djfilipo 20.03.07, 14:22 Witam!!!!! Jaki jest 100% sposób aby sprawdzić czy przebieg jest orginalny, czy jest to wogóle możliwe?????? Link Zgłoś Obserwuj wątek
programistajava Re: Orginalny przebieg 20.03.07, 14:25 Niektore marki (chyba BMW) maja lepse zabezpieczenia przed cofaniem licznika w sensie : przebieg jest zapisywany w wiecej niz 1 miejscu (nei wiem dodatkowa pamiec itp). Nie jestem pewien tego co pisze i z gory przepraszam ale cos mi sie na forum obilo kieds o oczy. Link Zgłoś
plawski Re: Orginalny przebieg 20.03.07, 14:29 programistajava napisał: na forum obilo kieds o oczy. Obuło Ci się dobrze, z tego co ja wiem (a mogę się mylić), przebieg np. w poprzednich siódemkach jest kodowany w kluczyku, module komputera i module lampy. Koszt "przeróbki" wszystkich trzech to 800 zeta 2 lata temu :) Wszystko da się zrobić. Kolega chciał to cudo kupić, sprawdził przebieg i się okazało, że różny w różnych miejscach auta. Stąd wiem. Auto typu VW, Skoda czy Audi to podobno pestka dla elektronika. Citroeny c5 ponoć już gorzej z takimi operacjami. Może ktoś zna konkrety. Link Zgłoś
djfilipo Re: Orginalny przebieg 20.03.07, 14:34 Bardzo mnie ciekawi ta sprawa, czy można to jakoś wykryć komputerowo. Np jak to wyglada w 406 Link Zgłoś
programistajava Re: Orginalny przebieg 20.03.07, 14:35 A propos Fiata mi w salonie diler mowil ze maja centralna baze danych i jak ktos w ASO serwisuje (to bylo w Avanti Piaseczno) to maja informacje o przebiegu przy ktorym byl przeglad. Podobno byl nawet klient ktory weryfikowal przebieg auta na podstawie VINu. Oczywiscei ma to sens dla w miare nowego auta, bo po gwarancji zmniejsza sie chec do korzystani z uslug ASO ;) Link Zgłoś
lapufkasz Re: Orginalny przebieg 20.03.07, 14:36 djfilipo napisał: > Witam!!!!! > > Jaki jest 100% sposób aby sprawdzić czy przebieg jest orginalny, czy jest to wo > góle możliwe?????? Nie jest mozliwe ,natomiast zdumiewajace jest ze praktycznie wszyscy z przebiegu zrobli sobie bozka jakiegos nie wiedziec czemu . A dziwicie sie pozniej ze sprzedajacy cofaja liczniki skoro najwazniejszy jest przebieg .Inteligentny czlowiek kupuje samochod kierujac sie jego stanem technicznym a nie cyferkami na liczniku. I nie orginalny tylko oryginalny Link Zgłoś
trug Re: Orginalny przebieg 20.03.07, 17:57 Przykład: 1. wymianę paska rozrządu producent zaleca co 120 tys. Facet robi cofkę i raptem widać nie np. 110 a 75 tys. przebiegu. Czyli do wymiany jeszcze conajmniej 40 tys. Kupisz takie auto, gdy wiesz, że cofnięty? 2. większy przebieg-bardziej zużyte elementy od łożysk, alternatorów, przekładni, itd, itd. Potem dziwimy się, iż auto 3-4 letnie a się psuje. Link Zgłoś
programistajava Re: Orginalny przebieg 20.03.07, 14:36 djfilipo sluchaj tu nei ma co gdybac jesli masz upatrzony konkretny egzemplarz/marke to zadzwon do ASO i sie popytaj. Oni beda lepiej wiedziec, czy "da rade" czy nie. Link Zgłoś
djfilipo Re: Orginalny przebieg 20.03.07, 14:37 programistajava napisał: > djfilipo sluchaj tu nei ma co gdybac jesli masz upatrzony konkretny > egzemplarz/marke to zadzwon do ASO i sie popytaj. Oni beda lepiej wiedziec, czy > "da rade" czy nie. No i tak zrobie...............dzieki za szybkie info Link Zgłoś
rasiauskas Re: Orginalny przebieg 20.03.07, 19:53 Dokladnie. Wydaj lepiej te 400-500 zlotych w ASO + jakas flaszka dla ekipy na warsztacie by dobrze przebadali auto. No i zeby obadali w komputerze czy byly zmiany wprowadzane. Link Zgłoś
rasiauskas Re: Orginalny przebieg 20.03.07, 19:52 Kiedys obilo mi sie o uszy ze tam gdzie sa elektroniczne liczniki, tam komputer rejestruje wszystkie zmiany jakie zostaly wprowadzone. Jezeli elektryk robiacy wiec odmladzanie auta byl cwokiem, to latwo jest sprawdzic czy zmienil. Napewno takie cos jest w volvo v40. Link Zgłoś