marcowa_aprilla
18.10.17, 07:42
Dziewczyny, ulica domkow jednorodzinnych, przy ktorej mieszkam ma byc remontowana a raczej zbudowana bo do tej pory byla gruntowa z plytami na srodku.. Projekt zaklada standardowo chodniki i jezdnia z kostki. Szerokosc chodnikow 2m lub mniej, jezdnia 5m. Uliczka jest nieprzelotowa, dojazdowa jedynie. Domow ok 100
Chcialam zlozyc wniosek o nierobienie chodnikow i stworzenie tu strefy zamieszkania.
W tej chwili i tak chodzimy srodkiem bo pobocza tona w blocie a poza tym auta parkuja wzdloz plotow. W mojej ocenie tak powinno zostac bo w momecie jak beda chodniki to auta beda parkowac na ulicy albo jednym bokiem na chodniku i bedziemy jezdzic slalomem. W strefie zamieszkania pieszy ma pierwszenstwo, dzieci moga swobodnie jezdzic na rowerze czy nawet grac w pilke oraz moga nawet mlodze niz 7 lat tam przebywac.
Wiem ze wszystkich nie przekonam ale mam zamiar napisac wniosek do Urzedu i zebrac choc troche podpisow. Chce pokazac ludziom zdjecia przykladow takich rozwiazan.
Mam jedynie problem z miejscami postojowymi. Urzedniczka juz mnie przestrzegla ze bedzie ciezko aby wyznaczyc takie miejsce przed kazdym domem (nie wiem czemu w sumie?)
Ale gdzies uslyszalam ze mozna to rozwiazac stawiajac znak P na poczatku strefy zamieszkania i wtedy cala uliczka staje sie jednym wielkim parkingiem. Nie umiem niestety nic na ten temat znalezc w necie.
Czy moge prosic o dyskusje, co sadzicie na ten temat? Rady? Jestem otwarta na argumenty przeciwne bo moze o czyms zapomnialam i taka strefa wcale nie jest taka super?