Dodaj do ulubionych

MA KTOS GAZ W AVEO 1.4 8V ??

26.03.05, 12:48
chcialem bardzo prosic o odpowiedz w takiej kwesti: czy jezdzi ktos na gazie
CHEVROLETEM AVEO 1.4 8V ?? bo potrzebuje obnizenia kosztow jazdy tym badz co
badz nie najoszczedniejszym autem, a boje sie zalozyc gaz poza autoryzowanym
serwisem bo strata gwarancji. A druga sprawa jest taka ze w ASO CHEVROLETa
powiedzieli mi w zeszlym roku 4600 za wtrysk gazu cieklego, a kiedy juz sie
zdecydowalem na zalozenie takowej instalacji powiedziano mi ze wstrzymali ich
montaz i ze moga mi zalozyc rowniez wtryskowke ale OPLOWSKA i to za... ponad
6 tys zl!!! Po co mi taka droga instalacja?? skad na toi kase wziasc??

Wiec pytam i prosze o odpowioedz czy jezdzi ktos na tanszej,nie wtryskowej
instalacji, jak to sie ewentualnie sprawuje, jakie sa koszty zalozenia i
serwisu takiej instalacji??
Albo czy wie ktos czy i gdzie zakladaja w CHEVROLETACH te instalacje za
4600zl nie tracac gwarancji??

Prosze bardzo o pomoc bo benzyna coraz drozsza :(
z gory dzieki:)
Obserwuj wątek
    • niwela.zj Re: MA KTOS GAZ W AVEO 1.4 8V ?? 26.03.05, 13:58
      > Albo czy wie ktos czy i gdzie zakladaja w CHEVROLETACH te instalacje za
      > 4600zl nie tracac gwarancji??

Interesowałem sie tym autem bo syn chciał kupić i też mi powiedzieli za gaz
      taką cenę bez utraty gwarancji. A gwarancja to 3 lata.
      Bo jeśli teraz chcą drożej to musieli podpisać z inną firmą umowę na montaż
      instalacji innego producenta.
      Bo nie patrząc na gwarancję to można założyć gaz za ok.2000zł.
      • lexus400 Re: MA KTOS GAZ W AVEO 1.4 8V ?? 26.03.05, 15:28
        > Bo nie patrząc na gwarancję to można założyć gaz za ok.2000zł.

Zyczę sukcesów z taką instalacją:)) i protokołem OBD II
      • dominikanna Re: MA KTOS GAZ W AVEO 1.4 8V ?? 26.03.05, 18:51
        ze tak za 2000 to nie wiem, bo silnik ma wielopunktowy wtrysk i kolektor jest
        plastikowy wiec wymagana jhest jego wymiana a tu juz koszta sie zwiekszaja wiec
        wydaje mi sie ze nawet w 3000 byloby trudno sie zmiescic :(
        • lexus400 Re: MA KTOS GAZ W AVEO 1.4 8V ?? 26.03.05, 19:28
          O wymianie kolektora nawet nie myśl, przecież zamienne kolektory są robione
          przez "Józka" bez żadnych obliczeń długości, profila dolotu itd...poza tym nie
          tyle chodzi o plastikowy kolektor i wtrysk wielopunktowy co o system kontroli
          spalin OBD II. Masz dwie sondy Lambda, jedna przed a druga za katalizatorm,
          system tak kontroluje precyzyjnie skład mieszanki, że nawet przy instalacji
          sekwencyjnej potrafi zaświecić kontrolkę CHECK ENGINE z powodu ubogiej
          mieszanki przy maksymalnych obrotach silnika (oczywiście w trakcie jazdy).
          Prawidłowa konfiguracja Aveo wbrew pozorom jest dosyć skomplikowana i "konia z
          rzędem" temu kto opanuje bez komplikacji ten układ na kiepskiej instalacji.
          Moja osobista rada - nie szukaj tanio - szukaj dobrze.
          Pzdr.
          • niwela.zj Re: MA KTOS GAZ W AVEO 1.4 8V ?? 27.03.05, 13:14
            > Moja osobista rada - nie szukaj tanio - szukaj dobrze.

Tak, to prawda. Jeśli ma kolektor plastykowy to już nie ma kombinacji tylko
            gaz sekwencyjny. A z tych instalacji dobry podobno jest SEQUENT i o 3000zł
            możesz zapomnieć.
            Ale kiedy byłem u dealera Opla-Chevroleta to twierdzili, że ten model ma kolek
            tor metalowy, dlatego prosiłem tam takiego trochę znajomego aby dowiedział się
            czy mogą mi założyć gaz II generacji na gwarancji, bo od tego uzależniałem
            kupno tego modelu auta. Nie dowiadywałem się od tamtej pory, ale skoro ma 2
            sondy lambda to pewno nie ma mozliwosci.
          • dominikanna Re: MA KTOS GAZ W AVEO 1.4 8V ?? 27.03.05, 19:34
            to co ja mam robic ?? :( czy okazuje sie ze kupno tego auta to zyciowa
            porazka ?? jak tak to sie wk...... To w takim razie ile kasy musialbym
            przyszykowac na dobry gaz?? ale rowniez bez przesady ze mam dac 7250zl (tyle mi
            powiedzieli za gaz w ASO Chevroleta i zekomo tylko takie drogie na gwarancji
            montuja) a przeciez sorry ale 7000 to przeciez jedna piata jego wartosci przy
            zakupie.
            Naprawde nie da sie zalozyc gazu sekwencyjnego do kwoty okolo 4000 zeby
            wszystko chodzilo jak nalezy ??
            dzieki wielkie za dotychczasowe odpowiedzi :)
            moze uda sie cos wykombinowac :)
            • lexus400 Re: MA KTOS GAZ W AVEO 1.4 8V ?? 27.03.05, 20:30
              4000 tyś. jest wystarczającą kwotą na dobrą instalację sekwencyjną ale skoro
              ASO montuje tylko ciekły wtrysk za ponad 7250 !!!! to prawdę mówiąc jeżeli oni
              uzależniają okres gwarancji i w ten sposób zobowiązują klientów do siebie to ja
              osobiście bym im podziękował. Kwota 7250 jest owszem wysoką kwotą i uważam, że
              akurat Aveo nie jest warte takiej instalacji - sorry ale to jest tylko moja
              opinia i nie wszyscy muszą się z nią zgadzać.
              Pzdr.
              • niwela.zj Re: MA KTOS GAZ W AVEO 1.4 8V ?? 29.03.05, 14:20
                Jesli już kupiłeś to auto to przepadło, bo ja jeszcze nie a raczej mój syn to
                po wyjaśnieniach "lexus400" /z resztą b.cennych/ już na pewno nie kupimy.

Teraz zwracamy uwagę w kierunku Kia Rio, które wydaje się bardziej przydatne
                niż Aveo i w porównywalnej cenie. Nawet już używane, niewyjeżdżone można w
                przystępnej cenie kupić. A gaz mozna załozyć chyba II generacji.
              • dominikanna Re: MA KTOS GAZ W AVEO 1.4 8V ?? 30.03.05, 18:45
                no wlasnie kupilem :( chiciaz nie mam czego zalowac bo autko jest naprawde
                fajne i fajnie sie nim jezdzi, tylko wlasnie ten MEGADROGI GAz nie dajew mi
                spac po nocach. a kia rio to auto moim zdanie niczego sobie, ba nawet moge
                powiedziec ze jak na te kase to faktyczn ie lux, tylko ze jako nowe w zakupie
                troszke przewyzszalo moj portfel a roznice mialem nadzieje przeznaczyc na
                instalacje gazowa, a tu sie okazuje ze "kupa", ale spoko zaloze chyba taki za
                niecale 4000 i moze to jakos bedzie chodzic (mam nadzieje bo jak nie to....)

a propos poprzedniego listu pana LEXUSA to w 100 % zgadzam sie opinia ze Aveo
                warte w dniu zakupu 37000 (bo to sedanik) a dzis nawet nie wim ile takie by
                cenili to instalacji gazowej za 7000 zl ponad warte NIE JEST!!! :)
                Pozdrawiam wszystkich :)
                • scubi206 Re: MA KTOS GAZ W AVEO 1.4 8V ?? 14.04.05, 22:52
                  trzeba jeszcze wziąść pod uwagę to że w instalacjach wtrysku w fazie ciekłej,
                  przy polskim gazie, pompa wtryskowa wytrzyma gdzieś 30000 km a używana kosztuje
                  około 3000 zł. Oczywiście takowych uszkodzeń nie obejmuje gwarancja. Taka
                  instalację proponowano mi do mojego focusa - złożyłem Prins-a i nie mogę
                  narzekać.
                  Pozdrawiam
                  • dominikanna Re: MA KTOS GAZ W AVEO 1.4 8V ?? 21.04.05, 13:07
                    ale mnie chodzi teraz o to czy zakladac sekwencyjna instalacje gazu w fazie
                    lotnej, czy tu tez moze nastapic awaria tej pompy ?? i to po takim maym
                    przebiegu ??
                    pomozcie mi prosze bo naprawde nie wiem czy zawracac sobie glowe gazem w tym
                    aucie.
                    Dostalem informacje ze w serwisie Chevroleta beda za niedlugo montoweac
                    instalacje sekwencyjne (4 generacji chyuba) gazu w fazie lotnej Sequent BRC, za
                    jakies niecale 4000 zl wiec skusilbym sie, tyl;ko teraz znow to pytanie o pompe
                    o ktorewj wspomniales...
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka