Dodaj do ulubionych

Samochód do wynajęcia

08.07.03, 14:56
Wróciłem właśnie z upragnionych wakacji i zastanowiło mnie jedno.
Czemu w firmach które wynajmuja turystom auta /na Krecie/ bez wzgledu na ich
wielkosc /sieciowe: Hertz, Avis itp, czy małe prywatne/ króluja auta włoskie
tzn tylko Fiaty /Panda, Seicento, Punto, Multipla, Scudo/ badź produkcja
koreańska /Matiz, Atos, Accent/ jedyny wyjatek to male terenówki jednej firmy
Suzuki /Samuraje, Jimny i Vitary/. Brak za to powszechnie uwazanych za
cesarzy, króli i ksiazeta rankingów niezawodnosci aut niemieckich i
japońskich. Widziałem tez firmy w ktorych stało troche citroenów Saxo i Xsar.
Czy firmy te nie kieruja sie zdrowo-rozsadkową kalkulacja, ze statystycznie
mniej psujace sie auta dadza wiekszy zarobek włascicielom? Jak to jest?
Czyzby koszt zakupu tych aut był o tyle nizszy, ze ewentualne naprawy i tak
mieszcza sie w róznicy cen?
Moze bardziej doswiadczeni w wojazach forumowicze mi pomoga bo nurtuje mnie
troche ten problem.
pzdr.
Q
PS. a tak swoja droga obejrzałem sobie z bliska KALOSZA i nie powiem całekim
zgrabne auto.
Obserwuj wątek
    • Gość: Michal1 Re: Samochód do wynajęcia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.03, 15:00
      Ja byłem w zeszłym roku na Krecie w Istro koło Agios Nikolaos i w wypożyczalni
      w której brałem auto były praktycznie same Micry, ale pewnie to tylko wyjątek
      • qrakki999 Re: Samochód do wynajęcia 08.07.03, 15:14
        Moze wschód wyspy ma inne auta ja byłem i zwiedziłem w miare gruntownie
        zachód /Chania i okolice/ i tam oprócz wspomnianych juz Citroenów i
        rzeczywiscie gdzies widziałem Micry to same Fiaty, Daewoo, Hyundaie i terenowe
        Suzuki. Ale byc moze dosyc ograniczny zakres moich 'kretynskich' wojazy zmacił
        obraz wupozyczalni. Choc z prywatnymi autami osobowymi podobnie /aut
        niemieckich jak na lekarstwo - chyba , ze na taksówkach/ o i pomijam pick-up'y
        bo tam oprócz 3 duzych Fiatów:) kilku VW zrobionych z Toyoty to sama japońska
        produkcja /Mazdy, Toyoty, Nissany i Isuzu/
        Ople widziałem tylko w salonie /naprawde/, Fordy z lat 80 - tych, VW pare
        sztuk. Nissanów, Toyot i Mazd jakby troche wiecej ale rowniez rzadko. Ale
        zaznaczam ze moje obserwacje trwały dosyc krótko i na dosyc ograniczonym
        terenie:)
        pzdr.
        Q
        • Gość: martynka Re: Samochód do wynajęcia IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.07.03, 15:34
          Hej Qrraki,
          mnie tez to zastanawiało w Grecji...Albo szroty (stare fordy , toyoty,
          renówki), a w wypożyczalniach królują fiaty! Tak było 4lata temu.
          W zeszłym roku na Krecie jeździlismy Agilą! I to z klimą...
    • Gość: Marek Re: Samochód do wynajęcia IP: *.atlanta.ga.us 08.07.03, 15:16
      Chodzi o samochod ktory:
      - mozna tanio kupic (duze znizki dla wypozyczalni -
      niektore firmy maja taka polityke)
      - jest tani w naprawach
      - jest popularny = latwo go sprzedac
    • Gość: Wally Re: Samochód do wynajęcia IP: *.icpnet.pl 08.07.03, 15:51
      Witam!

