Dodaj do ulubionych

Do greenblack`a

IP: *.acn.pl / 10.64.9.* 10.12.02, 19:51
Dużo piszesz o napędach 4x4 , widać , że sporo o tym wiesz.
Tak się składa , że w przyszłym roku mogę stać się posiadaczem Land Cruisera
90 3.0 TDI , trzylatka.
Możesz mi coś powiedzieć o napędzie tej toyoty .
Auto nie będzie mi służyć do rajdów off-road ale chciałbym mieć coś , co nie
oklapnie mi w byle piasku albo nie będzie szarpać przy utracie przyczepności
jak honda CR-V ( koszmar , jeździłem ostatnio sporo).
Inych zainteresowanych , też zapraszam do wyrażenia opinii.
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • greenblack Re: Do greenblack`a 10.12.02, 21:30
      Gość portalu: Adam W. napisał(a):

> Dużo piszesz o napędach 4x4 , widać , że sporo o tym wiesz.
      > Tak się składa , że w przyszłym roku mogę stać się posiadaczem Land Cruisera
      > 90 3.0 TDI , trzylatka.
      > Możesz mi coś powiedzieć o napędzie tej toyoty .
      > Auto nie będzie mi służyć do rajdów off-road ale chciałbym mieć coś , co nie
      > oklapnie mi w byle piasku albo nie będzie szarpać przy utracie przyczepności
      > jak honda CR-V ( koszmar , jeździłem ostatnio sporo).

Permanentny 4x4, jeden z najlepszych na rynku. W Land Cruiserze, który obecnie
      wchodzi na rynki jest mechanizm różnicowy Torsen. W poprzedniej Toyocie jest
      chyba zwykły dyferencjał, żadna wiskoza, ale to też wystarcza.

Konstrukcja ramowa, czyli nie musisz się martwić, że samochód sie złamie na
      większych nierównościach. W opcji był blokowany tylny mechanizm różnicowy(warto
      sprawdzić, czy jest) co razem z reduktorem - 2,57 sprawia, że nie ma żadnych
      problemów z trakcją. Na pewno Ci nie "oklapnie", a jak się wprawisz, to
      będziesz mógł wjeżdżac na pionowe ściany;)

Z ciekawości zapytam - automat czy ręczna?

> Inych zainteresowanych , też zapraszam do wyrażenia opinii.
      > Pozdrawiam.

Pozdrawiam
      Greenblack

PS. Nigdy więcej nie wspominaj o CR-V albo HR-V;)
      • Gość: Adam W. Re: Do greenblack`a IP: *.acn.pl / 10.64.9.* 10.12.02, 22:01
        Dziękuję Greenblack!
        Odpowiadam : manual i o ile dobrze kojarzę z blokadą.
        Facet ma to auto w leasingu od 2.5 roku. Teraz ma przebieg coś ok. 50 tys. km a
        w lipcu będzie nie więcej jak 70-80 tys. jeździ głównie w trasie , po Europie ,
        zero terenu. Serwisuje w ASO i ogólnie dba niezwykle.
        Dogadałem się z nim , że wezmę tego Prado ( 5-drzwiowy) za ok. 90 -100 tys. zł.
        Miałem okazję się tym cudem przejechać i po prostu mnie zachwycił - luksusowy
        czołg! Zawsze chciałem mieć taki pojazd a zważywszy , że niedługo wyniosę się
        może z Wa-wy w "leśne ostępy" - tym bardziej będzie użyteczny.

Co do wspomnianej hondy ( której nazwy nie wymienię) to brat żony nabył i
        zrobiłem nią pierwsze 2000 km. Jestem zawiedziony poza zrywnością i
        przyspieszeniem.
        Mój yaris lepiej trzyma się drogi i ma lepszy komfort prowadzenia a ten
        reklamowy bajer z napędem to duże nieporozumienie.
        Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję.
        • greenblack Re: Do greenblack`a 10.12.02, 22:16

> Miałem okazję się tym cudem przejechać i po prostu mnie zachwycił - luksusowy
          > czołg!
          :)

Zawsze chciałem mieć taki pojazd

Wehikuł:)

a zważywszy , że niedługo wyniosę się
          > może z Wa-wy w "leśne ostępy" - tym bardziej będzie użyteczny.

Jak założysz dobre opony, to będziesz niepowstrzymany. Jak wiadomo, w lesie nie
          odśnieżają, a jak posypie śniegiem, to kilka tygodni może leżeć. Prawdziwy 4x4
          i mocny silnik są więc nieodzowne.

> Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję.

Nie ma za co.

Pozdrawiam
          Greenblack
          • Gość: cracovian Re: Do greenblack`a IP: proxy / *.bankofamerica.com 10.12.02, 23:05
            To jest prawdziwy 4x4 z Torque on Demand, a nie jakas tam Toyota :-)
            www.se.com.pl/iso/stale/superauto/trooper.shtmlhttp://www.autoplaneta.pl/mig.php?
            pageType=folder&currDir=./Nowosci/Isuzu/Trooper
            • Gość: Adam W. Re: Do greenblack`a IP: *.acn.pl / 10.64.9.* 11.12.02, 12:14
              Gość portalu: cracovian napisał(a):

> To jest prawdziwy 4x4 z Torque on Demand, a nie jakas tam Toyota :-)
              > <a
              href="www.se.com.pl/iso/stale/superauto/trooper.shtmlhttp://www.autop
              >
              laneta.pl/mig.php?"target="_blank">www.se.com.pl/iso/stale/superauto/trooper.sh
              > tmlhttp://www.autoplaneta.pl/mig.php?</a>
              > pageType=folder&currDir=./Nowosci/Isuzu/Trooper

Co Ty powiesz...
              Wolę jednak lepiej wyposażoną , z blokadą mech. różn. i lepiej
              wykończoną "jakąś tam toyotę".
              • Gość: cracovian Re: Do greenblack`a IP: proxy / *.bankofamerica.com 11.12.02, 17:44

> Gość portalu: cracovian napisał(a):
                >
                > Co Ty powiesz...
                > Wolę jednak lepiej wyposażoną , z blokadą mech. różn. i lepiej
                > wykończoną "jakąś tam toyotę".

Ja nie mam nic przeciwko Toyotom (Sam mialem Corolle i teraz jest Camry), ale
                prawda jest taka, ze przed-2003 4Runner i Trooper to tak naprawde
                dwa "przestarzale" samochody. Roznica na lepsze dla Toyoty to blokada i diesel
                (dla tego kto lubi). Wykonczenie jest to samo, a jesli jest lepiej wyposazona
                niz Trooper www.isuzu.com/research/trooper/features.html to zwroce honor
                (Skora, podgrzewane siedzenia, 6CD Nakamichi, dach safari, automatyk,
                automatyczna klima, Torque on Demand, 215KM, itd.) Za duzo mniej niz 100 tys.
                zlotych za NOWE Isuzu z gwarancja na 120 tys. mil albo 10 lat to bys bez
                zastanowienia kupil jednego dla siebie i dla kazdego w rodzinie, no ale to
                Stany...

Nowa 4Runner z V8 to klasa, no ale ta kasa :-(
                autos.msn.com/vip/newoverview.aspx?make=Toyota&model=4Runner&src=LeftNav&pos=Find
                • Gość: Adam W. Re: Do greenblack`a IP: *.acn.pl 11.12.02, 20:08

> Gość portalu: Adam W. napisał(a):
                  >
                  > > Gość portalu: cracovian napisał(a):
                  > >
                  > > Co Ty powiesz...
                  > > Wolę jednak lepiej wyposażoną , z blokadą mech. różn. i lepiej
                  > > wykończoną "jakąś tam toyotę".
                  >
                  > Ja nie mam nic przeciwko Toyotom (Sam mialem Corolle i teraz jest Camry), ale
                  > prawda jest taka, ze przed-2003 4Runner i Trooper to tak naprawde
                  > dwa "przestarzale" samochody. Roznica na lepsze dla Toyoty to blokada i
                  diesel
                  > (dla tego kto lubi). Wykonczenie jest to samo, a jesli jest lepiej wyposazona
                  > niz Trooper <a
                  href="www.isuzu.com/research/trooper/features.html"target
                  > ="_blank">www.isuzu.com/research/trooper/features.html</a> to zwroce honor
                  > (Skora, podgrzewane siedzenia, 6CD Nakamichi, dach safari, automatyk,
                  > automatyczna klima, Torque on Demand, 215KM, itd.) Za duzo mniej niz 100 tys.
                  > zlotych za NOWE Isuzu z gwarancja na 120 tys. mil albo 10 lat to bys bez
                  > zastanowienia kupil jednego dla siebie i dla kazdego w rodzinie, no ale to
                  > Stany...
                  >
                  > Nowa 4Runner z V8 to klasa, no ale ta kasa :-(
                  > <a href="autos.msn.com/vip/newoverview.aspx?
                  make=Toyota&model=4Runner&sr
                  > c=LeftNav&pos=Find"target="_blank">autos.msn.com/vip/newoverview.aspx?
                  make=Toyo
                  > ta&model=4Runner&src=LeftNav&pos=Find</a>

No tak , ale mówimy tu o Polsce , a ten trooper testowany w SE jest droższy i
                  nieco gorzej wyposażony od LC90 , którego chcę nabyć.
                  Wiem , że isuzu specjalizuje się w dużych , mocnych terenówkach , ale gdzie ja
                  bym to serwisował i czym za to zapłacił.
                  Lubię toyotę i uważam "mojego" LC za przyzwoite , trwałe i wygodne auto.

P.S. Dlaczego piszesz "4Runner" czyżby w USA tak zwano ciągle Land Cruisera 90
                  Prado?
                  PZDR.
                  • Gość: Tomek Re: Do greenblack`a IP: *.broadcom.com 11.12.02, 20:15
                    4Runner i Land Cruiser to dwa rozne samochody w USA.
                    • Gość: cracovian Re: Landcruiser 90 vs. 100 IP: proxy / *.bankofamerica.com 11.12.02, 21:00
                      Land Cruiser 90 to mniej wiecej odpowiednik 4Runner SR5 w Stanach. Land Cruiser
                      100 jest odpowiednikiem amerykanskiego Land Cruisera, o ktorym wspomina Tomek.
                      Oba samochody sa nie do zdarcia no i wyglada na to, ze 100 z powodu wielkosci
                      bryly i silnika i dodatkowych luksusow jest dwa razy drozszy od 90. Ta nowa
                      4Runner komplikuje rzeczy, bo silnikiem i wzrostem BARDZO przypomina LC100 no i
                      cena jest nadal duzo nizsza. Ciekawe co sie stanie z obecnym europejskim
                      modelem?

Wracajac do bezpieczenstwa to tego typu samochody nigdy nie wypadaly najlepiej
                      w rozbiciach o sciany i inne stacjonarne i sztywne obiekty tak jak sie to
                      dzieje w wiekszosci testow. Trooperowi (i prawdopodobnie Toyocie 90 tez)
                      brakuje dodatkowych tzw. "crumple zones", wiec w 2004 wedlug nowych regulacji w
                      USA juz nie mogl by sie sprzedawac w tej samej wersji bez zmian jakich
                      dokonala, na przyklad, Toyota. Te samochody (poza uderzeniem w sciane) nie sa
                      niebezpieczne dla kierowcy w "normalnych" drogowych kolizjach. Sa natomiast
                      BARDZO niebezpieczne dla drugiego samochodu. Uzywaja wtedy drugiego samochodu
                      do uwolnienia energi i skladaja go w harmonijke tak jak sie to dzieje w CR-V. W
                      zderzeniu z tego typu samochodem CR-V i jej kierowca ucierpi duzo wiecej niz w
                      uderzeniu w slup albo sciane przy ktorym to tescie wypada doskonale.
                      • Gość: toyot Re: Landcruiser 90 vs. 100 IP: *.core.jjs.pl 11.12.02, 23:07

> Land Cruiser 90 to mniej wiecej odpowiednik 4Runner SR5 w Stanach. Land
                        Cruiser
                        >
                        > 100 jest odpowiednikiem amerykanskiego Land Cruisera, o ktorym wspomina
                        Tomek.
                        > Oba samochody sa nie do zdarcia no i wyglada na to, ze 100 z powodu wielkosci
                        > bryly i silnika i dodatkowych luksusow jest dwa razy drozszy od 90. Ta nowa
                        > 4Runner komplikuje rzeczy, bo silnikiem i wzrostem BARDZO przypomina LC100 no
                        i
                        >
                        > cena jest nadal duzo nizsza. Ciekawe co sie stanie z obecnym europejskim
                        > modelem?

4 Runner to zupełnie inny model niż LC 90 czy 100. 4 Runner przede wszystkim
                        NIE jest samochodem terenowym tylko jest to model Hilux (pick-up) z zabudowaną
                        tylną częścią nadwozia. Napęd pozostał ten sam. 4 Runner w terenie jest słaby,
                        jest tylko wysoki. LC to jedna z najlepszych terenówek na rynku. To są 2
                        zupełnie różne i oddzielne modele !

Pzdr

>
                        • Gość: cracovian Re: Landcruiser 90 vs. 100 IP: proxy / *.bankofamerica.com 11.12.02, 23:55
                          Ty chyba myslisz o jakims 4Runner z osiemdziesiatych lat kiedy to rzeczywiscie
                          byl pickup z zabudowka! Porownujac silnik, wymiary i osiagi to 4Runner jest
                          praktycznie identyczny do 90. Jesli sie nie nadaje na teren to sie w takim
                          razie nie nadaje do niczego, poniewaz tutaj to jest/byl jeden z najlepszych i
                          najlepiej sie sprzedajacych japonskich samochodow terenowych.
                          • Gość: lrd Re: Landcruiser 90 vs. 100 IP: *.chicago-11rh15rt.il.dial-access.att.net 12.12.02, 05:15

> Ty chyba myslisz o jakims 4Runner z osiemdziesiatych lat kiedy to
                            rzeczywiscie
                            > byl pickup z zabudowka!

Dokladnie, i to jeszcze po chamsku zrobiona, plastic za kabina udawal reszte
                            karoserii

Porownujac silnik, wymiary i osiagi to 4Runner jest
                            > praktycznie identyczny do 90. Jesli sie nie nadaje na teren to sie w takim
                            > razie nie nadaje do niczego, poniewaz tutaj to jest/byl jeden z najlepszych i
                            > najlepiej sie sprzedajacych japonskich samochodow terenowych.

Mozna dodac, ze rowniez najdrozszym w klasie. Wybralbym jednak Troopera.
          • Gość: cracovian Re: korekta IP: proxy / *.bankofamerica.com 10.12.02, 23:06
            www.se.com.pl/iso/stale/superauto/trooper.shtml
            • Gość: lrd Re: korekta IP: *.chicago-21rh15rt.il.dial-access.att.net 11.12.02, 05:41
              Trooper to swietne auto, szkoda tylko, ze przestaja go robic od 03. Jego
              miejsce ma zajac ascender(czy jakos tak), wersja gmc envoy. W terenie jednak
              nie ma jak land rover.
              • Gość: Tomek Re: korekta IP: *.broadcom.com 11.12.02, 07:08
                I dobrze. Niebezpieczna kupa zlomu:
                www.hwysafety.org/vehicle_ratings/ce/html/00029.htm
    • Gość: Honda CR-V Re: Do greenblack`a IP: *.broadcom.com 11.12.02, 07:12
      Bezpieczne auto:

www.hwysafety.org/vehicle_ratings/ce/html/0213.htm
    • Gość: cracovian Re: greenblack IP: proxy / *.bankofamerica.com 11.12.02, 22:00
      Czy kiedy mowisz o "blokowanym tylnym mechanizmie różnicowym" to masz na mysli
      wajche 4 lo (low range)?
      • greenblack Re: greenblack 11.12.02, 22:07

> Czy kiedy mowisz o "blokowanym tylnym mechanizmie różnicowym" to masz na
        mysli
        > wajche 4 lo (low range)?

Nie, mam na myśli przycisk "dif lock" albo ze schematem układu napędowego
        samochodu z zaznaczeniem poszczególnych mechanizmów różnicowych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka