mgr.nauk 17.07.07, 15:51 To co, potrzeba sobie wychodować trzecią nogę do tego drugiego sprzęgła czy co? Link Zgłoś Obserwuj wątek
wowo5 Re: Dwusprzęgłowe EVO 17.07.07, 18:35 mgr.nauk napisała: > To co, potrzeba sobie wychodować trzecią nogę do tego drugiego sprzęgła czy > co? Przy tej skrzyni nie ma w ogole pedalu sprzegla. Jedna noga (prawa) wystarczy. A swoja droga ten Evo to bedzie fajna maszyna. Super wyglad, mocy silnik, doskonale zawieszenie, naped staly 4X4 i teraz dwusprzeglowa skrzynia. Malina. Link Zgłoś
mgr.nauk Re: Dwusprzęgłowe EVO 17.07.07, 19:33 Jak nie ma pedału sprzęgła to znaczy się to jest automat, czy tak? A jeśli tak to co to za rarytas to drugie sprzęgło? Każda skrzynia automatyczna ma w środku po kilka sprzęgieł i hamulców - tak było od lat. Link Zgłoś
sniperslaststand Re: Dwusprzęgłowe EVO 18.07.07, 00:15 mgr.nauk napisała: > Jak nie ma pedału sprzęgła to znaczy się to jest automat, czy tak? A jeśli > tak to co to za rarytas to drugie sprzęgło? Każda skrzynia automatyczna ma w > środku po kilka sprzęgieł i hamulców - tak było od lat. Zamiast pisać niewiele wnoszące posty byś magister poczytał: en.wikipedia.org/wiki/Direct-Shift_Gearbox pl.wikipedia.org/wiki/DSG Link Zgłoś
polam5 Re: Dwusprzęgłowe EVO 18.07.07, 20:01 To jest usprawniony automat tylko ze zmiana biegow pracuje w inny sposob - wlaczajac pierwszy bieg - skrzynia jednoczesnie "przygotowuje" czy "zazebia" drugi tak ze przelaczenie na niego bedzie szybkie i bez charakterystycznego stanu przejsciowego. Link Zgłoś
niknejm Re: Dwusprzęgłowe EVO 19.07.07, 11:11 No i nie jest to klasyczny automat, tylko skrzynia manualna ze sterowaniem elektronicznym. Sprzęgła też są sterowane elektronicznie. Pzdr Niknejm Link Zgłoś
polam5 Re: Dwusprzęgłowe EVO 19.07.07, 22:06 Dokladnie. auto.howstuffworks.com/dual-clutch-transmission.htm/printable. Link Zgłoś
niknejm Fantastyczny samochód 19.07.07, 11:14 Doskonały napęd, zawieszenie, silnik. Bardzo dobre osiągi i prowadzenie. A przy tym autko w miarę praktyczne w codziennej eksploatacji (jedyna prawdziwa wada - żłopie trochę, ale przy tej dynamice musi ;-)) Pzdr Niknejm Link Zgłoś
logis_on_line Re: Fantastyczny samochód 20.07.07, 09:32 > żłopie trochę, ale przy tej dynamice musi ;-)) Gdyby na żłopaniu się kończyło to nie byłoby źle. Opony, hamulce, oleje - wszystko musi być z najwyższej półki (nie jakieś zamienniki) i co najgorsze, częściej niż zacnym Tico (Tico na oponie za 100 zł może zrobić 100 000 km a w przypadku EVO opona za 1000 zł wytrzymuje 10 000 km). Koszty eksploatacji to nie tylko paliwo. Pozdrawiam Link Zgłoś
niknejm Re: Fantastyczny samochód 20.07.07, 10:02 ogis_on_line napisał: > > żłopie trochę, ale przy tej dynamice musi ;-)) > > Gdyby na żłopaniu się kończyło to nie byłoby źle. > Opony, hamulce, oleje - wszystko musi być z najwyższej półki (nie jakieś > zamienniki) Zgadzam się. Nie wspomniałem o tym, bo to oczywiste. Rzecz w tym, że ja OBECNIE ładuję do swojego, o ponad 100KM słabszego samochodu, wyłącznie elementy z górnej półki. Co się de facto opłaca, bo pozwala uniknąć wielu problemów, a poza tym autko chodzi jak igła mimo swoich lat. Olej - Mobil 1 5W50 Opony - GoodYear Eagle F1 Hamulce - klocki japońskie firmy Nisin, kilkukrotnie droższe od tanich zamienników Dlatego kupuję samochody na które mnie stać. Tzn. w przypadku których nie mam problemów z serwisowaniem na przyzwoitym poziomie. Prywatnie uważam, że np. lanie mineralnego lub półsyntetycznego oleju do nowoczesnego samochodu to jakaś herezja. A serwisowanie 'byle taniej, u Pana Czesia na podwórku' to już w ogóle jakiś obłęd. Pzdr Niknejm Link Zgłoś
logis_on_line Re: Fantastyczny samochód 20.07.07, 10:52 > Dlatego kupuję samochody na które mnie stać. Tzn. w przypadku których nie mam > problemów z serwisowaniem na przyzwoitym poziomie. Prywatnie uważam, że np. > lanie mineralnego lub półsyntetycznego oleju do nowoczesnego samochodu to > jakaś herezja. A serwisowanie 'byle taniej, u Pana Czesia na podwórku' to już > w ogóle jakiś obłęd. Wężykiem. Pozdrawiam Link Zgłoś