wielki_czarownik 19.09.03, 17:17 www.tanksforsale.co.uk/Kraz214.htm Jak taki silnik działa? Czym się różni od benzynowego 2-suwa. Ma ktoś pojęcie? Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: Marek Re: 2 suwowy diesel IP: *.atlanta.ga.us 19.09.03, 17:26 www.howstuffworks.com/diesel-two-stroke.htm Link Zgłoś
Gość: Lennon Re: 2 suwowy diesel IP: *.toya.net.pl / 10.0.215.* 19.09.03, 17:58 Sa rowniez rozwiazania bez zaworow. Bardzo czesto stosuje sie sprezarke mechaniczna napedzana z walu. Link Zgłoś
greenblack Re: 2 suwowy diesel 19.09.03, 17:28 To nic niezwykłego. Większość samochodów Lotniskowych Straży Pożarnych ma dwusuwowe turbodiesle. Działa jak diesel, tylko że dwusuwowy. Emisja spalin i hałasu jest oczywiście olbrzymia, ale osiągi też są świetne - np. 1000 KM to standard. Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: Kierowiec Re: 2 suwowy diesel i resentymenty :-) IP: *.pppool.de 19.09.03, 21:33 Tutaj pokazuje sie, ze nawet dla osob obeznanych z technika haslo "dwusow" kojazy sie przede wszystkim ze smarowaniem mieszankowym, garbatym tlokiem, mieszanka w skrzyni korbowej i silnikami z Trabantow, Syrenek i tanich jednosladow. I ty, Brutusie? ;-)))) Na szczescie ta slepa droga rozwojowa doszla juz prawie do swego konca. W innym miejscu gość portalu: Henry napisał(a): > Chyba 10-c lat temu slyszalem ze Sulzer probuje zbudowac cos takiego,chodzilo > o > silniki okretowe,-mniejsza awaryjnosc,prostrza obsluga,zalogi przewaznie z > Malajow-wiec prostota porzadana.Jak to sie pozniej rozwinelo nie wiem. Nie wiem, gdzie to slyszales, ale na Twoim miejscu przestalbym korzystac z tego zrodla :-> Dwusuwowe silniki z zaplonem samoczynnym pojawily sie okolo roku 1912 (min. Sulzer, 2400 KM). W napedach okretowych i silnikach stacjonarnych dwusuwy powoli rozbudowywaly pozycje, az w latach piedziesiatych nastapil gwaltowny wzrost mocy z jednego cylindra dzieki zastapieniu doladowania mechanicznego turbodoladowaniem. W miedzyczasie w konstrukcjach dwusuwow z prawdziwego zdarzenia wymarlo obustronne dzialanie tloka. Nie bede dodawal, ze smarowanie obiegowe pod cisnieniem i bezcisnieniowa skrzynia korbowa bylo od poczatku podstawa porzadnych konstrukcji dwusuwowych. Dosc wczesnie rozpoznano, ze wolne ssanie jest dla silnika dwusuwowego rozwiazaniem bardzo niekorzystnym. Dla polepszenia plukania cylindra stosowano przerozne rozwiazania, niekiedy mieszajac je ze soba. Do wazniejszych naleza: - dolna pojemnosc skokowa cylindra - dodatkowe cylindry obok zasadniczych (srednica 1,3..2 srednice podstawowego) z tlokami napedzanymi drazkiem od korbowodu albo rozgalezionym korbowodem. Praca na przynalezny cylinder, albo na wspolny zasobnik powietrza zasilajacego. - przerozne mechaniczne spezarki wyporowe lub rotacyjne - turbosprezarki solo albo w polaczeniu ze sprezaniem dolna czescia tloka Zastosowanie doladowania pod cisnieniem w polaczeniu z rozwinietymi systemami plukania (albo rozrzad czysto szczelinowy, albo szczeliny dolotowe plus zawory wylotowe) pozwolilo na wymiane gazow bliska idealowi. (Za tym konstrukcja i obsluga silnika dwusuwowego nie jest koniecznie prostsza od czterosuwowego. A szczeliny tez trzeba czasem czyscic :-) Jedynie silniki dwusuwowe pozwalaja na osiaganie najwiekszej sprawnosci w kategorii silnikow tlokowych (> 43 %) przy jednoczesnym rozwijaniu mocy 4..8 tysiecy KM. Na jeden cylinder oczywiscie :-). I to jeszcze na oleju ciezkim. Olej lekki (opalowy) uzywany jest jako paliwo rozruchowe i manewrowe. Z silnikow okretowych nieco rozwiazan przeszlo do malych silnikow stosowanych w lokomotywach, ciezarowkach, czolgach etc. Przykladem niech bedzie firma Detroit Diesel, ktora duze sukcesy miala silnikami z rozrzadem zaworowo-szczelinowym (4 zawory na cylinder) i doladowaniem sprezarka Rootsa. W relacjach z Bliskiego Wschodu mozna czesto uslyszech charakterystyczne rzniecie silnika transportera opancerzonego M-113, napedzanego taka wlasnie jednostka Detroit Diesel, V6, 205 KM. greenblack napisał: > Działa jak diesel, tylko że dwusuwowy. :-)) > Emisja spalin i > hałasu jest oczywiście olbrzymia, Tutaj pokazuja sie resentymenty dwusuwowe :-) Ani halas, ani emisje nie sa w dwusuwie z zaplonem samoczynnym koncepcyjnie rozne od czterosuwu. I jedno i drugie zalezy z jednej strony od wysilenia jednostki i warunkow zabudowy, a z drugiej od poziomu technicznego konstrukcji i stanu technicznego jednostki. Np. taki silnik T-55 jest AFIK czterosuwem, a dymi i halasuje za dziesiec M-113 z tego samego okresu :-) Porzadny dwusow diesel ma smarowanie obiegowe pod cisnieniem, chlodzenie wodne, wtrysk bezposredni, zawory wylotowe i doladowanie. No i dwa razy wiecej zaplonow na jeden obrot walu korbowego :-) > ale osiągi też są świetne - np. 1000 KM to > standard. To akurat rowniez nie jest bezposrednio zwiazane z rodzajem obiegiu :-) BTW silnik z M-113 wyjety z kadluba i puszczony na stojaku i bez wydechu z obrotami znamionowymi - wyobrazcie sobie sto oszalalych pil tarczowych rznacych sklejke 10 mm, pomnozcie to wyobrazenie dziesiec razy, a nie bedziecie nawet blisko :-) W kazdym razie bokser chlodzony powietrzem z Porsche chowa sie ;-) POzdr. K. Link Zgłoś
greenblack Re: 2 suwowy diesel i resentymenty :-) 19.09.03, 21:48 Gość portalu: Kierowiec napisał(a): > :-)) Możesz mi wyjaśnić, co w tym było śmiesznego? > Tutaj pokazuja sie resentymenty dwusuwowe :-) > Ani halas, ani emisje nie sa w dwusuwie z zaplonem samoczynnym koncepcyjnie > rozne od czterosuwu. Ja nie mówię o koncepcie, lecz o fakcie. Start wozu strażackiego z dwusuwowym dieslem zagłusza wszystko. Nie ma porównania z cichymi współczesnymi ciężarówkami. > Porzadny dwusow diesel ma smarowanie obiegowe pod cisnieniem, chlodzenie wodne, > > wtrysk bezposredni, zawory wylotowe i doladowanie. No i dwa razy wiecej > zaplonow na jeden obrot walu korbowego :-) Właśnie. > To akurat rowniez nie jest bezposrednio zwiazane z rodzajem obiegiu :-) No nie wiem. 600 KM z 12 l to jak na początek lat '90 wynik nieosiągalny dla czterosuwowych diesli. Nawet dzisiaj 540 KM z 13 l z pompowtryskiwaczami to maksimum. Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: Kierowiec Re: 2 suwowy diesel i resentymenty :-) IP: *.pppool.de 19.09.03, 22:39 greenblack napisał: > Gość portalu: Kierowiec napisał(a): > > > :-)) > > Możesz mi wyjaśnić, co w tym było śmiesznego? To wytlumaczenie wydalo mi sie troszke, hmmm, jak by to powiedziec, niewiele mowiace :-). Szczegolnie, ze rozwiazania diesla dwusuwu moga byc do czterosuwu bardzo podobne, albo li tez zupelnie nie. > Ja nie mówię o koncepcie, lecz o fakcie. Start wozu strażackiego z dwusuwowym > dieslem zagłusza wszystko. Nie ma porównania z cichymi współczesnymi > ciężarówkami. To nie jest dowod. Istnieje wiele aplikacji czterosuwow, ktore sa jeszcze glosniejsze. I aplikacji cichych a mocnych dwusuwow. Np. w lokomotywach i blokowych elektrocieplowniach. > Właśnie. Wlasnie co? Dwukrotna ilosc zaplonow na obrot walu powinna teoretycznie rezultowac redukcja halasu przez rownomierniejszy przeplyw spalin. Jak porownanie V6 z V12 ;-) > 600 KM z 12 l to jak na początek lat '90 wynik nieosiągalny dla > czterosuwowych > diesli. Nawet dzisiaj 540 KM z 13 l z pompowtryskiwaczami to maksimum. Skandynawskie ciezarowki AFIK przekraczaja juz 600 KM, a to z racji wiekszej masy dopuszczalnej, niz w reszcie EU. Pozdr. K. Link Zgłoś
greenblack Re: 2 suwowy diesel i resentymenty :-) 20.09.03, 09:51 Gość portalu: Kierowiec napisał(a): > Skandynawskie ciezarowki AFIK przekraczaja juz 600 KM, a to z racji wiekszej > masy dopuszczalnej, niz w reszcie EU. 610 KM z 16 l w Volvo F16 i 600 KM w MANie TG-A z 18-litrowym V10. I są to konstrukcje z 2003, a nie z początku lat '90. Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: frequent flyer Re: 2 suwowy diesel IP: 80.241.130.* 19.09.03, 17:44 toć to standardowy silnik na statkach a Polska potęgą morską jest Link Zgłoś
Gość: Henry Re: 2 suwowy diesel IP: *.telia.com 19.09.03, 17:53 Chyba 10-c lat temu slyszalem ze Sulzer probuje zbudowac cos takiego,chodzilo o silniki okretowe,-mniejsza awaryjnosc,prostrza obsluga,zalogi przewaznie z Malajow-wiec prostota porzadana.Jak to sie puzniej rozwinelo nie wiem. Pzdr. ________________________________________________________________________________ Link Zgłoś
Gość: alek Re: 2 suwowy diesel IP: *.electrolux-na.com 19.09.03, 19:41 Nie wiem czy ktos jest dorosly wystarczajaco aby pamietac powojenne pierwsze URSUSY. Potwor, z wielkim kolem zamochowym z boku (rozrusznik), jeden cylinder z tlokiem wielkosci wiadra i wielka grucha zeliwna z przodu (swieca). To bylo wlasnie to - o ile dobrze pamietam Link Zgłoś
Gość: Michal Re: 2 suwowy diesel IP: *.telia.com 19.09.03, 20:25 Troszke histori, silnik taki nazywany popularnie Detroit diesel,byl montowany w ciezarowkach Mack,Thor natomiast rosjanie montowali go w swojej wersji w znanym w Polsce olbrzymie Kraz,ten olbrzym niestety wyciagal 40km/h max slychac bylo na 2km jak przejezdzal droga.Podobnie Thor takowego posiadaly glebokie wiercenia z Pily w latach 60-tych. Pamietacie amerykanskie filmy z lat 60-tych jak kierowcy na olbrzymich postojach spali w tych olbrzymach przy wlaczonych silnikach,ktore grzmialy w nocy na okolo 3000obr/min,nie gaszono pozniej sie dowedzialem poto aby niedopuscic do zakoksowania silnika,znalem czlowieka ktory Mackiem jezdzil w Canadzie to opowiadal ,ze paliwo bylo smiesznie tanie,a czysczenie silnika strasznie kosztowne,dlatego nie gaszono na noc. Faktycznie rozwijaly niesamowita moc,ale tylko w pewnym przedziale obrotow, ktore wlasnie wynosily te 3000obr/min. Wracajac do Alka Ursusa te kolo to praktycznie bylo rozrusznikiem tam sie wkladalo kierownice i wystarczylo w lecie raz obrocic i juz gdakal.Ponoc ludzie co na tym pracowali to po trzech latach charowy zoladek opuszczony.To byl cud techniki za Bieruta. Pzdr.Michal Link Zgłoś
Gość: Lennon Re: 2 suwowy diesel IP: *.toya.net.pl / 10.0.215.* 20.09.03, 10:10 Gość portalu: Michal napisał(a): > Wracajac do Alka Ursusa te kolo to praktycznie bylo rozrusznikiem tam sie > wkladalo kierownice i wystarczylo w lecie raz obrocic i juz gdakal. Chyba, ze jestes Szwarcenegerem. Mam od czasu do czasu okazje sie tym pobawic i nawet latem nie jest tak latwo. Zima rozruch trwa minimum 30 min. Ale jak sie odpali to ladne kolka puszcza, a jak brzmi. W okolicy wszyscy go slysza. Link Zgłoś
krakus.mp Re: 2 suwowy diesel 19.09.03, 20:33 A do kręcenia tym wielkim kołem rozruchowym używano zamiast korby....kierownicy,po uprzednim zdemontowaniu z wału kierowniczego! Link Zgłoś
krakus.mp Re: 2 suwowy diesel 19.09.03, 20:35 krakus.mp napisał: > A do kręcenia tym wielkim kołem rozruchowym używano zamiast > korby....kierownicy,po uprzednim zdemontowaniu z wału kierowniczego! To sie tyczy tego powojennego Ursusa. Link Zgłoś
Gość: Aragorn Re: 2 suwowy diesel IP: *.acn.pl / *.acn.pl 20.09.03, 00:16 W kwestii ciekawostek - w Polsce PKP ma na stanie jeden typ lokomotywy napedzanej 2-suwowym silnikiem diesla. Jest to ST 44, zwany popularnie "gagarinem". Rozwija o 40% większą moc niż inne lokomotywy 4-suwowe o podobnej pojemności, ale za cenę koszmarnego zużycia paliwa i oleju. Link Zgłoś
Gość: Henry Re: 2 suwowy diesel IP: *.telia.com 22.09.03, 08:33 Od czasu do czasu pisma z motoryzacja zwiazane podaje,ze 2-u suwowy diesel w nowej wersji jest przyszloscia silnikow diesla,nie rozumiem jednak jak to sie ma do konwencji ochrony srodowiska,z tego co ja wiem to 2-u suwy zawsze byly smierdzielami ,czy skonstruowano cos zupelnie nowego ? . Pzdr. ________________________________________________________________________________ Link Zgłoś
Gość: Kierowiec Re: 2 suwowy diesel IP: 212.6.124.* 22.09.03, 12:47 Gość portalu: Henry napisał(a): > ma do konwencji ochrony srodowiska,z tego co ja wiem to 2-u suwy zawsze byly > smierdzielami ,czy skonstruowano cos zupelnie nowego ? . Pzdr. Rece opadaja :-) Smierdzielem jest uproszczona wersja benzynowego silnika dwusuwowego, znana z motocykli, motorowerow i starych tanich samochodow. Dwusow diesel nigdy nie mial problemow ani z olejem palonym wraz z paliwem (smarowanie obiegowe pod cisnieniem zamiast oleju w paliwie), ani z wydmuchiwaniem wraz ze spalinami swierzej mieszanki (plukanie cylindra swierzym powietrzem ze sprezarki a nie mieszanka powietrza z olejem i paliwem). (przyznac jednak nalezy, ze zuzycie oleju malego (pojemnosc ponizej 1 l/cylinder) silnika czterosuwowego bedzie mniejsze, niz takiego samego diesla.) To nie jest nic nowego. Dwusuwy diesle pracuja tak od jakichs dziewiedziesieciu lat :-) Pozdr. K. Link Zgłoś
Gość: Kierowiec Jeszcze malutki przyczynek :-9 IP: *.ewetel.net 22.09.03, 08:21 Dieslem nie dosc, ze dwusuwowym, to jeszcze przeciwbieznym (dwa tloki w jednym cylindrze) napedzany jest (byl?) czolg T-64, a takze samolot - lodz latajaca Blohm & Voss z lat drugiej wojny sw. BTW przyczyna zuzycia paliwa w lokomotywie o polskim oznaczeniu ST44 (katalogowe 180 g/kWh, praktyczne 230 g/kWh i wiecej) byl nie zastosowany obieg pracy, a sama konstrukcja. Porownywalne dwusuwowe diesle lokomotywowe Caterpilar mialy zuzycia okolo 160 g/kWh. Z kolei halas tej lokomotywy spowodowany byl pozniejsza modyfikacja, polegajaca na dodaniu tlumika wydechu przez uzytkownika. Rosyjska wersja seryjna tlumika wogole nie posiadala :-) Pozdr. K. Link Zgłoś