Dodaj do ulubionych

Szerokosc zimowek

IP: 212.160.165.* 19.11.01, 15:58
Czy zimowki powinny byc szersze czy wezsze? Mam 55, a sprzedawca doradzal mi
45. Argumentowal to wiekszym naciskiem na jednostke powierszchni, jednak jakos
to do mnie nie przemawia.
Tak wiec co lepsze na zime?
Obserwuj wątek
    • Gość: yeyek Re: Szerokosc zimowek IP: *.bbnplanet.com 19.11.01, 16:05
      55 to możesz mieć profil ale nie szerokość. Szerokość jest mierzona w mm i
      wynosi np. 155 (wąskie do małych samochodów) lub 205 czy 225 (szerokie i b.
      szerokie). Jak ma się profil do przyczepności na śniegu - nie mam pojęcia.
      Chociaż niższy profil oznacza lepsze (sztywniejsze) trzymanie na zakrętach.
      Szerokość podobno wpływa pozytywnie na przyczepność jeżeli jeździsz po śniegu -
      na suchym asfalcie nie ma różnicy, a nawet jest gorzej bo wąska opona = gorsze
      hamowanie.

Pozdrawiam,

P.S. Ja tam założyłem o numer węższe, ale tylko dlatego, że w spadku po
      poprzednim właścicielu dostałem dwie zimówki (i dwie musiałem dokupić, więc
      dokupiłem w tym samym rozmiarze).
      • Gość: Arti Re: Szerokosc zimowek IP: 192.168.0.* 20.11.01, 08:52
        Temat już był wałkowany. Poszukaj - jakieś 2 tygodnie temu.
      • Gość: bazi Re: Szerokosc zimowek IP: 213.186.69.* 20.11.01, 12:32
        Gość portalu: yeyek napisał(a):

> 55 to możesz mieć profil ale nie szerokość. Szerokość jest mierzona w mm i
        > wynosi np. 155 (wąskie do małych samochodów) lub 205 czy 225 (szerokie i b.
        > szerokie). Jak ma się profil do przyczepności na śniegu - nie mam pojęcia.
        > Chociaż niższy profil oznacza lepsze (sztywniejsze) trzymanie na zakrętach.
        > Szerokość podobno wpływa pozytywnie na przyczepność jeżeli jeździsz po śniegu

raczej "wąskość"; węższa opona "wgryza się" w śnieg, w przeciwieństwie do
        szerokiej dlatego też na śnieg zaleca się nieco węższe opony
        >
        > na suchym asfalcie nie ma różnicy, a nawet jest gorzej bo wąska opona = gorsze
        > hamowanie.

a nawet na pewno jest gorzej:-)

>
        > Pozdrawiam,
        >
        >
        > P.S. Ja tam założyłem o numer węższe, ale tylko dlatego, że w spadku po
        > poprzednim właścicielu dostałem dwie zimówki (i dwie musiałem dokupić, więc
        > dokupiłem w tym samym rozmiarze).

• Gość: yeyek Re: Szerokosc zimowek IP: *.bbnplanet.com 20.11.01, 14:17
          Gość portalu: bazi napisał(a):

> a nawet na pewno jest gorzej:-)

Taaak? a jak to sprawdziłeś? bo dla mnie różnica jest nieodczuwalna. Zamiast 185
          założyłem 175. Oznacza to o 1 cm węższe oponki. Czy to dużo? Jeżeli ma taki wpływ
          na hamowanie to może też brak tego 1cm pomoże mi, kiedy będę musiał obracać
          kierownicą w śniegu? Uważam, że ani w jednym ani w drugim przypadku nie odczuję
          różnicy.

Odczytywanie literalnie instrukcji swoich wozów to jakieś nieporozumienie. Ja na
          lato również zakładam inny rozmiar niż podaje instrukcja - 205, mimo że
          powinienem 185 lub 195. Autko jednak bardzo dobrze trzyma się drogi i nie
          zamieniłbym tych oponek na żadne inne.

pozdrawiam
          • Gość: bazi Re: Szerokosc zimowek IP: 213.186.69.* 20.11.01, 14:24

> Gość portalu: bazi napisał(a):
            >
            > > a nawet na pewno jest gorzej:-)
            >
            > Taaak? a jak to sprawdziłeś? bo dla mnie różnica jest nieodczuwalna. Zamiast 18
            > 5
            > założyłem 175. Oznacza to o 1 cm węższe oponki. Czy to dużo? Jeżeli ma taki wpł
            > yw
            > na hamowanie to może też brak tego 1cm pomoże mi, kiedy będę musiał obracać
            > kierownicą w śniegu? Uważam, że ani w jednym ani w drugim przypadku nie odczuję
            >
            > różnicy.

1 cm to nie jest dużo, ale niewielką różnicę odczujesz
            >
            > Odczytywanie literalnie instrukcji swoich wozów to jakieś nieporozumienie. Ja n
            > a
            > lato również zakładam inny rozmiar niż podaje instrukcja - 205, mimo że
            > powinienem 185 lub 195. Autko jednak bardzo dobrze trzyma się drogi i nie
            > zamieniłbym tych oponek na żadne inne.

no właśnie, im szersza letnia opona tym (oczywiście na suchej nawierzcni)
            samochód będzie się lepiej trzymał drogi i lepiej hamował; gorzej jak wpadniesz w
            koleiny, wtedy węższa oponka byłaby lepsza:-)
            pozdrawiam
            >
            > pozdrawiam

• Gość: yeyek Re: Szerokosc zimowek IP: *.bbnplanet.com 20.11.01, 14:58
              O tu się z Tobą zgodzę. Koleiny nie są dobre jak się ma szerokie opony - rzuca
              po całej szerokości drogi. Odbija się też na wymianach końcówek.

Pozdrawiam

• Gość: bazi Re: Szerokosc zimowek IP: 213.186.69.* 20.11.01, 15:00

> O tu się z Tobą zgodzę. Koleiny nie są dobre jak się ma szerokie opony - rzuca
                > po całej szerokości drogi. Odbija się też na wymianach końcówek.
                >
                > Pozdrawiam

ja mam zawsze rację:-)

pozdrawiam
          • Gość: Gricha Re: Szerokosc zimowek IP: *.chello.pl 20.11.01, 21:45
            Wbrew pozorom 175-ka zimowa wcale nie musi być realnie o 1cm węższa od 185-ki
            letniej. Tak naprawdę liczy się szerokość bieżnika, który styka się z
            nawierzchnią. Sam się o tym przekonałem kilka dni temu kiedy zmieniłem swoje 205-
            ki letnie na 205-ki zimowe. Zmierzyłem dokładnie rozmiary bieżnika i wyszło mi,
            że letnia ma bieżnik szerokości ok.190mm a zimówka ok.165mm. Tak więc sądzę, że
            nie ma sensu kupować opon o mniejszym numerze, kupujcie ten sam numer a i tak
            bieżnik będziecie mieli węższy. Naprawdę, to widać już na pierwszy rzut oka. Niby
            takie same opony ale zimowe 205-ki prezentują się żałośnie przy letnich 205-kach.
    • Gość: _Gandalf Szerokość - to zależy od rozmiaru IP: *.wsp.zgora.pl 20.11.01, 12:14
      Witam. Część fachowców zaleca zmniejszenie szerokości o numer lub dwa, jak juz
      wspomniano- ze względu na lepszy docisk. Nie robi sie jednak tego w przypadku
      mniejszych autek z mniekszymi oponkami (np. od 165 w dół). Spróbujcie jeździć
      na węższych oponach kiedy nie ma śniegu... Nawet jeżeli założycie zimówki o tym
      samym rozmiarze co letnie, to przyczepność na normalnej, bezśnieżnej
      nawierzchni spada drastycznie- trzeba jeździć duzo wolniej i ostrożniej.
      pozdrawiam
    • Gość: mn Re: Szerokosc zimowek IP: *.lubl.gazeta.pl 20.11.01, 13:12
      Wezsze, szersze.......jak oryginalnie jest rozmiar 165 to ma byc 165. Te wywody, ze oto wezsze lepiej,
      bo mniejsza powierzchnia styku a zatem wiekszy nacisk i stad lepsza przyczepnosc to brednie, bez
      urazy. Tak, tak takie rady sypaly sie ze 2 tygodnie temu. Gdyby ow nacisk byl sednem sprawy to
      wszystkie auta jezdzilyby na kolach od roweru...no bo mala powierzchnia, ciezki samochod....nacisk
      jak cholera. Tydzien temu kupowalem zimowki i sam myslalem, ze sie czegos dowiem, ale po tych
      banialukach o wgryzaniu w snieg kupilem nominalny rozmiar co wszystkim "nietechnicznym" radze,
      zeby ich nikt nie nacial. Jeden gosc, ktory nie mial opon jakie chcialem wyrywal sie sprzedac mi
      mniejsze felgi, na to mniejsze opony, za to wyzsze i ciut szersze, bo jak powiedzial to wychodzi to
      samo.
      pozdr.
      • Gość: bazi Re: Szerokosc zimowek IP: 213.186.69.* 20.11.01, 13:21
        Gość portalu: mn napisał(a):

> Wezsze, szersze.......jak oryginalnie jest rozmiar 165 to ma byc 165. Te wywody
        > , ze oto wezsze lepiej,
        > bo mniejsza powierzchnia styku a zatem wiekszy nacisk i stad lepsza przyczepnos
        > c to brednie, bez
        > urazy. Tak, tak takie rady sypaly sie ze 2 tygodnie temu. Gdyby ow nacisk byl s
        > ednem sprawy to
        > wszystkie auta jezdzilyby na kolach od roweru...no bo mala powierzchnia, ciezk
        > i samochod....nacisk
        > jak cholera.

a kto powiedział że nacisk jest sednem sprawy, co? węższe opony nie muszą
        oznaczać od razu opon od roweru, ale faktem jest że jeżeli samochód wyposażony
        jest w opony np.205, to może założyć na zime o numer węższe (195); węzsza opona
        czy ci się to podoba czy nie lepiej spisuje się na śniego niż szersza (oczywiście
        mam na myśli opony letnie od 205 w górę, twoja 165 jest i tak już wąską oponą,
        więc nie ma znaczenia czy kupisz 155 czy 165)
        pozdr.

Tydzien temu kupowalem zimowki i sam myslalem, ze sie czegos dowie
        > m, ale po tych
        > banialukach o wgryzaniu w snieg kupilem nominalny rozmiar co wszystkim "nietech
        > nicznym" radze,
        > zeby ich nikt nie nacial. Jeden gosc, ktory nie mial opon jakie chcialem wyrywa
        > l sie sprzedac mi
        > mniejsze felgi, na to mniejsze opony, za to wyzsze i ciut szersze, bo jak powie
        > dzial to wychodzi to
        > samo.
        > pozdr.

• Gość: Fizyk Re: Szerokosc zimowek IP: *.opisik.pulawy.pl 20.11.01, 14:22
        Gość portalu: mn napisał(a):

powierzchnia styku a zatem wiekszy nacisk !!!!!!!!!!! Gdzie chodziłeś do szkoły
        podstawowej
        • Gość: mn Re: Szerokosc zimowek IP: *.lubl.gazeta.pl 20.11.01, 14:52
          Gość portalu: Fizyk napisał(a):

> Gość portalu: mn napisał(a):
          >
          > powierzchnia styku a zatem wiekszy nacisk !!!!!!!!!!! Gdzie chodziłeś do szkoły
          >
          > podstawowej

Chodzilem do przyzwoitej, dlatego nabylem opony takie jak trzeba, a to byly cytaty z "porad fachowców"....
          nie czytasz uwaznie, pozdrawiam.
          • Gość: Fizyk Re: Szerokosc zimowek IP: *.opisik.pulawy.pl 21.11.01, 08:04
            Przepraszam, ale po takim wywodzie to mnie załamało i puściłem nie tu gdzie
            powinienem. Pozdrawiam
    • Gość: Ralph Węższe właściwie wskazane...ale na śnieg i lód IP: *.bielsko.dialog.net.pl 20.11.01, 14:42
      Z gatunku: odwołaj się do fachowców. W tym przypadku dość spojrzeć na
      rajdowców- na śniegu i lodzie wąziuuutko! co nie zmienia faktu, że my aż tak
      się tu nie specjalizujemy. I nie jeździmy na kolcach. Choć chciałoby się
      czasem, cholewka...
    • Gość: Jarek Re: Szerokosc zimowek IP: *.dialup.jyu.fi 20.11.01, 15:06
      Jezdze w Finlandii od 10 lat. Generalnie zaleca sie tutaj aby zima jezdzic na
      wezszych niz latem. Ma na mysli np. latem 185/195 a zima 175. Poza tym zima
      zalecana jest jazda na metalowych felgach. Latem na alufelgach.
      Pozdrowienia z Finladii, Jarek
      • Gość: grogreg Re: Szerokosc zimowek IP: 212.160.165.* 21.11.01, 08:13
        Gość portalu: Jarek napisał(a):

Poza tym zima
        > zalecana jest jazda na metalowych felgach.

Czyzby w krainie tysiaca jezior tez sypali sola?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka