netbot 22.05.06, 07:44 prosze o opinie użytkowników Forda Mondeo rocznik 2001-2004 głównie opinie o jego wadach, osobiście interesuje mnie wersja kombi silnik 2000 tdci, pełne wyposażenie. z góry dziekuje za opinie Link Zgłoś Obserwuj wątek
mameja21 Re: FORD Mondeo 22.05.06, 08:13 Posiadałem Forda Mondeo TDCI 130 KM rocznik 2003. Dwa razy wystąpiła ta sama usterka ( przy przebiegu 20 tys. i 40 tys.km. )- padł zawór recyrkulacji spalin. Objawia się to tym,że auto staje się mułowate i kopci przy mocnym dodaniu gazu. Naprawa trwa pół godziny.Auto było na gwarancji więc nie było problemu. Jeśli jest po gwarancji to nawet serwis proponuje zaślepienie zaworu.Nie ma się co zepsuć,a samochód jeździ normalnie. Poza tym nie było absolutnie żadnych usterek ( do przebiegu 60 tys.km bo wtedy zmieniłem auto ). Link Zgłoś
netbot Re: FORD Mondeo 22.05.06, 08:31 a jakie były wrażenia z jazdy, komfort, jak się prowadził Link Zgłoś
wujaszek_joe Re: FORD Mondeo 22.05.06, 09:12 dla mnie za twardy na nasze drogi, na autostradach jest super. zbyt bezposredni układ kierowniczy myszkuje po koleinach. wersja z automatyczną klimą nie umie sie nagrzac zimą, w srodku pizdzi wtedy, wskazówka temperatury leży a serwis twierdzi ze tak ma być. jak jest zimny to strasznie słaby na niskich obrotach, lubi zgasnąć przy ruszaniu. to taty auto, nie lubie go Link Zgłoś
wujaszek_joe Re: FORD Mondeo 22.05.06, 09:13 poza tym lubi rdzewiec, a serwis lubi sie uchylac od naprawy blacharki. zobacz dokładnie drzwi od dołu Link Zgłoś
cx5000 Re: FORD Mondeo 22.05.06, 09:25 tak, fordy niestety rdzewieja. mam f mondeo z 97 r. i ma juz nawet dziury w progach przy przebiegu 130 tys.(jestem pierwszym wlascicielem). widze ze sie to nie zmienia. jest to nie do pomyslenia w wiekszosci europejskich marek. mam tez renault twingo z 96r. i sladu rdzy. Link Zgłoś
netbot Re: FORD Mondeo 22.05.06, 09:31 podkreślam iż interesuje mnie rocznik od 2001-2004 a w tym modelu są już blachy ocynkowane. Link Zgłoś
wujaszek_joe Re: FORD Mondeo 22.05.06, 09:39 jasne że są ocynkowane jak wszystkie auta. tyle tylko że jakiś błąd sie wdarł i dużo mondełów ma problemy z drzwiami głównie. a twingo 96 pamiętam jak sprzedawałem to zaczynały nadkola leciutko puchnąć ale lakier miał cały czas idealny Link Zgłoś
sandomingo1 Re: FORD Mondeo 25.05.06, 15:24 to się zgadza, dzisiaj oglądałem 3 letnie Mondeo i drzwi w dolnej części zaczęły oraz próg w miejscu styku z uszczelką rdzewieją. Żenada na maksa, prawie nowe auto, klasy średniej i taka wtopa. Rozumiem ślady rdzy w aucie 10 letnim lupionym za psie pienadze. Wygląda na to że Ford ma swoich klientów głęboko w d.pie. Pozdrawiam Link Zgłoś
kodem_pl Re: FORD Mondeo 22.05.06, 11:13 W naszym (2005) wskazowka, owszem - lezy, ale cieplo robi sie szybciej niz w innych dieslach ktore mielismy... I fakt, lubi zgasnac przy ruszaniu, ale to tez cecha wielu nowoczesnych diesli z wysokim momentem. Przy odrobinie wprawy nie zgasisz go. Ogolnie to niska cena za spozycie 7-8 litrow przy ostrym katungu:-D Link Zgłoś
mameja21 Re: FORD Mondeo 22.05.06, 10:41 netbot napisał: > a jakie były wrażenia z jazdy, komfort, jak się prowadził Właśnie wrażenia z jazdy i prowadzenie to największe zalety tego auta. Super trzymanie się drogi i rewelacyjny układ kierowniczy. Pod tym względem w porównaniu z np. Passatem poprzedniej generacji ( w 2003 roku taki był jeszcze produkowany )wypadał po prostu znakomicie. Słyszałem,że do 2002 roku były problemy z silnikami.Od 2003 roku podobno Ford to poprawił.KOnkretnie chodziło o wadliwe pompy paliwa produkcji bodajże Delphi,które wycinały z siebie opiłki metalu i zanieczyszczały układy wtrykowe. PODOBNO w Niemczech była akcja serwisowa,a u nas wiadomo... Jeśli chodzi o gaśnięcie przy ruszaniu: fakt,przy ruszaniu trzeba dodać nieco więcej gazu i nie ma problemu.Przyzwyczaiłem się po krótkim czasie i nie było problemu. Link Zgłoś
boason Re: FORD Mondeo 22.05.06, 10:14 Witam, ja sam rozważałem kupno tego autko i te roczniki właśnie. Poszukaj forum o mondeo, zobaczysz ile osób miało w dieslach TDCI awarie wtryskiwaczy i pomp wtryskowych. Koszt sięga 10tys. zl. Ford zwalał to na złej jakości ON, ale użytkownicy zaklinają, że wlewali tylko markowe paliwo. Ja w każdym bądź razie odpuściłem sobie mondeo, przynajmniej w dieslu. Ale przyznaję, że użytkownikiem mondeo nie jestem. Link Zgłoś
kodem_pl co do paliwa... 22.05.06, 11:11 Nie wiem czy sie psuja wtryski czy nie, ale co do paliwa ze stacji markowych... Ostatnio byl znany mi przypadek, 100% pewne, facet zatankowal BP Ultimate diesel i dostal... czerwonke. I to mizernej jakosci. Tak wiec markowosc stacji neiwiele daje. Nawet paliwo ultimate. Link Zgłoś
netbot do boason-a 22.05.06, 12:02 no to co napisałeś to brzmi niepokojąco, forum forda mondeo istnieje ale jest tam zero postów, a tak właściwie to co wreszcie kupiłeś jeżeli nie forda mondeo. Link Zgłoś
boason Re: do boason-a 22.05.06, 14:17 Czytałem wypowiedzi użytkowników na www.mondeoklubpolska.org Jeszcze nic nie kupiłem, jeżdzę omega z której jestem bardzo zadowolony i nie mam wielkiego ciśnienia na szybka zmianę. Oma starzeje sie juz jednak i w tym roku chciałbym coś nowszego. Caly czas szukam i tylko mętlik w głowie - rozważam poza mondeo tez viki C, passata, a4, lagune II, avensis... wszystko w budzie kombi. Link Zgłoś
wujaszek_joe Re: do boason-a 22.05.06, 14:34 tak czysto teoretycznie to najmilej sie czyta o a4 i avensis. A4 moze jest bardziej podatne na kradzież czy zarysowania miłych sąsiadów Link Zgłoś
jusytka Forum Mondeo 25.05.06, 18:10 Mylisz sie, to jedne z fajniejszych forum jakie znam, bardzo sympatyczna atmosfera i co najważniejsze jest bardzo aktywne www.mondeoklubpolska.org Link Zgłoś
jusytka Re: Forum Mondeo 25.05.06, 18:12 tu jest forum www.mondeoklubpolska.org/modules.php?name=Forums&file=viewforum&f=7 Link Zgłoś
jako_tako Re: FORD Mondeo 26.05.06, 14:09 Jezdze kombi z roku 2003. Mam go od nowosci, obecnie przebieg >70 tys. Silnik TDCI 130. Moim zdaniem nie ma wad poza zbyt duzymi rozmiarami. Szukanie parkingu w miescie i manewrowanie doprowadza mnie do szalu. Dotychczas nie bylo zadnych awarii, silnik jest moim zdaniem bardzo udany. Link Zgłoś
jusytka Re: FORD Mondeo 27.05.06, 11:02 To prawda, wczoraj szukalismy miejsca na (podziemnym) parkingu dużego centrum handlowego i tylko jeżdziliśmy w kółko, ja swoim Matizkiewm zmieściłabym się w każdą dziurę, a Mondeo jest bardzo niewdzięczne ;) To auto jest wręcz stworzone do jeżdżenia na trasie, gdzie widać wszelkie jego walory :) Link Zgłoś
lemar Re: FORD Mondeo 17.07.06, 10:57 NIE KUPUJ radzę Ci dobrze. Mam Mondeo z 2002 r. i jest to DRAMAT. Co miesiąc muszę wydawać kasę na naprawy (z większych końcówki drążków, amortyzatory, przeguby, regularnie blokuje się zacisk hamulca z tyłu, do wymiany za około 1 tyś zł.) Wczoraj po zgaszeniu silnika na postoju w trakcie powrotu do domu, nie udało mi się go odpalić... Znowu naprawa. Powiedzienie Ford g... wart jest jak najbardziej na miejscu. Link Zgłoś