Gość: Banan IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 21.06.01, 23:59 Mam zamiar kupić Yaris 1.0. Chciałbym wiedzieć, jak w praktyce wyglądają (teoretycznie całkiem imponujące) osiągi tego samochodu. A poza tym jeszcze inne wrażenia z jazdy. Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: Wojtek Re: Do użytkowników Toyoty Yaris IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 22.06.01, 00:00 Superfura! Na trasie 5,5 l benzyny przy prędkości 120-130. Depnięcie wystarczające, żeby pozostawić w tyle większość innych aut (oczywiście nie licząc tych z pojemnością powyżej 2 l). Mój osobisty rekord - 168km/h. Jak na razie - pół roku, żadnych problemów, czysta przyjemność, polecam!! Link Zgłoś
Gość: malko Re: Do użytkowników Toyoty Yaris IP: 213.25.226.* 25.06.01, 00:00 Gość portalu: Wojtek napisał(a): > Superfura! Na trasie 5,5 l benzyny przy prędkości 120-130. - na trasie to prawie każdy tyle pali, a nawet mniej. Lepiej napisz ile pali w miescie. . Mój osobisty rekord - 168km/h. - Trochę przesadziłeś. Takim małym samochodem, przyjemność z jazdy traci się przy 130km/h. A powyżej 140 to czyste wariactwo. Jak na > razie - pół roku, żadnych problemów, czysta przyjemność, polecam!! Ile przejechałeś przez te poł roku? Wiesz ile bedą Cię kosztować przeglądy. Toyota niby bezawaryjna, ale za przeglądy wywala się niezłą kasę. Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Do użytkowników Toyoty Yaris IP: 212.160.152.* 28.06.01, 10:38 Yaris jedzie 190 Km/h a pali 6,1 do 7,5 (zima) po miescie czesc Link Zgłoś
Gość: Banan Re: Do użytkowników Toyoty Yaris IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 28.06.01, 12:54 Gość portalu: Marek napisał(a): > Yaris jedzie 190 Km/h a pali 6,1 do 7,5 (zima) po miescie > czesc Czy piszesz o silniku 1.0 czy 1.3? Wg danych fabrycznych 1.0 osiąga 155km/h. Link Zgłoś
Gość: lrt Re: Do użytkowników Toyoty Yaris IP: *.net.pl 29.06.01, 17:15 Yaris wyciąga 210 km/h, a spala 4,5 l/100km przy 150km/h , przy 90 km/h benzyny w baku przybywa Link Zgłoś
Gość: marcio Re: Do użytkowników Toyoty Yaris IP: *.citicorp.com 25.06.01, 00:00 dobry samochód dla kogoś kto lubi małe samochody, kwestia ceny, porównanie ceny Golfa IV i Yarisa z tym samym wyposażeniem, Yaris jest tylko o 6tys zł tańszy, tania jest "goła" wersja ale po zsumowaniu całości po prostu się wymięka! 44tys zł bez ubezpieczenia to za drogo. Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Do użytkowników Toyoty Yaris IP: *.ic.net.pl 28.06.01, 14:50 Jak można porównywać Yarisa z Golfem IV ?. Jak już to możesz porównać YARISA Z Golfem POLO . Link Zgłoś
Gość: marcio Re: Do użytkowników Toyoty Yaris IP: *.citicorp.com 02.07.01, 16:18 małe samochody są zbyt drogie w porównaniu do użyteczności jaką oferują, porównanie cen typowego compacta z Toyotą Yaris miało pokazać że za niewiele większe pieniądze można kupić samochód o niebo bardziej praktyczny Link Zgłoś
Gość: Niknejm Re: Do użytkowników Toyoty Yaris IP: *.pg.com 25.06.01, 00:00 Autko na pewno niezawodne i trwałe. Mało pali. Opinia na temat ogromnej pojemności wnętrza (jak na te rozmiary) nieco przesadzona (wrażenie wytworzone dzięki odpowiedniej stylistyce i kolorystyce wnętrza), aczkolwiek rzeczywiście przestronność nie najgorsza (choć słabsza niż w Punto - którego zwolennikiem zresztą nie jestem). Dynamika dobra tylko na wysokich obrotach (ze względu na niezbyt rewelacyjny moment obrotowy) - przy wyższych obrotach z kolei głośno w środku (choć niektórzy to lubią). Dobra zwrotność. Zawieszenie twarde, ale przez to nie najgorsza stabilność mimo sporej wysokości. Ciekawa stylistyka według mnie. Z tego, co pamiętam, nie najlepsze światła (czytałem gdzieś test oświetlenia aut różnych marek). Wskaźniki deski rozdzielczej (np. prędkościomierz) ciekawe pod względem stylistycznym, ale czytelność nie najlepsza. To tyle. Niezłe, sympatyczne autko, ale chyba dość drogie (teraz może coś się zmieniło, bo zaczęli produkować je we Francji, w Valenciennes, nie tylko w Japonii - niższe cło). Jeśli zastanowimy się nad wersją z ABS (w/g mnie element bardzo ważny), to za niewiele większą cenę można kupić Corollę (również z ABS), której tak naprawdę jedyną poważniejszą wadą jest lekkie "uciekanie" tyłu na zakrętach, a samochód to jednak bezpieczniejszy, wygodniejszy i bardziej dynamiczny. Pozdrawiam, Niknejm Link Zgłoś
Gość: Adam W. Re: Do użytkowników Toyoty Yaris IP: 10.128.137.* 06.01.02, 21:05 do Niknejma . Corolla jest świetnym , niezawodnym autem ale nie jest ani bezpieczniejsza ani wygodniejsza od Yarisa , ktory w ogóle jest jednym z najbezpieczniejszych samochodów w Europie wśród wszystkich klas. Link Zgłoś
Gość: Banan Podsumowanie dyskusji IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 04.07.01, 01:13 Dwa tygodnie temu rzuciłem pytanie, aby wyrobić sobie zdanie na temat Yarisa. Poczytałem sobie Wasze odpowiedzi, poszperałem po różnych artykułach, sprawdziłem inne tematy na Forum - i zdecydowałem, że jednak najrozmaitsze opinie nie były w stanie mnie przekonać ani do, ani przeciw temu autu. Wydaje mi się, że wielu uczestników Forum ma niezłą zabawę pisząc coś durnowatego i nie na temat, inni - pseudofachowcy, podpierając się lekturą czasopism i rzucając dane techniczne nie przyjmuje w ogóle zdania innych, trwając w samouwielbieniu dla swojej wiedzy (i niestety nie są w stanie zdjąć klapek z oczu i przyjąć do wiadomości żadnych argumentów). Wynika to pewnie z niedowartościowania w innych dziedzinach (niski wzrost, otyłość, brzydka żona, nieudane życie seksualne itp.), co nadrabiają w internecie, gdzie mogą bezkarnie pocwaniakować, korzystając z anonimowości. Ich "fachowość" jest często w dużej sprzeczności z językiem, jakim się posługują (niby-polskim). Rozumiem, że osoba jeżdżąca taaaaką bryką, taaak "wypasioną" i w ogóle "the best", może się bardzo spieszyć pisząc, bo opłaty za rachunki są wysokie i może nie starczyć na paliwo, a nie każdy ma stały dostęp do sieci. Podejrzewam jednak, że to raczej luki w wykształceniu powodują przekręcenia wyrazów, które często tracą sens, a błędy ortograficzne są na pograniczu debilizmu. No, ale kiedy taki "wałęsowicz" miał się uczyć, przecież zajmował się zgłębianiem tajników motoryzacji. Myślę, że na takie "autorytety" należałoby patrzeć ze sporym dystansem. Koniec końców - postanowiłem posłuchać własnego instynktu i kupić samochód, o który pytałem, dzisiaj go odbieram, więc może wkrótce zdam relację z jazdy (o ile będzie to kogoś interesowało). To by było na tyle. Dziękuję za wszystkie posty, pozdrawiam, a wszystkim uczestnikom Forum polecam "Zasady pisowni...":) Link Zgłoś
Gość: taaa Re: Podsumowanie dyskusji IP: *.zus.pl 04.07.01, 07:40 taaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa Link Zgłoś
Gość: Niknejm Re: Podsumowanie dyskusji IP: *.pg.com 04.07.01, 17:34 Kolego Bananie, Po przeczytaniu Twojego podsumowania dla ciekawości przeczytałem jeszcze raz posty z tego wątku. Ortografia może nie w 100% poprawna, ale na poziomie całkiem przyzwoitym. Ludzie dość rzetelnie starali Ci się powiedzieć, jakie są "za", jakie zaś "przeciw" bazując na posiadanej wiedzy. Moja pochodziła, to prawda, nie tylko z jazdy tym autkiem (jeździłem nim bardzo krótko, kilkanaście zaledwie km), ale również z dostępnych publikacji i doświadczeń znajomych mi osób. Jeśli patrzysz na posty z odpowiedziami, to musisz sam zadecydować, jaką wagę mają dla Ciebie poszczególne "plusy" i "minusy". Nikt poważny nie napisze Ci "Yaris to najlepsze auto na świecie, kupuj natychmiast". Nawet jak zobaczysz taką opinię, to pewnie podejdziesz do niej z rezerwą, prawda? A tak w ogóle, to jeśli zasięgasz czyjejś opinii, to wypada raczej za nią SZCZERZE podziękować, a nie ochrzaniać osoby, które Ci bezinteresownie w końcu pomagają. Odrobinę kultury, nawet w internecie, może się przydać. Sam korzystasz z anonimowości dość nieelegancko oceniając innych na podstawie wątłych przesłanek. Do tego dorzucasz garść insynuacji. Przypuszczam, że mój głos i tak nic nie da Ci do myślenia, bo Ciebie nie przekona nikt i nic. Ty po prostu wiesz lepiej. Już kiedyś komuś na tym Forum pisałem: wyważonych sądów życzę. I powtórzę to również teraz. Mimo wszystko pozdrawiam, Niknejm Link Zgłoś
Gość: Banan Do Niknejma (i ewentualnych obrażonych) IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 04.07.01, 22:55 Nie było moim celem obrażenie kogokolwiek, lecz wyrażenie ogólnych odczuć po przeczytaniu kilku wątków Forum. Muszę przyznać, że akurat odpowiedzi na moje pytanie w większości miały zadowalającą formę i treść. Jestem czytelnikiem Forum stosunkowo niedługo, lecz pierwszą i najbardziej rzucającą się w oczy rzeczą są dla mnie właśnie błędy ort., styl., przekręcanie, że nie wspomnę o interpunkcji (niektórzy stosują znaki interpunkcyjne tylko do rysowania uśmieszków). Dlatego nie brzmią wiarygodnie (przynajmniej dla mnie) wywody naszpikowane takimi "kwiatkami". Akurat do Twoich, Niknejmie, wypowiedzi nie mam zastrzeżeń. Być może jeszcze kilka osób również w miarę rzetelnie, na miarę swojej wiedzy i doświadczeń stara się doradzić innym, ale (jako stały bywalec) powinieneś przyznać mi rację co do wielu, jak ich nazwałem "pseudofachowców" i czubów, którzy w dużej liczbie występują na niniejszym Forum. Wszystkich, którzy poczuli się niesłusznie dotknięci, przepraszam, ale przyznam, że po napisaniu "podsumowania" trochę mi ulżyło. Pozdrawiam P.S. Pierwsze wrażenia z jazdy Yarisem, potwierdzają, że uczyniłem słuszny wybór. Link Zgłoś
Gość: Niknejm Re: Do Niknejma (i ewentualnych obrażonych) IP: *.pg.com 05.07.01, 09:22 Gość portalu: Banan napisał(a): Jestem czytelnikiem > Forum stosunkowo niedługo, lecz pierwszą i najbardziej rzucającą się w oczy > rzeczą są dla mnie właśnie błędy ort., styl., przekręcanie, że nie wspomnę o > interpunkcji (niektórzy stosują znaki interpunkcyjne tylko do rysowania > uśmieszków). Dlatego nie brzmią wiarygodnie (przynajmniej dla mnie) wywody > naszpikowane takimi "kwiatkami". Niestety tak to w i-necie bywa. Ale po odcedzeniu formy wypowiedzi często można znaleźć całkiem cenną treść. Aby było jasne - mnie też denerwują błędy językowe, ortograficzne, itd. Dlatego z szacunku dla innych staram się pisać poprawnie i na temat. A jak nie mam nic do dodania, nie zabieram głosu. > ale (jako stały bywalec) powinieneś przyznać mi rację > > co do wielu, jak ich nazwałem "pseudofachowców" i czubów, którzy w dużej > liczbie występują na niniejszym Forum. Owszem, są i tacy. Ale po to obdarzeni jesteśmy krytycyzmem, żeby oczywiste bzdury (także zabarwione emocjami i fanatyzmem) odsiewać. Ostatnio w jednym z wątków próbowałem sprowokować 'pseudofachowców' do rzeczowej dyskusji. Niestety nie podjęli jej, prawdopodobnie z braku argumentów. > Wszystkich, którzy poczuli się niesłusznie dotknięci, przepraszam Przeprosiny akceptuję, ale proszę - nie rób tego więcej. Z góry dzięki. > P.S. Pierwsze wrażenia z jazdy Yarisem, potwierdzają, że uczyniłem słuszny > wybór. Cieszę się razem z Tobą. Fajne autko. Oby dobrze Ci służyło. Pozdrawiam, Niknejm Link Zgłoś
Gość: marcio Re: Podsumowanie dyskusji IP: *.citicorp.com 05.07.01, 10:51 Bananie masz problemy z własnym ego, nie pisz nic więcej na forum, bye, bye Link Zgłoś
Gość: Banan Re: Podsumowanie dyskusji IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 05.07.01, 11:49 Dzięki Marcio. Tak właśnie przypuszczałem, że coś ze mną jest nie tak. Link Zgłoś
Gość: bigi Re: Podsumowanie dyskusji IP: *.icpnet.pl 07.07.01, 14:55 Drogi Bananie, ciesz się z udanego zakupu, ważne że Ty jesteś zadowolony. Oczywiście, odradziłbym Ci zakup tego autka (inny wątek - opisuję perypetie mojej żony), ale wszelkie negatywne opinie przyjmujesz gromkim tupaniem itp. Dobra rada - sprzedaj po maksymalnie 2 latach, bo jak się skończy gwarancja, to popłaczesz (moja małżonka). Znam również "fachowość" mechaników z różnych ASO z Z. Góry - katastrofa, aczkolwiek w poznańskiej Toyocie problemy z terminami i CENĄ, nawet przeglądów, to historyjka na inny wątek. Szerokiej drogi Bigi Link Zgłoś
Gość: jara Re: Do użytkowników Toyoty Yaris IP: 57.66.12.* 01.02.02, 15:35 Moja Yara ma juz ponad dwa lata i jest niezawodna. Silnik 1.0, oczywiscie. Nie narzekam na przeglady, wlasciwie na nic nie moge narzekac. Autko sie sprawdza pod kazdym wzgledem. Gratuluje zakupu, ale zastanawia mnie tylko fakt, ze tylu mezczyzn nim jezdzi. To typowo babski samochod, przyrzekam. A juz okreslenie "bryka" zupelnie do niego nie pasuje. Pozdrawiam niedowartosciowanych facetow. Link Zgłoś