Miałem okazję spędzić wakacje na Krecie jakieś 3 lata temu i rzeczywiście w
      wypożyczalniach przeważały fiaty - sami ujeżdżaliśmy scudo i pandę. Natomiast w
      jednej z wypożyczalni była do wypożyczenia (o ile dobrze pamiętam na godziny!)
      czerwona lancia delta - piękne auto :-)

pozdrawiam
    • Gość: lupo Sa "nieukradzywalne", ot co ! IP: 141.39.41.* 08.07.03, 15:51
      Otoz, powod jest bardzo prosty. Pytalem kiedys (tez na Krecie!) , dlaczego
      tak jest. Odpowiedz byla oczekiwanie prosta i natychmiastowa:

- Drogi panie, bo zadnej, ale to zadnej mafii nie oplaca sie tego
      krasc, nie mowiac juz o transporcie morskim.

Zrozumialem w mgnieniu oka.

pzdr,
      lupo
      • Gość: pidżej Re: Sa 'nieukradzywalne', ot co ! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 08.07.03, 22:08
        chyba to nie to - ukradalność wszystkich modeli na wyspach jest ogólnie niższa
        z oczywistych względów. na o wiele mniejszej Cozumel wypożyczają garbusy nie
        zamykane na klucz i interes się kręci
    • greenblack A co ze Skodą? 08.07.03, 16:34
      Podstawową kwestią nie jest brak samochodów japońskich i niemieckich, lecz
      Skody właśnie. Czy to nie szok, że w innych krajach nie poznali się na tej
      znakomitej marce?

Pozdrawiam
      • Gość: zenon77 Re: A co ze Skodą? IP: 192.79.245.* 08.07.03, 16:38
        greenblack napisał:

> Podstawową kwestią nie jest brak samochodów japońskich i niemieckich, lecz
        > Skody właśnie. Czy to nie szok, że w innych krajach nie poznali się na tej
        > znakomitej marce?
        >
        >
        > Pozdrawiam
        Drogi Greenblacku nie wywołuj szpaka z lasu...
      • qrakki999 Re: A co ze Skodą? 08.07.03, 16:49
        Troche Octavii poruszało sie jako Taxi /Chania i okolice/ pozostałe wozy
        taksówkarskie to Mercedesy /głownie starsze i nowsze modele 'E'/ i Carismy,
        Cariny i Avensis.
        Dosyc duzo Felicii w wersji Pick-up i troche 5d oraz Fabii 5d - poziom
        występowania okresliłbym na równy wozom francuskim a zdecydowanie wyższy niz
        niemieckich aut.
        I widziałem jednego Poloneza w wersji 1,5, tuz przed Caro /jakis 1988 rocznik/
        pzdr.
        Q
      • Gość: Adam Re: A co ze Skodą? IP: *.acn.waw.pl 08.07.03, 17:00
        greenblack napisał:

> Podstawową kwestią nie jest brak samochodów japońskich i niemieckich, lecz
        > Skody właśnie. Czy to nie szok, że w innych krajach nie poznali się na tej
        > znakomitej marce?
        >
        >
        > Pozdrawiam

Chyba Ci się mycka zsunęła na oczy albo wiatr podwiał chałacik i nie zauważyłeś
        bo nie dość, że jeździ tam sporo skód (widziałem jak białą Octavią jechali
        tajniacy policjanci z radarem i kamerą na pokładzie)to jeszcze w drodze z
        Heraklionu do Sitia widziałem salon Skody.
    • Gość: Adam Re: Samochód do wynajęcia IP: *.acn.waw.pl 08.07.03, 16:50
      Nie zupełnie się zgodzę. Rzeczywiscie sam w zeszłym roku z Sitia wypożyczałem
      Accenta za 80 euro na dwa dni, ale kolega wziął prawie nowego golfa z klimą i
      dał chyba ze 190. Co prawda ja brałem z wypożyczalni w Sitia i doszedł mi
      jeszcze koszt taksówki 8 euro do Dionisos Village gdzie mieszkaliśmy, a jemu
      podstawili na miejsce.Jednak zadecydowanie wolę Hyundaya za 110 euro taniej.

Tak czy owak wyspiarze drogo sobie liczą za te wehikuły. Co prawda łatwo je
      stracić i to od razu jak nawalony turysta wpadnie w przepaść, ale ucieczka za
      granicę nie grozi (może dla tego nie biorą kaucji).

Jeżeli ktoś z Was potrzebuje tani samochód w kraju to polecam swoje uniaki
      www.unorent.prv.pl

Pozdrawiam,
      Adam
      • qrakki999 Re: Samochód do wynajęcia 08.07.03, 16:58
        Gość portalu: Adam napisał(a):

> Nie zupełnie się zgodzę. Rzeczywiscie sam w zeszłym roku z Sitia wypożyczałem
        > Accenta za 80 euro na dwa dni, ale kolega wziął prawie nowego golfa z klimą i
        > dał chyba ze 190. Co prawda ja brałem z wypożyczalni w Sitia i doszedł mi
        > jeszcze koszt taksówki 8 euro do Dionisos Village gdzie mieszkaliśmy, a jemu
        > podstawili na miejsce.Jednak zadecydowanie wolę Hyundaya za 110 euro taniej.
        Ja tylko opisałem okolice gdzie byłem prawie codziennie czyli zachód wyspy. Nie
        twierdze, ze niemieckie, francuskie i japońskie auta nie występuja w
        wypozyczalniach na krecie ale tam gdzie ja byłem było ich tyle co chmur czyli
        bardzo bardzo mało:) Znajomy wypozyczył sobie kiedys na krecie Forda Mustanga
        Cabrio co nie zmienia faktu ze Fiaty i koreanska produkcja w zachodniej czesci
        królowała w wypozyczalniach:)

> Tak czy owak wyspiarze drogo sobie liczą za te wehikuły. Co prawda łatwo je
        > stracić i to od razu jak nawalony turysta wpadnie w przepaść, ale ucieczka za
        > granicę nie grozi (może dla tego nie biorą kaucji).

He, he jechałem raz KTELem ze slazakami, którzy sie zalili, ze "chopie kaj
        bysmy se pojechali autem ale caly czas jestemy na fali" he, he, he:)
        >
        > Jeżeli ktoś z Was potrzebuje tani samochód w kraju to polecam swoje uniaki
        > www.unorent.prv.pl
        >
        > Pozdrawiam,
        > Adam
        Ja mam swoja Fele w kraju, ale gdybys miał oddział na Krecie to waliłbym jak w
        dym:) do Ciebie Adamie:-)

pzdr.
        Q
        • Gość: Adam Re: Samochód do wynajęcia IP: *.acn.waw.pl 08.07.03, 17:06
          qrakki999 napisał:

> Ja mam swoja Fele w kraju, ale gdybys miał oddział na Krecie to waliłbym jak
          w
          > dym:) do Ciebie Adamie:-)

Muszę się nad tym zastanowić:) Np na Rodos nasi założyli bazę windsurfingową z
          wypożyczalnią.

Pzdr
          Adam
          • Gość: zbig Re: Samochód do wynajęcia IP: 212.160.128.* 09.07.03, 07:17
            Jeżeli chodzi o terytorium hiszpańskie/Wyspy Kanaryjskie i Baleary np/to w
            wypożyczalniach królują wśród aut małych zdecydowanie Nissany Micra.Następnie
            Corsy,Saxo,Clio,Ibiza,Cordoba,Punto.Volkswageny /Polo,Golf/też można
            wypozyczyć,ale kosztuje to o kilkanaście Euro więcej niż inne marki z grupy.VW
            wypożyczaja przeważnie Niemcy.Chyba z pobudek patriotycznych bądz z
            przyzwyczajenia.Ponadto jest również dużo Smartów.
            Pozdr
          • qrakki999 Re: Samochód do wynajęcia 09.07.03, 09:22
            Gość portalu: Adam napisał(a):

>
            > Muszę się nad tym zastanowić:) Np na Rodos nasi założyli bazę windsurfingową
            z
            > wypożyczalnią.
            Myślę, że przy odpowiedniej kalkulacji i obsłudze po polsku miał bys szanse
            powodzenia, szczególnie w okolicach 'polskich' hoteli! Kreta jest bardzo
            popularna wśród naszych rodaków, każde biuro podrózy ma tam jakies oferty,
            wielu rodaków nie zna jezyków:)
            Warto pomyslec:)
            > Pzdr
            > Adam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka