Dodaj do ulubionych

po kupnie-jak wypowiedziećOC o którym nic nie wiem

17.09.08, 16:56
Kupiłem używany samochód w komisie, komis wystawił mi ubezpieczenie ważne
przez miesiąc na poprzedniego właściciela.

Teraz nie wiem czy jakieś ubezpieczenie jest kontynuowane, a jeśli tak, to jak
mam je wytropić żeby wypowiedzieć umowę? Komis nic nie wie, a poprzednim
właścicielem był inny komis.

Co za bzdurny przepis; boję się że nie wypowiem ubezpieczenia o którym nic nie
wiem i będę musiał za zapłacić

mam wynająć agencję detektywistyczną czy jak? Macie jakieś pomysły?

Dzięki..
Obserwuj wątek
    • rickky Re: po kupnie-jak wypowiedziećOC o którym nic nie 17.09.08, 17:01
      retyutryhnbty napisała:

> Kupiłem używany samochód w komisie, komis wystawił mi ubezpieczenie ważne
      > przez miesiąc na poprzedniego właściciela.
      >
      > Teraz nie wiem czy jakieś ubezpieczenie jest kontynuowane, a jeśli tak, to jak
      > mam je wytropić żeby wypowiedzieć umowę? Komis nic nie wie, a poprzednim
      > właścicielem był inny komis.
      >
      > Co za bzdurny przepis; boję się że nie wypowiem ubezpieczenia o którym nic nie
      > wiem i będę musiał za zapłacić
      >
      > mam wynająć agencję detektywistyczną czy jak? Macie jakieś pomysły?
      >
      > Dzięki..

A co pisze na dokumencie potwierdzającym ubezpieczenie OC samochodu?
      Przecież musisz posiadać takowy dokument, aby wylegitymować się nim w przypadku
      kontroli drogowej.
      Tam musi być napisane, kto ciebie ubezpiecza !!!
      • retyutryhnbty Re: po kupnie-jak wypowiedziećOC o którym nic nie 17.09.08, 17:03
        tak, mam takie ubezpieczenie wystawione na miesiąc czasu na poprzedni komis, nie
        muszę nic z nim robić bo samo wygaśnie po miesiącu

żadnego kwitka OC z "normalną" umową nie mam, w tym problem
        • al9 po prostu kupujesz nowe ubezpieczenie 17.09.08, 17:34
          starym sie nie przejmujesz
          polisa nie jest związana z autem tylko z kierowcą
          nie możesz wypowiadac umowy której nie jestes stroną
          nic się nie martw
          pozdr
          al
          • edgar22 Re: po prostu kupujesz nowe ubezpieczenie 17.09.08, 18:04
            al9 napisał:
            > polisa nie jest związana z autem tylko z kierowcą

Co do AC, to zgoda, ale polisa OC z chwilą sprzedaży auta przechodzi na nabywcę, a ten ma chyba 30 dni na jej wypowiedzenie.
            • al9 Re: po prostu kupujesz nowe ubezpieczenie 18.09.08, 13:58
              Co do AC, to zgoda, ale polisa OC z chwilą sprzedaży auta przechodzi
              na nabywcę, a ten ma chyba 30 dni na jej wypowiedzenie.

------
              nie
              po prostu stara polisa jest ważna jeszcze 30 dni
              ale nic nie trzeba wypowiadać
              pozdr
              al
              • tiges_wiz Re: po prostu kupujesz nowe ubezpieczenie 18.09.08, 14:25
                tia... to ciekawe skad te problemy osob, ktore nagle dostaja do zaplaty OC od drugiego ubezpieczyciela, bo nie wypowiedzialy starej umowy i myslaly ze sama wygasnie.
                • nioma Re: po prostu kupujesz nowe ubezpieczenie 18.09.08, 15:48
                  to chyba proba naciagania, a moze sie uda i delikwent zaplaci
                  jak kupilam uzywany samochod to poprzedni wlasciciel powiedzial, ze
                  sprawe sam zalatwi, bo bedzie ubezpieczal nowy samochod w tym samym
                  towarzystwie.
                  ja samochod ubezpieczylam w innym. po ok 4 miesiacach dostalam
                  jakies pisemko od tego pierwotnego ubezpieczyciela, zeby podac pesel
                  do umowy. wyrzucilam pisemko do smieci i zapomnialam o sprawie.
                  • tiges_wiz Re: po prostu kupujesz nowe ubezpieczenie 18.09.08, 19:00
                    > to chyba proba naciagania

poczytaj ustawe. jezeli sama umowy nie wypowiesz to jest
                    automatycznie przedluzana. mozesz spodziewac sie windykacji.
                  • tiges_wiz podstawa prawna 18.09.08, 19:08
                    Art. 28. 1. Jeżeli posiadacz pojazdu mechanicznego nie później niż
                    na jeden dzień przed upływem okresu 12 miesięcy, na który umowa
                    ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych została zawarta,
                    nie powiadomi na piśmie zakładu ubezpieczeń o jej wypowiedzeniu,
                    uważa się, że została zawarta następna umowa na kolejne 12 miesięcy,
                    z zastrzeżeniem ust. 2.
                    2. Zawarcie następnej umowy nie następuje, pomimo braku
                    powiadomienia, o którym mowa w ust. 1, jeżeli:
                    1) nie została opłacona w całości określona w umowie składka za
                    mijający okres 12 miesięcy lub w przypadku cofnięcia zakładowi
                    ubezpieczeń zezwolenia na wykonywanie działalności ubezpieczeniowej
                    w zakresie obowiązkowego ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów
                    mechanicznych albo
                    2) w przypadku ogłoszenia upadłości zakładu ubezpieczeń, ogłoszenia
                    lub zarządzenia likwidacji zakładu ubezpieczeń albo oddalenia
                    wniosku o ogłoszenie upadłości lub umorzenia postępowania
                    upadłościowego, w przypadku, o którym mowa w art. 98 ust. 2.

komis moze miec oc krotsze:
                    2. Umowę ubezpieczenia krótkoterminowego na czas nie krótszy niż 30
                    dni, w odniesieniu do pojazdów mechanicznych zarejestrowanych na
                    stałe, może zawrzeć podmiot prowadzący działalność gospodarczą
                    polegającą na pośredniczeniu w kupnie i sprzedaży pojazdów
                    mechanicznych w zakresie pojazdów przeznaczonych do kupna lub
                    sprzedaży lub polegającą na kupnie i sprzedaży pojazdów
                    mechanicznych.
                  • etom Re: po prostu kupujesz nowe ubezpieczenie 20.09.08, 05:24
                    nioma napisała:

> jak kupilam uzywany samochod to poprzedni wlasciciel powiedzial, ze
                    > sprawe sam zalatwi, bo bedzie ubezpieczal nowy samochod w tym samym
                    > towarzystwie.
                    > ja samochod ubezpieczylam w innym. po ok 4 miesiacach dostalam
                    > jakies pisemko od tego pierwotnego ubezpieczyciela, zeby podac pesel
                    > do umowy. wyrzucilam pisemko do smieci i zapomnialam o sprawie.

Zbywca pojazdu nie ma zadnych uprawnien, by w tej kwestii cos "zalatwic".
                    Przy kupnie auta OC przechodzi automatycznie na nowego wlasciciela.
                    Mozna oczywiscie wypowiedziec to OC ( w ciagu 30 dni od kupna i nie pozniej niz
                    na 1 dzien przed uplywem okresu ubezpieczenia) ale moze to zrobic TYLKO kupujacy.
                    Sp[rzedajacy nie ma tu nic do gadania :-)
                    Jezeli nie wypowiedzialas OC zbywcy w termine, to automatycznie zostaje ono
                    przedluzone na nastepny rok (zgodnie z przepisami) i nie ma znaczenia czy
                    ubezpieczylas sie w innym TU, czy nie.
                    To pewne (TU same z siebie nie odpuszczaja takiej okazji) ze niedlugo dostaniesz
                    wezwanie do zaplaty skladki OC za nastepny rok ubezpieczenia.
              • edgar22 Re: po prostu kupujesz nowe ubezpieczenie 18.09.08, 20:00
                al9 napisał:
                > nie
                > po prostu stara polisa jest ważna jeszcze 30 dni

Mylisz się.
                Poczytaj sobie (pierwszy z brzegu link z googli):
                skocz.pl/linka_dla_ala

Dla leniwych cytat:
                "Zarówno obecnie obowiązujące, jak i przyszłe regulacje przewidują, że umowa ubezpieczenia OC przechodzi na nabywcę pojazdu i obowiązuje do końca okresu, na jaki została zawarta, o ile nabywca nie złoży w okresie 30 dni od dnia zakupu samochodu wypowiedzenia tej umowy. Nowością jest zastosowanie do umów nie wypowiedzianych przez nabywcę w okresie 30 dni od dnia zakupu samochodu zasady automatycznego odnawiania polisy na kolejny okres ubezpieczenia, jeżeli nowy właściciel nie wypowie takiej umowy najpóźniej na dzień przed jej końcem"

• tiges_wiz Re: po prostu kupujesz nowe ubezpieczenie 18.09.08, 20:34
                  tam wyzej dalem przepis ze moze byc krotsze oc, ale zawarte przez komis .. tylko
                  to tez pewnie trzeba wypowiedziec
    • lukasz85_0 Re: po kupnie-jak wypowiedziećOC o którym nic nie 18.09.08, 18:30
      widze ze ten watek jest kontynuiowany tutaj.....na bank jest tak ze
      jeśli kupujesz samochód to ubezpeiczenie przechodzi na Ciebie, wtedy
      i znowu to powtwierdzam masz 30 dni na zerwanie umowu, w innym
      oprzypadku mozesz pasc ofiara podwojnego ubezpeiczenia, tzn zalezy
      tez w jakim towarzystwie bylo ubezpieczenie bo z tego co się chyba
      orientuje to n w linku dzwonia przed koncem i uprzedzaja.
    • retyutryhnbty Re: po kupnie-jak wypowiedziećOC o którym nic nie 18.09.08, 21:00
      to wszystko co piszecie jest jasne, ale:

