belus77 12.11.06, 15:00 Chlopcy z Wolsfsburga jeszcze mnie dalej rozsmieszaja! Link Zgłoś Obserwuj wątek
fru.fru Re: VW GTi ma zeliwny silnik - rzenada! 12.11.06, 15:11 belus77 napisał: " rzenada!" fakt.... Link Zgłoś
mobile5 Re: VW GTi ma zeliwny silnik - rzenada! 12.11.06, 15:21 Oprócz wagi, trudno znaleźć jakąś przewagę stopów lekkich nad żeliwami modyfikowanymi. "rzenada!" Link Zgłoś
dr.wal2 Re: VW GTi ma zeliwny silnik - rzenada! 12.11.06, 16:21 mobile5 napisał: Oprócz wagi, trudno znaleźć jakąś przewagę stopów lekkich nad żeliwami modyfikowanymi. "rzenada!" GTi=wieksza moc,wieksze wibracje,obecne zeliwo to nie zeliwo z lat ´70-tych ale pochlania lepiej wibracje niz stopy lekkie (potocznie aluminiowe). zanim Mitsubishi Motors wynalazlo i opatentowalo walki balansujace,-pierwsze bloki z stopow lekkich mialy glowice zeliwne,-dla lepszego tlumienia wibracji takie rozwiazanie mial "Talbot" a po fuzji inne modele PSA. Link Zgłoś
devote Re: VW GTi ma zeliwny silnik - rzenada! 12.11.06, 16:41 co to za roznica z czego wsadzil bym cie do samochodu z roznymi silnikami i bys nie rozpoznal z czego jest silnik Link Zgłoś
dr.wal2 Re: VW GTi ma zeliwny silnik - rzenada! 12.11.06, 16:51 devote napisał: > co to za roznica z czego > wsadzil bym cie do samochodu z roznymi silnikami i bys nie rozpoznal z czego > jest silnik .. jest bez znaczenia czy ja bym rozpoznal,wazne jest(?) co konstruktorzy o tym sadza,w zasadzie zaden temat-niema oco szat rwac. Link Zgłoś
belus77 Re: VW GTi ma zeliwny silnik - rzenada! 14.11.06, 19:44 Wychodzi na to, ze w obecnych czasach moda na retro nadwozia i bloki silkikowe ... hihihi ... rzenada! Link Zgłoś
uki145 i co z tego ? 12.11.06, 17:39 WitaM! vw słynie z tego jak tu najtaniej zrobic silnik . montuja wiec na starym jak swiat bloku ,nowoczesne głowice .tak to było w przypadku 1.8 20v , 2.0 20 v i tak jest w przypadku 2.0 16v FSI .silnik ten bowiem ma zeliwny blok zpamietajacy jeszcze czasy 2.0 8v(lata 80 te) jakie ma to znaczenie dla kupujacego : zadne ,a nawet lepiej ,bo kiedys łatwo bedzie mozna zrobic kapitalke dołu .nie rozumiem wiec co w tym takiego Żenujacego ;-) Pozdrawiam Łukasz Link Zgłoś
red_qublik Re: i co z tego ? 12.11.06, 19:38 uki145 napisał: jakie ma to znaczenie dla > kupujacego : zadne ,a nawet lepiej ,bo kiedys łatwo bedzie mozna zrobic > kapitalke dołu . niesamowity argument wsadziles w usta sprzedawcow VW. "Pan sobie kupi ten samochod, bo on ma stary blok i jak za 10 lat padna panewki to bedzie taniej naprawic". bez.odbioru Link Zgłoś
dewote [...] 12.11.06, 19:53 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Link Zgłoś
uki145 Re: i co z tego ? 13.11.06, 00:24 Witam! ;-) ;-) ;-) to faktycznie smieszne ,ale prawdziwe . to ze silnik ma stary blok(nawet cały dół) nie ma zadngo znaczenia dla potencjalnego klienta . dzisiaj o nowoczesnosci jednostki decyduje głowica ,na dole od "wieków" sie nic nie zmienia ,dlaczego wiec producent nie ma tam zaoszczedzic stosujac tansze w produkcji materiały .wracajac do koncepcji vw ,co w tym jest najsmieszniejszego , własnie to ,ze najlepszy z całego silnika jest własnie ten stary i dopracowany dół. tak jest w 1.8 turbo (blok z 1.8 8v 90 KM z golfa II !!!!) najtrwalszy element 1.8 20v (układ wał panewka jest bardzo trwały )a przewrotnie , powodem problemów jest nowoczesna głowica .warto tez sie mocno zastanowic ,czy autor watku w ogóle wie jakie sa plusy bloków aluminiowych ,a jakie zeliwnych. aluminiowy blok to zaden wskaznik nowoczesnosci ,to jedynie pewne rowiniecie idei ,załozen konstrukcyjnych niektórych motorów, czesto takze zwykły przypadek :takie rozwiazanie ma np silnik skody favorit(którego nawet przy silnych staraniach trudno uznac za nowoczesny ;-) ) ,stare(pamietajace lata 60 te)dwuwałkowe ,8 zaworowe, 4 cylindrowe silniki alfa romeo 8v. Pozdrawiam Łukasz Link Zgłoś
red_qublik Re: i co z tego ? 13.11.06, 06:19 F126p tez mial aluminiowy "blok". zalet bylo napewno mniej niz wad. rozsmieszylo mnie to ze jako zalete dla potencjalnego klienta podajesz latwosc ewentualnych napraw. ten kto kupuje nowe auto nie jezdzi nim az do technicznej smierci. a zalety zeliwnych blokow nad aluminiowymi ... pomijajac kwestie odlewu i obrobki (moja wiedza nie pozwala mi na okreslenie ktory odlew jest latwiej wykonac i obrobic, mysle ze aluminiowy), pozostaje masa, zdolnosc do tlumienia drgan, trwalosc itp. zapewne blok ze stopow AL ma mniejsa mase, ale nie emocjonowal bym sie tak bardzo tym 10-20 kg. mysle ze wieksze znaczenie dla silnika (i jego trwalosci) ma rozklad temp. ( a co za tym idzie naprezen) w bloku. moze ktos wie na ten temat wiecej i rozwinie. Link Zgłoś
belus77 Re: i co z tego ? 14.11.06, 03:29 Niewiele! Kiedys "nazse" Warszawy mialy tez silnik z blokiem zeliwnym (nie mowionc nawet o Ursusach) i komu to przeszkadzalo? Japonce zaczeli masowo stukac silniki z aluminium, bo u nich zeliwo rdzewialo? Link Zgłoś
franek_jelito Re: VW GTi ma zeliwny silnik - rzenada! 12.11.06, 20:21 belus77 napisał: > rzenada! zgadzam sie prawdziwa zenada wsioku Link Zgłoś
ramonka27 Re: VW GTi ma zeliwny silnik - rzenada! 13.11.06, 16:11 Ja tylko celem sprostowania - żenada przez Z z kropeczką :P. Link Zgłoś
maedma Re: VW GTi ma zeliwny silnik - rzenada! 13.11.06, 17:20 To fakt ale i tak rzenada (żenada) wygląda lepiej niż np: rzeliwo. Pozdrawiam wszystkie bloki silnikowe. Link Zgłoś
roto Re: VW GTi ma zeliwny silnik - rzenada! 14.11.06, 21:49 Żenada to jest to że dostałeś świadectwo z podstawówki pustaku Link Zgłoś
belus77 Re: VW GTi ma zeliwny silnik - rzenada! 16.11.06, 01:57 Teraz za Giertycha to nawet Lepper ma doktorat! Link Zgłoś
uki145 !!!!!!!!!! 14.11.06, 23:13 Witam!zdaje obie sprawe faktu ,ze to nedzna prowokacja .ale warto to tutaj napisac. fanem vw nie jestem i pomimo tego w całym swoim obiektywizmie stwierdzam ,ze na prawde nie wiem czego sie czepiacie . aluminiowe bloki maja ,oprócz nizszej masy jedna jedyna zalete:o wiele lepiej odprowadzaja ciepło i tym samym przyczyniaja sie do stabilizacji temperatury oleju .wszytsko zalezy jednak od załozen konstruktorów ,bo jesli odpowiednio dopracuja układ chłodzenia to nie ma zadnego znaczenia czy blok jest aluminiowy ,czy zeliwny .sam blok to teZ nie wszystko ,warto zwrócic uwage na to co jest w srodku ,otóz vw od lat stosuje bardzo prosta i skuteczna konstrukcie mokrych tulei wprasowanych w zeliwny blok (identycznie jak w silnikach alfa romeo Twin Spark 16v:bo tak jak pisałem Twin Sparki 8v miały bloki aluminiowe ,boxer) .dzieki temu ,przy remoncie wystarczy wprasowac nominalne tuleje w miejsce zuzytych, co znacznie redukluje koszty remontu , mozemy wtedy pozostawic stare tłoki(jak wiadomo najdrozsza czesc remontowa). a teraz dla porównania dam silni forda focusa I 1.6 16v,czy forda fiesty 1.2 16v (75) ,hondy civic 1.4 16v 90 KM .aluminiowy blok ,tuleje sa z nim zlane na stałe (nie mozna ich usunac i wprasowac nowych) ,oprócz tego nie da sie skutecznie zrobic centrowania bloku(aluminium jest zbyt delikatne) pod wyszlifowany wał :efekt jest straszny dla kieszeni ,bo remont na nowych tłokach kosztuje wraz z regeneracja głowicy 5000-6000 zł ,a czesto wiecej ,mozna sie tez ratowac kupnem całego dołu w ASO forda za 4000 zł ,plus remont głowicy ( o cenach hondzie oczywiscie nie wspominam ,bo beda wyzsze ) .moze to jest smieszne z punktu widzenia kupujacego nowy pojazd ,ale taka jest rzeczywistosc (remont dołu w zenujacym ,zeliwnym VW kosztuje max 2500 zł .nigdy nie wiadomo co sie przytrafi , kupimy zakatowane 3 letnie auto w którym po 10 tys przekreci sie panewka i co wtedy :lament i łamanie rak ? warto to przemyslec i brac pod uwage ,ze czesto laik sugeruje sie tym co producent sam okresla mianem nowoczesnosci ,a tak na prawde jest to nic nie znaczace utrudnienie dla kupujacego .Pozdrawiam Łukasz Link Zgłoś
fazi_ze_sztazi a kolega znowu swoje 14.11.06, 23:33 uki145 napisał: warto to przemyslec i > brac pod uwage ,ze czesto laik sugeruje sie tym co producent sam okresla mianem > > nowoczesnosci ,a tak na prawde jest to nic nie znaczace utrudnienie dla > kupujacego .Pozdrawiam Łukasz nie znam ani jednej osoby, ktora kupila auto nowe i jezdzila nim az do remontu silnika, i wtedy zaczela sobie pluc w brode ze nie wybrala taniego w remoncie VW. wniosek kolegi jest calkowicie bledny - stosowanie blokow aluminiowych nie przyspaza klopotow kupujacemu. nie patrz na rynek samochodow przez pryzmat warsztatu w polsce. w polsce sprzedaje sie 300 tys nowych aut rocznie, w USA sprzedaje sie milion jednego modelu, F-150. Zaden inzynier w VW czy Toyocie nie mysli o tym ile bedzie kosztowal remont danego silnika w Bialymstoku za 12 lat. Ten kto kupuje auto nowe tez ma to w dupie, jesli wogole o tym mysli. pzdr. Link Zgłoś
uki145 Re: a kolega znowu swoje 14.11.06, 23:55 Witam! a jak mam patrzec,zyje w Polsce i mam patrezc przez pryzmat rynku niemieckiego ?;-) skoro mieszkam i zyje w Tym wspaniałym kraju ,gdzie zajechany silnik zdarza sie bardzo czesto z uwagi na oszczednosci pierwszego własciciela ,który zakupił pojazd na raty i nie było go juz stac na wymiane oleju ? albo taki 4 letni passat sciagniety z niemiec z zanidbanym motorem po 300 000 km ?to nie sa polskie realia ?przez jaki pryzmat kolego mam patrzec ,jesli nie przez polski warsztat ? znowu swoje ,bo to rozsadna argumentacja .co mi po skomplikownaym w naprawach bloku aluminiowym kiedy sam silnik nic na tym nie zyskuje? ja nigdy nie kupie nowego auta ,chociaz mnie stac .jesli to tez nic dla Ciebie nieznaczy to moze dla "bogatego Polaka" bedzie rozsadnym argumentem fakt kwestii błedów i wad konstrukcyjnych (wskazany przeze mnie silnik focusa 1.6 16 v z bardzo słabym układem wał panewka ,gdzie remonty kapitalne zdarzaj sie juz po 100 -150 tys km?dzwonwagen nie jest tani w naprawie bo montuja(1.8 ,2.0 FSI ) niezwykle skomplikowane głowice ,ale to juz inna kwestia,uzasadniam tylko jeszcez raz ,ze swiadomosc zaawansowania technologicznego silnika to jedno ,a podatnosc na wpływy to drugie . sama Link Zgłoś
fazi_ze_sztazi Re: a kolega znowu swoje 15.11.06, 18:43 niezrozumiales mnie lukasz. ja mowie o tym, ze material z jakiego blok jest wykonany nie ma wplywu na sprzeadz danego modelu. ty natomiast mowisz o rynku wtornym aut, na ktorym oczywiscie zdarzaja sie padniete silniki, bo ktos tam nie wie co to zmiana oleju. nie jestesmy inzynierami projektujacymi bloki do silnikow i nie mozemy stwierdzic ze aluminiowy nic nie daje: "co mi po skomplikownaym w naprawach bloku aluminiowym kiedy sam silnik nic na tym nie zyskuje? " jak kazda konstrukcja ma swoje wady i zalety, jedna z wad jest to ze koszty naprawy sa wyzsze, ale ta wada dla klienta kupujacego auto nowe w UE albo USA (a tam sie auta sprzedaje, w polsce sprzedaz jest znikoma) nie ma zadnego znaczenia. zycze szerokiej drogi i bezawaryjnych aut. p.s. moze blok aluminiowy jest slepa uliczka rozwoju motoryzacji, podobnie jak to bylo z silnikami chlodzonymi powietrzem. pzdr. Link Zgłoś
uki145 Re: a kolega znowu swoje 15.11.06, 23:59 WitaM! to faktycznie sie zgadza ,bo nawet u nas kupujacy auto nowe na prawde nie pyta o szczególy konstrukcyjne i ewentualne koszty napraw (tym bardziej na bogatszym zachodzie ).przecietny konsument uzywa pojazdu do przemieszczania sie z punktu a do punktu b i nic go wiecej nie obchodzi,tym bardziej jest pewny auta ,gdy kupuje je nowe ,zakłada równiez ,ze nic przez pierwsze 100 000 km nie ma prawa sie popsuc. tu faktycznie Cie nie zrozumiałem ,przepraszam. wracajac do mojej mysli przewodniej ,manipulacja producentów daje do myslenia .honda od dawna robi całkowicie aluminiowe silniki ,a w zadnym prospekcie ani słowa o tym fakcie.producent zawsze eksponuje zalety ,które w danym okresie sa przez srodowisko nowosci motoryzacyjnych uznawane za :"na czasie ". lata 90 te to czas rozbudowanych "nowoczsnych" głowic ,zmienne fazy rozrzadu ,wtrysk bezposredni itd itd ,juz nikt nie pamieta ,ze w latach 80 takie koncepcje z powodzeniem stosowało Alfa romeo,ale oczywiscie to nie był jeszcze ten czas .podobnie było w przypadku boomu z konca lat 90 tych na zawieszenia wielowhaczowe w kompactach : reklamówki niby rewolucyjnego focusa,teraz golfa z 4 wahaczowa osia tylna.czy na prawde juz nikt nie pamieta ,ze honda civic z 1988 roku miała wielowahacz z przodu i z tyłu!!!!!!!!! wtedy nawet passat ,czy opel vektra bujała sie na prostej belce skretnej z tyłu i kolumne mac phersona z przodu ,audi 80 b3 miało jeszcze os sztywna z drazkiem panharda z tyłu i jakos nikt nie doceniał innowacyjnosci hondy .teraz civic ma prosty zawias z tyłu i przodu ,a srodowisko nowosci ocenia to jako krok wstecz. Link Zgłoś
tato1 Re: !!!!!!!!!! 19.11.06, 04:42 .........i po kij sie produkujesz................przecie klepia auto ze snow..............ci polaczkowie.............. Link Zgłoś
franek_jelito Re: VW GTi ma zeliwny silnik - rzenada! 14.11.06, 23:49 greenblak napisała: > Ten blok jest ze starego silnika dwulitrowego o mocy 115KM - szkoda slow! i moze jeszcze napiszesz te ten blok jest identyczny? pewnie bedzie nawet pasowal w przypadku awarii :)ale ty durny jestes Link Zgłoś
mobile5 Re: VW GTi ma zeliwny silnik - rzenada! 14.11.06, 23:55 To następny skretyniały klon, a nie Greenblack. Link Zgłoś
uki145 Re: VW GTi ma zeliwny silnik - rzenada! 14.11.06, 23:58 Witam! na 90 % blok 2.0 8v i 2.0 FSI jest identyczny . w 1.8 Turbo ,jak wiadomo produkowanym do dzisiaj, blok jest identyczny jak w 1.8 8v (90 KM) jest nawet zaslepka w miejscu gdzie wczesniej ,w latach 80 tych był aparat zapłonowy !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Pozdrawiam Łukasz Link Zgłoś
uki145 Re: VW GTi ma zeliwny silnik - rzenada! 15.11.06, 00:10 warto zwrócic uwage na pojemnosc skokowa silników 2.0 8v(115 KM) , 2.0 20 v(130 KM),2.0 FSI . odwieczne 1984 cm3 ;-) . oczywiscie ciagle mowa o samym bloku ,"wsad" jest juz troche inny .nie mam 100 % pewnosci odnosnie identycznosci tłoków w 2.0 8v ,a 2.0 20 v (koncówka produkcji passata b5 ,audi a4 do dzis). w 2.0 FSI z pewnoscia sa inne ,bo specyficzna ich konstrukcje wymusza układ wtrysku bezposredniego . moim zdaniem koncepcja VW jest bardzo słuszna .ich silniki od lat uchodza za nowoczesne ,jedynie za sprawa zaawansowanych głowic . tam gdzie swiat motoryzacyjnych nowosci nie zaglada ,siedza cicho jak mysz pod miotła i z powodzeniem montuja sobie stare jak swiat bloki . mi to na prawde nie przeszjkadza i nie weim skad tyle hałasu o nic ;-) Pozdrawiam Łukasz Link Zgłoś
mobile5 Re: VW GTi ma zeliwny silnik - rzenada! 15.11.06, 00:56 Jeśli coś jest sprawdzone i nadal funkcjonalne, to po co to zmieniać. Link Zgłoś
belus77 Re: VW GTi ma zeliwny silnik - rzenada! 17.11.06, 17:58 Tak wlasnie twierdzi kierownictwo polityczne Koreji Pln. Link Zgłoś
mobile5 Re: VW GTi ma zeliwny silnik - rzenada! 17.11.06, 19:38 belus77 napisał: > Tak wlasnie twierdzi kierownictwo polityczne Koreji Pln. Z ich punktu siedzenia, zachowują się racjonalnie. PS Korei. Link Zgłoś
belus77 Re: VW GTi ma zeliwny silnik - rzenada! 17.11.06, 20:24 Tak tez uwazaja marketingowcy z Ludowuz AG Link Zgłoś
mobile5 Re: VW GTi ma zeliwny silnik - rzenada! 17.11.06, 20:30 Nie słyszałem żeby to eksponowali, ale też nie bardzo mnie to interesowało. PS Wóz. Link Zgłoś
belus77 Re: VW GTi ma zeliwny silnik - rzenada! 17.11.06, 20:31 Eksponowali czy eksportowali, bo to jest spora roznica? Link Zgłoś
chris62 Re: VW GTi ma zeliwny silnik - rzenada! 15.11.06, 11:20 VW stara się odzyskiwać ile się da ze złomowanych aut. Bierze taki zarżnięty silnik do fabryki wymienia zużyte elementy i ma znów nowy silnik. Takie silniki można kupić i zamontować do własnego auta jako pełnosprawne. Aluminium ma tylko tą zaletę że jest lżejsze a wszystkie inne aspekty techniczne przemawiają za żeliwem. Równie dobrze możesz wyśmiewać auta ze stalowymi elementami zawieszenia bo są takie jak np Pasat z wahaczami ze stopów lekkich - tylko, że te wahacze w polskich warunkach lubią pękać...... Link Zgłoś
ignapio Re: VW GTi ma zeliwny silnik - rzenada! 15.11.06, 22:53 Popieram zdanie Uki145 , ale też nie ganię oponentów Łukasza . Trzeba rozróżnić dwie rzeczy . Rzeczywistą sprawność danego rozwiązania(pojętą w sensie technicznym , ekonomicznym , logistycznym i szeroko pojętej niezawodności ) - tę ocenić mogą fachowcy lub ludzie mający jakie trakie pojęcie na ten temat . Druga rzecz to rzesza prostaczków , którym marketingowcy wciskają kit , że jak coś będzie tak i tak zrobione to jest super , a to co było to bezwartościowy staroć choć w rzeczywistości jest dokładnie odwrotnie. Skąd ci prostaczkowie mają o tym wiedzieć , jedzie dajmy na to nowa bryka w kolorze lila róż z aluminiowym wysokoobrotowym silniczkiem i prostaczkowie są szczęśliwi . W gruncie rzeczy chodzi o to by wszyscy byli zadowoleni i zarobieni .I nie ma powodu psuć ludziom humoru nawet jak są bezczelnie nabierani . Tak a propos ciekawostka . WSK Kalisz produkuje znakomity silnik lotniczy . Stosowany na całym świecie do samolotów , które sa " końmi roboczymi " w ciężkich i prymitywnych warunkach np w rolnictwie , komunikacji lokalnej a nawet weteranach II WŚ jak DAKOTA DC3 . Chodzi o silnik gwiazdowy ASz 62 o mocy tysiąca KM i więcej -zależnie od wersji- czyli licencyjny radziecki ASz 62 znany wcześniej jako sowiecki M62 czyli licencyjny amerykański Pratt&Whitney R1820 , ktory pojawił się na desce kreślarskiej w 1925 roku !!! Przesłużył lata trzydzieste , drugą wojnę światową w maszynach wojskowych i cywilnych , a wersji diesel nawet napędzał amerykańskie czołgi Sherman i jak widzicie jest produkowany do dziś i ma zbyt . Ale te silniki kupują fachowcy , a nie prosty lud , którym działy marketingu robią wodę z mózgu ! Inny przykład - silnik czołgu Twardy . W prostej linii pochodzi od 12cylindrowego silnika lotniczego HispanoSuiza z końca lat dwudziestych dwudziestego wieku . Sowieci zrobili z niego W2 - kolejną wersją stał się W46 - trafił do nas z licencją T-34 i rozwinięty jako PZL Wola 850 lub 1000 w produkcji do dziś . Do dziś nie udało się nikomu skutecznie zastąpić tego silnika .Próbowali Rosjanie , Ukraińcy , Czesi , Jugosłowianie i pewnie my . Link Zgłoś
uki145 Re: VW GTi ma zeliwny silnik - rzenada! 16.11.06, 00:06 Witam! bardzo ciekawe informacje ;-) zgadzam sie z Twoja mysla .najbardziej przerazajace jest jednak to ,ze w tej pogoni z anowoczesnoscia nie robi sie juz solidnych pojazdów :producent ma jak najszybciej zrobic pojazd ,który jako nowy pokona innych konkurentów w testach z brukowych gazet .to decyduje dzis o dobrej sprzedazy modelu .konsument na rynku motoryzacyjnym kieruje sie tymi samymi zasadami jak kupujac proszek do prania ,czy batonik .reklama czyni cuda ,kupujemy cos co jest lepsze ,nowoczesniejsze bardziej przemyslane nic innego juz nas nie obchodzi .mnie to osobiscie przeraza ,bo jesli teraz zaczyna sie robic pojazdy o tak niskiej trwałosci (kosztem nowoczesnosci ) ,to za 10 lat na rynku nie bedzie mozna znalezc na prawde solidnego auta ,na którego utrzymmanie bedzie stac przecietnego polaka .Pozdrawiam Łukasz Link Zgłoś
jamal_le_wampir Re: VW GTi ma zeliwny silnik - rzenada! 16.11.06, 00:18 Od przyszłego roku każdy nowy silnik VW będzie miał blok wykonany z tytanu z niewielką domieszką uranu i irydu. Z czego wykonana będzie głowica to nawet wole nie zgadywać.PS Fanów techniki pewnie to ucieszy, a zwolenników oszczędności zmartwi. Link Zgłoś
mis.z.wiertarka Re: VW GTi ma zeliwny silnik - rzenada! 16.11.06, 22:40 musk tesz farto mniec. Link Zgłoś
red_qublik Re: VW GTi ma zeliwny silnik - rzenada! 16.11.06, 23:39 uki145 napisał: mnie to osobiscie przeraza ,bo jesli teraz > zaczyna sie robic pojazdy o tak niskiej trwałosci (kosztem nowoczesnosci ) ,to > za 10 lat na rynku nie bedzie mozna znalezc na prawde solidnego auta ,na > którego utrzymmanie bedzie stac przecietnego polaka . nie mialem w zyciu wielu aut, ale kazde nastepne jest coraz nowsze. i kazde nastepne sprawia mi coraz mniej klopotu. obecne auto ma 6 lat i prawie 200 kkm i nie ma z nim zadnych problemow. wystarcza regularna obsluga wg ksiazki serwisoej. 10 lat temy mialem stare maluchy i chyba nie musze pisac ile napraw w tygodniu robilem. proponuje nie robic paniki. nowe auta maja czasami wku..ajace usterki (glownie jakas tam elektronika), ale nie psuja sie tak jak psuly sie 20 lat temu. Link Zgłoś
belus77 Re: VW GTi ma zeliwny silnik - rzenada! 17.11.06, 15:45 Produkcja aut stala sie bardziej zautomatyzowana, jest coraz wiecej automatycznych skrzyn biegow i automatycznie auta sa dzisiaj lepsze. Jednak jedno jest pewne: zeliwo to jet to! Link Zgłoś
uki145 Re: a kolega znowu swoje 16.11.06, 00:43 Witam! załozenia konstrukcyje zawieszenia nie maja nic do zachowania pojazdu na drodze . da sie bowiem tak zestroic zawieszenie oparte na belce skretnej ,ze bedzie sie prowadzic lepiej niz zle zestrojony wielowahacz.w zwiazku z tym co z tego ,ze np golf IV GTI miał zawias połzalezny ,jak jego nastawy ,dobranie amortyzatorów itd powoduja ze auto prowadzi sie o niebo lepiej niz deawoo nubira z tylnym zawieszeniem wielowahaczowym ? uwazam ,ze zawiecha GTI z tamtych lat była na prawde dobra i nie ma zadnego znaczenia prostota konstrukcji .Pozdrawiam Link Zgłoś
belus77 Zeliwo dluzej trzyma cieplo! 16.11.06, 22:27 Mozna to zauwazyc na przykladzie piecykow zeliwnych uzywanych na budowach Link Zgłoś
black_code w czym problem 18.11.06, 13:16 zajmujesz sie zbieraniem zlomu ze to taka dla ciebie zenada? Link Zgłoś
uki145 Re: w czym problem 18.11.06, 13:34 Witam! karmienie trola powoduje ,ze typ sie cieszy ,wiec lepiej nic nie odpisywac .jeszcez troche sobie popisze o zeliwie i zenadach ,az w koncu mu sie znudzi .Pozdrawiam Łukasz Link Zgłoś
belus77 Re: w czym problem 18.11.06, 17:30 Lukasz, Ty pewnie siedziales w pierwszej lawce na religji ...??? Link Zgłoś
belus77 Re: w czym problem 18.11.06, 17:29 To zajecie Ediego i milionow jego kumpli podczas gdy we Wloszczowej ludzie pija kawe Nescafe w Super Express ... Pomroczna to kraj kontrastow! Link Zgłoś
devote Re: w czym problem 18.11.06, 17:56 black_code napisał: > zajmujesz sie zbieraniem zlomu ze to taka dla ciebie zenada? oni wola aluminium bo jest drozsze w skupie zlomu wiec kupujac syfika juz mysla o tym ile zarobia po sprzedaniu aluminiowego silnika :) staram sie byc nie zlosliwy ale nie moglm sie powstrzymac :) Link Zgłoś
sandomingo1 Re: w czym problem 19.11.06, 15:23 miało być że VW to badziew, ale tym razem nie wyszło.. Link Zgłoś
greenblak Re: w czym problem 20.11.06, 16:52 Co prawda ja tez uwazam, ze Belus nie za bardzo wie o czym pisze (aczkolwiek nie jestem na 100% pewien) ale uzywanie bloku ze starego modelu 115KM do flagowego GTI to zakrwa na tani chwyt ponizej pasa! Link Zgłoś