Dodaj do ulubionych

odchudzanie

16.01.13, 16:02
Witam, synek ma 5 miesiecy, karmie tylko piersia, mam duza pozostalosc wagi z ciazy, chcialabym zaczac sie odchudzac.Waga stoi w miejscu, po pierwszym dziecku (ale po skonczeniu karmienia)stosowalam diete 1200 kalorii. Teraz bardzo zle sie czuje psychicznie z nadwaga i chcialabym juz zaczac diete 1600 kalorii ale nadal chce utrzymac laktacje. Czytalam gdzies, ze Pani ekspert nie radzila diety mniejszej niz 1500, ale chcialabym sie dowiedziec czy ktos ma jakies doswiadczenie jak to wyglada z zanikiem pokarmu, czego sie bardzo boje i czego bym nie chciala. Wiem, ze najlepiej sie wstrzymac z dieta do zakonczenia karmienia, ale chcialabym karmic jak najdluzej, a moja waga mnie bardzo doluje i chcialabym jakos pogodzic te dwie sprawy.
Obserwuj wątek
    • katriel Re: odchudzanie 16.01.13, 22:17
      A ile kalorii jesz teraz?
    • dominikanj1 Re: odchudzanie 17.01.13, 10:33
      co prawda po porodzie nie odchudzałam się, bo nie przytyłam w ciąży ale teraz po 3 latach w ostatnim roku dorobiłam się 5 nadprogramowych kg.
      z własnego doświadczenia oraz wiedzy teoretycznej mogę udzielić następujących rad.
      - nie skupiaj się na konkretnej diecie licząc skrupulatnie kalorie ale kieruj się intuicją.
      - to co zjesz (lub nie) na jakość i ilość mleka nie wpłynie, może najwyżej pozbawić wartości Twój organizm.
      - spróbuj zmienić nawyki żywieniowe na rzeczy zdrowe-w kolejności ilościowej spożywaj: najwięcej - warzywa, pełnoziarniste zbożowe, chude mięso, nabiał, owoce - najmniej
      w ten sposób mimo stosunkowo niższej niż zwykle dawce kalorii dostarczysz organizmowi cennych wartości.
      - dziennie wypijaj co najmniej 2 l wody + zielona herbata
      - stosu zasadę 5 posiłków co 3 godziny - w sumie 9 godz na dobę jesz a pozostałe 15 tylko woda (lub śpisz)
      - porcje intuicyjnie, nie przepełniające żołądka
      - na napady łakomstwa kostka gorzkiej czekolady do ssania
      - sport co 2-3 dni 1 godzinę (ja mam zumbe i step aerobik)

karmię 3 lata, ale synek nadal sporo wypija.
      uważam, że taka dieta to nie rygor obciążający organizm a sposób na przyzwyczajenie ( i odciązenie) organizmu do zdrowej diety.
      ważne jest ile kg chcesz zrzucić i czy jesteś łasuchem na słodkie czy np. mięcho.
      co lubisz?
      ja jadam brokuły, warzywa na patelnie z biedronki, pierś z kuraka, schab, owsiankę z rodzynkami i pieczywo chrupkie,makaron pełnoziarnisty, szynkę, wszelkie warzywa i kiszonki, jaja na twardo, ser grani, kefir, sok pomidorowy, pomidory w puszce (do przyrządzania takiego sosu a'la leczo z mięsem, papryką itp) owoce o niskim indeksie glikem. ananas, kiwi...

ja stosując te zasady tracę ok 1-1,5 kg tyg.
      życzę wytrwałości i mam nadzieję że na Twój organizm moje rady również poskutkują.
      • zuzankag Re: odchudzanie 17.01.13, 23:14
        Dziekuje bardzo za odpowiedz :) Nie mam pojecia ile obecnie jem kalorii, pewnie bardzo roznie, jak to bywa przy dwojce malych dzieci. Jest mi ciezko to kontrolowac na dluzsza mete, jednego dnia bardziej uwazam a drugiego jest juz gorzej i stad waga stoi..Przerabialam to juz po pierwszej ciazy i jak przeszlam na diete to mi sie w koncu udalo. Teraz tez bym chciala na nia przejsc, tylko ze wczesniej. Wtedy juz nie karmilam, teraz karmie, stad moje pytanie czy odchudzanie moze zatrzymac laktacje?? Z tego, ze bede dostarczac organizmowi mniej subst.odzywczych zdaje sobie sprawe, z tym ze to jest dieta skonstruwana przez dietetyka, takze napewno lepiej skonstruwana pod katem odzywczym, niz gdy bede kombinowac sama "po domowemu" z ograniczaniem sie. Moze Pani ekspert moglaby sie wypowiedziec? Bede wdzieczna :)
        • arathlo Re: odchudzanie 18.01.13, 16:28
          ja się raz odchudzałam, zaczęłam po 1-1,5ms i niestety mleko wysiadło po 3ms (także z powodu innych czynników bo miałam dużo stresu bo synek mało przybierał i miał alergię, potem doszło to że mniej mleka i błędne koło nerwów być może też smoczek popsuł technikę ssania, ale i to się pewnie przyłożyło). I niby było to zdrowe odchudzanie...ale widocznie nie dostarczałam wystarczającej ilości kalorii. W sumie też ile można dostarczyć jedząc głównie surowe warzywa i owoce, nabiał light i tylko chude mieso (zero wędlin, parówek, sera żółtego), pieczywo, makaron, ryż tylko pełnoziarniste. I niby głodna się nie czułam (z początku tylko), ale 10kg schudłam w 2ms.
          Dlatego za drugim razem jadłam wszystko i cieszyłam się, że nie tyję;)
          Teraz znowu będę karmić i zobaczymy jak to się potoczy, może wreszcie ten cudowny aspekt odchudzjący karmienia odczuję ;) bo podobno karmienie samo w sobie odchudza :> tylko mnie to jakoś nie dotknęło ;)
          Jesli zdeycudję się na dietę, to na pewno nie stricte odchudzającą i nie drastycznie, i tylko taką ułożoną przez dobrego dietetyka, mającego doświadczenie z ciążą i karmieniem, który ułoży dietę specjalnie dla mnie, dla moich potrzeb, nawyków i że tak powiem, parametrów biologiczno-fizycznych.
          • e-milia1 polecam sport! 18.01.13, 20:15
            zakup sobie wozek jogger i mozesz spokojnie biegac z maluchem. ja swietnie sie czuje dzieki sportowi, dieta by mnie chyba wykonczyla. ja czesto biegam z synem, corka wtedy czasem jedzie przy nas rowerkiem. kiedys zrobilysmy tak niecale 12 km. ja jestem wrogiem jakichkolwiek diet, szczegolnie podczas karmienia. nie wiem jak i ile jesz, ale u mnie problemy z chudnieciem po 2 dziecku spowodowane byly niedoczynnoscia tarczycy. warto sie przebadac!
    • malwina.okrzesik Re: odchudzanie 21.01.13, 20:09
      Odradzam liczenie kalorii, ale przyjrzenie się dokładnie temu co jem i jak to przyrządzam.
      To nie jest forum dietetyczne, więc trudno mi szczegółowo doradzać i układać jadłospisy. Polecam kontakt z dietetykiem, ale takim który patrzy holistycznie na zdrowie (, odżywianie, a nie tylko liczy mikroelementy i kalorie. Chudnięcie to nie tylko proces dostarczania lub nie kalorii, ale złożony proces, do którego potrzebne jest m.in odpowiednie funkcjonowanie narządów wewnętrznych.
      Czyli: odżywianie oparte głównie na pełnoziarnistych zbożach i warzywach, niewielka ilość mięsa, nabiału, owoców, nasion. Dużo ciepłej wody, bo bardzo poprawia pracę narządów wewnętrznych. Rano CIEPŁE ŚNIADANIA, oparte przede wszystkim na dobrze ugotowanych kaszach, płatkach. Dobrej jakości tłuszcze. Żadnych produktów typu light, bo są mocno przetworzone.
      Aktywność fizyczna.
      • arathlo Re: odchudzanie 23.01.13, 00:19
        Dodam, że wtedy jak się zdrowo odchudzałam (acz zbyt gwałtownie) mówiąc light miałam na myśli mleko, jogurty naturalne.

1,5 roku później jak nie karmiłam to się wziełam za Dukana, ale na pewno nie polecam przy karmieniu a tak naprawdę w ogóle nie polecam. Chociaż fajnie się chudnie. Ale wtedy to jadłam mnóstwo niezdrowego słodzika i wszystko light (np serek w plasterkach hochland- zapewne samo zdrowie...) więc ze zdrowiem to miało niewiele wspólnego ;)

Myślę, że starać się zdrowo odżywiać, wg piramidy żywieniowej, jeść mało (5 a nawet 6 posiłków dziennie, jak dziecko co okoo 3h) na pewno nikomu nie zaszkodzi, byle karmiąc jeść tak, żeby się najadać , nie chodzić głodnym.

No i rzeczywiście sport...chociaż prawdę mówiąc ja się także sportowałam ze dwa rayz przy odchudzaniu i odniosłam wrażenie, że sport nie odchudza a "jedynie" rzeźbi sylwetkę. Co niemniej ma duże znaczenie, bo wtedy nawet jak się nei schudnie spektakularnie to jednak inaczej człowiek wygląda, dużo lepiej. Powiem nawet, że lepiej może wyglądać wysportowana osoba o wadze 80-85 kilo, niż "obwisła" 60 ;)

Mądrości mych tyle, a w mojej wadze kończy się skala:>

i co do tarczycy, rzeczywiście można się zbadać, komplet badań prywatnie w W-wie to 100-150zł, ale jak się coś poczyta i ponarzeka u internisty to myślę że te podstawowe wypisze na nfz ;) tsh, ft3 i ft4
    • panizalewska Re: odchudzanie 23.01.13, 08:15
      Jak jesteś z Warszawy to mogę Ci podać kontakt do dobrych dietetyków, którzy nie tylko układają diety, ale patrzą po badaniach krwi, uczą jak czytać etykiety i co kupować, jak przyrządzać jedzenie, układają program ćwiczeń zgodny z motywacją i faktycznymi możliwościami ;) i interesują ich trwałe zmiany w życiu, a nie szybkie chudnięcie
      Jak chcesz to napisz na priv panizalewska@gazeta.pl
    • anisza78 Food Detective 100% skutecznosci Nowość Schudnij 24.02.13, 23:27
      CENTRUM DIETETYKI I TERAPII NATURALNYCH oferuje skuteczne porady dietetyczne , indywidualne diety ułożone specjalnie dla Państwa , dostosowane do Waszego planu zajęć. Diety dla osób z otyłością , nadwagą , kobiet w ciąży , matek karmiących piersią ,osób z niedowagą, uprawiających sporty.

Oferujemy też NOWOŚĆ Food Detective test Nowość !!

Prosimy przeczytaj do końca - ważne informacje

Co mamy Państwu do zaoferowania?

* indywidualną dietę ułożoną specjalnie dla Państwa i dostosowaną do Waszego planu dnia i zajęć​

* indywidualną dietę uwazględniającą wyniki testu nietolerancji Food Detective
      * dietę rozpisaną na cały tydzień - 7 dni -można stosować dietę zamienną (zamieniać kolejność dni)
      *posiłki są smaczne i różnorodne (koniec z codziennym jedzeniem tego samego)
      *zauważalny spadek masy ciała (już po 1-2 tyg.)
      * gwarancję jej skuteczności, czyli pewną utratę tłuszczu a nie tylko pozbycie się zbędnej wody z organizmu czy utraty masy mięśniowej
      *w odróżnieniu od diet z gazet, dieta ode mnie jest zdrowa i nie szkodzi organizmowi!!!
      *kilogramy tracą Państwo równomiernie - tydzień po tygodniu, dzięki czemu nie ma efektu jojo

*rozpiskę suplementacji , którą zakupią Państwo w swojej aptece, która jest niezbędna do prawidłowej i zdrowej utraty tkanki tłuszczowej ( witaminy , minerały , priobiotyki itp)​

Zajmujemy się również dystrybucją znakomitego testu wykrywającego nietolerancje pokarmowe Food Detective.
      Food Detective test to łatwy i bezpieczny oraz pierwszy na świecie zestaw do badania nietolerancji pokarmowej, który można wykonać samodzielnie.
      Wynik już po 40 min.

Dzięki wyeliminowaniu produktów , które nie są tolerowane przez nasz organizm można szybko , skutecznie i zdrowo schudnąć , bez efektu jojo.

Zapraszamy do zapoznania się z naszą pełną ofertą dostępną na naszej stronie internetowej :

fooddetective.wix.com/skuteczneodchudzanie
      lub na facebooku :

www.facebook.com/pages/Centrum-Dietetyki-i-Terapii-Naturalnych-Anna-Wilk/271444262987609
      Dla osób które polubią nasz profil i udostępnią go na swojej tablicy przewidujemy zniżki na nasze usługi.
      Zapraszamy

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka