Dodaj do ulubionych

Podróbki olejów silnikowych?

17.01.11, 11:48
Na prośbe o półsyntetycznego Castrola, 10w-40 dostalem w sklepie taki oto baniak:
i54.tinypic.com/11ru4c9.jpg
Potem w poszukiwaniu filtra w następnym sklepie znalazłem Castrola Magneteca 10w-40 w kompletnie innej bance, z kompletnie innym korkiem zaklejonym wielkim świecącym się jak psu jajca hologramem. Dodatkowa różnica polega na tym, że w moim baniaku pisze "Semi Synthetic" a na tym zaplombowanym i świecącym "Part Synthetic" (jakaś różnica?) Naczytałem się sporo o podróbkach Castrola i teraz świruje. Zalać to? (poprzedni właściciel lał połsyntetyczny). W ogóle ten olej będzie odpowiedni do fiacika Brava 1.2 16v?
Obserwuj wątek
    • norbert.n Re: Podróbki olejów silnikowych? 17.01.11, 12:09
      Żadna różnica, Semi Synthetic i Part Synthetic tzn. znaczy, że w jakiejś części syntetyczny, powinien być w połowie. Omijaj tanie sklepy z marnymi podróbkami, a już na pewno nie kupuj olejów w marketach.
    • zimnokrwisty Re: Podróbki olejów silnikowych? 17.01.11, 12:26
      Znawcą castrola nie jestem, ale z tego co zauważyłem, to ten olej ze zdjęcia jest "professional" czyli sprzedawany warsztatom samochodowym. Ten świecący jest pewnie dla klienta indywidualnego i jest faktycznie w innej bańce. Ale jedna rzecz mnie niepokoi. Jak wynika z danych Castrola seria "professional" nie jest sprzedawana w opakowniach 4 litrowych
      www.castrol.com/castrol/extendedsectiongenericarticle.do?categoryId=9033759&contentId=7062300
      I to logiczne, po co w warsztacie stosy pustych opakowań, kupują w beczkach lub luzem i trochę jednolitrówek jak klient chce trzymać w bagażniku na dolewki. A ty kupiłeś 4l. Dziwne.
      Wyślij te zdjęcia do castrola, powinni wiedzieć, czy sprzedawali kiedys w takich baniakach.
      • ibanneezz Re: Podróbki olejów silnikowych? 17.01.11, 23:17
        Faktycznie, spostrzegawczy jesteś. Napisałem do nich maila z pytaniem o ten 4litrowy baniak. Gdyby jednak w środku znajdowało się dokładnie to co na etykiecie, nie będzie się ten olej różnił niczym od zwykłego magneteca 10w-40? Obydwa maja identycznie oznaczenia (SAE 10w-40, API SL/CF, ACEA A3/B4).
        Nikt nie pracuje w motoryzacyjnym / nie zna się na tym / nie ma doświadczenia z tymi olejami?
        Bardzo proszę o wszelkie spostrzeżenia.
      • ibanneezz Re: Podróbki olejów silnikowych? 18.01.11, 12:14
        "Witam,

Olej Castrol Magnatec Professional A3 10W-40, jak też cała gama produktów Magnatec Professional nie jest dostępna w innych opakowaniach jak: 1 litr, 60 litrów i 208 litrów.

Pozdrawiam"

Wcisnęli mi żywcem w sklepie podrobiony produkt! To się w głowie nie mieści. co mam zrobić w tej sytuacji?
        • zimnokrwisty Re: Podróbki olejów silnikowych? 18.01.11, 12:47
          > co mam zrobić w tej sytuacji?
          Wydrukuj maila. Mozesz go trochę zmodyfikować dopisując zdanie w stylu "prosimy o podanie danych sprzedajacego sfałszowane oleje naszej firmy abysmy mogli poczynić w stosunku do niego odpowiednie kroki prawne". Wez paragon, puszke z olejem i tego maila i idź do sklepu. IPowiedz, ze albo Ci dają banik oryginalnego castrola albo podajesz wszystkie ich dane Castrolowi. Jak Ci wyśmieję, to idź na policję. Albo od razu idź na policję. Twój wybór.

• ibanneezz Re: Podróbki olejów silnikowych? 18.01.11, 23:48
            Byłem u sprzedawcy, zeskanował kod z bańki, sprawdził dostawce oleju i zadzwonił. Wyjaśnił, że klient ma takie i takie wątpliwości. Oczywiście pan w telefonie powiedział, że to bzdura, olej jest na pewno oryginalny a pan z warszawy pewnie też nie do końca wie co się dzieje itp itd. Dostałem dane dystrybutora-kombinatora. Jutro będę tam dzwonił skoro świt. Niech mnie nakierują na kogoś z Castrola, kto mógł by to wyjaśnić skąd mają taki olej w tych opakowaniach, inaczej będę robił jazdę. Swoją droga czemu ich dostawca oleju to jakiś dealer Forda? na ich stronie nie pisze nic o olejach.

Czy nie przesadzam troszeczkę?
            • novationen Re: Podróbki olejów silnikowych? 19.01.11, 07:06
              Generalnie ja to widzę tak:

- skoro sklep już Cię odesłał to w nim nic nie ugrasz i kasy Ci nie zwróci

Jakbyś dostał kwit z Castrola (nie żaden mail) ale oficjalne stanowisko w sprawie tego oleju, to wtedy możesz walczyć z dystrybutorem i domagać się informacji skąd on ma takie oleje... ale też, nic na gębę tylko wszystko na piśmie. Poza tym z takim zwykłym Kowalskim to ja nie wiem czy wogóle będą chcieli gadać...

jak dalej będziesz (PEWNY!!!) i zgodnie z kwitami Castrola będzie wychodziło że coś kręcą to możesz to zgłosić na policję i do prokuratury.

Ale tak jak mówię - raczej nic nie wywalczysz... no może poza tym, że czas zmienić sklep.

Chyba, że należysz do uparciuchów i chcesz się przy tym trochę nachodzić to się przejdź do TVN :) czy do TVN Turbo - oni tam lubią takie sprawy, a nóż widelec może to kogoś zainteresuje - tylko najpierw musisz im jakieś pseudodowody przedstawić.

Jak jednym i drugim na d*pę wskoczy telewizja to może rura zmięknie i ktoś gdzieś zlikwiduje kolejną nielegalną rozlewnię olejów.

Z olejami silnikowymi jak z wódką. Na każdym litrze chcą zarobić.
              • ibanneezz Re: Podróbki olejów silnikowych? 20.01.11, 23:58
                Okazało się, że bardzo chętnie porozmawiali ze zwykłym Kowalskim.
                Przesłałem im od razu dane dostawcy tego oleju razem z tym linkiem do oferty, który znalazłem na ich stronie:
                www.autoboss.com.pl/chorzow.php?p=Czesci_Item&id=1452
                Skontaktował się ze mną telefonicznie pan z castrola i wyjaśnił, że najprawdopodobniej olej ten jest sprowadzony z Niemiec lub Francji bo tam występowała taka bańka. Jednak jest to produkt zastąpiony troszkę nowocześniejszym. Jeszcze to sprawdzą ale raczej nic z tym nie zrobią.
            • macgregor-72 Re: Podróbki olejów silnikowych? 19.01.11, 18:01
              Nie do Ciebie należy szukanie po pośrednikach. Napisz jeszcze raz maila do Castrola, że wcisnęli Ci podróbkę ich produktu i co oni w związku z tym zamierzają robić? W końcu ponoszą straty z tego tytułu. I że w razie dochodzenia przez nich swoich praw służysz dowodami (paragonem i olejem).
              • t.birczyk Re: Podróbki olejów silnikowych? 22.09.15, 20:26
                Masz kolego rację. w chwili obecnej Castrol to już nie ten sam olej. Myślę,że do tej listy spokojnie można dopisać Shell Helixa Ultra. Myślę,że to dobry olej w racjonalnej cenie w pełni chroniący nasze silniki.
            • macgregor-72 Re: Podróbki olejów silnikowych? 19.01.11, 18:04

> Czy nie przesadzam troszeczkę?

ani trochę
              forsal.pl/artykuly/114957,cbs_zatrzymalo_falszerzy_oleju.html
              • t.birczyk Re: Podróbki olejów silnikowych? 22.09.15, 20:27
                Z tego co słyszałem jest to znacznie lepszy wybór niż choćby wyżej wspomniany Castrol, który już nie jest produkowany przez Castrola.
            • t.birczyk Re: Podróbki olejów silnikowych? 22.09.15, 20:14
              Niestety obecny Castrol to już nie ten sam olej, od wielu lat jeżdżę na Shell Helixie Ulta 5W40 , teraz Pureplus Technology i jestem zadowolony w żadnym aucie nie mam problemu z silnikiem.
          • t.birczyk Re: Podróbki olejów silnikowych? 22.09.15, 20:29
            Bo niestety Castrol to już nie ten olej co 15 lat temu.. Do listy przyzwoitych i godnych polecenia olejów dopisałby Shella.
        • t.birczyk Re: Podróbki olejów silnikowych? 22.09.15, 20:01
          Zwrócić. Może spróbujesz Shell Helixa Ultra.Przy ostatniej wymianie zalałem w moim aucie 5W40 Shell Helix Ultra Pureplus Technology. I powiem tak wsześniej także korzystałem z Shella natomiast teraz wg mnie silnik pracuje znacznie lepiej.
      • t.birczyk Re: Podróbki olejów silnikowych? 22.09.15, 19:58
        Jeśli szukasz czegoś dobrego w relatywnie dobrej cenie polecam Ci Shell Helix Ultra 5W30 Pureplus Technology. Ja na nim jeżdżę od kilku lat i jestem bardzo zadowolony. Nadto naprawdę jest w dobrych cenach
    • t.birczyk Re: Podróbki olejów silnikowych? 22.09.15, 19:57
      Według mnie Shell jest znacznie lepszym niż Castroll, który stał się totalnie prze reklamowanym produktem. Ja w swoich wszystkich autach stosuję Shell Helix Ultra i jestem bardzo zadowolony. W 2 utach jest to 5W40 w i jednym 10W40. Od jakiegoś czasu jest produkowany z gazu w technologii Pureplus. Sugeruję spróbować będziesz zadowolony.
    • t.birczyk Re: Podróbki olejów silnikowych? 22.09.15, 20:30
      Twoje auto nie ma dużego przebiegu, jeździsz na benzynie. myślę,że spokojnie możesz zalać silnik syntetykiem, o ile wcześniej taki był. Jeśli chodzi o markę oleju to jest ich wiele. Osobiście od wielu lat jeżdżę na Shell Helixie Ultra 5W40. Moim zdaniem jest to dobry olej w rozsądnej cenie zapewniający właściwą ochronę silnika.
      • lupota Re: Podróbki olejów silnikowych? 23.10.15, 18:54
        No patrz a w innych watkach jeździsz na Shellu 5W-30. Wyluzuj z tym spamem ....
        • szadet Re: Podróbki olejów silnikowych? 27.11.15, 13:50
          Ja bym nie radziła wlewać tańszego syntetyku, jeżeli zainwestujesz w dobrej jakości olej to zaoszczędzisz na naprawie silnika. Nie ma tutaj złotego środka, ale takie jest moje zdanie,.
    • bigollini Re: Podróbki olejów silnikowych? 29.01.16, 15:35
      Właśnie dlatego zawsze kupuję olej u sprawdzonych sprzedawców, przeważnie w punkcie Euromastera bo tam też robię wymianę oleju i opon więc za jednym razem załatwiam wszystko. Nie zdarzyło mi się, żeby mi sprzedali coś podejrzanego.
      • seba.1984 Re: Podróbki olejów silnikowych? 07.03.16, 13:51
        Dokładnie tak. Nie warto kupować oleju jak również innych części z nie pewnego źródła bo w perspektywie czasu możemy sobie bardziej zaszkodzić niż oszczędności z tego wynikające. Niestety co raz częstszym problemem jest podrabianie oleju ale również sprzedaż z beczki tak naprawdę nie wiadomo jakiego oleju. Nawet na przeglądy do ASO jeżdżę ze swoim po pierwsze znaczne oszczędności, gdyż narzut na oleju jest kosmiczny po drugie akurat w moim wypadku nie pozwolili by sobie na lanie nie wiadomo czego ale w jednym z ASO niestety tak było jak nie zapłacili za dostawy..
        • pan_samochodzik21 Re: Podróbki olejów silnikowych? 15.04.16, 12:46
          zawsze mozna spyrać czy sklep ma certyfikat sprzedawcy danego oleju
    • seba.1984 Re: Podróbki olejów silnikowych? 27.10.16, 00:25
      Oleje podobnie jak wiele innych produktów co raz częściej są podrabiane. Jak się ustrzec kupować sprawdzony olej w pewnych miejscach. Wówczas minimalizujemy ryzyko trafienia na podróbkę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka