rijselman12.0 03.10.08, 13:59 Dostalem propozycje kupna modelu 6/09/2005...-Prosze forumowiczow o rady, opinie,ceny...Z gory dziekuje. R Link Zgłoś Obserwuj wątek
r_q Re: Toyota Yaris luna diesel 03.10.08, 17:24 Po co diesel w takim "gowienku"? Diesel jest dobry do terenowki, do ciezarowki? Ludzie, Wy niedlugo motorami z silniekiem diesla bedziecie klekotac :) Link Zgłoś
rraaddeekk Re: Toyota Yaris luna diesel 03.10.08, 17:57 W tym gówienku akurat turbo diesel common rail to najmocniejsza oferowana jednostka. Spalanie na poziomie 4 - 5 litrów i fajna dynamika (własnie dlatego, że to mały samochód 90 koni daje tu frajdę). Ktoś z rodziny zrobił tym 50 000 km w ciągu roku (nie wiem czy wersja luna, rocznik 2007). Zero usterek. Wkurzający jest tylko mały zbiornik... spryskiwacza. Link Zgłoś
mameja21 Re: Toyota Yaris luna diesel 03.10.08, 18:06 A czy nie lepiej kupić normalne, europejskie auto niż jakąś chińszczyznę ? Link Zgłoś
rraaddeekk Re: Toyota Yaris luna diesel 03.10.08, 19:22 mameja21 napisał: > A czy nie lepiej kupić normalne, europejskie auto niż jakąś > chińszczyznę ? Jakie jest normalne europejskie auto wg Ciebie? Może zagazowany golf II? Niestety dla większości Polaków (wg statystyk) taki ponad 15 letni golf wyznacza standard "europejskości". Link Zgłoś
rijselman12.0 Re: Toyota Yaris luna diesel 04.10.08, 09:10 dziekuje ,radek...-pragne dodac,ze owa yaris ma 49000 km,a jezdzi na paliwie "ciezarowym"... Link Zgłoś
rraaddeekk Re: Toyota Yaris luna diesel 04.10.08, 11:52 Dodam tyko, że musisz dbać o chłodzenie turbiny. Po zakończeniu "wycieczki" silnik musi pracować na biegu jałowym przynajmniej 1 minutę. Link Zgłoś
rijselman12.0 Re: Toyota Yaris luna diesel 04.10.08, 12:34 Aaaa.-dobra rada;-dziekuje.-Jest to woz firmy,a ta ,powoli,upada.- Jezeli przejde na normalne paliwo,bede,chyba,musial zaczynac od stopniowania mieszanki paliwo ciezkie/paliwo normalne... Link Zgłoś
rraaddeekk Re: Toyota Yaris luna diesel 04.10.08, 12:42 Ty tak na poważnie z tym paliwem? Silnik D4D to zaawansowana jednostka i jeżeli do tej pory lano olej opałowy (jakoś w to nie wierzę, bo już odmówiłby jazdy) zamiast normalnego ON, to wróży szybkie kłopoty. Link Zgłoś
rijselman12.0 Re: Toyota Yaris luna diesel 04.10.08, 13:21 Nie opalowy...-rope dla tirow... Link Zgłoś
v-6 Re: Toyota Yaris luna diesel 04.10.08, 14:13 rraaddeekk napisał: > Dodam tyko, że musisz dbać o chłodzenie turbiny. > > Po zakończeniu "wycieczki" silnik musi pracować na biegu jałowym > przynajmniej 1 minutę. Naprawdę aż tyle? Ja w swoim turbo (benzynowym) liczyłem wolno do 15. Dłużej nie miałem cierpliwości ... Pozdrawiam v-6 Link Zgłoś
rraaddeekk Re: Toyota Yaris luna diesel 04.10.08, 14:35 instrukcja zaleca nawet 2 minuty... też nie mam cierpliowści. Link Zgłoś
111slavo Re: Toyota Yaris luna diesel 05.10.08, 20:34 2 minuty to zaleca po tarsie nonstop z Brukseli do Wa-wy. Normalna jazda po miescie - w ogole nie musisz nic chlodzic, zwyczajnie rozepnij pasy, zdemontuj panel od radia, wylacz swiatla i wycieraczki... potem gasimy jednostke i to wystarczy. pozdr Link Zgłoś
r_q Re: Toyota Yaris luna diesel 05.10.08, 20:41 Dokladnie tak! A nawet po przejechaniu trasy z Brukseli do Warszawy, zanim dojedzie sie dodomciu, to sie przeturla sie przez pare korkow lub z predkoscia 50 km/h i tez nie trzeba specjalnie chlodzic. Chlodzic trzeba np. na stacjach benzynowych za miastem. Link Zgłoś
v-6 Re: Toyota Yaris luna diesel 06.10.08, 00:34 111slavo napisał: > 2 minuty to zaleca po tarsie nonstop z Brukseli do Wa-wy. > Normalna jazda po miescie - w ogole nie musisz nic chlodzic, > zwyczajnie rozepnij pasy, zdemontuj panel od radia, wylacz swiatla i > wycieraczki... potem gasimy jednostke i to wystarczy. Też mi się tak wydaje... Z kolei przy ruszaniu można zacząć od włączenia silnika, potem pasy, światła itd. (nie spiesząc się), rozejrzeć się, odetchnąć głęboko i można jechać :) To mniej więcej tyle, co policzyć do piętnastu. Pozdrawiam v-6 Link Zgłoś
piotr33k2 Re: Toyota Yaris luna diesel 06.10.08, 13:57 yaris z dieslem d4d to rzadkosc na rynku wtórnym ,kto ma nie chce się pozbyc w przeciwięnstwie do benzyn ,jak masz okazje z nieduzym przebiegiem i atrakcyjną ceną to bierz i sie ciesz . Link Zgłoś
alfik7 Re: Toyota Yaris luna diesel 06.10.08, 14:29 Rzadkością jest na rynku wtórnym, bo i na pierwotnym często się nie sprzedawała. Wg opinii kierowcy służbowej Corolli z tym silnikiem, silnik jest w porządku. Się kręci. Po 100 tys. km. leci skrzynia. Link Zgłoś
lemoine.26 Re: Toyota Yaris luna diesel 06.10.08, 17:44 mameja tak zawsze pisze...zaczynam go nawet lubić :) od yarisa wolałabym mazdę dwa, diesel, czarna, idealna na zakupy ;) Link Zgłoś