black.iron 25.02.06, 23:15 jaki jest zazwyczaj limit predkosci z packiem na dachu? Link Zgłoś Obserwuj wątek
pizza987 Re: z trumna na dachu 25.02.06, 23:22 black.iron napisał: > jaki jest zazwyczaj limit predkosci z packiem na dachu? Chyba nie ma. Dla mnie najsensowniej jeździ się do 130-140 km/h, chociaż w Austrii zdarzyło mi się przyciąć 170 km/h na krótkim odcinku. I tak nosi (dla mnie porównywalnie z rowerem), ale głównym problemem dla mnie jest hałas. Mam starego Inter Packa, aerodynamiczny to on nie jest, więc trochę łomocze. Link Zgłoś
tomi_22 Re: z trumna na dachu 25.02.06, 23:27 Sporo, zalezy od predkosci a co za tym idzie od oporu powietrza... Limitow nie widzialem, ale jazda ponad 130 to jest ani ekonomiczna ani bezpieczna - auto podatne na podmuchy wiatru. Link Zgłoś
pizza987 Re: z trumna na dachu 25.02.06, 23:36 Astra 1.6 kombi. W trasie bez pudła na dachu 6,3l/100 km (średnio), z pudłem 7,4 l/100 km (średnio), prędkości ok. 100-130 km/h, wiatr w normie, trasa Warszawa-Zuberec, Zuberec-Warszawa rok temu. Link Zgłoś
skyddad Re: z trumna na dachu 26.02.06, 07:48 Kazde auto z boxem na dachu (nie strasz ze z trumnna) ma inna charakterystyke prowadzenia.Trzeba samemuwyprobowac i zobaczyc co mzona.Generaklnie nie mozna przyjmowac jakiejs tam predkosci gdyz dla niektoryxh aut moze top sie skonczyc tragicznie.Trzenba wiedziec ze majac box jest chiolernie niebezpieczny podmuch wiatru z zagorki lub sciany lasu.Auto ciezsze zniesie wiecej i aeroodynamiczne niz zwykle male pudelko kwadratowe. Treaz Wam cos opowiem; Rok 1998 wracamy z Val Gardeny .Autobahn z Berlina w kierunku Rostocku.jade Toyota Camra 2.2 z boxem na dachu nas a waucie wtedy jeszcze mkloda mlodziez jest 4 osoby plus sprzet.Predkosc stala 140km/h dzien ladna pogoda ,nawierzchnia sucha.Mija mnie Volvo 944 tez boxem i wsrodku tez 4 osoby. Wyjezdzamy z za sciany lasu na puste pole,Volvo dostaje podmuch boczny.nagle widzimy zjezdza na lewa stromne w kierunku bandy i facet walczy z kierownica i zaczyna wolno jezdizc po calej szerokosci autobahnu.Zaczyna hamowac szyvbko0sc spada i to go ratuje Volvinatycjhmiast uzyskuje przyczepnosc.Za chwile my wyjezdzamy na te otwarta przestrzen ale mamy tylko 140km/h lekko tylko samochodem zabujalo i nic wiecej.te pudlo kwadratowe jak Violvo mialo te 10km/h wioecej niz my i wystrarczylo aby wykonac taniec z trumna przed smiercia. Pzdr.Sky. Link Zgłoś