jak wypowiedzieć prawdopodobnie istniejące OC o którym nic nie wiem bo komis mi
      nie przekazał dokumentu OC poprzedniego właściciela

ustawodawca nakazuje prywatne śledztwo? :-)
      • nioma Re: po kupnie-jak wypowiedziećOC o którym nic nie 18.09.08, 21:06
        poczytaj ustawe. jezeli sama umowy nie wypowiesz to jest
        automatycznie przedluzana. mozesz spodziewac sie windykacji.

ok, ale to troche chore zeby wypowiadac umowe ktorej sie nie
        zawarlo, prawda? skoro wypowiedzial ta umowe ten kto ubezpieczyl
        samochod to jak moze ja jeszcze raz wypowiedziec kolejny wlasciciel
        samochodu?
      • tiges_wiz Re: po kupnie-jak wypowiedziećOC o którym nic nie 18.09.08, 22:37
        nie musisz miec umowy tego ubezpieczenia, ale musisz miec potwierdzenie
        zawearcia .. zazwyczaj to jest takie male, zeby sie w dowodzie zmiescilo .. tam
        bedzie nazwa firmy ubezpieczeniowej oraz numer polisy. nic wiecej nie potrzeba
        .. szukasz najblizszego dowolnego oddzialu i tam piszesz pismo ze rezygnujesz.
        • retyutryhnbty Re: po kupnie-jak wypowiedziećOC o którym nic nie 19.09.08, 19:36
          zmartwienie jest takie, że takiego kwitka poprzedniego właściciela komis nie
          miał i nie przekazał

wiem ze mam wypowiedzieć nie swoją umowę OC, ale jak ją wytropić?
          • retyutryhnbty Re: po kupnie-jak wypowiedziećOC o którym nic nie 19.09.08, 19:39
            ciekawe czy te mądrale od tej ustawy przewidzieli takie sytuacje że kupujący nic
            nie wie o poprzednim OC i w związku z tym nie ma jak takiej umowy wypowiedzieć,
            chyba do Palikota napiszę...

dziwne to jakieś że na następnym właścicielu spoczywa obowiązek wywiązania się z
            umowy której nie podpisywał i której nie chce a nawet o której nic nie wie
            • tiges_wiz Re: po kupnie-jak wypowiedziećOC o którym nic nie 20.09.08, 10:02
              jezeli komis ci kwitka nie dal to przy kontroli czekalyby cie spore
              nieprzyjemnosci, lacznie z kara z UFG ...

Komis MUSI ci cas potwierdzeni zawarcia umowy
    • etom Re: po kupnie-jak wypowiedziećOC o którym nic nie 20.09.08, 05:51
      retyutryhnbty napisała:

> Kupiłem używany samochód w komisie, komis wystawił mi ubezpieczenie ważne
      > przez miesiąc na poprzedniego właściciela.
      >
      > Teraz nie wiem czy jakieś ubezpieczenie jest kontynuowane, a jeśli tak, to jak
      > mam je wytropić żeby wypowiedzieć umowę? Komis nic nie wie, a poprzednim
      > właścicielem był inny komis.
      >
      > Co za bzdurny przepis; boję się że nie wypowiem ubezpieczenia o którym nic nie
      > wiem i będę musiał za zapłacić
      >
      > mam wynająć agencję detektywistyczną czy jak? Macie jakieś pomysły?

Sa dwie formy sprzedazy aut przez komisy.
      1. Komis tylko posredniczy w sprzedazy - kupujacy podpisuje umowe z poprzednim
      wlascicielem i od niego dostaje OC, ktore moze wypowiedziec.
      2. Komis kupuje auto - staje sie jego wlascicielem i z komisem kupujacy
      podpisuje umowe kupna.
      W tym przypadku najczesciej komis wypowiada OC i zawiera nowe, czasowe ( nie
      krocej niz na 30 dni ) ubezpieczenie OC.

To ze dostales z komisu 30-dniowe OC, swiadczy o tym, ze kupiles auto nie od
      poprzedniego wlasciciela ale od komisu (pkt.2), wiec poprzednim wlascicielem i
      jego OC nie musisz sobie zaprzatac glowy.
      To OC juz zostalo wypowiedziane przez komis.
      • etom Re: po kupnie-jak wypowiedziećOC o którym nic nie 20.09.08, 05:59
        www.ubezpieczeniaonline.pl/oc_za_samochod_w_komisie/47,534.html
        • komterp Re: po kupnie-jak wypowiedziećOC o którym nic nie 20.09.08, 09:49
          w końcu zlikwidują ten przepis:
          gospodarka.gazeta.pl/pieniadze/1,29577,5710365,Podwojne_ubezpieczenie_OC_do_kosza.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka