derwisz911
24.09.10, 18:23
Rok temu zmienilem dosc istotnie miejsce zamieszkania z powodow zawodowych. Powodem byl fakt iz rozstalem sie z poprzednim miejscem pracy, a firmy robiace Software dla lotnictwa najblizsze Krakowa znajdowaly sie w Wiedniu i w Gdansku, z czego Wieden jest blizej i jakos tak tu fajnie, wybor padl wlasnie na Austrie.
Juz od jakiegos czasu wozilem sie wylacznie starym volvo i przygotowanym do rajdow off road wranglerem. Teraz jednak przyszla pora na kupno jakiegos pojazdu zarejestrowanego tutaj.
Poniewaz wrocila mi chcec do szybszej i sprawiajacej radosc jazdy, zapragnalem zakupic jakis mniejszy i szybszy pojazd. Po odbyciu jazd probnych (przy okazji) najnowszymi BMW 7 oraz 5, bardzo pozytywnie jestem zaskoczony jakoscia wykonania i prowadzeniem samochodow tej marki.
Oczywiscie, nowej 5tki czy 7ki nie zamierzam kupowac, gdyz wole fundusze przeznaczyc na rozwoj w przestworzach, nie zas na ziemi.
Studiujac oferty tutejsze (kraj, a co za tym idzie rynek samochodow z drugiej reki jest malenki) doszedlem do wnioski ze najlepszym kompromisem spelniajacym moje wymagania bylaby stara M3 (E46).
- auto benzynowe
- mocy az nadto
- dobrze sie prowadzi w zakretach
- ma dyfer o ograniczonym poslizgu
- ladnie wyglada mimo wieku
- ma manualna skrzynie, ale moze ona automatycznie zmieniac biegi, gdy dopadnie mnie lenistwo (SMG)
- jest male i zgrabne
Czy jest jakikolwiek inny samochod w tym przedziale cenowym (celowo nie podaje konkretnej kwoty, bo ceny tu znacznie przewyzszaja nasze niestety), ktory oferuje wiecej, jezdzi lepiej, jest praktyczniejszy itd.?
Od razu mowie, ze wynalazki typu sti czy evo mnie 'nie kreca', gdyz chcialbym czasem posluchac radia, czy zrelaksowac sie w przytulnym, dobrze wykonanym wnetrzu samochodu, ew. przyjechac do Polski na pare dni, a powyzsze raczej sie do tego nie nadaja (spalanie, halas, wykonanie wnetrza).
Aha, i tutaj pojazdy typu 335i oraz 335d, ktore bylyby bardzo ekonomiczne takze odpadaja, gdyz sa duzo drozsze w zakupie.
Co forumowicze polecilibyscie derwiszowi?