Dodaj do ulubionych

pytanie o przeliczniki

12.02.10, 19:59
Witam drogie koleżanki, mam pytanie. Nigdy jeszcze nie wyszywałam
używając zamienników. Mam wzór na Anchor a chciałabym wyszyć w DMC. Czy
można zaryzykować? We wzorze są twarze i nie wiem teraz czy jak
zamienię z Anchor na DMC wg. przelicznika, to będzie właściwie tak
samo, bo szkoda pracy.... prawda? Poradźcie proszę jeśli wyszywałyście
tak. smile
Obserwuj wątek
    • silje_1982 Re: pytanie o przeliczniki 13.02.10, 01:25
      Trudno nie używać przeliczników... Sporo pań używa DMC, ja wolę Madeirę, bo jest
      bardziej praktyczna i kosztuje 2 zł, a jakościowo i kolorystycznie nie odbiegoa
      od DMC.
      Łatwy w obsłudze i praktyczny przelicznik masz tu:
      www.abakan.pl/przelicznik.htm
      Miłej pracy,

Silje
    • jola_ep Re: pytanie o przeliczniki 13.02.10, 17:55
      Moim zdaniem zależy to od obrazka.
      Czasem można zamieniać bezkarnie, czasem warto dobrać kolory indywidualnie do obrazka, a czasem nie jest to zbyt zalecane. Na przykład projektów Wentzler nie odważyłabym się przeliczać.

Mój pierwszy przeliczany obrazek był pewną wpadką. Wszystkie kolory w zasadzie pasowały z wyjątkiem włosów: jedna "fryzurka" miała kolory 1 i 2, druga 2 i 3. Po przeliczeniu okazało się, że w pierwszej kolory zbyt mało kontrastują i praktycznie zlewają się ze sobą, w drugim dla odmiany kontrastują za bardzo.

Mój drugi przeliczany obrazek był po dłuższym czasie. Tym razem kolorki dobrałam w pasmanterii (miła pani udostępniła mi wzornik). Większość przeliczyłam - okazały się bardzo podobne, parę kupiłam, a kilka dobrałam na zasadzie: jeśli kolorek był np. zbyt jasny w stosunku do orginału, brałam z niego jedną nitkę i jedną ciemniejszą (tu korzystałam z przelicznika z abakanu, bo podawał kilka podobnych kolorów i na ile procentowo są zbliżone do oryginału).
      Z obrazka byłam w sumie zadowolona.

Pozdrawiam
      Jola
    • mag1227 Re: pytanie o przeliczniki 13.02.10, 19:38
      DZiękuję. No jakoś muszę sobie poradzić, może w pasmanterii na żywo,
      gdyż obrazek ma 15 kolorów, to nie tak dużo. Może też na miłą panią
      trafię smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka