• Gość: bob saab Re: Saab 9-3X IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.09, 14:23
      mialem 99GL. potem 900i, i.... na razie mnie nie stac, ale jak tylko nadarzy sie okazja to biore w ciemno 93 sport sedan w wersji vector a najlepiej Aero!!! :)))) Do saab'owych adwersarzy: Panowie!!! Nie wiecie co mowcie!!! Ta marka to cos wiecej niz tylko 4 kola!!!!
      pzdr dla milosnikow Saaba :)))
    • Gość: pocalujta_wujta Re: Saab 9-3X IP: 204.153.88.* 13.02.09, 14:57
      To ciekawe Saab i Subaru dziela naped na cztery kola. Ciekaw jestem co nowego wprowadzil Haldex. Pic na wode?

Nie sadze zeby Saab konkurowal z Subaru. To sa dfirmy raczej wspolpracujace.

A slyszal sz. Autor o Saabach z napedem z WRX?
    • Gość: gosc Re: Saab 9-3X IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.09, 15:45
      mam 3go saaba 9-5 aero - kazdy poprzedni przejechal 180-190tys km bez napraw i wymian - tylko serwisowe przeglady.
    • Gość: _lewus Re: Saab 9-3X IP: 193.164.157.* 13.02.09, 16:08
      Od z górą dwudziestu dziewięciu lat zajeżdżam samochody. Tak, zajeżdżam, bo sporo jeżdżę w biznesach a panicznie boję się latać. Zazwyczaj mam jeden model nie dłużej niż 2-3 lata, a granicznym przebiegiem jest dla mnie 250 tys. km. Miałem początkowo "włoszczyznę" (fiaty i alfy), później uwierzyłem w niemiecką solidność (audi i bmw), kolega zaszczepił we mnie wiarę w japońską myśl techniczną (mazda, honda). Po drodze trafił się jakiś francuz, coś ze Skandynawii (saab właśnie) i dwa "przypadki" z Ameryki i... od 5 lat jeżdżę tylko samochodami wykonanymi w Japonii i firmowanymi znakiem Mazdy. Pomijam jakimi samochodami jeździłem od przypadku do przypadku i pożyczając od znajomych (sportowe, terenowe, luksusowe, itepe). Mogę powiedzieć jedno: powyżej pewnej kwoty (gdzieś w okolicach 150 - 200 tys. zł) zaczyna się kupować tylko i wyłącznie prestiż wynikający z logo jakie ma się na masce silnika (pomijam naprawdę nieliczne i naprawdę drogie wyjątki). Dlatego w pełni satysfakcjonuje mnie dzisiaj widok mojego garażu: CX-9 na wyjazdy z rodziną, RX-8, gdy jadę sam, "3" dla żony i "2" dla córki. Wszystkie w full opcji. Może ludzie się na ulicy za mną nie oglądają, ale jest szybko, bezpiecznie i bezawaryjnie.
    • Gość: pikador-mam saaba Re: Saab 9-3X IP: 81.190.106.* 13.02.09, 19:42
      _lewus, wez wsadz se ten szeptany marketing gdzieś! Znam krokodyle ktore na luzaku biora 300-400 tys km i w zasadzie niewiele im sie dzieje. to jest po prostu troche inny sposob myslenia o wyprodukowaniu samochodu. trza z nimi trzoche poprzebywac ze srubokretem zeby to skumac
    • Gość: pikador-mam saaba Re: Saab 9-3X IP: 81.190.106.* 13.02.09, 19:52
      @pocalujta_wujta - ktos kto saaby zna to trudno zeby nie znal tej smiesznej sytuacji w postaci 9-2X ... takie typowe "miedzykoncernowe rebadging" ... smiesznie to jednak troche wyszlo, aczkolwiek jak juz mam wybierac to impreza w tej wersji jest / byla tak brzydka ze 9-2X po prostu ja kladzie na lopatki... (nie wspominajac juz jak brzydki jest obecny model-ten badz co badz kultowy i fajny samochod-niczym lanos!!) a tak btw to kolejny model kolekcjonerski, byl dostepny tylko w stanach i w sumie wyprodukowano ich niewiele.
    • Gość: 126p Re: Saab 9-3X IP: 82.160.17.* 14.02.09, 20:58
      Niezłe
    • Gość: robek Re: Saab 9-3X IP: *.aster.pl 17.02.09, 18:24
      saaby są...sympatyczne. Takie normalne auta bez zadęcia.
    • Gość: Gosc Re: Saab 9-3X IP: *.fornfyndet.se 19.02.09, 09:02
      Samochody sie ciezko sprzedaja
      1. Co sie dzieje obecnie z Saabem?
      Przyszlosc jest czarna nawet jezeli Saaba kierownictwio widzi jakies swiatelko
      daleko w tunelu. GM z Detroit i szwedzki rzad kazd esiedzi w swoim rogu.Zadne
      nieche wpompowac pieniedzy pieniedzy.Troszke jak wyglodnialem lisy.Zobaczymy
      czy ktos opusci swoj rog jezeli rekonstrukcja zakonczy sie polozeniem na lopatki.
      2. Jakie konsekwencje po likwidacji wystapia dla Saaba w Tröllhattan
      i Szwecji?
      4100 zatrudniownych w Saaba fabryce zostaje na ulicy,caly rzad kooperatprow i
      poddostawcow jest zagrozonych .Totalnie okolo 75 tys ludzi u poddostawcow dla
      przemyslu samochodowego. Wszyscy nie sa zalezni od Saaba lecz uopadek da sie
      zanaczyc.Oraz wszystkie sklepy w Trollhättan to odczuja.
      3. Czy jest jakies wyjscie dla Saaba z kryzysu w swiecie?
      Dla Saaba oznacza szybkie zznalezienie finansisty a w przyszlosci
      nowego wlasciciela,praktycznie dotyczy calego przemyslu samochodowego na
      swiecie jak rowniez sprzedaz musi nabrac rozpedu.
      4.Saab posiada wiele nowych modelow.Jak to bedzie z tym?
      Na poczatku marca bedzie pokazany nowy 9-3X w Genewie.Obecnie zakancza sie
      ostanie testy 9-5 ktory bedzie pokazany w Frankfurcie na jesieni, 9-4X bedzie
      budowany razem z Cadillac SRX w Mexiko i pokazany w Detroit po nowym roku.
      5.Czy ma cos wspolnego z wypowiedzia ministra Maud Olofsson i innych z rzadu
      ze Saab buduje zle poprostu za duze samochody?
      Saab nie moze byc nigdy jakis pojemnosciowy producent, to byla rola
      Opla w koncernie GM.Saab zawsze mial mniejsze samochody w "pipeline" lecz nie
      dostal zgody od dowodztwa GM aby wdroz<yc dio produkcji.Saaba inwestycje
      samochodow na etanol osiagnely powodzenie tylko w szwecji lecz poza granicami
      slad etanolu nie istnieje i jest martwy.Saab posiada konstrukcje mniejsze lecz
      postep idzie za wolno a obecnie kryzys zahamowal wszystko.
      6. Odwazy sie ktos kupic nowego Saaba?
      Samochody sa ciezko sprzedazne podczas gdy rekonstrukcji.Czyli mozliwosc
      pertraktacji i obnizania ceny?
      7. Jak to bedzie z wlascicielami Saabow i dla tych co kupuja onecnie?
      Gwarancje dotycza sprzedawcy o ile sa oni jeszcze przy zyciu.
      Servisy i czesci zamienne beda dostepne nawet jak producent nie bedzie juz
      istanial i nie bedzie mial odpowiedzialnosci. Faktycznie dla bedacyh w ruchu
      377 000 egzemplarzy Saaba jest swietny rynek wtorny.
      8.Czy sa jakies inne marki niz Saab zagrozone upadkiem?
      GM juz zlikwidowal Oldsmobil.Pontiac,Hummer i Saturn znajduja sie na listach
      sprzedaznych.nawet u innych producentow sa marki w niebespiecznej sytuacji.
      9. Ford tez chce sprzedac Volvo.Co slychac?
      Ford wedlug wiadomosci mial rozmowy z trzema zainteresowanymi.Chinski
      Changan,ktory dzisiaj buduje Volvo S40,orz jeszcze jeden chinski producent i
      farncuski Renault.Oni wyszyscy patrza na finanse V>olva i plany.lecz zaden z
      kupcow niema kasy.
      10.Ostanie.Dlaczego jest tak duzy kryzys samochodowy?
      Kryzys samochodowy jest skutkiem kryzysu finansowego.Sprzedaz upadla gdzy
      jest zalezna od kryzysu finasowego.Ludzie dzisiaj nie inwestuja w samochody nowe.
      Napisal Lasse Holmström
      Sydsvenskan czwartek 19 luty 2009
    • Gość: Gosc Re: Saab 9-3X IP: *.nyc.res.rr.com 22.02.09, 15:38
      SAAB jest niesamowity!!! Jezdzilem BMW i Mitsubishi.Dopiero jak przesiadlem sie do Saaba odkrylem co to radosc jazdy silnikiem TURBO.
      Jezeli chodzi o awaryjnosc tych aut, to zalezy od kierowcy i jego stylu jazdy. Po prostu z turbo trzeba umiec sie obchodzic. Mam aktualnie 2 odrzutowce i na nic bym ich nie zamienil (2000 9-5 aero, 2006 9-3 aero sportcombi). Czysty odlot!!! tylko SAAB!
    • Gość: hipcio ze Szwecji Re: Saab 9-3X IP: *.bredband.comhem.se 03.03.09, 00:34
      Saab 900 to byl odlot,dziwiek ,uczucie wywazenia auta jak by sie bylo jego czescia w centrum,przyspieszenie,kiedys trwalosc i niezwodnosc.Dzies Saab przezywa trudnosci.Tak jak polecalbym Saaba 9-3 T ,tak z calego serca odradzam Saaba 9-5(za usterkowsc).
      Rekordy predkosci aut seryjnych chyba do dzis sa nie pobite i naleza do Saaba gdzie srednia wyniosla 238 kom /h na 100 000 km!!!Jak ktos pobil to mnie poprawcie:)
    • flugzeugwerke Re: Saab 9-3X 03.03.09, 11:20
      Mnie się podoba nowa "twarz" 9-3, jest znaaacznie lepiej niż gdy pojawiły się pierwsze SS'y w 2003 roku. Można narzekać na ścieżkę w jaką został wtłoczony SAAB przez GM, ale rozglądając się po współczesnym rynku nie mógłbym nic innego kupić. Auto to coś więcj niż osiągi i "bezobsługowość", a SAAB po prostu mi pasuje z tymi wszystkimi detalami, minimalizmami, praktycznymi bajerami, brakiem konsekwencji itp. Jeżdżę 9-3 z '98, mam 320kkm przebiegu i wolałbym go pchać niż kaleczyć oczy w którymś z tych nowych BMW, czy MB, nie mówiąc już o brzydkich japończykach. Niby GM, ale ludzie zapominają, że został zaprojektowany i wykonany całkowicie w Trollhattan, któryś z prowadzących ten projekt, odpowiadał również wcześniej za klasyczne 900.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka