszenie i chyba nie klapa - szukam przyczyny juz rok - stuka glownie w zimie i jak jest mokro - dziwne) ale nie jest to zbyt uciazliwe. Poza tym jezcie sie tylko na przeglady. Autko ma przede wszystkim bardzo pewne zawieszenie, twardo-komfortowe. Silniki - to bardzo dobre diesle, ale rzadsze na rynku wtornym i 1.6 benzynowy-ktory jest calkiem dynamiczny i oszczedny. Po niewielkich przerobkach w miescie pali mi 8l/100km a na trasie od 4.9 do 6.5. Na niemieckiej autostradzie gdzie mialem srednia 168km/h spalil mi 8.9l/100km. Takze polecam! Egzemplarze po 2002r. maja takze bardzo bogate wyposazenie seryjne (klima,ogrzewana przednia szyba,4 poduchy,przednie szyby i lusterka elektryczne i ABS w serii)takze glownie te roczniki polecam. Link Zgłoś
cristof_w Re: FORD FOCUS czy warto kupić? 15.02.06, 17:04 A co to za przeróbki, że tak mało Ci pali? Jestem naprawdę ciekaw. Pozdrawiam. Link Zgłoś
koljax Re: FORD FOCUS czy warto kupić? 16.02.06, 08:42 Dobre pytanie - co to za przeróbki ??? Link Zgłoś
attache1974 Ja kupiłem i sobie chwale 16.02.06, 10:30 CO prawda w nowej budzie ale ze starym (technologicznie) silnikiem 1.6 (100 km a nie 115 km). Mi spala w trasie od 6.3 litra (80-100 km/h po autostradzie na dystansie 350 km) do 9 litrów (140-160 km/h po tej samej autostradzie) z kompletem pasażerów i zapakowanym na full bagażnikiem, a poprzednia wersja była chyba coś ze 100 kilogramów lżejsza. Polecam z racji zawieszenia tylnego (wielowachaczówka) - trzyma sie drogi jak przyklejony gokard i wybacza wiele błędów ale za to korci do szybszej jazdy w zakrętach (zero przechyłów bocznych). Link Zgłoś
thony Re: FORD FOCUS czy warto kupić? 16.02.06, 11:24 Warto! Byle trafic na zadbany i regularnie serwisowany egzemplarz. Mam 2 foki i nigdy mnie nie zawiodly, tylko regularnie serwisowac, lac paliwo i jezdzic. Nie wiem jak z dieslami, ale silnik benzynowy 1.6 jest bardzo udany - jest ekonomiczny, zapewnie przyzwoite osiagi (jak na nasze drogi) i szybko sie nagrzewa (to wazne jesli jezdzisz na krotkich dystansach). Jak ktos wczesniej napisal, roczniki od 2002 w gore sa standardowo dobrze wyposazone, wsrod rocznikow starszych trudniej trafic na bogate wyposazenie. Pozdrawiam. Link Zgłoś