Dodaj do ulubionych

Fiat Punto II - opis modelu

16.03.06, 20:10
Mają moi rodzice i ja również. Bardzo trwałe, ładne i oszczędne auto.
Obserwuj wątek
    • hal_gravity Re: Fiat Punto II - opis modelu 16.03.06, 22:30
      zacne auto 5 lat w nim przejezdzilem ;)
      usterki:
      ekspolozja skrzyni biegow
      wycieraczki
      silownik drzwi
      silownik od elektrycznych okienek
    • mhryniewiecka Re: Fiat Punto II - opis modelu 17.03.06, 12:35
      Jeżdże fiatem Punto z 2004r. jestem bardzo zadowolona i uważam ten samochód za
      bardzo wygodny szczególnie do jazdy po mieście, ekonomiczny, zrywny i bardzo
      kobiecy. Nie mam z nim żadnych kłopotów, pali mało, jest niezawodny w każdej
      sytuacji. Dodatkowym atutem jest to, że jako pracownika budżetówki stać mnie na
      jego utrzymanie. Na pewno z czasem wymienie go na Grande Punto bo kocham Fiaty,
      a 80-któreś miejsce w rankingu mnie nie interesuje.
    • madzia_buczek Elemeledutki 17.03.06, 13:48
      Trzeba trochę lepiej się przygotować do pisania artykułu, drogi Panie
      Redaktorze!

"Funkcjonalność bagażnika obniża dzielona symetrycznie kanapa."

Oparcie kanapy w Punto II było bądź bez podiziału, bądź z podziałem
      symetrycznym, bądź 1/3 na 2/3 - wybór należał (i nadal należy, bo model jest w
      sprzedaży) do kupującego. Tak więc zarzut bez sensu kompletnie.

"Często przepalają się halogenowe żarówki H7 w reflektorach głównych."

Przepalają się. Fakt. Tylko zwykle H1 w większości modeli, które to obsługują
      wszystkie przednie światła: drogowe, mijania i przeciwmgielne.

Poza tym uogólnienia dotyczące alternatora, pompy czy sprzęgła są śmieszne. W
      różnych wersjach silnikowych są to zupełnie inne elementy o innych parametrach
      i konstrukcji.
    • callafior Re: Fiat Punto II - opis modelu 17.03.06, 18:43
      FIAT - Fatale Italiano Automato Tandeto. Pada pompa paliwowa, kiedy jest LPG,
      obroty lubią falować nawet na ciepłym silniku. Prywatnie nigdy nie kupiłbym
      fiata, już lepsza nawet Kia.
      • jjakubb Re: Fiat Punto II - opis modelu 26.03.07, 13:40
        Pompa pada jak lamer nie wie, że musi byc na stałe zalana benzyną i nie należy
        jeźdxić z pustym bakiem (wystarczy zalać 1/4 pojemności).

Mój Punto ma 5 lat z tego 4,5 na gazie (106 z 130 tys. km) i jedyne co
        obserwuje to że nie zastanawiam się czy gdzies jechac, bo nie mam za co zalać.
        Po prostu jadę w ceni 6-7 litrów gazu na 100 km.
    • pmirec Re: Fiat Punto II - opis modelu 18.04.06, 11:15
      Mam Punto II z 2001 roku i mogę stwierdzić że nigdy więcej fiata !!! Sinik 1.2
      przejechane niecałe 80k km i do tej pory musiałem wymienić pompę wody
      (strasznie hałasowała), alternator (stanął), komputer (a tak się spalił),
      wydech (odpadł ostatni tłumik) a teraz gubi płyn chłodniczy (jak mi się zdaje
      przy jakimś czujniku - cały mokry)... zresztą olej też gubi ale przynajmniej
      nie muszę dolewać co 2 tygodnie tak jak wody. Wewnątrz piszczy i skrzypi prawie
      wszystko... a i zawieszenie czas robić. Jak go kupowałem to ludzie się o niego
      zabijali a po otworzeniu granic tak po kieszeni dostałem że mi nawet nie chce
      się sprawdzać ile jest wart :(
      Dodam że samochodem jeździ głównie moja żona do pracy.

Słyszałem o niezawodnych fiatach ale to chyba mit albo trzeba trafić na wóz
      wyprodukowany w środę ;)

Pozdrawiam wszystkich kierowców fiatów.
      • emjot11 Re: Fiat Punto II - opis modelu 17.05.06, 14:26
        z maja 200 - po jednym podniesieniu nawalił podnosnik - po 20 tys sprzegło, po
        40 tys amoryzatory i przeguby po 45 tłumik i rura po 90 tys nastepne sprzegło
        i widełki sprzegła po 100 tys wtryski- wycieka olej - plastiki klamotają,
        siedzenia splaszczone - zawiesznie klamota - pisze bo szkoda zeby sie ludzi
        enabierali na taki produkt - lepiej uzywanego niemca - jedyny plus to tania
        jazda - na gaz za km 16- 18 zl (miasto i tasa) przy cenie gazu 2 zl
        • uki145 Re: Fiat Punto II - opis modelu 17.05.06, 21:35
          Witam!rocznik 2002 eksploatacja 2/3trasa 1/3 miasto. 130 tys km bez
          jakiejkolwiek ingerencji w zawieszenie.dopiero teraz(140 tys km) wymiana
          wahaczy ,tarcz hamulcowych , 2 razy klocków hamulcowych (co okolo 60 tys
          komplet)i tłumika koncowego.Amortyzatory jeszcze ok . drobne problemy z
          elektryka : sterownik wycieraczek . wersja 1.2 16 v (rozrzad wymieniany po 90
          tys km). sprzegło jeszcze spokojnie zrobi 50 tys km. bardzo tanie w
          eksploatacji (tanie czesci) i trwałe auto. mozna to podsumowac : w porównaniu
          z punto I zupełnie inny swiat. niestety dobre roczniki zaczynaja sie od 2001
          (pierwsze zmiany i poprawa błedów konstrukcyjnych) . z pierwszymi rocznikami(99-
          00 ) było troche problemów: rdzewiejace nadwozia,problemy ze skrzynia .pomimo
          tego faktu szczerze polecam ,bo to bardzo dobre auto.Pozdrawiam Łukasz
          • caress Re: Fiat Punto II - opis modelu 20.05.06, 01:37
            AUTO bardzo dobre.
            Przejeździłem Puntem 100 000 km, teraz jeżdze Focusem a Punto jeździ moja
            siostra. Nie chcialem sprzedawac tego samochodu obcemu, bo jest to bardzo udany
            model, z 2000 r.
            Oczywiście bylo do wymiany duzo drobiazgow typu amortyzatory, sprzeglo,
            wentylator chlodnicy, kable wys. napiecia, rozrusznik, ale auto to nigdy nie
            zawiodlo mnie. Usterki typu sprzeglo, rozrusznik daja znac o sobie bardzo
            wczesnie i jest czas umowic sie na wymiane w ASO. Nigdy nie znalazlem się w
            sytuacji, że samochód odmówił współpracy :)
            Jesli chodzi o ASO, to mozna znalesc bardzo dobre i bardzo tanie ASO - ja takie
            znalazlem w W-wie, jeśli chodzi o Forda, to tak tanich i dobrych ASO się nie
            znajdzie ;)
            • caress Re: Fiat Punto II - opis modelu 20.05.06, 01:44
              Czytając pozostałe posty przypomnialem sobie, że byly jeszcze malenskie wycieki
              oleju, ale spod zaworów, co jest typowe dla 8v i nie ma żadnego znaczenia :)
              Poważny problem z Punto, to ryzyko awarii koputera sterującego silnikiem, może
              drogo kosztować.
      • juklak Re: Fiat Punto II - opis modelu 28.03.07, 00:15
        Moj jest z 2002, kupiony w 2003 i miał te same przypadłości przy już 60 kkm.
        Najbardziej krew zalała mnie przy kompie. Też stwierdziłem, że nigdy więcej
        Fiata, choć miałem do marki sentyment. Teraz jeździ nim żona i dzięki temu pali
        mało, tak ze 4 baki na rok ;-)
    • jeepman Re: Fiat Punto II - opis modelu 16.08.06, 22:42
      No tak sie sklada, ze sposrod wymienionych powyzej typowych awarii mojego kropka
      wszystko sie sprawdza:)
      Mam od nowosci 1.2 16V 1999 rok produkcji (jeden z pierwszych Punto II).
      Po 7 latach eksploatacji i przebiegu 150 000 km powiem tak - do bani w tym
      samochodzie jest skrzynia biegow (moje punto ma juz trzecia, dwie poprzednie
      rozsypaly sie w drobny mak) i wiecznie sypiaca sie elektronika. Wymieniana w nim
      byla kolumna kierownicy (a jakze awaria wspomagania) i sprzeglo (ale dopiero po
      140 000 a nie jak pisze autor po 30000!?!)

Poza tym - fajne, tanie w eksploatacji autko. Przy spokojnej jezdzie w trasie i
      przy tym przebiegu spala ok 5 l.
      • andrzejr123 Re: Fiat Punto II - opis modelu 14.02.07, 14:49
        Witam.
        Tak się składa że, swoim kropkiem od maja 2000r. przejechałem 152 000 km. /1.9
        D/
        Jest to tanie w eksploatacji autko. Wykorzystuję je głównie na dojazdy do
        pracy. Z typowych nie domagań, mogę stwierdzić częste przepalanie żarówek
        świateł mijania H7, nie jak twierdził jeden z forumowiczów H1, średnio 2
        komplety ( 4 żarówki rocznie/jeżdżę przez cały rok na światłach ). Tuleje
        metalowo-gumowe wymieniam raz w roku koszt około 130 zł. Tylne amortyzatory
        wymieniłem po 40 000 km. Na Monero i do dziś nie mam z nimi problemów. Przednie
        są jeszcze fabryczne. 90 000 km. wymienia czujnika położenia wału. 150 000 km.
        wymiana łożysk alternatora koszt 120 zł.
        Autko bardzo przyjemnie się prowadzi, bardzo elastyczne jak na swoją wagę i moc
        silnika.
        Podczas spokojnej jazdy po trasie spalanie poniżej 5l.
    • oska81 Re: Fiat Punto II - opis modelu 18.02.07, 19:53
      Witam,
      Właśnie zastanawiam się czy kupić Punto II z silnikiem 1.2 80 KM + gaz 2001-2003r.
      Czy ktoś może mi podpowiedzieć czy warto, czy może dołożyć i kupić Fabię, a może
      nieco starszą Octavię??
      • hurggis Re: Fiat Punto II - opis modelu 21.02.07, 22:27
        ja bym proponował vw polo. super niezawodne samochody.
        • 111slavo Re: Fiat Punto II - opis modelu 03.12.08, 19:41
          Super niezawodna to nawet beczka nie byla. Zdarzaly sie bardzo dobre
          Cariny II D, Cariny E, Mazdy 626 czy inne Subaru ale Polo?
          Chyba nie slyszales o padajacych skrzyniach (nagminnie) biegow,
          zamarzajacych odmach czy watpiwej jakosci zabezpieczeniu
          antykorozyjnym.
          Nawet Ford Ka wypada znacznie lepiej niz Polo.
          Zejdz na ziemie.

pozdr

hurggis napisał:

> ja bym proponował vw polo. super niezawodne samochody.
      • jjakubb Re: Fiat Punto II - opis modelu 26.03.07, 13:43
        Kupił kolega Fabię, bo "włoskie sa awaryjne". O awaryjności rzekomej modeli z
        lat 2001-2+ pisałem. A fabia pali jak smok, tak kolega twierdzi, zwłaszcza w
        mieście.
      • juklak Re: Fiat Punto II - opis modelu 28.03.07, 00:22
        z tych trzech polecam octavię, naljlepiej w dizlu. Trzeba uważać tylko na
        turbinę, ale koszt regeneracji jest do zaakceptowania
    • etkth Fiat Punto II - opis modelu 29.11.08, 22:08
      Punto II sierpień 2008 - wkurza mnie jedynie deska rozdzielcza dotykająca goleni. Przeróżne ustawienia fotela i kierownicy nic nie dały. W razie wypadku złamanie nogi murowane. Przy przejeżdżaniu przez "garb" pedał sprzęgła wpadł w podłogę a napęd nadal był przekazywany na koła. Bardzo dziwne. Poza tym samochód sprawuje się bardzo dobrze, jest idealny do miasta i do "niewyróżniania się w tłumie".
      • jestklawo Re: Fiat Punto II - opis modelu 02.12.08, 12:14
        caress napisał:

>Oczywiście bylo do wymiany duzo drobiazgow typu amortyzatory,
        >sprzeglo,wentylator chlodnicy, kable wys. napiecia, rozrusznik, ale
        >auto to nigdy nie zawiodlo mnie.

no ideał prawdziwy po prostu :)

> Usterki typu sprzeglo, rozrusznik daja znac o sobie bardzo
        >wczesnie i jest czas umowic sie na wymiane w ASO.

ciekawe auto, informuje z wyprzedzeniem że coś jeb.nie :)
        A czego NIE wymieniałeś?

>Jesli chodzi o ASO, to mozna znalesc bardzo dobre i bardzo tanie
        >ASO - ja takie znalazlem w W-wie,

tanie i dobre? Coś takiego jak masło z Biedronki?
      • lupus1 Re: Fiat Punto II - opis modelu 02.12.08, 13:58
        > Punto II sierpień 2008 - wkurza mnie jedynie deska rozdzielcza dotykająca golen
        > i. Przeróżne ustawienia fotela i kierownicy nic nie dały. W razie wypadku złama
        > nie nogi murowane. Przy przejeżdżaniu przez "garb" pedał sprzęgła wpadł w podło
        > gę a napęd nadal był przekazywany na koła. Bardzo dziwne. Poza tym samochód spr
        > awuje się bardzo dobrze, jest idealny do miasta i do "niewyróżniania się w tłum
        > ie".

To ile ty masz wzrostu? Bo ja ze 193 cm wchodze tam bez problemu o o nic się nie zapieram. A co do sprzęgła to prawdopodobnie wysprzeglik...
    • luksusowy_yacht Re: Fiat Punto II - opis modelu 05.12.08, 21:10
      punto z 2002r 1.2 benzyna jak sprzedawalem mial 150tys km nabite.
      bezproblemowe, polecam szcegolnie na pierwsze auto, latwe w
      prowadzeniu, chociaz przy wiekszych predkosciach trzeba uwazac bo
      kierownica chodzi za lekko i najmniejszy nia ruch
      powoduje "fruwanie" auta na drodze. jezdzilem wyladowany po dach
      cisnalem nim 160km/h i nie mialem zadnych powaznych awarii.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka