Dodaj do ulubionych

PILNE czy sprzedajac samochod oddaje sie polise OC

10.03.09, 19:51
oddaje sie czy ja zatrzymuje ten świstek ?

bede jutro zglaszac sprzedaz auta ale czy mam dac nowemu nabywcy polise czy nie ??

dziekuje za odpo
Obserwuj wątek
    • jedyny.gazebo Re: PILNE czy sprzedajac samochod oddaje sie poli 10.03.09, 20:13
      trzeba dać kwitek i zglosic u ubezpieczyciela w ciągu miesiaca o sprzedarzy auta
      wtedy oddadza kase jezeli minie miesiac to nie oddają kasy
      • etom Re: PILNE czy sprzedajac samochod oddaje sie poli 18.03.09, 03:08
        jedyny.gazebo napisał:

> trzeba dać kwitek i zglosic u ubezpieczyciela w ciągu miesiaca o sprzedarzy aut
        > a
        > wtedy oddadza kase jezeli minie miesiac to nie oddają kasy

Nieprawda.
        To czy sprzedajacy dostanie zwrot za niewykorzystane OC nie zalezy od sprzedajacego.
        Decyduje o tym TYLKO kupujacy. Jezeli wypowie OC sprzedajacego, to wtedy
        dostanie on zwrot, jezeli nie to nie ma na to zadnych szans.
    • robert.078 Re: PILNE czy sprzedajac samochod oddaje sie poli 10.03.09, 20:14
      Z tego co wiem to się oddaje. Ubezpieczenie wprawdzie jest imienne, ale jest
      wystawione na konkretny pojazd i nowy właściciel może z niego korzystać
      (powinien to zgłosić do ubezpieczyciela, tam wydadzą jakiś aneks i ewentualnie
      dopłaci parę groszy jeżeli będzie miał np mniej zniżek) Jest tylko ryzyko, że w
      przypadku szkody zanim nastąpi zgłoszenie sprzedaży to ewentualne konsekwencje
      idą na Twoje konto (konkretnie chodzi mi o zniżki) Ale tak czy inaczej,
      KONKRETNY pojazd jest ubezpieczony i nowy właściciel z tego korzysta. Tak
      przynajmniej było kilka lat temu kiedy ja kupowałem samochód, dopłaciłem kilka
      zł bo miałem mniej zniżek czy coś takiego, ale to były sprawy groszowe, nie
      musiałem ubezpieczać "od nowa"
      • nimeska Re: PILNE czy sprzedajac samochod oddaje sie poli 10.03.09, 20:17
        dziekuje slicznie :) za szybka odpowiedz :)
        oddam a jutro zglosze sprzedaz auta :)

pozdrawiam
      • bmatelski Re: PILNE czy sprzedajac samochod oddaje sie poli 10.03.09, 20:21
        1. auto sprzedajesz razem z polisą - masz obowiązek wydać ją kupującemu
        2. chcesz zwrot za niewykorzystany okres - kupujący musi napisać tobie
        wypowiedzenie tej umowy i wtedy idziesz z tym wypowiedzeniem do swojego
        ubezpieczyciela po zwrot
        3. jak tobie nie wypowie jeździ na niej do końca jej trwania - zgłasza się tylko
        o przeliczenie składki pod jego zniżki - to się dzieje poza tobą
        4. szkody powstałe po sprzedaży auta obciążają kupujacego - nie tracisz żadnych
        zniżek - jak wyrządzi szkodę zanim zgłosisz sprzedaż u swojego ubezpieczyciela
        wystarczy jak doniesiesz im umowę kupna sprzedaży
        5. w ciągu 30 dni masz obowiązek powiadomić o sprzedaży swojego ubezpieczyciela
        oraz urząd komunikacji
        pzdr
        • nimeska AD 2 i 3 ? 10.03.09, 20:44
          czy taka infrmacja moze byc zawarta w umowie jako paragraf ze kupujacy zrzeka
          sie prawa do polisy OC nr .... ??
          czy to ma miec inna forme ?

wlasnie kupujacy oglada auto, wiec zalezy mi na szybkiej odp :)
          • bmatelski Re: AD 2 i 3 ? 10.03.09, 21:02
            heja
            na osobnym kawałku papieru
            ma 30 dni a ubezpieczenie sobie gdzie chce - 30 dni ma prawo jeździć na twoim
            no i tak jak umowa - 2 egzemplarze - jeden zostaje u Ciebie
            pzdr
            • nimeska cos takiego ? 10.03.09, 21:15
              Oświadczenie

Ja .......... zamieszkaly w ......., dokument tożsamości nr seria ...numer
              ...wydany przez ....oświadczam ze związku z nabyciem dnia samochodu osobowego
              marki ... rok produkcji ..., nr identyfikacyjny pojazdu ..., nr
              rejestracyjny ... zrzekam się korzystania z polisy nr ... ważnej do .... na
              rzecz sprzedającego .......zamieszkałego w ......., dokument tożsamości nr
              seria ...numer ...wydany przez ....
              Jednocześnie przyjmuje do wiadomości ze sprzedający zgłosi o zatrzymanie polisy
              w przeciągu 30dni.

cos takiego ??
              • wojtek33 Re: cos takiego ? 10.03.09, 21:27
                Nie, możesz sobie takie świadczenie wtyknąć, niby komu chcesz je przedstawić?
                Polisa przechodzi z samochodem a jeśli tak bardzo zależy ci na zwrocie (np.
                niedawno wykupiona) to zwyczajnie dolicz tę kwotę do wartości samochodu i nie
                kombinuj.
                • nimeska pytam a nie kombinuje :) 10.03.09, 21:31
                  z tym ze ja mam place skladki miesieczne

kupujacy nie chce mojej polisy bo raz ze nie ma tyle znizek co ja a dwa ze ja ja
                  chce zatrzymac a nie placic co miesiac jeszcze skladki
                  • nimeska poszlo i bez dodatkowego oswiadczenia 10.03.09, 22:42
                    dziekuje za szybka pomoc :) i info

pozdr
                  • fa-fik Re: pytam a nie kombinuje :) 11.03.09, 06:47
                    T tego co ja wiem to kupujący może jeszce przez kolejnych 30 dni
                    korzystać z twojego OC, tu łaski nikt nikomu nie robi. Natomiast
                    jeżeli chcesz żeby zrezygnował z OC to najlepiej zrobisz jak
                    skontaktujesz się ze swoim ubezpieczycielem. Tam dotstaniesz
                    odpowiedni druk, na którym kupujący zrezygnuje z OC.
                    • 2granat Re: pytam a nie kombinuje :) 11.03.09, 11:00
                      tez mi sie tak wydaje, lepiej skontaktowac sie ze swoim ubezpieczycielem i
                      zapytac jak u nich to dziala. jesli chodzi o te druki to kiedys rzucily mi sie w
                      oczy na stronie link4. jakbys nie mogl znalezc albo nie masz czasu, to zobacz
                      jak to sie naprawde pisze.
                      • sabfem AC 14.03.09, 22:18
                        A jak wygląda sprawa AC? Jutro odbieram samochód i w niedzielę ani
                        go nie zarejestruję, ani nie ubezpieczę. Czy jeżeli nie chcę
                        przejmować polisy AC od poprzedniego właściciela, to mam na jej
                        podpisanie troche czasu, tak jak przy OC? Przecież żeby uzyskać AC,
                        najpierw muszę samochód zarejestrować na siebie, prawda?
                        I mam jeszcze jedno pytanie: czy przy wspólnym zakupie
                        (współwłasności) w umowie musi być informacja kto ile % płaci? Czy
                        ma to wpływ na to kto jest wpisany na pierwszej stronie dowodu
                        rejestracyjnego?
                        • ogi.wawa Re: AC 17.03.09, 08:38
                          Niestety dla Ciebie AC należy do tego, kto je wykupił. Znaczy to, że
                          jeżeli kupisz samochód ubezpieczony „w pakiecie” to TY, nowy
                          właściciel masz jedynie prawo do przejęcia OC.
                          Co do ubezpieczenia, to dopóki nie przerejestrujesz samochodu możesz
                          go ubezpieczyć podając VIN (oczywiście musisz przedstawić umowę)
                          • 2granat Re: AC 18.03.09, 12:55
                            tak to prawda, przechodzi na Ciebie tylko OC, masz 30 dni na jego zerwanie, po
                            to zeby pokombinowac iu wybrac tansze. jesli chodzi o AC to jest to nie
                            obowiazkowe ubezpieczenie na osobe, wiec nie przejdzie na Ciebie, sprzedajacy
                            dostanie zwrot za niewykorzystanie tego ubezpieczenia.
        • etom Re: PILNE czy sprzedajac samochod oddaje sie poli 18.03.09, 03:12
          bmatelski napisał:

> 2. chcesz zwrot za niewykorzystany okres - kupujący musi napisać tobie
          > wypowiedzenie tej umowy i wtedy idziesz z tym wypowiedzeniem do swojego
          > ubezpieczyciela po zwrot

Mala poprawka - kupujacy nie sprzedajacemu wypowiada OC, ale sklada to
          wypowiedzenie w ubezpieczalni osobiscie.
          • j.oker Re: PILNE czy sprzedajac samochod oddaje sie poli 18.03.09, 13:22
            etom napisał
            > Mala poprawka - kupujacy nie sprzedajacemu wypowiada OC, ale sklada to
            > wypowiedzenie w ubezpieczalni osobiscie.

Mała poprawka , można wypowiedzenie wysłać faksem :))
            • ubezpieczenia_oc Re: PILNE czy sprzedajac samochod oddaje sie poli 18.03.09, 13:27
              Polecam gorąco artykuł dla tych wszystkich którzy sa zwolennikami
              ubezpieczycieli przez telefon typu Direct;

gospodarka.gazeta.pl/pieniadze/1,52984,6395485,Ubezpieczony_przez_telefon.html
              • lukasz85_0 Re: PILNE czy sprzedajac samochod oddaje sie poli 19.03.09, 12:28
                nie poznamy prawdy jak bylo naprawde, ale ja bym wcale nie zdziwil sie jesli on
                naprawde zawarl by ta polise a pozniej stwierdzil ze dziekuje nic z tego nie
                bedzie......i nei odebra polisy..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka