Dodaj do ulubionych

Do użytkowników Toyoty Yaris

IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 21.06.01, 23:59
Mam zamiar kupić Yaris 1.0. Chciałbym wiedzieć, jak w praktyce wyglądają
(teoretycznie całkiem imponujące) osiągi tego samochodu. A poza tym jeszcze
inne wrażenia z jazdy.
Obserwuj wątek
    • Gość: Wojtek Re: Do użytkowników Toyoty Yaris IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 22.06.01, 00:00
      Superfura! Na trasie 5,5 l benzyny przy prędkości 120-130. Depnięcie
      wystarczające, żeby pozostawić w tyle większość innych aut (oczywiście nie
      licząc tych z pojemnością powyżej 2 l). Mój osobisty rekord - 168km/h. Jak na
      razie - pół roku, żadnych problemów, czysta przyjemność, polecam!!
      • Gość: malko Re: Do użytkowników Toyoty Yaris IP: 213.25.226.* 25.06.01, 00:00
        Gość portalu: Wojtek napisał(a):

> Superfura! Na trasie 5,5 l benzyny przy prędkości 120-130.
        - na trasie to prawie każdy tyle pali, a nawet mniej. Lepiej napisz ile pali w
        miescie.

. Mój osobisty rekord - 168km/h.
        - Trochę przesadziłeś. Takim małym samochodem, przyjemność z jazdy traci się przy
        130km/h. A powyżej 140 to czyste wariactwo.

Jak na
        > razie - pół roku, żadnych problemów, czysta przyjemność, polecam!!
        Ile przejechałeś przez te poł roku? Wiesz ile bedą Cię kosztować przeglądy.
        Toyota niby bezawaryjna, ale za przeglądy wywala się niezłą kasę.
        • Gość: Marek Re: Do użytkowników Toyoty Yaris IP: 212.160.152.* 28.06.01, 10:38
          Yaris jedzie 190 Km/h a pali 6,1 do 7,5 (zima) po miescie
          czesc
          • Gość: Banan Re: Do użytkowników Toyoty Yaris IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 28.06.01, 12:54
            Gość portalu: Marek napisał(a):

> Yaris jedzie 190 Km/h a pali 6,1 do 7,5 (zima) po
            miescie
            > czesc

Czy piszesz o silniku 1.0 czy 1.3? Wg danych fabrycznych
            1.0 osiąga 155km/h.
          • Gość: lrt Re: Do użytkowników Toyoty Yaris IP: *.net.pl 29.06.01, 17:15
            Yaris wyciąga 210 km/h, a spala 4,5 l/100km przy 150km/h , przy 90 km/h
            benzyny w baku przybywa
    • Gość: marcio Re: Do użytkowników Toyoty Yaris IP: *.citicorp.com 25.06.01, 00:00
      dobry samochód dla kogoś kto lubi małe samochody,
      kwestia ceny, porównanie ceny Golfa IV i Yarisa z tym
      samym wyposażeniem, Yaris jest tylko o 6tys zł tańszy,
      tania jest "goła" wersja ale po zsumowaniu całości po
      prostu się wymięka! 44tys zł bez ubezpieczenia to za
      drogo.
      • Gość: Marek Re: Do użytkowników Toyoty Yaris IP: *.ic.net.pl 28.06.01, 14:50
        Jak można porównywać Yarisa z Golfem IV ?. Jak już to możesz porównać YARISA Z
        Golfem POLO .
        • Gość: marcio Re: Do użytkowników Toyoty Yaris IP: *.citicorp.com 02.07.01, 16:18
          małe samochody są zbyt drogie w porównaniu do użyteczności jaką oferują,
          porównanie cen typowego compacta z Toyotą Yaris miało pokazać że za niewiele
          większe pieniądze można kupić samochód o niebo bardziej praktyczny
    • Gość: Niknejm Re: Do użytkowników Toyoty Yaris IP: *.pg.com 25.06.01, 00:00
      Autko na pewno niezawodne i trwałe. Mało pali. Opinia na temat ogromnej
      pojemności wnętrza (jak na te rozmiary) nieco przesadzona (wrażenie wytworzone
      dzięki odpowiedniej stylistyce i kolorystyce wnętrza), aczkolwiek rzeczywiście
      przestronność nie najgorsza (choć słabsza niż w Punto - którego zwolennikiem
      zresztą nie jestem).
      Dynamika dobra tylko na wysokich obrotach (ze względu na niezbyt rewelacyjny
      moment obrotowy) - przy wyższych obrotach z kolei głośno w środku (choć
      niektórzy to lubią). Dobra zwrotność. Zawieszenie twarde, ale przez to nie
      najgorsza stabilność mimo sporej wysokości.
      Ciekawa stylistyka według mnie. Z tego, co pamiętam, nie najlepsze światła
      (czytałem gdzieś test oświetlenia aut różnych marek). Wskaźniki deski
      rozdzielczej (np. prędkościomierz) ciekawe pod względem stylistycznym, ale
      czytelność nie najlepsza.

To tyle. Niezłe, sympatyczne autko, ale chyba dość drogie (teraz może coś się
      zmieniło, bo zaczęli produkować je we Francji, w Valenciennes, nie tylko w
      Japonii - niższe cło). Jeśli zastanowimy się nad wersją z ABS (w/g mnie element
      bardzo ważny), to za niewiele większą cenę można kupić Corollę (również z ABS),
      której tak naprawdę jedyną poważniejszą wadą jest lekkie "uciekanie" tyłu na
      zakrętach, a samochód to jednak bezpieczniejszy, wygodniejszy i bardziej
      dynamiczny.

Pozdrawiam,
      Niknejm
      • Gość: Adam W. Re: Do użytkowników Toyoty Yaris IP: 10.128.137.* 06.01.02, 21:05
        do Niknejma . Corolla jest świetnym , niezawodnym autem ale nie jest ani
        bezpieczniejsza ani wygodniejsza od Yarisa , ktory w ogóle jest jednym z
        najbezpieczniejszych samochodów w Europie wśród wszystkich klas.
    • Gość: Banan Podsumowanie dyskusji IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 04.07.01, 01:13
      Dwa tygodnie temu rzuciłem pytanie, aby wyrobić sobie zdanie na temat Yarisa.
      Poczytałem sobie Wasze odpowiedzi, poszperałem po różnych artykułach,
      sprawdziłem inne tematy na Forum - i zdecydowałem, że jednak najrozmaitsze
      opinie nie były w stanie mnie przekonać ani do, ani przeciw temu autu. Wydaje
      mi się, że wielu uczestników Forum ma niezłą zabawę pisząc coś durnowatego i
      nie na temat, inni - pseudofachowcy, podpierając się lekturą czasopism i
      rzucając dane techniczne nie przyjmuje w ogóle zdania innych, trwając w
      samouwielbieniu dla swojej wiedzy (i niestety nie są w stanie zdjąć klapek z
      oczu i przyjąć do wiadomości żadnych argumentów). Wynika to pewnie z
      niedowartościowania w innych dziedzinach (niski wzrost, otyłość, brzydka żona,
      nieudane życie seksualne itp.), co nadrabiają w internecie, gdzie mogą
      bezkarnie pocwaniakować, korzystając z anonimowości. Ich "fachowość" jest
      często w dużej sprzeczności z językiem, jakim się posługują (niby-polskim).
      Rozumiem, że osoba jeżdżąca taaaaką bryką, taaak "wypasioną" i w ogóle "the
      best", może się bardzo spieszyć pisząc, bo opłaty za rachunki są wysokie i może
      nie starczyć na paliwo, a nie każdy ma stały dostęp do sieci. Podejrzewam
      jednak, że to raczej luki w wykształceniu powodują przekręcenia wyrazów, które
      często tracą sens, a błędy ortograficzne są na pograniczu debilizmu. No, ale
      kiedy taki "wałęsowicz" miał się uczyć, przecież zajmował się zgłębianiem
      tajników motoryzacji. Myślę, że na takie "autorytety" należałoby patrzeć ze
      sporym dystansem.
      Koniec końców - postanowiłem posłuchać własnego instynktu i kupić samochód, o
      który pytałem, dzisiaj go odbieram, więc może wkrótce zdam relację z jazdy (o
      ile będzie to kogoś interesowało). To by było na tyle. Dziękuję za wszystkie
      posty, pozdrawiam, a wszystkim uczestnikom Forum polecam "Zasady pisowni...":)
      • Gość: taaa Re: Podsumowanie dyskusji IP: *.zus.pl 04.07.01, 07:40
        taaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
      • Gość: Niknejm Re: Podsumowanie dyskusji IP: *.pg.com 04.07.01, 17:34
        Kolego Bananie,

Po przeczytaniu Twojego podsumowania dla ciekawości przeczytałem jeszcze raz
        posty z tego wątku.

Ortografia może nie w 100% poprawna, ale na poziomie całkiem przyzwoitym.
        Ludzie dość rzetelnie starali Ci się powiedzieć, jakie są "za", jakie
        zaś "przeciw" bazując na posiadanej wiedzy. Moja pochodziła, to prawda, nie
        tylko z jazdy tym autkiem (jeździłem nim bardzo krótko, kilkanaście zaledwie
        km), ale również z dostępnych publikacji i doświadczeń znajomych mi osób.

Jeśli patrzysz na posty z odpowiedziami, to musisz sam zadecydować, jaką wagę
        mają dla Ciebie poszczególne "plusy" i "minusy". Nikt poważny nie napisze
        Ci "Yaris to najlepsze auto na świecie, kupuj natychmiast". Nawet jak zobaczysz
        taką opinię, to pewnie podejdziesz do niej z rezerwą, prawda?

A tak w ogóle, to jeśli zasięgasz czyjejś opinii, to wypada raczej za nią
        SZCZERZE podziękować, a nie ochrzaniać osoby, które Ci bezinteresownie w końcu
        pomagają. Odrobinę kultury, nawet w internecie, może się przydać. Sam
        korzystasz z anonimowości dość nieelegancko oceniając innych na podstawie
        wątłych przesłanek. Do tego dorzucasz garść insynuacji.

Przypuszczam, że mój głos i tak nic nie da Ci do myślenia, bo Ciebie nie
        przekona nikt i nic. Ty po prostu wiesz lepiej.

Już kiedyś komuś na tym Forum pisałem: wyważonych sądów życzę. I powtórzę to
        również teraz.

Mimo wszystko pozdrawiam,
        Niknejm
        • Gość: Banan Do Niknejma (i ewentualnych obrażonych) IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 04.07.01, 22:55
          Nie było moim celem obrażenie kogokolwiek, lecz wyrażenie ogólnych odczuć po
          przeczytaniu kilku wątków Forum. Muszę przyznać, że akurat odpowiedzi na moje
          pytanie w większości miały zadowalającą formę i treść. Jestem czytelnikiem
          Forum stosunkowo niedługo, lecz pierwszą i najbardziej rzucającą się w oczy
          rzeczą są dla mnie właśnie błędy ort., styl., przekręcanie, że nie wspomnę o
          interpunkcji (niektórzy stosują znaki interpunkcyjne tylko do rysowania
          uśmieszków). Dlatego nie brzmią wiarygodnie (przynajmniej dla mnie) wywody
          naszpikowane takimi "kwiatkami".
          Akurat do Twoich, Niknejmie, wypowiedzi nie mam zastrzeżeń. Być może jeszcze
          kilka osób również w miarę rzetelnie, na miarę swojej wiedzy i doświadczeń
          stara się doradzić innym, ale (jako stały bywalec) powinieneś przyznać mi rację
          co do wielu, jak ich nazwałem "pseudofachowców" i czubów, którzy w dużej
          liczbie występują na niniejszym Forum.
          Wszystkich, którzy poczuli się niesłusznie dotknięci, przepraszam, ale
          przyznam, że po napisaniu "podsumowania" trochę mi ulżyło. Pozdrawiam

P.S. Pierwsze wrażenia z jazdy Yarisem, potwierdzają, że uczyniłem słuszny
          wybór.
          • Gość: Niknejm Re: Do Niknejma (i ewentualnych obrażonych) IP: *.pg.com 05.07.01, 09:22
            Gość portalu: Banan napisał(a):

Jestem czytelnikiem
            > Forum stosunkowo niedługo, lecz pierwszą i najbardziej
            rzucającą się w oczy
            > rzeczą są dla mnie właśnie błędy ort., styl.,
            przekręcanie, że nie wspomnę o
            > interpunkcji (niektórzy stosują znaki interpunkcyjne
            tylko do rysowania
            > uśmieszków). Dlatego nie brzmią wiarygodnie
            (przynajmniej dla mnie) wywody
            > naszpikowane takimi "kwiatkami".

Niestety tak to w i-necie bywa. Ale po odcedzeniu formy
            wypowiedzi często można znaleźć całkiem cenną treść.
            Aby było jasne - mnie też denerwują błędy językowe,
            ortograficzne, itd. Dlatego z szacunku dla innych staram
            się pisać poprawnie i na temat. A jak nie mam nic do
            dodania, nie zabieram głosu.

> ale (jako stały bywalec) powinieneś przyznać mi rację
            >
            > co do wielu, jak ich nazwałem "pseudofachowców" i
            czubów, którzy w dużej
            > liczbie występują na niniejszym Forum.

Owszem, są i tacy. Ale po to obdarzeni jesteśmy
            krytycyzmem, żeby oczywiste bzdury (także zabarwione
            emocjami i fanatyzmem) odsiewać. Ostatnio w jednym z
            wątków próbowałem sprowokować 'pseudofachowców' do
            rzeczowej dyskusji. Niestety nie podjęli jej,
            prawdopodobnie z braku argumentów.

> Wszystkich, którzy poczuli się niesłusznie dotknięci,
            przepraszam

Przeprosiny akceptuję, ale proszę - nie rób tego więcej.
            Z góry dzięki.

> P.S. Pierwsze wrażenia z jazdy Yarisem, potwierdzają,
            że uczyniłem słuszny
            > wybór.

Cieszę się razem z Tobą. Fajne autko. Oby dobrze Ci
            służyło.

Pozdrawiam,
            Niknejm
      • Gość: marcio Re: Podsumowanie dyskusji IP: *.citicorp.com 05.07.01, 10:51
        Bananie masz problemy z własnym ego, nie pisz nic więcej na forum, bye, bye
        • Gość: Banan Re: Podsumowanie dyskusji IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 05.07.01, 11:49
          Dzięki Marcio. Tak właśnie przypuszczałem, że coś ze mną jest nie tak.
          • Gość: bigi Re: Podsumowanie dyskusji IP: *.icpnet.pl 07.07.01, 14:55
            Drogi Bananie, ciesz się z udanego zakupu, ważne że Ty
            jesteś zadowolony. Oczywiście, odradziłbym Ci zakup
            tego autka (inny wątek - opisuję perypetie mojej
            żony), ale wszelkie negatywne opinie przyjmujesz
            gromkim tupaniem itp.
            Dobra rada - sprzedaj po maksymalnie 2 latach, bo jak
            się skończy gwarancja, to popłaczesz (moja małżonka).
            Znam również "fachowość" mechaników z różnych ASO z Z.
            Góry - katastrofa, aczkolwiek w poznańskiej Toyocie
            problemy z terminami i CENĄ, nawet przeglądów, to
            historyjka na inny wątek.
            Szerokiej drogi
            Bigi
            • maal Re: Podsumowanie dyskusji 01.02.02, 14:38
              Next.
    • Gość: jara Re: Do użytkowników Toyoty Yaris IP: 57.66.12.* 01.02.02, 15:35
      Moja Yara ma juz ponad dwa lata i jest niezawodna. Silnik 1.0, oczywiscie. Nie
      narzekam na przeglady, wlasciwie na nic nie moge narzekac. Autko sie sprawdza
      pod kazdym wzgledem. Gratuluje zakupu, ale zastanawia mnie tylko fakt, ze tylu
      mezczyzn nim jezdzi. To typowo babski samochod, przyrzekam. A juz
      okreslenie "bryka" zupelnie do niego nie pasuje. Pozdrawiam
      niedowartosciowanych facetow.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka