Dodaj do ulubionych

Kadett - szarpanie

16.08.06, 07:27
Równy rok minął odkąd założyłaminstalację gazową do Kadetta 1,6 1990r.
Zrobiłam na gazie równe 10tys km. Gwarancja się skończyła i zaczęły się
problemy. Jednym znich jest delikatne poszarpywanie w czasie jazdy. Zachowuje
się tak jakby gaz się kończył, ale wiem że na tym zbiorniku powinnam zrobić
jeszcze minimum 50 km. Szarpie ale jak na razie nie gaśnie. Zdażyło mi się to
dzisiaj i kilka dni temu. Czy to możliwe że zanieczyścił się jakiś filtr ? A
może to coś innego? Pomóżcie. Niechcę żeby mnie naciągnęłi licząc na moją
całkowitą niewiedzę.
Z góry dziekuję.
Pozdrawiam wszystkich
Obserwuj wątek
    • hogrzes Re: Kadett - szarpanie 23.08.06, 16:47
      Jest filterek gazu z wymiennym takim małym wkładzikiem.Powinno pomóc, a także
      wjazd do serwisu na regulację reduktora.Też miałem kadetta z gazem.Pozdrawiam.
    • pchelka_81 Re: Kadett - szarpanie 29.08.06, 10:30
      Mam dziurę w tłumiku, przez co strasznie buczy, niemal zagłusza radio.
      Zastanawiam sie czy to nie przez to kadett szarpie, a robi to coraz częściej, w
      szczególności na wysokich obrotach. Jak jadę równa prędkością to jest OK.
      • hogrzes Re: Kadett - szarpanie 29.08.06, 12:10
        Sprawdź, co jeszcze masz zepsute... Najlepiej zepchnij go do rowu i kup sobie
        diesla na olej rzepakowy. Chodzi sporo ciszej.
        • pchelka_81 Re: Kadett - szarpanie 29.08.06, 12:20
          Jeśli nie masz nic na temat do napisania to się nie wysilaj na przygryzki.
          • hogrzes Re: Kadett - szarpanie 29.08.06, 13:06
            Zatem: w dolnej części reduktora(pod spodem) jest śruba - wykręć ją i spuść
            taką oleistą, gęstą ciecz;
            wymień filterek gazu - jest taki - gazownik będzie wiedział;
            wymień: świece (takie same, jak dla benzyny),kable wysokiego napięcia, czyli
            te, które "dochodzą" do świec;
            filtr powietrza;
            zaspawaj dziurę w tłumiku - albo wymień tłumik
            Pomódl się do św. Krzysztofa.... i w drogę!!!
    • hogrzes Re: Kadett - szarpanie 29.08.06, 14:44
      Czy zechciałaby Pani napisać, ile zapłaciła za instalację?
      Jest to o tyle istotne,że przy jednopunktowym wtrysku i dobrze ustawionych
      parametrach tak dziwnych zjawisk być raczej nie powinno. No i nie odpalamy na
      gazie, ale na benzynie,aby podgrzać ciecz chłodzącą, która przepływa przez
      redukor/parownik, aby gaz mógł "przeistoczyć" się z cieczy, bo taki jest
      tankowany - w fazę lotną, która spala się w komorze spalania za pomocą iskry,
      która "przeskakuje" na elektrodach świec; oczywiście z dodatkiem powietrza
      pochodzącego z filtra powietrza. hogrzes@gazeta.pl
      • pchelka_81 Re: Kadett - szarpanie 30.08.06, 14:42
        1. Umnie gaz się dość szybko przeistacza, bo jak odpalam - oczywiście na gazie -
        to łapie za pierwszym razem.
        2. Jak zapewne ci nie wiadomo Kadetty są gaźnikowe.
        3. 1200 zł - koszt instalacji
        • ruanka Re: Kadett - szarpanie 30.08.06, 15:29
          Ależ wiadomo,Skarbie!!! Są też z jednopunktowym wtryskiem benzyny, ale tego
          Twój rozumek już nie ogarnia? Pojemność 1,6, o krórej wspomniałaś w pierwszym
          poscie nie miał prawa być z gaźnikiem, ot, co!
          A może Ty odpalasz na gazie, bo sama jesteś "na gazie"? No, to nie możesz
          narzekać, że toto kiepsko "chodzi"...
          • pchelka_81 Re: Kadett - szarpanie 31.08.06, 14:43
            On od pierwszego postu jest gaźnikiem, w zasadzie to nawet od 1990 roku (data
            produkcji) jest gaźnikiem, ale jeśli ja mam mały móżdżek to ty musisz mieć
            jeszcze mniejszy więc domyślam się, że ciężko ci skojarzyć pewne rzeczy.

• ruanka Re: Kadett - szarpanie 31.08.06, 18:43
              Łaskawa Pani!
              Proszę dobrze pooglądać pod maską: - jeśli filtr powietrza (takie czarne
              pudełko), jest z lewej strony, blisko lewego reflektora, to, proszę mi wierzyć -
              to jest na pewno jednopunktowy wtrysk benzyny. Silnik 1,6 nawet w 1990 roku nie
              mógł być gażnikowy, choćby z racji obowiązywania normy czystości spalin Euro2,
              co wiązało się z posiadaniem katalizatora. Przy silnikach gaźnikowych ZAWSZE
              filtr powietrza był ulokowany "na wierzchu" gaźnika, bo był to zupełnie inny
              rodzaj zasilania. To tak z głowy, z małego rozumka...
              • pchelka_81 Re: Kadett - szarpanie 01.09.06, 07:46
                Komuś się tu wydaje, że pozjadał wszystkie rozumy, ale ..

"Model E występuje w dużej ilości wersji nadwoziowych: 3- lub 5-drzwiowa 5-
                osobowy hatchback, 4-drzwiowa 5-osobowa limuzyny, kabriolet, 3- lub 5-drzwiowe
                5-osobowe kombi, 3-drzwiowe 2-osobowe dostawczego kombi, 2-drzwiowy 2-osobowy
                furgon.

Szeroka jest także gama silników: od 1,2 litra do 2,0 z wytryskiem i
                szesnastoma zaworami (od 55 do 150 KM), plus silniki wysokoprężne 1,5 Turbo,
                1,6 i 1,7 litra. 4-cylindrowe silniki rzędowe są umieszczone poprzecznie z
                przodu. W zależności od modelu silniki wyposażane były w gaźnik lub układ
                wtryskowy." www.e-kadett.xu.pl/

Mojego autka dotyczy wersja z gaźnikiem.

Może do znajomości mechaniki pojazdowej mi jeszcze daleko, ale wiem czym jeżdżę
                i mniej wiecej wiem co mam pod maską, a z ważywszy na to, że dość niedawno po
                założeniu gazu musiałam regulować GAŹNIK to tylko taki mały szczegół.

• pchelka_81 Re: Kadett - szarpanie 01.09.06, 07:55
                ruanka napisał:

> to jest na pewno jednopunktowy wtrysk benzyny. Silnik 1,6 nawet w 1990 roku
                nie mógł być gażnikowy, choćby z racji obowiązywania normy czystości spalin
                Euro2,

Norma Euro2 została w Polsce wprowadzona rozporządzeniem z 22 lipca 2002 roku o
                rejestracji pojazdów.
                www.mi.gov.pl/moduly/aktualnosci_sg/informacja_print.php?id_informacji=1241

O co ci chodzi, bo twoje argumenty są bezpodstawne.
                • yaczka Re: Kadett - szarpanie 01.09.06, 10:48
                  W tym temacie nie mówimy, kiedy norma Euro2 zaczęła obowiązywać w Polsce, tylko
                  jak to było w Europie "zachodniej".Po przeczytaniu wszystkich Pani postów
                  widzę, że składne myślenie i do rzeczy nie jest Pani obce. Może tylko post
                  o "siadających" co trochę obrotach, ale to inna bajka.
                  • pchelka_81 Re: Kadett - szarpanie 02.09.06, 18:00
                    No skoro tak było kiedyś na zachodzie ...

Faktycznie zapchał się filtr gazu. Nauczka na przyszłość - nie tankuj na
                    Lachmana. Filtr wymieniony, wyregulowany również GAŹNIK (przynajmniej tak to
                    ujął mechanik - ale może się nie zna) i samochód chodzi jak ta lala.

• pchelka_81 Re: Już nie szarpie 16.10.06, 13:23
                      Zapchany był filtr gazu - wymieniłam - problem zniknoł
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka