Dodaj do ulubionych

niedogrzany silnik

IP: *.acn.waw.pl 06.09.03, 17:55
miesiąc temu zakupilem peugeot 206 2.0 hdi - w ciagu miesiaca temp. silnika
nie osiagnela optymalnej wartosci (okolo 90C), pomimo ze jezdze na dlugich
dystansach - wskazowka waha sie okolo 70-80 - pojazd w cyklu miejskim spala
okolo 9-10 litrow ON - dzwonilem do ASO - mowili, ze to nic nadzywczajnego -
a ja mam wrazenie, ze moze mam wadliwy termostat - czy ktos wie co moze byc
nie w porzadku - moze diesle tam maja?
Obserwuj wątek
    • Gość: Henry Re: niedogrzany silnik IP: *.telia.com 06.09.03, 22:01
      Gość portalu: zgaga napisał(a):

> miesiąc temu zakupilem peugeot 206 2.0 hdi - w ciagu miesiaca temp. silnika
      > nie osiagnela optymalnej wartosci (okolo 90C), pomimo ze jezdze na dlugich
      > dystansach - wskazowka waha sie okolo 70-80 - pojazd w cyklu miejskim spala
      > okolo 9-10 litrow ON - dzwonilem do ASO - mowili, ze to nic nadzywczajnego -
      > a ja mam wrazenie, ze moze mam wadliwy termostat - czy ktos wie co moze byc
      > nie w porzadku - moze diesle tam maja?
      ________________________________________________________________________________

To nie wina auta ale producenta termostatu,"zachaczyl sie" albo ma za niski
      stopien zamkniecia - to latwe ,zrobisz to sam . Pzdr.
      ________________________________________________________________________________
      • Gość: zgaga Re: niedogrzany silnik IP: *.acn.waw.pl 07.09.03, 08:48
        w jaki sposob - wymieniajac termostat?
        • Gość: Henry Re: niedogrzany silnik IP: *.telia.com 07.09.03, 09:31
          Gość portalu: zgaga napisał(a):

> w jaki sposob - wymieniajac termostat?

.. ,oczywiscie ,to nie moze byc nic innego niz felerny termostat,kup z innym
          wyzszym otwarciem/zamknieciem np.92*C - w zime jak znalazl,bedzie szybciej
          cieplo w aucie. Pzdr.
          • Gość: zgaga Re: niedogrzany silnik IP: *.acn.waw.pl 07.09.03, 09:40
            dzieki za pomoc
    • Gość: Doki to nie ten problem IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 07.09.03, 10:32
      Peugeot 206 turbodiesel, ktory pali 9-10 l/100 km? Bez
      przyczepy? Czy Ty nie jezdzisz na recznym?
      Wydaje mi sie, ze takie spalanie jest przynajmniej o 40%
      za wysokie.
    • Gość: Gabriel Re: niedogrzany silnik IP: *.ipt.aol.com 07.09.03, 12:13
      temperatura ktora odczytujesz na desce rozdzielczej jest prawdopodobnie
      niedokladna.Temperatura pracy silnika wysokopreznego wacha sie w granicach
      85-90 °C.Termostat jest prawdopodobnie w porzadku,poniewaz napisales,ze
      przejezdzasz dluzsze odcinki,a w takim przypadku (zakladam,ze nie nie ma mrozu)
      silnik powinien osiagnac wlasciwa temp. pracy.
      Mozesz to w prosty sposob sprawdzic zaslon wlot powietrza na chlodnice i jedz
      jak zwykle,lub najlepie po normalnej jezdzie zostaw wlaczony silnik podnies
      jego obroty do ok.1500/min. po stosunkowo krotkim czasie temperatura silnika
      powinna wzrastac i w gornym zakresie powinny wlaczyc sie wentylatory nadmuchu
      powietrza na chlodnice.
      Zuzycie paliwa w Twoim samochodzie jest absolutnie za duze.(filtr powietrza?)
      pzdr.
    • mariansky Re: niedogrzany silnik 07.09.03, 12:23
      ja miałem podobny problem w swojej Syrenie Bosto. Nie wiem może pamiętasz ten
      model. Dobry wóz. Wracając juednak do Twojego problemu powinienes pojechac z
      tym do ASO i ich opierniczyć. W końcu od tego oni są. I patrz im na ręce mogą
      złośliwie coś zrobić Twoejmu samochodowi. Przykładowo zarysować, czy dajmy na
      to plunąć.

P.S. Syrene musiałem sprzedać. Żona nie mogła spać jak odpalałem rano ten
      wechikuł. Ale teraz z perspektywy lat chyba lepszym rozwiązaniem byłby wtedy
      rozwód.

Pozdrawiam
    • Gość: 130rapid Sprawdzenie termostatu IP: *.pila.cvx.ppp.tpnet.pl 07.09.03, 12:58
      Jest jeszcze jedna prosta metoda na sprawdzenie termostatu. Po uruchomieniu
      zimnego silnika przejeżdżasz 1-1,5 km, zatrzymujesz się, wyłączasz silnik i
      zabierasz kluczyki (żeby przypadkiem nikt nie odjechał twoim autem!!!),
      otwierasz maskę i dotykasz gumowy przewód, którym płyn chłodzący przepływa z
      chłodnicy do silnika (ten, który wychodzi z dolnej części chłodnicy).

Przewód MUSI być zimny. Jest jest ciepły, albo nawet letni to znaczy, że
      termostat nie zamyka dużego obiegu układu chłodzenia.
      • Gość: zgaga Re: Sprawdzenie termostatu IP: *.acn.waw.pl 07.09.03, 13:26
        dzieki za info panowie; sprawdze wasze propozycje; a swoja droga moze moj
        komputer pokladowy troche przeklamuje z tym spalaniem; nie wiem jeszcze czy dla
        diesla o takiej pojemnosci charakterystyczne jest "pierdzenie" na biegu
        jalowym - efekt troche jak w ciagniku - mialem wrazenie, ze w najnowszych
        dieslach wcale tego nie czuc.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka